Weerstand
weerstand
De dagen zijn guur, nat en koud.
De zon is nergens te bekennen en we zitten met z’n allen veel binnen.

Dat (het vele binnen zitten en geen zonnestralen opvangen, maar ook nat en guur weer) draagt allemaal niet bepaald gunstig bij aan onze weerstand zo weten en leren we (en merken we momenteel ook weer volop).

Hoestende en proestende mensen zien we namelijk alweer volop om ons heen en mensen die zich ziek melden van school en werk schieten als paddenstoelen uit de grond.

Het “heerst” zeggen we dan.

We hopen dan altijd maar dat dit hoesten en proesten van de ander aan onszelf voorbij gaat.
Gerust zijn we er echter vaak niet op en invloed daarop uitoefenen kunnen we voor ons gevoel ook niet echt.

Hooguit jezelf goed aankleden wanneer je naar buiten gaat, op tijd naar bed gaan en je vitamientjes wel trachten binnen te krijgen door eens te denken aan een stukje fruit boordevol vitamine C, het uitpersen van verse sinaasappels of een flinke dosis pilletjes met vitamientjes er tegenaan gooien?!

Word je zelf vervolgens NIET ziek tussen al die zieke, hoestende en proestende mensen, heb je mazzel of “toevallig” een goede weerstand kennelijk.
Word je zelf WEL ziek, heb je kennelijk pech en op dat moment zelf ook “toevallig” een wat lage weerstand.

Het is zoals het is, en loopt zoals het loopt.
Niks aan te doen.

Denken we…

Of toch wel?!!

Kun je eigenlijk zelf invloed uitoefenen op het feit of “ziekte” welke lijkt te “heersen” jou wel of niet makkelijk zal gaan treffen en aangrijpen namelijk?
Kun je zelf eigenlijk invloed uitoefenen (behalve het goed aankleden en de vitamientjes etc.) op je weerstand tegen ziekte?

  • Welke factoren zijn namelijk van invloed op je weerstand?
  • Oefen jij die invloed ook zelf voldoende uit?

 

Want ja, ja, met zowel ons totale gedrag, maar ook ons eetgedrag (en de stoffen dit wel en niet en meer of minder bevat) hebben wij hierop (op onze eigen weerstand) WEL DEGELIJK en ook wel FLINK WAT invloed (zul je vandaag lezen)!

Ja, wij hebben zelf ook ECHT WEL enige invloed op onze weerstand (MEER dan het slikken van vitamine C of het eten van fruit welke veel vitamine C bevat) en het meer of minder goed functioneren van ons afweersysteem!

Vandaag zul je dan ook lezen wanneer dit afweersysteem (waarover een ieder beschikt) meer en minder goed zal kunnen functioneren.

Hoogstwaarschijnlijk zul je vandaag OOK lezen en TEVENS begrijpen dat het eigenlijk behoorlijk logisch is (en haast te voorspellen en verwachten is) dat zoveel mensen om je heen tegenwoordig ziek zijn, regelmatig ziek worden en dat ziekte hen regelmatig treft, kijkend naar hun leef- en vooral eetgewoontes.

Kijkend naar onze hedendaagse eetgewoontes (en de stoffen die onze hedendaagse voeding wel en niet en meer of minder bevat), maken we het ons lichaam en ons afweersysteem namelijk behoorlijk ONMOGELIJK en behoorlijk MOEILIJK om überhaupt ziekte tijdig te KUNNEN bestrijden.

Wist je dat wel?!

Lees je dan ook goed mee vandaag en ga je vervolgens bij jezelf te rade of jij de factoren die HELPEN bij het goed functioneren van je afweersysteem en factoren die dan ook WEL aanwezig moeten zijn om je weerstand tegen ziekteverwekkers WEL te helpen verhogen i.p.v. verlagen, ook zelf WEL aanwezig hebt in je eet- en leefgewoontes?

Ons afweersysteem.

Wanneer er bedreigende (lichaamsvreemde) stoffen in ons lijf binnen dringen, worden deze bedreigende stoffen opgemerkt in ons bloed en kan en zal ons afweermechanisme tegen deze bedreiging in actie komen.

Dit afweersysteem (wanneer deze goed in werking treedt) zal in staat zijn na herkenning van een ziekteverwekker deze ziekteverwekker te bestrijden en zal tevens in staat zijn ook de schade aan het lijf en diens weefsels (die vaak aan het binnendringen van een ziekteverwekker ten grondslag ligt) weer te herstellen (met behulp van allerlei daarbij helpende stoffen die het lichaam daarvoor heeft en welke het lijf in gestuurd kunnen worden), zodat de kans op het verspreiden of opnieuw binnendringen van een lichaamsvreemde stof en ziekteverwekker ook meteen weer beperkt kan worden.

