Wordt het niet eens tijd ons te richten op de rol van voeding?
We leven in een welvarend land.
We hebben in principe alle voeding ter beschikking welke ons lichaam maar nodig heeft gezond te kunnen blijven.
Tevens hebben we geneesmiddelen om ziektes te bestrijden, defecten tegen te gaan en aanvulling in (kunstmatige/extern toegevoerde stoffen) te leveren, waar onze organen in tekort zouden schieten.
We benutten onze voedingsmogelijkheden echter niet.
Alles behalve.
We maken onszelf ziek met onze voedingskeuzes, want ook keuzes, welke onze gezondheid schaden, hebben we naast de gezonde keus ruimschoots ter beschikking in dit welvarende land.
Ziektes, stoornissen, klachten als gevolg hiervan steken de kop op en breiden zich uit de laatste jaren.
Overgewicht
Diabetes
Hart- en vaatziekten
Allergieën
Intoleranties
Klachten van spieren en gewrichten
Ontstekingsklachten
Darmklachten
Geestesstoornissen; depressie, zelfmoord, eetstoornissen, gedragsstoornissen, concentratiestoornissen, slaapstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, angststoornissen
Schimmelinfecties
Bijnieruitputting
Schildklierproblemen
Hormonale disbalansen en vruchtbaarheidsproblemen
Allerlei problemen en klachten, waarin voeding een grote rol kan spelen in de preventie hiervan, maar tegelijkertijd, wanneer de schade al is geschied, ook een grote rol kan spelen in het voorkomen van verergering en herstellen hiervan!
Maar, wat doen we…we richten ons niet op de voedingskant, maar op geneesmiddelen!
Overgewicht is een gevolg van een aantal zaken; een vertraagde stofwisseling, teveel brandstoffen in de voeding, dus een verstoorde energiebalans, maar ook een verstoorde hormoonbalans.
– > Bewerkte voeding speelt hierin een heel nadelige rol; sinds we voeding zijn gaan bewerken, is overgewicht toegenomen
– > Onbewerkte, natuurlijke voeding, gericht op herstellende bouwstoffen had dit kunnen voorkomen en kan tevens helpen verergering te voorkomen en te herstellen hiervan!
Wat doen we?
We gaan, wanneer we overgewicht hebben, afvallen middels diëten, welke vaak tekort schieten in het aanbieden van deze mooie, natuurlijke bouwstoffen en dus met een te hoog gehalte aan bewerkte voeding; dit komt de stofwisseling en hormoonbalans niet ten goede en dus kan het probleem op termijn ook toenemen en in stand gehouden worden middels deze aanpak, waardoor de nood tot afvallen steeds hoger wordt en men constant op dieet moet, daar waar onbewerkte voeding hierin veel had kunnen voorkomen en herstellen
Diabetes betekent een te hoge bloedsuikerspiegel. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel is vaak de hormoonhuishouding verstoord EN/OF functioneert de alvleesklier niet naar behoren
-> Bewerkte voeding speelt hierin een heel nadelige rol. Deze bewerkte voeding staat namelijk bol van de stoffen welke de hormoonbalans verstoren EN de bloedsuikerspiegel enorm en constant kan verhogen EN de alvleesklier enorm over belast
-> Onbewerkte, natuurlijke voeding biedt ruimschoots stoffen welke de bloedsuikerspiegel en hormoonbalans helpen reguleren en de alvleesklier niet teveel belast en kan dan ook helpen verergering te voorkomen en te herstellen hiervan
Wat doen we?
