De komende dagen gaan we het hebben over zintuiglijke prikkels:
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk te kunnen maken.
Vandaag gaan we het hebben over groenten.
- We gaan bespreken hoe de stoffen aanwezig in groenten de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpen maken.
Lees je mee?
Sociale interactie
Heel veel mensen vertonen tegenwoordig a-sociaal gedrag:
- Ze hebben moeite met sociale interactie.
- Ze kunnen alle zintuiglijke prikkels welke ze ontvangen bij sociale interactie niet goed verwerken, waardoor ze moeite hebben hier mee om te gaan.
De komende dagen zul je leren begrijpen dat dit a-sociale gedrag (en de moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels) veroorzaakt kan worden door tekorten in je voeding.
De komende dagen zul je tevens leren begrijpen dat dit a-sociale gedrag (en de moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels) af kan nemen, wanneer je je voeding aanvult (optimaliseert) in specifieke voedingsstoffen welke nodig zijn om zintuiglijke prikkels goed te kunnen verwerken.
De komende dagen zul je leren begrijpen welke stoffen je voeding moet bevatten om:
- Zintuiglijke prikkelverwerking mogelijk te kunnen maken.
- Het vertonen van a-sociaal gedrag af te laten nemen.
- De moeite met sociale interactie af te laten nemen.
Receptoren
Heel je lichaam bezit receptoren om zintuiglijke prikkels te kunnen ontvangen:
- Je tong bevat smaakreceptoren.
- Je neus bevat reukreceptoren.
- Je huid bevat drukreceptoren.
- Je ogen bevatten lichtreceptoren.
- Je oren bevatten geluidsreceptoren.
Dit zijn allemaal sensorische receptoren.
Het ontvangen van deze zintuiglijke prikkels door allerhande sensorische receptoren in je lijf garandeert echter nog niet een goede verwerking van deze prikkels in je lijf.
Worden deze prikkels wel ontvangen, maar kunnen ze niet goed verwerkt worden, dan zal onrust ontstaan en zullen zintuiglijke prikkels je overprikkelen:
- Dan zullen zintuiglijke prikkels je zeer onrustig maken en een vervelende ervaring bezorgen waar je niet goed mee om zal kunnen gaan en niet goed op zal kunnen reageren.
Boodschapperstoffen (messengers)
Wanneer je zintuiglijke receptorcellen geprikkeld worden door allerhande prikkels uit je omgeving, dan moeten al deze prikkels (first messengers) door je receptorcellen omgezet kunnen worden in bio-chemische signaalstoffen (second messengers).
Deze second messengers (intra-cellulaire boodschapperstoffen) zullen vervolgens in je zenuwcel eiwitten (enzymen) activeren:
- De activatie van enzymen in je zenuwcel kan enkel goed uitgevoerd worden, wanneer ook de co-enzymen van deze enzymen aanwezig zijn in je zenuwcel.
De activatie van deze eiwitten (enzymen) in je zenuwcel zal vervolgens een reactie van je geprikkelde zenuwcel veroorzaken:
- De productie en secretie (afgifte) van een signaalstof (neurotransmitter) richting het extracellulaire milieu van je zenuwcel.
- De exocytose van een neurotransmitter door je zenuwcel.
Enkel wanneer al deze reacties binnen-in je zenuwcellen goed uitgevoerd kunnen worden, dan zal jij:
- Geen onrust hoeven ervaren, wanneer je allerlei zintuiglijke prikkels ontvangt.
- Goed om kunnen gaan met zintuiglijke prikkels.
- Goed kunnen reageren op zintuiglijke prikkels.
- Geen a-sociaal gedrag hoeven vertonen.
- Sociale interactie kunnen waarderen.