Het verwijden van bloedvaten, verhogen van de lichaamstemperatuur, het verzenden van allerlei bestrijdende en herstellende stoffen het lijf in etc. kan op zo’n moment dan ook allemaal nodig zijn en plaatsvinden (wanneer je afweersysteem WEL goed “in actie” komt tegen een bedreiging), maar wanneer dat dan allemaal heeft gewerkt, ben je er toch maar mooi weer van af, van deze ziekteverwekker en bedreiging, dankzij dit afweersysteem.

Het is dan ook maar goed en tevens ZEER belangrijk dat ieder mens zo’n afweersysteem heeft!

Maar ja, het enkel HEBBEN van zo’n afweersysteem en het enkel HEBBEN van een lijf welke op zo’n wijze (zoals hiervoor beschreven) op een ziekteverwekker kan reageren is helaas NIET voldoende.
Dit afweersysteem (welke iedereen wel bezit) moet namelijk WEL in “actie” kunnen komen en ook WEL in “werking” kunnen komen namelijk en dus NIET onderdrukt  worden en dus ook NIET “tegengehouden” of “belemmerd” worden!

Wanneer werkt ons afweersysteem NIET goed en zal deze onderdrukt worden en NIET in werking treden ONDANKS een wellicht WEL aanwezige bedreiging (verzurende, ziekmakende, lichaamsvreemde stof)?

Het feit dat een ieder over een afweersysteem beschikt is helaas NIET voldoende om deze ook altijd goed te laten functioneren.
Het hebben van een afweersysteem biedt dan ook helaas nog GEEN garantie op het ALTIJD hebben van een optimale weerstand tegen ziekte.

Wanneer dit afweersysteem namelijk onderdrukt wordt, zal je weerstand alsnog laag zijn en zul je alsnog LEKKER en FLINK vatbaar zijn voor ziekte (mocht deze “heersen” en mochten ziekteverwekkers ook jouw lijf binnen kunnen dringen) en kan dit helaas dan NIET optimaal tegengehouden en bestreden worden.

De slijmvliezen welke ons lijf bezit (onder andere de slijmvliezen welke onze maag- en darmwand bezit) vormen onder andere een zeer belangrijk onderdeel van ons afweersysteem.
Het is dan ook ZEER belangrijk dat deze slijmvliezen intact zijn, intact blijven en NIET beschadigd raken.

Factoren die ons afweersysteem onderdrukken en factoren die onze slijmvliezen kunnen aantasten willen we dan ook vooral NIET stimuleren wanneer je WEL een hoge weerstand tegen ziekte wil!

En ja, een goede weerstand tegen ziekte, dat wil je!

Wat zijn factoren die onze weerstand onderdrukken en factoren welke onze maag- en darmwand en flora aldaar kunnen schaden welke heden ten dage (met onze hedendaagse leef- en eetgewoontes) FLINK heersen en aan de orde zijn (en die dan ook onze weerstand heden ten dage FLINK kunnen benadelen)?

  • Het stress-hormoon cortisol (welke ons afweersysteem onderdrukt) welke helaas TEVEEL moet worden afgegeven heden ten dage.
  • Darmflora- en tevens darmwand-belastende stoffen welke helaas TEVEEL aanwezig zijn in onze voeding en vervolgens OOK teveel in ons spijsverteringskanaal belanden (en daar schade kunnen berokkenen) heden ten dage.

 

Het stress-hormoon cortisol

Ons lichaam (wanneer deze bezig is stofwisseling uit te voeren) is altijd OFWEL bezig met afbraakprocessen OFWEL bezig met opbouwende en herstellende processen.
Beide processen kunnen namelijk NIET tegelijkertijd aan de orde zijn.

De opbouwende en herstellende processen (waaronder ook onze afweer valt) wordt ook wel het ANABOLISME genoemd.
De afbrekende processen (waaronder de energieproductie in ons lijf valt) wordt ook wel het KATABOLISME genoemd.

Deze processen worden normaal gesproken gereguleerd en aangestuurd door het hormoon insuline (anabolisme) en glucagon (katabolisme).

Wanneer er voldoende balans (homeostase) heerst in ons lijf EN als gevolg ook voldoende balans heerst in de waardes waarbinnen onze bloedsuikerspiegel schommelt, wisselen de hormonen insuline en glucagon zich af en wisselen dus OOK opbouwende en afbrekende processen zich mooi af gedurende onze dagen.

