In dit artikel een antwoord op de vraag van Lenny:
- Hoe kan het dat onlangs een verhoogde bloeddruk bij mij is vastgesteld (en ik nu bloeddrukmedicatie moet gaan slikken), terwijl ik geen zout toevoeg aan mijn voeding, geen zoute kant-en-klaar producten eet, geen overgewicht heb, geen stressvol leven heb en veel water drink?
De verhoging van je bloeddruk door je lichaam
In de wand van je bloedvaten zitten receptoren.
Dit betreffen onder andere baro-receptoren.
Baro-receptoren meten de druk in je bloedvaten.
Wanneer de baro-receptoren in je bloedvaten opeens een lage druk registreren, dan zal het orthosympatische deel van je zenuwstelsel geactiveerd worden.
Als gevolg van de activatie van dit deel van je zenuwstelsel zullen stoffen (neurotransmitters) geproduceerd worden welke je vaten vernauwen en je hartminuutvolume verhogen.
Gevolg:
- Een verhoogde bloeddruk.
Na deze acute reactie van je lichaam zijn je weefsels flink uitgeput geraakt van vocht en voedingsstoffen, zullen zuurtegraad-receptoren (pH-receptoren) in je lijf een hoge zuurtegraad registreren en zullen (als reactie daarop) hormonen geproduceerd worden in je lijf welke vocht doen vasthouden in je bloedbaan en de verdeling van vocht en voedingsstoffen over je weefsels en cellen doen verhinderen.
Gevolg:
- Een blijvend verhoogde bloeddruk.
Pas wanneer je lijf weer in een goede voedingstoestand verkeert (en de optimale zuurtegraad in je lijf weer hersteld is), dan zal de productie van deze bloeddrukverhogende hormonen in je lijf afnemen en kan je bloeddruk dalen.
Dit betekent dat wanneer jij een verhoogde bloeddruk hebt (maar niet zout eet, geen overgewicht en geen stress hebt) er regelmatig een lage bloeddruk en te hoge zuurtegraad in je lijf ontstaat als gevolg van voedingsstoffentekorten in je lijf en je lichaam (als reactie daarop) je bloeddruk verhoogt en blijft verhogen.
Conclusie en antwoord op de vraag van Lenny:
- Wanneer je niet al te zout eet en geen stress of overgewicht hebt (maar je voeding wel regelmatig tekorten vertoont in essentiële voedingsstoffen), dan kan je bloeddruk alsnog verhoogd raken (als gevolg van de productie van hormonen welke je bloeddruk verhogen).
Lees en leer meer
Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden over een verhoogde bloeddruk.
Deze vraag zal gaan over het onvoldoende aanslaan van bloeddrukmedicatie.
Overmorgen zal ik een artikel wijden aan bloeddrukverlagende voeding.
In dit artikel zal ik bespreken welke stoffen in je voeding aanwezig moeten zijn om een goede bloeddruk-regulatie in je lijf te kunnen behouden en deze regulatie niet tegen te werken.
Lees je dit artikel wanneer je net als Lenny met een verhoogde bloeddruk kampt en (net als Lenny) al wel let op je voeding, maar daarbij voornamelijk let op het minimaliseren van zoute en ongezonde voeding (en het drinken van veel water), maar eigenlijk niet let op het voorkomen van voedingsstoffen-tekorten?
Wil jij weten of jij met je voeding het ontstaan van een hoge bloeddruk (welke veroorzaakt wordt door je lijf) voldoende helpt voorkomen?
Vraag een voedings-analyse aan!
Add comment