Vandaag een antwoord op de vraag van Marit:

  • Ik heb regelmatig een flink opgeblazen buik. Nu heb ik gelezen dat de stoffen in melkproducten er om bekend staan dat ze een opgeblazen buik doen veroorzaken. Is het verstandig om alle melkproducten te schrappen uit mijn eetpatroon?

Een opgeblazen buik

Wanneer je (net als Marit) regelmatig een opgeblazen buik hebt, dan worden je darmen regelmatig gevuld met flinke hoeveelheden vocht en gassen.

Wanneer je darmen regelmatig gevuld worden met flinke hoeveelheden vocht en gassen, dan wil je (net als Marit) vast weten welke voeding er om bekend staat dat deze het vasthouden van vocht in je darmen en de vorming van gassen in je darmen doet veroorzaken.

Lactose

Marit heeft gelezen dat de consumptie van melkproducten bij sommige mensen een opgeblazen buik doet veroorzaken.

Dit klopt, want de melksuikers (lactose-moleculen) welke aanwezig zijn in melkproducten doen (wanneer ze in slecht verteerde toestand onderin je darmen belanden) het vasthouden van vocht in je darmen en de vorming van gassen in je darmen veroorzaken.

Wanneer je (net als Marit) regelmatig een opgeblazen buik hebt, dan is het mogelijk dat de eliminatie van lactosehoudende melkproducten een afname van je opgeblazen buik oplevert.

Een oplossing kan je deze eliminatie echter niet noemen, aangezien je enkel één van de mogelijk oorzakelijke factoren in het vasthouden van flinke hoeveelheden vocht in je darmen en de vorming van flinke hoeveelheden gassen in je darmen wegneemt.

Om het opblazen van je buik in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen is meer nodig dan het wegnemen van mogelijk oorzakelijke factoren (zoals het elimineren van lactosehoudende melkproducten) namelijk.

Ontbrekende enzymen

Het enzym lactase (het enzym dat lactose (melksuiker) kan splitsen (verteren) tot twee losse moleculen glucose en galactose) zit normaal gesproken gevestigd op de wand van je dunne darm genaamd de borstelzoom.

Wanneer dit enzym ontbreekt in je darmen, dan kan lactose niet gesplitst worden tot twee losse moleculen en zullen (na de consumptie van melkproducten) onverteerde moleculen lactose onderin je darmen belanden en kunnen deze moleculen een opgeblazen buik veroorzaken.

Wanneer je (net als Marit) regelmatig een opgeblazen buik hebt, dan kan het zomaar zijn dat het enzym lactase in je darmen ontbreekt of niet goed functioneert en dat dit de oorzaak vormt van je opgeblazen buik.

In dat geval zal de eliminatie van lactosehoudende melkproducten ervoor kunnen zorgen dat je in de toekomst veel minder vaak een opgeblazen buik zult verkrijgen.

Het is daarnaast (wanneer je net als Marit regelmatig een opgeblazen buik hebt) echter wel heel belangrijk om te beseffen dat ook andere moleculen dan lactose darmklachten kunnen veroorzaken, wanneer ze regelmatig slecht verteerd onderin je darmen belanden.

Dit betekent dat het eigenlijk veel verstandiger is om in de toekomst de slecht verlopende vertering in je spijsverteringskanaal zoveel mogelijk te gaan voorkomen en niet alleen lactose te elimineren uit je voeding.

De vertering van je voeding

Voedingsstof-moleculen behoren verteerd te worden en vervolgens in het eerste deel van je dunne darmen geresorbeerd te worden (opgenomen te worden in je darmwand).

Wanneer spijsverteringsenzymen in je darmen ontbreken of wanneer spijsverteringsenzymen niet goed kunnen functioneren, dan zal de vertering van je voeding verslechteren en zullen slecht verteerde voedingsstof-moleculen onderin je darmen belanden.

Wanneer je (net als Marit) regelmatig een opgeblazen buik hebt, dan duidt dit op het feit dat er regelmatig slecht verteerde voedingsstoffen ook onderin jouw darmen belanden en dat er kennelijk enzymen ook in jouw spijsverteringskanaal ontbreken of slecht functioneren,

Veelal is schade aan een deel van je darmwand hier de oorzaak van.

Schade aan de beschermlaag van je darmwand

Je darmwand (het deel dat in contact staat met de stoffen in je darmen) is opgebouwd uit epitheelweefsel.

Dit weefsel wordt (wanneer je darmen in een goede conditie verkeren) beschermd door een laag van slijmstoffen welke de mucosa wordt genoemd.

Wanneer deze laag van slijmstoffen in je darmen voldoende dik is, dan zullen de enzymen welke gevestigd zitten op de wand van je dunne darmen niet snel verslechteren in hun werking of verloren gaan en kunnen ook de receptoren welke gevestigd zitten op de hormoon-producerende cellen in de wand van je dunne darmen niet snel verslechteren in hun werking.

Deze dikke laag van slijmstoffen in je darmen houdt de zure stoffen in je darmen namelijk op afstand van de eiwitten (enzymen en receptoren) welke gevestigd zitten in je darmen.

Wanneer je (net als Marit) regelmatig een opgeblazen buik hebt (wat het gevolg is van de aanwezigheid van slecht verteerde voedingsstoffen in je darmen), dan is de kans groot dat de laag van slijmstoffen in je darmen sterk verdund is geraakt, waardoor deze niet meer in staat is de zure stoffen in je darmen op afstand van je darmwand te houden.

Wanneer de zure stoffen in je darmen niet op afstand gehouden kunnen worden van de eiwitten (enzymen en receptoren) welke gevestigd zitten in je darmen, dan zullen enzymen in je darmen verslechteren in hun werking en kunnen enzymen ook gaan ontbreken.

Gevolg:

  • Een verslechterde spijsvertering.

Dit betekent dat er meer nodig is dan de eliminatie van lactosehoudende melkproducten uit je eetpatroon, wanneer je van je opgeblazen buik af wil:

  • Je zult namelijk ook stoffen toe moeten voegen aan je eetpatroon welke bij kunnen dragen aan de wederopbouw van de laag van slijmstoffen in je darmen.

Conclusie en antwoord op de vraag van Marit:

  • Het elimineren van lactosehoudende melkproducten uit je eetpatroon kan wellicht het ontstaan van een opgeblazen buik in de toekomst enigszins doen beperken. De optimalisatie van je voeding in stoffen welke de laag van slijmstoffen in je darmen gezond helpen houden is daarnaast echter ook van belang om de vertering van je voeding in de toekomst zoveel mogelijk te kunnen verbeteren en het belanden van ook andere slecht verteerde voedingsstoffen in je darmen zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Lees en leer meer

Morgen zal ik uitgebreid bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om je darmwand in optimale conditie te kunnen houden.

Lees je morgen ook weer mee wanneer je (net als Marit) regelmatig een opgeblazen buik hebt en twijfelt over hetgeen je weg moet laten of juist toe moet voegen uit en aan je huidige eetpatroon om het ontstaan van een opgeblazen buik in de toekomst zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?

Heb jij (net als Marit) regelmatig een opgeblazen buik en wil je weten hoe je huidige voeding van invloed is op de conditie van je darmwand en de enzymwerking in je darmen?

Vraag een voedings-analyse aan!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!