Dit wil zeggen dat:
- Wanneer intra-cellulaire boodschapperstoffen (second messengers) in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer co-enzymen in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer neurotransmitters in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer transportblaasjes (vesikels) in je zenuwcellen niet goed gevormd kunnen worden (welke de secretie (exocytose) van neurotransmitters mogelijk helpen maken), dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
Conclusie:
- Wanneer de bouwstoffen voor second messengers, co-enzymen, neurotransmitters en vesikels (transportblaasjes) in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer je voeding de bouwstoffen voor second messengers, co-enzymen, neurotransmitters en vesikels (transportblaasjes) niet regelmatig bevat, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
Groenten
Groenten bevatten vele stoffen welke nodig zijn om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken:
- Vocht.
- Fermenteerbare voedingsvezels.
- Verschillende essentiële suikers (glyco-nutriënten).
- Vitamines.
- Mineralen.
De aanwezigheid van vocht en fermenteerbare vezels in je spijsverteringskanaal is nodig om:
- Een gezonde darmflora te kunnen behouden.
- Een gezonde darmwand te kunnen behouden.
- Een optimale zuurtegraad in je lijf te kunnen behouden.
- Signaal-overdracht in je zenuwcellen mogelijk te kunnen maken.
- De activatie van enzymen in je lichaamscellen (en dus ook in je zenuwcellen) mogelijk te kunnen maken.
De aanwezigheid van essentiële suikers (glyco-nutriënten) in je lijf is nodig om:
- Glyco-proteïnes en glyco-lipiden (de bouwstoffen van celmembranen) te kunnen vormen en transportblaasjes (vesikels) te kunnen vormen.
- Intra-cellulaire signaal-overdracht mogelijk te kunnen maken.
- Exocytose (zoals de secretie van neurotransmitters) mogelijk te kunnen maken.
De aanwezigheid van vele vitamines en mineralen in je lijf is nodig om:
- De aanwezigheid van voldoende second messengers en co-enzymen  in je zenuwcellen te kunnen garanderen.
Kortom:
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit groenten bevat, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit groenten bevat, dan zal je onrust ervaren, wanneer je zintuiglijke prikkels ontvangt.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit groenten bevat, dan zal je niet goed kunnen reageren op zintuiglijke prikkels.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit groenten bevat, dan zal je niet goed om kunnen gaan met zintuiglijke prikkels.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit groenten bevat, dan kan je a-sociaal gedrag gaan vertonen.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit groenten bevat, dan zal je sociale interactie niet altijd kunnen waarderen en als prettig ervaren.
Conclusie:
- Wanneer je zintuiglijke prikkels goed wilt kunnen verwerken (en goed om wil kunnen gaan met sociale interactie), dan moet je voeding met regelmaat (liefst elk moment dat je iets eet) de stoffen uit verse groenten bevatten.
Wist je dat…
- Wanneer je voeding bij elke maaltijd wel vele stoffen bevat welke niet essentieel zijn (zoals zetmeel en allerhande additieven) en niet bij elke maaltijd de essentiële bouwstoffen uit groenten bevat, dat elke maaltijd je zenuwstelsel al uit doet putten en overprikkelen in je spijsverteringskanaal?
- Wanneer je voeding bij elke maaltijd wel vele stoffen bevat welke niet essentieel zijn (zoals zetmeel en allerhande additieven) en niet bij elke maaltijd de essentiële bouwstoffen uit groenten bevat, dat in je spijsverteringskanaal je lichaam al uitgeput raakt van essentiële bouwstoffen welke in je hersenen nodig zijn om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken?
Er is nog meer
De regelmatige consumptie van verse groenten garandeert de aanvoer van vele stoffen welke de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpen maken.
Verse groenten bevatten echter nog niet alle stoffen welke nodig zijn om zintuiglijke prikkelverwerking mogelijk te kunnen maken en onrust in jou (als gevolg van sociale interactie en het ontvangen van vele zintuiglijke prikkels) te kunnen voorkomen.
Dat is dan ook de reden dat ik de komende dagen mijn mails ook nog zal besteden aan voeding welke de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpt maken.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Vertoon jij regelmatig a-sociaal gedrag?
- Vind jij sociale interactie lastig?
- Maakt sociale interactie je regelmatig onrustig?
- Maken zintuiglijke prikkels je regelmatig onrustig?
- Eet jij wel regelmatig verse groenten?
Add comment