Vandaag een antwoord op de vraag van Maud:
- Veel van mijn vriendinnen gaan in het nieuwe jaar een suiker-challenge aan. Dit wil zeggen dat ze in het nieuwe jaar alle voeding met toegevoegde suikers uit hun eetpatroon gaan schrappen. Ze doen net alsof toegevoegde suikers gevaarlijk zijn en hele andere suikers betreffen dan de suikers die van nature aanwezig zijn in voeding. Ik doe niet mee met die onzin, want de moleculen welke aanwezig zijn in voeding met toegevoegde suikers betreffen dezelfde moleculen als de moleculen in de suikers die van nature in voeding aanwezig zijn, toch?
Toegevoegde suikers
Suikers die door de voedingsmiddelen-industrie worden toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen zijn er in allerhande verschillende soorten.
Soorten met namen zoals:
- Glucose
- Fructose
- Sacharose
- Dextrose
- Glucosestroop
- Fructosestroop
- Glucose-fructosestroop
- Maltodextrine
Isolaten
Toegevoegde suikers (zoals bovengenoemde voorbeelden) betreffen isolaten.
Dit betekent dat deze suikers uit een voedingsmiddel geïsoleerd zijn.
Voorbeelden van voedingsmiddelen waaruit vele van bovengenoemde suikers geïsoleerd zijn:
- Mais.
- Suikerbieten.
- Suikerriet.
- Aardappelen.
Dit betreffen allen natuurlijke voedingsmiddelen zoals je ziet.
Dit betekent dat het vermoeden van Maud (het vermoeden dat toegevoegde suikers over het algemeen echt geen andere suikers betreffen dan de suikers welke van nature in voeding aanwezig zijn) klopt.
Geen verschil
Wanneer je (zoals Maud) bewerkte voedingsmiddelen eet (en komend jaar ook blijft eten) welke toegevoegde suikers bevatten, dan krijg je regelmatig een zekere hoeveelheid suiker-moleculen binnen.
Wanneer je (zoals de vriendinnen van Maud komend jaar) uitsluitend onbewerkte voedingsmiddelen eet welke geen toegevoegde suikers bevatten, ook dan krijg je regelmatig een zekere hoeveelheid suiker-moleculen binnen.
Deze suiker-moleculen welke aanwezig zijn in beide soorten voedingsmiddelen (bewerkt en onbewerkt) betreffen een zelfde soort moleculen (moleculen met eenzelfde biochemische structuur).
Het effect welke deze suiker-moleculen op je gezondheid hebben (zo beredeneert en denkt Maud) zal (wanneer deze moleculen voortkomen uit de consumptie van onbewerkte voedingsmiddelen) niet een ander effect zijn, dan wanneer deze suiker-moleculen afkomstig zijn uit de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, zolang beide voedingsmiddelen dezelfde hoeveelheid suiker bezitten.
Beide suikers hebben uiteindelijk namelijk een zelfde effect op je bloedsuikerspiegel (beredeneert Maud).
Dat is de reden dat Maud niet mee doet met haar vriendinnen komend jaar en zelf geen suiker-challenge aan gaat komend jaar.
Klopt de gedachte en redenatie van Maud echter wel?
Je bloedsuikerspiegel
Wanneer je een aantal enkelvoudige suikermoleculen (afkomstig uit een onbewerkt voedingsmiddel zoals fruit) meteen vanuit het voedingsmiddel in je bloedbaan zou injecteren, dan zou je bloedsuikerspiegel stijgen.
Wanneer je een zelfde aantal enkelvoudige suikermoleculen (dit keer afkomstig uit een bewerkt voedingsmiddel met toegevoegde suikers zoals een koekje) ook meteen vanuit het voedingsmiddel in je bloedbaan zou injecteren, dan zou ook dit je bloedsuikerspiegel op een vergelijkbare manier laten stijgen.
De suikers aanwezig in onbewerkte voedingsmiddelen en de suikers aanwezig in bewerkte voedingsmiddelen worden echter nooit vanuit het voedingsmiddel geïnjecteerd in je bloedbaan.
De suikers aanwezig in onbewerkte voedingsmiddelen en de suikers aanwezig in bewerkte voedingsmiddelen die consumeer je.
