Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over zintuiglijke prikkels:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten en de stoffen aanwezig in intacte dierlijke eiwitten de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpen maken.
Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten.
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde vetten de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpen maken.
Lees je mee?
Sociale interactie
Heel veel mensen vertonen tegenwoordig a-sociaal gedrag:
- Ze hebben moeite met sociale interactie.
- Ze kunnen alle zintuiglijke prikkels welke ze ontvangen bij sociale interactie niet goed verwerken, waardoor ze moeite hebben hier mee om te gaan.
Deze dagen leer je begrijpen dat dit a-sociale gedrag (en de moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels) veroorzaakt kan worden door tekorten in je voeding.
Deze dagen leer je tevens begrijpen dat dit a-sociale gedrag (en de moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels) af kan nemen, wanneer je je voeding aanvult (optimaliseert) in specifieke voedingsstoffen welke nodig zijn om (zintuiglijke) prikkels te kunnen verwerken.
Deze dagen leer je welke stoffen je voeding moet bevatten om:
- Zintuiglijke prikkelverwerking mogelijk te kunnen maken.
- Het vertonen van a-sociaal gedrag af te laten nemen.
- De moeite met sociale interactie af te laten nemen.
Receptoren
Heel je lichaam bezit receptoren om zintuiglijke prikkels te kunnen ontvangen:
- Je tong bevat smaakreceptoren.
- Je neus bevat reukreceptoren.
- Je huid bevat drukreceptoren.
- Je ogen bevatten lichtreceptoren.
- Je oren bevatten geluidsreceptoren.
Dit zijn allen sensorische zenuwreceptoren.
Het ontvangen van deze prikkels door allerhande sensorische zenuwreceptoren in je lijf garandeert echter nog niet een goede verwerking van deze prikkels in je lijf.
Worden deze prikkels wel ontvangen, maar kunnen ze niet goed verwerkt worden, dan zal onrust ontstaan en zullen zintuiglijke prikkels je overprikkelen:
- Dan zullen zintuiglijke prikkels je zeer onrustig maken en een vervelende ervaring bezorgen waar je niet goed mee om zal kunnen gaan en niet goed op zal kunnen reageren.
Boodschapperstoffen (messengers)
Wanneer je zintuiglijke zenuwreceptoren geprikkeld worden door allerhande prikkels uit je omgeving, dan moeten al deze prikkels (first messengers) door je zenuwcellen omgezet kunnen worden in bio-chemische signaalstoffen (second messengers).
Deze second messengers (intra-cellulaire boodschapperstoffen) zullen vervolgens in je zenuwcel eiwitten (enzymen) activeren:
- De activatie van enzymen in je zenuwcel kan enkel goed uitgevoerd worden, wanneer ook de co-enzymen van deze enzymen aanwezig zijn in je zenuwcel.
De activatie van deze eiwitten (enzymen) in je zenuwcel zal vervolgens een reactie van je geprikkelde zenuwcel veroorzaken:
- De productie en secretie (afgifte) van een signaalstof (neurotransmitter) richting het extracellulaire milieu van je zenuwcel.
- De exocytose van een neurotransmitter door je zenuwcel.
Enkel wanneer al deze reacties binnen-in je zenuwcellen goed uitgevoerd kunnen worden, dan zal jij:
- Geen onrust hoeven ervaren, wanneer je allerlei zintuiglijke prikkels ontvangt.
- Goed om kunnen gaan met zintuiglijke prikkels.
- Goed kunnen reageren op zintuiglijke prikkels.
- Geen a-sociaal gedrag hoeven vertonen.
- Sociale interactie kunnen waarderen.
Dit wil zeggen dat:
- Wanneer intra-cellulaire boodschapperstoffen (second messengers) in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer co-enzymen in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer neurotransmitters in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer transportblaasjes (vesikels) in je zenuwcellen niet goed gevormd kunnen worden (welke de secretie (exocytose) van neurotransmitters mogelijk helpen maken), dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
Conclusie:
- Wanneer de bouwstoffen voor second messengers, co-enzymen, neurotransmitters en vesikels (transportblaasjes) in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer je voeding de bouwstoffen voor second messengers, co-enzymen, neurotransmitters en vesikels (transportblaasjes) niet regelmatig bevat, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
Vetten
Vetten bevatten vele stoffen welke nodig zijn om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken:
- Essentiële vetzuren.
- Vet-oplosbare vitamines.
- Mineralen.
Niet alle vetten bevatten echter de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn echter wel degelijk nodig om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken.
Intacte essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn enkel aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en bevatten geen bruikbare vitamines en mineralen meer) , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Kortom:
- De stoffen aanwezig in intacte bronnen van omega 3 en 6 vetzuren zijn nodig om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken.
De aanwezigheid van alle essentiële vetzuren in je zenuwcellen is nodig om:
- De celmembranen van je zenuwcellen te kunnen herstellen, wanneer ze beschadigd (overprikkeld) zijn geraakt.
- De celmembranen van je zenuwcellen prikkelbaar te kunnen houden.
- Signaal-overdracht binnen-in je zenuwcellen mogelijk te kunnen maken m.b.v. signaal-lipiden.
- Exocytose (secretie) van een geproduceerde neurotransmitter mogelijk te kunnen maken.
Kortom:
- Wanneer je voeding niet regelmatig de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, dan zal je onrust ervaren, wanneer je zintuiglijke prikkels ontvangt.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, dan zal je niet goed kunnen reageren op zintuiglijke prikkels.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, dan zal je niet goed om kunnen gaan met zintuiglijke prikkels.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, dan kan je a-sociaal gedrag gaan vertonen.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in intacte toestand bevat, dan zal je sociale interactie niet altijd kunnen waarderen en als prettig ervaren.
Conclusie:
- Wanneer je zintuiglijke prikkels goed wilt kunnen verwerken (en goed om wilt kunnen gaan met sociale interactie), dan moet je voeding met regelmaat (liefst elk moment dat je iets eet) de stoffen uit verse groenten, de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten (zie de mails van de afgelopen dagen) en intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten.
Vraag:
- Vertoon jij regelmatig a-sociaal gedrag?
- Vind jij sociale interactie lastig?
- Maakt sociale interactie je regelmatig onrustig?
- Maken zintuiglijke prikkels je regelmatig onrustig?
- Eet jij wel regelmatig verse groenten, intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment