Zelfwaardering
Heel leuk hoor, een ideaal gewicht hebben of deze door afvallen bereiken, maar wil dit zeggen dat je hierbij als vanzelfsprekend een hoge zelfwaardering hebt?
Dat je dan vanzelf meer zekerheid hebt over jezelf, beter weet wie je bent en je eigen krachten kent en je jezelf waardevoller vindt dan daarvoor?
Dat je jezelf “ok” vindt en de moeite waard?
Nee, dat is helemaal niet gezegd.
Zo kan iemand met een te hoog gewicht een hoge zelfwaardering hebben en iemand met een normaal gewicht een lage zelfwaardering EN kan iemand die eerder te zwaar was en welke op dat moment wellicht een lage zelfwaardering had, eenmaal afgevallen ALSNOG wel een lage zelfwaardering hebben en kan deze zelfwaardering zelfs ook NOG verder gedaald zijn!
Hoe je jezelf waardeert kan beïnvloed worden door negatieve waardering en dus stress uit omgeving namelijk en dus HELEMAAL losstaan van je gewicht, maar OOK je eetpatroon kan een stressvol eetpatroon betreffen, met name stressvol voor de geest!
Beide vormen van stress, dus geestelijke EN lichamelijke stress heeft invloed op de prikkelgeleiding in je hoofd.
Hoe DAT verloopt DAT bepaalt dus MET NAME of je een beetje positief en realistisch jezelf waardeert en dus NIET zozeer of alleen maar je gewicht!
Wanneer de prikkelgeleiding aldaar dan tekort zou schieten, mede ook als gevolg van je eetpatroon en/of wanneer deze prikkeloverdracht genetisch bepaald ook al wat tekortschiet bij je, dan kan je zelfwaardering erg laag zijn, bij welk gewicht dan ook!
Om een goede prikkelgeleiding te kunnen bewerkstelligen, onder ander van de neurotransmitter serotonine, welke je gemoedstoestand bepaald en dus ook invloed heeft op je zelfwaardering, heb je een regelmatige aanvoer van voedzame, vezelrijke koolhydraten nodig, alle essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen: aminozuren, vetzuren, vitamines en mineralen) in je voeding aanwezig hebben EN moet je voeding niet teveel kunstmatige/belastende stoffen voor lichaam en met name darmen bevatten, aangezien DAN de prikkeloverdracht onder invloed van de voeding en door voeding gecreëerde stress in de darmen, NIET goed kan verlopen, aangezien er DAN teveel stress heerst.
Dit betekent dus eigenlijk dat om een hoge zelfwaardering te kunnen ervaren of krijgen moet je voeding een hoge voedingswaarde bevatten, zodat je voeding alles heeft en krijgt om stoffen te wisselen om processen goed gaande te houden en GEEN of WEINIG stress uit je voeding hoeft te ervaren!
Wat doen we echter wanneer we willen afvallen JUIST om (naar wij denken vanzelf) een hogere zelfwaardering te krijgen?
We gaan voeding minderen, calorieën minderen, koolhydraten, eiwitten en/of vetten minderen, we gaan onszelf voeding ontzeggen of overslaan, we gaan proberen met honger rond te lopen, onszelf van alles verbieden, dieetproducten gebruiken, light-producten nuttigen etc.
AL deze aanpakken gaan ten koste van de voedingswaarde!
AL deze aanpakken en aanpassingen in je voeding betekent dan ook MEER stress voor je lichaam!
Hoe kan je dan je zelfwaardering verhogen?!
Hoe kan je zelfwaardering hoger worden door slechter voor jezelf en je lichaam en geest te zorgen en tekort te schieten in de stoffen welke je lichaam en geest nodig hebben om goed te kunnen functioneren EN dus ook de prikkelgeleiding goed te laten verlopen en als gevolg je zelfbeeld helder en realistisch te houden en zelfwaardering te kunnen ontwikkelen uit het feit dat je bent afgevallen en/of goed voor jezelf hebt gezorgd?!
