Vandaag een antwoord op de vraag van Jojanneke:
- Ik weet dat vlees voedzaam kan zijn, maar dat vlees niet voedzaam is wanneer het sterk bewerkt is (zoals de meeste vleeswaren). Nu zag ik laatst worstjes in de supermarkt liggen welke gemaakt zijn van 100% kalkoenvlees en welke geen smaakversterkers, kunstmatige aroma’s of kleurstoffen bevatten. Is een dergelijk worstje een voedzame snack?
Voedzaamheid
Om voedzaam te zijn, moet hetgeen je eet (zoals bovengenoemd kalkoenworstje) je lichaam voorzien in essentiële voedingsstoffen en moet het je lichaam niet (al te veel) voorzien in niet-essentiële voedingsstoffen of belastende stoffen.
Essentiële voedingsstoffen zijn:
- Alle vitamines.
- Alle mineralen.
- Alle acht essentiële aminozuren.
- Alle twee essentiële vetzuren.
De bestanddelen van de desbetreffende kalkoenworstjes
Om de voedzaamheid van de (door Jojanneke benoemde) kalkoenworstjes te kunnen beoordelen heb ik de ingrediënten van de worstjes opgezocht.
Een verpakking kan op de voorkant namelijk heel leuk pronken met termen zoals “100% kalkoenvlees” en “geen smaakversterkers, kunstmatige aroma’s of kleurstoffen”, maar het is altijd verstandig zelf de ingrediënten na te gaan om er achter te komen op basis van welke ingrediënten de worstjes precies zijn samengesteld.
Dit betreffen de volgende ingrediënten:
- Kalkoenvlees
- Palmvet
- Gejodeerd zout
- Raapzaadolie
- Dextrose
- Specerijen (peper, koriander, knoflookpoeder)
- Anti-oxidant (natriumascorbaat)
- Conserveermiddel (natriumnitriet)
- Houtrook
Het kalkoenvlees wat aanwezig is in deze worstjes kan alle essentiële aminozuren leveren en kan tevens een aantal essentiële vitamines en mineralen leveren (en kan daardoor voedzaam zijn), maar de vraag is of al deze essentiële aminozuren wel intact blijven (en alle vitamines en mineralen wel behouden blijven) gedurende het rookproces (welke de worstjes hebben ondergaan).
De overige ingrediënten betreffen overigens overwegend niet-essentiële (geconcentreerde) stoffen.
De voedzaamheid van deze kalkoenworstjes na het roken
Wanneer kalkoenvlees (langdurig) verhit wordt samen met reduceerbare suikers (dextrose is een reduceerbare suiker), dan zullen gedurende de verhitting zogenaamde Maillard-reacties optreden.
Uit deze reacties ontstaan bruinkleuringsproducten welke een heerlijke geur en smaak veroorzaken.
Uit deze reacties ontstaan (behalve heerlijke aroma’s) helaas ook belastende stoffen zoals AGE’s (Advanced Glycated End Products).
AGE’s zijn versuikerde eiwitten.
Dit betekent dat de waardevolle essentiële aminozuren aanwezig in kalkoenvlees (nadat ze verhit zijn geweest samen met reduceerbare suikers) veelal niet meer intact zijn, maar versuikerd zijn geraakt.
Dit betekent dat deze worstjes je lijf niet goed kunnen voeden en je deze niet kan beschouwen als voedzame snack.
Conclusie en antwoord op de vraag van Jojanneke:
- Nee, het kalkoenworstje welke je tegenkwam in de supermarkt is geen voedzaam tussendoortje. De voedzame essentiële aminozuren welke kalkoenvlees kan leveren zullen namelijk beschadigd (versuikerd) raken (van structuur veranderen) gedurende het rookproces (welke de worstjes hebben ondergaan) samen met de reduceerbare suiker dextrose (één van de vele ingrediënten van de worstjes).
Lees en leer meer
Morgen zal ik een vraag beantwoorden over een zelf gemaakte salade met (niet zelf gemaakte) gerookte kip.
Overmorgen zal ik het uitgebreid gaan hebben over hoe je je stukje vlees het best kan bereiden, wanneer je ook na bereiding nog een voedzaam stukje vlees op je bord wil hebben liggen.
Lees je de komende dagen ook mee (wanneer je regelmatig bewerkt of bereid vlees eet)?
Ben je benieuwd of het vleesproduct dat jij regelmatig eet je lijf wel kan voeden?
Mail me!
Add comment