We gaan, wanneer diabetes is vastgesteld, diabetesmedicatie gebruiken, welke de bloedsuikerspiegel doet verlagen en daarmee de taak van de alvleesklier wat kan overnemen. De voeding echter kan en zal dan helaas gericht blijven op bewerklijke voeding, welke de hormoonbalans als ook de belasting van de alvleesklier op lange termijn niet gunstig beïnvloed en het probleem kan hierdoor op termijn dan ook toe nemen en in stand gehouden worden, waardoor steeds meer medicatie nodig is en steeds minder uitwerking zal hebben, daar waar onbewerkte voeding hierin veel had kunnen voorkomen en herstellen
Hart- en vaatziekten komen veelal voort vanuit een te grote en langdurige druk, stress en beschadiging van hart en vaten
– > Bewerkte voeding bevat een overdaad aan belastende en ontstekingsbevorderende stoffen en een tekort aan ontstekingsremmende en herstellende stoffen, welke de schade en belasting kan doen verergeren, toenemen en in stand houden
-> Onbewerkte, natuurlijke voeding biedt veel bouwstoffen, ofwel herstelstoffen en ontstekingsremmende stoffen, welke de druk, stress en beschadiging kan helpen verminderen
Wat doen we?
We gaan bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, bloedverdunners etc. slikken om te trachten de aderen en het hart te ontlasten en schadelijke stoffen minder schade te laten aanrichten. De voeding kan en zal dan helaas gericht blijven op bewerklijke voeding, welke de stress, druk en schade, lekker blijft aanwakkeren en het probleem kan hierdoor dan ook op termijn toenemen of in stand gehouden worden, waardoor steeds meer medicatie nodig is en steeds minder uitwerking zal hebben, daar waar onbewerkte voeding hierin veel had kunnen voorkomen en herstellen
Allergieën en intoleranties komen vaak voort vanuit stress en beschadiging in de darmen en een verstoorde enzymwerking vanuit ofwel een niet-goed werkende alvleesklier en/of lever en/of darmen ofwel door de afwezigheid van vitamines en mineralen, welke als co-enzymen moeten fungeren, ofwel een te grote aanwezigheid van toxische stoffen welke de darmen beschadigen en enzymreacties doen belemmeren
-> Bewerkte voeding bevat een overdaad aan belastende stoffen voor de darmen, alvleesklier en lever en een tekort aan vitamines en mineralen, welke dan ook allergieën en intoleranties in de hand kan werken
-> Onbewerkte, natuurlijke voeding biedt veel vezels, meer enzymen, vitamines en mineralen welke een gunstige uitwerking hebben op de darmgezondheid, als ook ontstekingsremmende stoffen, welke de reacties op allergie en intolerantie kan helpen tegengaan
Wat doen we?
We gaan de stoffen, waarvoor we allergisch of intolerant zijn mijden, maar ons verdere eetpatroon blijft helaas gericht op bewerkte voeding. De voeding welke eerder de stof bevatte, waarvoor we intolerant zijn of allergisch, gaan we ook nog eens vervangen voor een bewerkt product vaak (glutenvrij, lactosevrij etc.), waardoor darmklachten, dan misschien niet veroorzaakt door de stof zelf, maar wel de bewerkte overige voeding, kunnen toenemen of in stand gehouden wordt en je als gevolg steeds meer allergieën en intoleranties kan ontwikkelen, daar waar naast het mijden van de allergische stof of hetgeen je intolerant voor bent, het richten op onbewerkte voeding hierin veel had kunnen voorkomen en herstellen
Klachten van spieren en gewrichten, ontstekingshaarden in je lichaam, reuma, artritis, fybromyalgie etc. kunnen voortkomen uit een verminderde weerstand en/of opstapeling afbraakproducten, verslechterde afvoer van deze afbraakproducten, vitamine- en mineralentekorten en ontstekingen in spieren en gewrichten
-> Bewerkte voeding bevat een overdaad aan ontstekingsbevorderende stoffen en stoffen welke de darmflora doet verstoren, waardoor de aanvoer van bepaalde vitamines en mineralen tekort schiet als ook de weerstand nadelig beïnvloed raakt en herstel doet belemmeren als ook het afvoeren van afbraakproducten en afvalstoffen
-> Onbewerkte, natuurlijke voeding biedt ontstekingsremmende stoffen, welke kunnen helpen herstellen en ook stoffen welke de darmen gezond houden en immuunsysteem/weerstand optimaal, zodat herstel, maar ook afdrijving van belastende stoffen en aanvoer van herstellende stoffen beter kan plaatsvinden
Wat doen we?
