Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over zintuiglijke prikkels:
- We hebben besproken hoe de stoffen aanwezig in groenten de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpen maken.
Vandaag gaan we hier nog op door en gaan we het hebben over eiwitten.
- We gaan bespreken hoe ook de stoffen aanwezig in bepaalde eiwitten de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpen maken.
Lees je mee?
Sociale interactie
Heel veel mensen vertonen tegenwoordig a-sociaal gedrag:
- Ze hebben moeite met sociale interactie.
- Ze kunnen alle zintuiglijke prikkels welke ze ontvangen bij sociale interactie niet goed verwerken, waardoor ze moeite hebben hier mee om te gaan.
Deze dagen leer je begrijpen dat dit a-sociale gedrag (en de moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels) veroorzaakt kan worden door tekorten in je voeding.
Deze dagen leer je tevens begrijpen dat dit a-sociale gedrag (en de moeite met het verwerken van zintuiglijke prikkels) af kan nemen, wanneer je je voeding aanvult (optimaliseert) in specifieke voedingsstoffen welke nodig zijn om (zintuiglijke) prikkels te kunnen verwerken.
Deze dagen leer je welke stoffen je voeding moet bevatten om:
- Zintuiglijke prikkelverwerking mogelijk te kunnen maken.
- Het vertonen van a-sociaal gedrag af te laten nemen.
- De moeite met sociale interactie af te laten nemen.
Receptoren
Heel je lichaam bezit receptoren om zintuiglijke prikkels te kunnen ontvangen:
- Je tong bevat smaakreceptoren.
- Je neus bevat reukreceptoren.
- Je huid bevat drukreceptoren.
- Je ogen bevatten lichtreceptoren.
- Je oren bevatten geluidsreceptoren.
Dit zijn allen sensorische zenuwreceptoren.
Het ontvangen van deze prikkels door allerhande sensorische zenuwreceptoren in je lijf garandeert echter nog niet een goede verwerking van deze prikkels in je lijf.
Worden deze prikkels wel ontvangen, maar kunnen ze niet goed verwerkt worden, dan zal onrust ontstaan en zullen zintuiglijke prikkels je overprikkelen:
- Dan zullen zintuiglijke prikkels je zeer onrustig maken en een vervelende ervaring bezorgen waar je niet goed mee om zal kunnen gaan en niet goed op zal kunnen reageren.
Boodschapperstoffen (messengers)
Wanneer je zintuiglijke zenuwreceptoren geprikkeld worden door allerhande prikkels uit je omgeving, dan moeten al deze prikkels (first messengers) door je zenuwcellen omgezet kunnen worden in bio-chemische signaalstoffen (second messengers).
Deze second messengers (intra-cellulaire boodschapperstoffen) zullen vervolgens in je zenuwcel eiwitten (enzymen) activeren:
- De activatie van enzymen in je zenuwcel kan enkel goed uitgevoerd worden, wanneer ook de co-enzymen van deze enzymen aanwezig zijn in je zenuwcel.
De activatie van deze eiwitten (enzymen) in je zenuwcel zal vervolgens een reactie van je geprikkelde zenuwcel veroorzaken:
- De productie en secretie (afgifte) van een signaalstof (neurotransmitter) richting het extracellulaire milieu van je zenuwcel.
- De exocytose van een neurotransmitter door je zenuwcel.
Enkel wanneer al deze reacties binnen-in je zenuwcellen goed uitgevoerd kunnen worden, dan zal jij:
- Geen onrust hoeven ervaren, wanneer je allerlei zintuiglijke prikkels ontvangt.
- Goed om kunnen gaan met zintuiglijke prikkels.
- Goed kunnen reageren op zintuiglijke prikkels.
- Geen a-sociaal gedrag hoeven vertonen.
- Sociale interactie kunnen waarderen.
Dit wil zeggen dat:
- Wanneer intra-cellulaire boodschapperstoffen (second messengers) in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer co-enzymen in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer neurotransmitters in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer transportblaasjes (vesikels) in je zenuwcellen niet goed gevormd kunnen worden (welke de secretie (exocytose) van neurotransmitters mogelijk helpen maken), dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
Conclusie:
- Wanneer de bouwstoffen voor second messengers, co-enzymen, neurotransmitters en vesikels (transportblaasjes) in je zenuwcellen ontbreken, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer je voeding de bouwstoffen voor second messengers, co-enzymen, neurotransmitters en vesikels (transportblaasjes) niet regelmatig bevat, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
Eiwitten
Eiwitten bevatten vele stoffen welke nodig zijn om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken:
- Vele essentiële aminozuren.
- Vitamines.
- Mineralen.
Niet alle eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.
Je hebt echter wel alle essentiële aminozuren nodig om zintuiglijke prikkels goed te kunnen verwerken.
Enkel dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.
Intacte dierlijke eiwitten zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact (en bevatten enkel nog vele bruikbare vitamines en mineralen), wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Kortom:
- De stoffen aanwezig in intacte dierlijke eiwitten zijn nodig om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken.
De aanwezigheid van alle essentiële aminozuren (inclusief de vitamines en mineralen aanwezig in eiwitten) in je zenuwcellen is nodig om:
- De celmembranen (inclusief receptoren) van je zenuwcellen te kunnen herstellen, wanneer ze beschadigd (overprikkeld) zijn geraakt.
- Allerhande (stimulerende en remmende)Â neurotransmitters te kunnen vormen in je zenuwcellen.
- Vesikels (transportblaasjes) in je zenuwcellen te kunnen vormen.
- Exocytose (secretie) van neurotransmitters door je zenuwcellen mogelijk te kunnen maken.
Kortom:
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten bevat, dan zal je zintuiglijke prikkels niet goed kunnen verwerken.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten bevat, dan zal je onrust ervaren, wanneer je zintuiglijke prikkels ontvangt.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten bevat, dan zal je niet goed kunnen reageren op zintuiglijke prikkels.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten bevat, dan zal je niet goed om kunnen gaan met zintuiglijke prikkels.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten bevat, dan kan je a-sociaal gedrag gaan vertonen.
- Wanneer je voeding niet regelmatig de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten bevat, dan zal je sociale interactie niet altijd kunnen waarderen en als prettig ervaren.
Conclusie:
- Wanneer je zintuiglijke prikkels goed wilt kunnen verwerken (en goed om wilt kunnen gaan met sociale interactie), dan moet je voeding met regelmaat (liefst elk moment dat je iets eet) de stoffen uit verse groenten (zie de mail van gisteren) en de stoffen uit intacte dierlijke eiwitten bevatten.
Wist je dat..
- Wanneer je voeding bij elke maaltijd wel vele stoffen bevat welke niet essentieel zijn (zoals zetmeel en vele additieven) en niet bij elke maaltijd de essentiële bouwstoffen uit groenten en intacte dierlijke eiwitten bevat, dat elke maaltijd je sensorische zenuwstelsel al uit doet putten en overprikkelen in je spijsverteringskanaal?
- Wanneer je voeding bij elke maaltijd wel vele stoffen bevat welke niet essentieel zijn (zoals zetmeel en allerhande additieven) en niet bij elke maaltijd de essentiële bouwstoffen uit groenten en intacte dierlijke eiwitten bevat, dat in je spijsverteringskanaal je lichaam al uitgeput raakt van essentiële bouwstoffen welke in je hersenen nodig zijn om zintuiglijke prikkels te kunnen verwerken?
Er is nog meer
De regelmatige consumptie van verse groenten en intacte dierlijke eiwitten garandeert de aanvoer van vele stoffen welke nodig zijn om de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk te kunnen maken.
Verse groenten en intacte dierlijke eiwitten bevatten gezamenlijk echter alsnog niet alle stoffen welke nodig zijn om zintuiglijke prikkelverwerking mogelijk te kunnen maken en onrust in jou (als gevolg van sociale interactie en het ontvangen van vele zintuiglijke prikkels) te kunnen voorkomen.
Dat is dan ook de reden dat ik morgen nog een laatste mail zal besteden aan voeding welke de verwerking van zintuiglijke prikkels mogelijk helpt maken.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Vertoon jij regelmatig a-sociaal gedrag?
- Vind jij sociale interactie lastig?
- Maakt sociale interactie je regelmatig onrustig?
- Maken zintuiglijke prikkels je regelmatig onrustig?
- Eet jij wel regelmatig verse groenten en intacte dierlijke eiwitten?
Add comment