Wist JIJ dat er kennelijk fruit bestaat zonder koolhydraten en dat kwark een ingrediënt is tegenwoordig?
Misleiding
De overheid zegt en vindt dat wij als consumenten ZELF verantwoordelijk zijn voor hetgeen we kiezen om te eten en wat deze keuze vervolgens doet met en betekent voor onze gezondheid.

Ze vinden dat we daarin niet betutteld en gestuurd hoeven of mogen worden en dat de consument dus prima diens eigen keus hierin kan en mag bepalen en dus zelf verantwoordelijk is voor diens meer of minder gezonde keuzes.

PRIMA!

Echter..zou het dan niet net zo open en eerlijk zijn om open en eerlijk te zijn over WAT dan gezond is.
Waar wij als consument zijnde dan zelf op kunnen en moeten letten, willen wij ZELF de gezonde keus maken?

Zoals gisteren las je bijvoorbeeld het toch wel ERG GROTE belang van bouwstoffen aanwezig in onze voeding.
Weten wij dit echter wel over het algemeen?
Zijn we DAAROP gericht, wanneer wij als consument WEL en ZELF de gezonde keuze WILLEN maken?
Wordt ons dat geleerd?
Worden we met die kennis opgevoed?

Nee..helaas..
Sterker nog: het tegendeel is het geval.
Het is namelijk niet alleen zo dat het belang van deze bouwstoffen ons vaak niet of onvolledig wordt geleerd en we dit dus vaak al niet eens weten, maar het belang en de noodzaak ervan (van deze ESSENTIËLE stoffen) wordt haast weggedrukt en weggeschoven en als onschuldig of onbelangrijk gezien en gemaakt door de focus op brandstoffen, welke er heerst, te leggen!
Terwijl die brandstoffen nou juist onder de NIET-ESSENTIËLE voedingsstoffen vallen!

Zou het niet OOK zo moeten zijn dat wanneer de overheid dan wil dat WIJZELF als consumenten gezonde keuzes maken, dat DIE gezonde keuzes dan ook WEL voldoende voorradig zouden moeten zijn voor een ieder om MAKKELIJK die gezonde keus te kunnen maken?
Dus voldoende voeding voorradig zou moeten zijn, welke nog WEL en ALLE essentiële voedingsstoffen bevat in mooie verhoudingen waar ons lichaam WEL mee om kan gaan en NIET door uit balans raakt?!

Is dit echter het geval?
Nee..ook daar is het tegendeel het geval helaas.
DIE voeding, welke ons lichaam WEL nodig heeft (en als essentieel gezien moet worden) en mee om kan gaan en dus gezond mag heten, moet je behoorlijk ZOEKEN helaas tussen alle voedingsproducten met veelal niet-essentiële stoffen, waar ons lichaam juist van UIT balans raakt.

Dan kan je dus wel leuk je verantwoordelijkheid als consument WILLEN pakken en gezond WILLEN kiezen, maar wordt dit je wel KNAP LASTIG gemaakt!

Wil je vervolgens een BEETJE (en dat is echt helaas maar een beetje) kunnen inschatten of iets wat je koopt gezond en dus “voedzaam” en “compleet” en “door ons lichaam te benutten” is.
Dan zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de ingrediënten.
Dan zou je namelijk (EEN BEETJE) kunnen zien waar iets uit bestaat en dus “van is gemaakt”.
Zijn deze afzonderlijke ingrediënten namelijk natuurlijk, voedzaam en onbewerkt, dan zou de samenstelling van DIE ingrediënten ook nog gezond KUNNEN zijn.

Wij worden dus verantwoordelijk gezien voor onze gezonde keuze, nou, dan moeten zij dus de openheid en eerlijkheid verschaffen en ingrediënten goed vermelden en weergeven, zodat WIJ de gezondheidswaarde op z’n minst EEN BEETJE kunnen inschatten toch!

Is men hier echter open en eerlijk in?!

NEE HELAAS!

Hoe kunnen wij dan vervolgens de gezonde keus goed overwogen maken!

Twee voorbeelden (welke dan TOEVALLIG nog redelijk onschuldig zijn of lijken, want er zijn ook legio voorbeelden te noemen van minder onschuldige etiketten-weergaves):

Voorbeeld 1:

Eerder dit jaar stond op een bakje kwark van een cliënt bij de ingrediënten:  magere melk (ook toen kon je dus sowieso al niet achterhalen of het vet er dan gewoon af is geschept of er een of andere behandeling van de melk heeft plaatsgevonden om vette melk mager te maken) EN stonden ook de “melkzuurbacterie-cultureculturen” afzonderlijk vernoemd, die hieraan waren toegevoegd om de melk dik en zuur te maken en dus tot kwark te vormen.
SOMS, bij sommige merken, stonden dan ook nog allerlei E-nummers vernoemd, welke in die gevallen helaas OOK nog eens extra waren toegevoegd.
DAT deze melk verhit is en dat deze dan niet alle waardevolle stoffen uit melk meer levert EN zelfs belastende stoffen daaruit extra worden gevormd.
DAT kunnen we dus sowieso al niet lezen en dienen wij dus maar gewoon allemaal te weten?
TOEN echter, een poosje geleden, zag je dus nog wel de toegevoegde ingrediënten staan en kon je op basis daarvan dan inderdaad zelf afwegen en bepalen of jij dan DIE kwark zou willen kopen.
Nu echter, koop je van datzelfde merk, waar dit eerder dus allemaal op stond, een bakje kwark, maar staat er bij de ingrediënten enkel nog maar: kwark.
De overige ingrediënten staan namelijk niet meer vernoemd.
Dit hoeft namelijk niet meer en is niet meer verplicht, wanneer dit geen wettelijk bepaalde allergene stoffen vormen en het gehalte t.o.v. de totale massa laag is!

Komt kwark tegenwoordig, net zo goed nog wel dik en zuur als deze nog steeds is als INGREDIËNT kant-en-klaar uit de koe sinds vorig jaar ofzo dat kwark opeens een ingrediënt op zichzelf is geworden?!

Betekent dit dat de ingrediënten welke eerder WEL nog vernoemd werden er niet meer in zitten?
Nee, tuurlijk zitten deze er net zo goed nog wel in, want kwark IS niet een afzonderlijk ingrediënt!
Kwark wordt gevormd door melk te behandelen, anders zou kwark niet bestaan; deze komt namelijk voort uit melk, welke aangezuurd is.
WAAR dit NU mee behandelt is…we weten het niet!
Je kan hopen en verwachten dat dit dezelfde stoffen zijn en zijn gebleven als voorheen en aangezien je dit TOEN kocht, ditzelfde merk bent blijven kopen, en je verwacht dat deze hun receptuur sinds vorig jaar niet opeens hebben veranderd, maar zeker weten doe je dit niet!
Wellicht zitten er nu wel hele andere stoffen BIJ in; weet jij veel, want achterhalen kan je dat nu niet meer middels de ingrediënten!
Wellicht, wanneer je deze WEL had geweten en nog WEL op de verpakking stonden, had je deze kwark uit gezondheidsoverwegingen NIET meer willen kopen of eten!
Wellicht wil jij namelijk geen toevoegingen, in hoe minimale mate ze ook maar toegevoegd zijn, in je kwark welke er niet in hoeven, dus toevoegingen buiten de noodzakelijke melkzuurbacteriën om!
NU koop je je kwark echter toch, niet wetende wat het bevat, dus wat onzekerder dan eerst, maar hopend dat er niks is veranderd en TOEVALLIG, doordat je vorig jaar nog wel alle ingrediënten kon zien, wetend dat DAT merk, althans toe, vrij was van voor jou onnodige en ongewenste toevoegingen!
OF koop je het maar niet, angstig geworden, niet wetende OF het nog wel dezelfde stoffen bevat, DOORDAT het niet meer vermeld staat en dus niet wetend of in kunnen schattend of je die onvermelde stoffen wel wil, welke je WEET dat er toch wel in moeten zitten, want tja, kwark IS gewoon geen ingrediënt, dus je WEET dat er meer stoffen in zitten.

IK WIL WETEN WAT IK EET: VERMELD HET A.U.B.!

Wanneer we niet mogen of kunnen weten waar onze voeding uit bestaat, hoe kunnen we dan zonder twijfels, stress of onzekerheid onze HOPELIJK gezonde keuzes blijven maken!

Is er zo niet des te meer kans dat we JUIST ongezond gaan leven?
DOOR deze onduidelijkheid en wellicht wel angst en daardoor het maar niet kopen van bepaalde voeding, aangezien we niet goed kunnen inschatten of het wel of niet gezonde ingrediënten bevat; is daardoor de kans op ondervoeding niet erg groot en is dat ook niet ERG ongezond?
DAN word je dus ongezond door het willen maken van de gezonde keus, maar deze niet kunnen vinden of niet meer weten wat en waar deze is!

Voorbeeld 2:

Een poosje geleden mailde een cliënt mij over vijgenbrood.
Zij had al van me geleerd dat het slim is, wanneer je na wilt gaan of iets voedzaam is, de ingrediënten van een voedingsmiddel (zoals dus ook vijgenbrood) te bekijken.
Zijn deze natuurlijk, in oorspronkelijke staat gehouden en voedzaam DAN zou je een behoorlijk voedzaam voedingsmiddel kunnen hebben namelijk.
Bij de ingrediënten van dit vijgenbrood had vermeld gestaan: vijgen (90%), amandelen (10%), kaneel en anijszaad.
Deze cliënt had hier uit geconcludeerd dat dit toch wel behoorlijk voedzame ingrediënten vormen en dat klopt, zo bekeken vanuit de ingrediënten.
Vijgen (fruit) en amandelen (noten) zijn in principe voedzaam, wanneer deze in oorspronkelijk staat zijn gebleven.
Dat leken ze ook nog eens, dus het uiterlijk deed dit vermoeden.
De amandelen zag je namelijk in hun geheel zitten (wat er wellicht met die hele amandelen al is gebeurd weet je echter niet, want die schijnen bij de niet-biologische varianten ook wel eens in een chemisch badje gedobberd te hebben, wat vervolgens NIET tussen de ingrediënten staat) en de vijgen waren enkel plat gewalst en gedroogd zo leek het , maar met enkel die redelijk “vriendelijke en natuurlijke” behandeling ZOUDEN deze nog wel voedingsstoffen kunnen bevatten, want we hopen en verwachten dan (want dat staat dan ook weer niet vermeld op de ingrediënten) dat deze niet ook middels een chemisch proces zijn gedroogd (wat ook best kan bij niet-biologische varianten en ook echt wel eens gebeurt bij niet-biologisch gedroogd fruit), maar m.b.v. de zon gedroogd zijn (wat een heel verschil maakt m.b.t. de voedingswaarde uiteindelijk).
Het LEEK (zeker weten doe je het niet) dan ook behoorlijk voedzaam.

Wat echter naast voedzaamheid JOUW gezondheid kan bepalen is het effect hetgeen je eet op je bloedsuikerspiegel heeft en dus ook of het je lichaam ofwel je hormonen uit balans kan halen, onrustig kan maken en je lichaam stress kan bezorgen door de VERHOUDINGEN aan voedzame stoffen in een product.
Het leveren van goede verhoudingen eiwitten en vetten (mits van mooie kwaliteit, dus nog wel hun vitamines en mineralen bevattend) houdt namelijk je hormonen IN balans.
Het missen van één van die twee kan echter een disbalans creëren en zo ook naar verhouding een OVERSCHOT aan koolhydraten.
Hierover las je gisteren al meer.

Ook dit wist deze slimme cliënt al een poosje (van mij geleerd); ze wist van het soms nadelige en onrustige effect van veel koolhydraten op hormoonbalans en het effect van tekorten in eiwitten en vetten, vitamines en mineralen op de hormoonbalans.
Het etiket van dit vijgenbrood echter benoemde ruim 25 g eiwitten per 100 g, 31 g vetten per 100, 0 g koolhydraten per 100 g, 0 g suikers per 100 g en 0 g vezels per 100 g.

HUH (had de cliënt al gedacht toen ze dit zag)!
Dit vond ze wat vreemd!
Ze DACHT dat ze inmiddels namelijk voldoende verstandige voedingskennis bezat om te weten dat dit toch totaal niet kon kloppen!