We moeten de klachten maar accepteren, voldoende blijven bewegen om afvoer van afbraakproducten te stimuleren en wellicht wat pijnstillends of onstekingsremmende medicatie gebruiken. De voeding kan echter hetzelfde blijven; we blijven gefocust op bewerkte voeding, waardoor de opstapeling van belastende stoffen en ontstaan van ontstekingen aangewakkerd blijft en klachten in stand kunnen blijven en zelfs kunnen toenemen, waardoor steeds meer pijnmedicatie, anti-biotica, cortico-stereoiden etc. nodig is, maar steeds minder uitwerking zal hebben, daar waar onbewerkte voeding hierin, qua herstel en ontlasting veel had kunnen voorkomen en herstellen
Geestesstoornissen, zoals hierboven genoemd kunnen voortkomen vanuit een verstoorde prikkelgeleiding in de hersenen en dit kan samenhangen met tekorten in vitamines, eiwitten en omega-3-vetten of intoxicatie door stress en ontstekingen in hersenen zelf of de darmen en door een overdaad aan stimulerende stoffen, waaronder suiker, cafeïne en alcohol
– > Bewerkte voeding, bevat een overdaad aan voor de hersenen, maar ook de darmen (waar sommige neurotransmitters gevormd worden en welke in verband staan met de hersenen), prikkelende, beschadigende, extra stress-leverende stoffen en biedt een duidelijk tekort in de stoffen waar je hersenen niet zonder kunnen
– > Onbewerkte, natuurlijke voeding, mits regelmatig gegeten en mits deze de hersenen ook wel kan bereiken, biedt juist stoffen welke de prikkelgeleiding ten gunste komt; bouwstoffen van neurotransmitters en stoffen welke ontstekingen aldaar kan voorkomen/schade kan helpen herstellen
Wat doen we?
We krijgen anti-depressiva, ritalin, anti-psychotica of iets anders kalmerends voorgeschreven als ook nog iets voor de nacht, iets ontspannends, maar adviezen m.b.t. voeding of de vraag naar voeding blijft vaak uit, waardoor men vaak een bewerkt eetpatroon zal en kan aanhouden, waardoor geestelijke klachten/disbalansen aangewakkerd blijven, in stand gehouden kunnen worden, vergroot kunnen worden, waardoor steeds meer medicatie nodig zal zijn, maar steeds minder uitwerking zal hebben, daar waar adviezen in en over onbewerkte voeding en aanpassingen hierin, veel had kunnen betekenen, wellicht voorkomen, maar ook zeker kan verlichten bij het ervaren van klachten en leren omgaan met prikkels
Moet en zal ik nog doorgaan met en ingaan op de overige stoornissen en klachten of begrijp je het beeld en begrijp je ook dat heel duidelijk de rol van voeding in onze gezondheid niet weg te strepen valt of weggestreept moet worden en hierin veel winst te behalen is ter preventie van bepaalde klachten, maar ook voorkoming van de toename en het helpen bij herstel?
Snap je dat in alle gevallen de bewerkte voeding de klachten juist kan doen aanwakkeren en dat klachten ook hieruit kunnen voortkomen, maar dat onbewerkte, natuurlijke voeding in alle gevallen veel had kunnen voorkomen, maar sowieso kan helpen verergering te voorkomen en herstel beter te laten plaatsvinden?
Heb je door hoe stressvol bewerkte voeding dan ook is voor onze organen?
Dat klachten voortkomen uit gestreste/oververmoeide organen?
Dat met onbewerkte, natuurlijke voeding, we onze organen juist helpen goed te functioneren en dat we met bewerkte voeding onze organen juist pesten en stress bezorgen en moe maken?
Bewerkte voeding gaat ten koste van de optimale stofwisseling.
Onbewerkte, natuurlijke voeding, mits bewust gekozen en voldoende gevarieerd, draagt bij aan een optimale stofwisseling.
Add comment