We beseffen echter niet dat we met deze aanpakken slecht voor onszelf zorgen en ons lichaam stress bezorgen.
We beseffen niet dat we tekort schieten.
Afvallen zien we namelijk als “hoe dan ook goed” en iemand die te zwaar is zorgt “hoe dan ook slecht” voor zichzelf.
Niks is minder waar!
Ook als je WEL zou beseffen dat enkel met voedzame voeding, dus voeding met een hoge voedingswaarde, je kan afvallen EN een hoge zelfwaardering kan krijgen en houden, maar je zou om dit na te gaan of garanderen, naar de “voedingswaarden-declaratie” kijken op verpakkingen, dan is helaas een hoge voedingswaarde, ofwel een hoge zelfwaardering niet gegarandeerd, wanneer je DAARNAAR kijkt en DAAR je voedingskeus op baseert.
Op de voedingswaarden-declaratie van verpakkingen staat namelijk het aantal gram koolhydraten, eiwitten en vetten vermeld, welke het product bevat per 100 g.
Wij denken dan dat wanneer we mooie verhoudingen aan koolhydraten, eiwitten en vetten hebben binnengekregen, welke de gezondheidsraad meegeeft/aangeeft als zijnde “gezond”, we voeding van een hoge voedingswaarde hebben genuttigd en baseren ons eetpatroon bij afvallen hier dan ook op.
Zo zouden we dus een hoge zelfwaardering kunnen behouden toch of krijgen en hebben we goed voor onszelf gezorgd toch?
Helaas…
Koolhydraten, eiwitten en vetten garanderen het leveren van brandstoffen en bouwstoffen, maar de aanwezigheid van vitamines en mineralen meegeleverd door en met deze koolhydraten, eiwitten en vetten garanderen pas een hoge voedingswaarde!
Enkel, wanneer de koolhydraten, eiwitten en vetten uit onbewerkte bron komen, bevatten ze deze nog, maar uit bewerkte bron vaak niet meer.
Dan kan je heel leuk koolhydraten, eiwitten en vetten gaan tellen en mooie verhoudingen hiervan aan houden, maar hoeft de voedingswaarde alsnog niet hoog te zijn.
Sterker nog…
Wanneer dit alles in een verpakt product zit, welke vaak al allerlei bewerkingsprocessen heeft ondergaan, kan je er al haast vanuit gaan dat het kijken naar koolhydraten, eiwitten en vetten nog niks zegt over de voedingswaarde en dat deze waarschijnlijk laag zal zijn!
Ga je bij het afvallen uit van deze producten en lees je de voedingswaarde af aan deze waarden, welke dus niet een hoge voedingswaarde garanderen, kan het zelfs zijn dat je, wanneer je de vezelarme, bewerkte koolhydraten te pakken hebt en ook de bewerkte eiwitten en vetten, juist een lagere zelfwaardering creëert aangezien een onregelmatige aanvoer van vezelarme, bewerkte koolhydraten en bewerkte vetten en tekorten in vitamines en mineralen (door deze bewerkingen) JUIST ten koste gaan van een goede prikkelgeleiding in je hersenen EN je darmen verstoren, vanwaar deze prikkelgeleiding van met name serotonine aangestuurd wordt!
Wil je dan ook afvallen EN een hogere zelfwaardering, verzorg jezelf dan goed en eet voeding met een hoge voedingswaarde!
Hoge eigenwaarde = voeding met hoge voedingswaarde!
Ga je afvallen door jezelf te straffen, van alles te minderen en te richten op alles wat je NIET mag eten, gaat dit vaak enkel TEN KOSTE van je eigenwaarde!
Stress = lage eigenwaarde = afbraak in je lichaam = tekort in voedingswaarde t.o.v. de behoefte welke HOGER is bij stress
Waar richt jij je op wanneer je af wil vallen?
Wil jij hulp bij het afvallen en dus eigenlijk het aanmeten van een eetpatroon met een hoge voedingswaarde welke zowel jou EN je lichaam geen stress levert om zo samen OOK je eigenwaarde te behouden en/of verhogen, mail je me dan?
Add comment