31 en 25 g opgeteld is namelijk sowieso maar 56 g per 100 g, maar verder zou er van alles niks, ofwel 0 g in zitten: waar bestaat dan die andere 44 g, welke samen 100 g zou moeten vormen, uit?!
Enneh..fruit, dus ook gedroogd fruit, zoals vijgen..waren dat geen koolhydraten?!
Hoe kan er dan 0 g koolhydraten vermeld staan!?
Enneh, fruit, bevat deze geen fruitsuikers?
Hoe kan deze dan 0 g suikers bezitten?!
Fruit, met name gedroogd fruit, deze leveren per 100 gram toch JUIST ook heel veel vezels, want vezels gaan toch niet verloren in enkel een droogproces?!
Hoe kan dan ook bij vezels 0 g staan?!

Mensen met insuline-resistentie (welke hier helaas vaak niet bewust van zijn DAT ze überhaupt insuline-resistent zijn las je gisteren al, maar wiens lichaam dus NIET goed om kan gaan met teveel koolhydraten in de bloedbaan), zouden dit op basis van deze FOUTIEVE informatie dan ook zomaar kunnen kopen en hun lichaam flinke stress, verhoogde bloedsuiker en hormonale disbalans bezorgen!
Mensen met darmklachten, voor wie de vezels, welke gedroogd fruit KAN leveren juist WEL fijn zijn, aangezien dit voedsel vormt voor GOEDE darmbacteriën en onze darmwand helpt gezond te houden en belastende afvalstoffen voorkomt van opstapelen, zouden dan weer op basis van deze informatie NIET weten DAT dit voor hen gunstige vezels bevat, wanneer ze enkel naar het aantal gram vernoemde vezels zouden kijken!
Niet dat dat erg is overigens, want voor hen en een ieder is het sowieso dan het beste fruit te eten (of gedroogd fruit), waarvan je hoopt en denkt dat deze zo onbewerkt mogelijk is gebleven (bijvoorbeeld de rauwe, verse, zongedroogde, biologische varianten) (want zeker weten doe je het dus nooit en achterhalen kan ook niet altijd) ZONDER dat dit in een nieuw product, waar al van alles KAN zijn gebeurd, zoals vijgenbrood is “geduwd” door een ander.

Zo wordt dus van ONS als consument verwacht dat we ZELF afgewogen GEZONDE keuzes maken, maar willen we dat, wordt ons NIET de informatie verschaft, welke dat mogelijk en makkelijker doet maken!
WEL wordt informatie verschaft, welke ONGEZONDE, belastende stoffen en voeding ONSCHULDIG doet lijken en ogen: hoe tegenstrijdig, hoe gemeen en HOE zorgwekkend voor onze gezondheid EN die van toekomstige generaties, wanneer hier niet meer duidelijkheid en openheid over gaat bestaan!

Werk aan de winkel dus!

Hoe PROBEER jij je gezonde keus te maken?
Waar let jij op?
Wanneer je daarnaar hebt gekeken en je het zelf aanvaardbaar hebt bevonden (want DAT mag je uiteindelijk zelf bepalen, welke stoffen JIJ wel of niet je lijf in wilt) ben je dan zonder twijfel en gerustgesteld tegenwoordig bij en na het boodschappen doen of ben en blijf je nogal gestrest en twijfelachtig achter, dit soort dingen steeds lezend, horend en om je heen ziend?

Stress is wel het meest schadelijk voor de gezondheid!
Wanneer we dan ook hierdoor met z’n allen extra stress krijgen, KUNNEN we al niet eens gezond leven, al zouden we willen, want hoe gezond is het leven met stress, zelfs al zou je WEL gezonde voedingskeuzes maken!
Een stuk stress zou verminderd kunnen en moeten worden door dus meer openheid en eerlijkheid en het meer beschikbaar hebben van hetgeen WEL voedzaam is en ons hierin als consument niet te gaan bemoeilijken!

Wanneer de overheid DIE verantwoordelijkheid pakt DAN kunnen wij ONZE verantwoordelijkheid pakken en inderdaad onze eigen gezonde keus bepalen namelijk!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!