Dit betekent dat deze suikers eerst in je mond en vervolgens in je spijsverteringskanaal belanden en helemaal niet in je bloedbaan belanden.
Althans, niet direct!
Suikers in je spijsverteringskanaal
Wanneer suikers omgeven worden met vocht, voedingsvezels, vitamines en mineralen, dan worden ze omgeven met stoffen welke een gunstige invloed uitoefenen op de passagetijd van suikers door je spijsverteringskanaal, op de productie van spijsverteringssappen in je spijsverteringskanaal, op de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal, op de werking van koolhydraat-splitsende enzymen in je spijsverteringskanaal, op de conditie van je darmwand, op de werking van glucose-transporters in je darmwand en op de samenstelling van bacteriën in je darmen.
Wanneer suikers niet omgeven worden met vocht, voedingsvezels, vitamines en mineralen, dan missen ze stoffen in hun omgeving welke een gunstige invloed uitoefenen op de passagetijd van suikers door je spijsverteringskanaal, op de productie van spijsverteringssappen in je spijsverteringskanaal, op de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal, op de werking van koolhydraat-splitsende enzymen in je spijsverteringskanaal, op de conditie van je darmwand, op de werking van glucose-transporters in je darmwand en op de samenstelling van bacteriën in je darmen.
Dit betekent dat suikers welke niet omgeven worden met vocht, voedingsvezels, vitamines en mineralen een heel ander (en veel nadeliger) effect op je gezondheid uitoefenen dan suikers welke volop omgeven worden met vocht, voedingsvezels, vitamines en mineralen.
Wist je dat..
.. suikers welke in onbewerkte voedingsmiddelen aanwezig zijn vaak omgeven worden door vocht, voedingsvezels, vitamines en opgeloste mineralen?
.. suikers welke in bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers aanwezig zijn vaak helemaal geen vocht, voedingsvezels, vitamines en opgeloste mineralen om zich heen hebben?
.. suikers welke in bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers aanwezig zijn veel vaker dan suikers welke in onbewerkte voedingsmiddelen aanwezig zijn onderin je darmen belanden?
.. geconcentreerde suikers (wanneer deze onderin je darmen belanden) een nadelige samenstelling van bacteriën in je darmen, de groei van de Candida-bacterie in je darmen, de productie van stress-hormonen in je lijf en een stijging van je bloedsuikerspiegel kunnen veroorzaken?
Dit betekent dat de regelmatige consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suikers toch echt wel een heel ander (en veel nadeliger) effect op je gezondheid en bloedsuikerspiegel uitoefent, dan de regelmatige consumptie van uitsluitend onbewerkte voedingsmiddelen zonder toegevoegde suikers.
Conclusie en antwoord op de vraag van Maud:
- Voeding zonder toegevoegde suikers (zoals je vriendinnen vanaf komend jaar uitsluitend zullen eten) bevat inderdaad dezelfde suikers als voeding welke toegevoegde suikers bevat. Dit betekent echter niet dat het effect op je gezondheid en bloedsuikerspiegel van deze voeding in zijn geheel een zelfde effect is, aangezien de suikers in je voeding in beide gevallen omgeven worden door andere stoffen welke ook je gezondheid en bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
Lees en leer meer
Morgen zal ik nog een vraag beantwoorden welke gaat over suikers en goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Deze vraag zal gaan over natuurlijke, ongeraffineerde suiker-alternatieven en de invloed van deze suikers op je bloedsuikerspiegel.
Overmorgen zal ik het gaan hebben over je hersenen.
Ik ga bespreken waarom een voortdurende aanvoer van suiker belangrijk is voor je hersenen.
Ik ga tevens bespreken of de regelmatige aanwezigheid van suiker in je voeding nodig is om een goede werking van je hersenen te kunnen behouden.
Lees je de komende dagen ook weer mee (wanneer je goede voornemens hebt welke betrekking hebben op de suikers in je voeding)?
Wil ook jij komend jaar voeding met toegevoegde suikers uit je eetpatroon schrappen, maar vind je het lastig om te bepalen wat je dan uiteindelijk wel kan eten?
Vraag een doelgerichte voedings-leidraad aan!
Add comment