Gedurende de momenten wij ontspannen zijn EN onze bloedsuikerspiegel op die momenten OOK goed gereguleerd is (door deze twee hormonen) en er OOK WEL voldoende bouwstoffen aanwezig zijn in ons lijf, kan normaal gesproken dan ook prima afweer plaatsvinden in ons lijf waar nodig en gewenst.

Ons afweersysteem wordt daar dan NIET in onderdrukt door deze hormonen.

Wanneer echter de bloedsuikerspiegel in ons lijf WEL herhaaldelijk heftige fluctuaties ondergaat en deze bloedsuikerspiegel vervolgens NIET goed gereguleerd is (doordat er herhaaldelijk NIET voldoende balans heerst tussen afbrekende en opbouwende processen en ook NIET voldoende balans heerst tussen ontspanning en inspanning en wellicht ook NIET altijd voldoende bouwstoffen aanwezig zijn in het lijf), kan en zal ons lijf uitgeput raken en kunnen verzurende stoffen zich gaan opstapelen en zal en moet het stress-hormoon cortisol geproduceerd worden om deze uitputting en verzuring tegen te gaan en uiteindelijk de balans in het lijf weer te herstellen.

Dit herstellen van de balans en het tegengaan van de (brandstof)uitputting in het lichaam doet dit hormoon echter door de bloedsuikerspiegel te verhogen en prioriteit te stellen aan het beschikbaar maken van brandstof voor het lijf om SNEL energie te kunnen produceren in de spieren.

Met dit stress-hormoon in je lijf en met een DAARDOOR verhoogde bloedsuikerspiegel in je lijf is er dan ook ENKEL nog maar plaats voor en sprake van katabolisme in dit lijf, en is er van rust, herstel en ontspanning even absoluut GEEN sprake.

FLINKE druk staat op dat moment op de spieren, waardoor deze spieren schade kunnen gaan ondervinden, wanneer deze “stress-toestand” lang zou duren.
Ook staat FLINKE druk op onze vaten, waardoor ook deze schade kunnen gaan ondervinden, wanneer deze “stress-toestand” lang zou duren.

Afwisseling tussen opbouw en afbraak (welke normaal gesproken plaatsvindt) vindt met DAT stress-hormoon in je lijf dan ook NIET plaats, maar ENKEL afbraak is dan even aan de orde.

Afbraak ten gunste van de energievoorziening in het lijf (dat wel) maar tegelijkertijd wel ook afbraak welke de herstelmogelijkheden van je lijf op dat moment belemmerd en tegenhoudt en DAARDOOR dan ook onze weerstand doet verlagen en ons afweersysteem in diens werking doet belemmeren.

Wil je dan ook een HOGE weerstand i.p.v. een LAGE weerstand tegen ziekteverwekkers, dan is het belangrijk dat zowel je eet- maar OOK je leefgewoontes NIET herhaaldelijk uit balans zijn, waardoor dan ook NIET (tevens TE VAAK en herhaaldelijk) het stress-hormoon cortisol keer op keer geproduceerd hoeft te worden.

Welke eet- en leefgewoontes halen ons lichaam echter WEL herhaaldelijk uit balans en doen WEL ons lichaam TEVEEL uitputten en dragen WEL bij aan een verstoorde balans tussen inspanning en ontspanning en een verstoorde balans tussen opbouw en afbraak en zijn dan ook WEL herhaaldelijk een reden om het stress-hormoon cortisol te moeten produceren EN vormt dus OOK een reden tot weerstandsverlaging en onderdrukking van je afweersysteem?

  • Wanneer er herhaaldelijk veel meer negatieve gedachten en negatieve omgevingsinvloeden dan positieve gedachten en positieve omgevingsinvloeden heersen.
  • Wanneer er herhaaldelijk veel meer lichamelijke activiteit dan lichamelijke rust plaatsvindt.
  • Wanneer er herhaaldelijk onvoldoende slaap en onvoldoende nachtrust aan de orde is.
  • Wanneer er een onophoudelijke druk heerst en allerlei plichten opstapelen.
  • Wanneer er herhaaldelijk dingen met tegenzin gedaan worden.
  • Wanneer er herhaaldelijk meer brandstoffen dan bouwstoffen gegeten worden.
  • Wanneer herhaaldelijk alle of bepaalde essentiële bouwstoffen in je voeding ontbreken.
  • Wanneer herhaaldelijk geconcentreerde bronnen van glucose worden genuttigd.
  • Wanneer er herhaaldelijk belastende (verzurende) stoffen, onnatuurlijke stoffen en gifstoffen middels de voeding het lijf in komen.

 

Helaas kunnen HEEL VEEL mensen meerdere van boven genoemde punten afvinken en is van TEVEEL punten sprake gedurende hun dagen, dat bij hen het stresshormoon cortisol dus WEL herhaaldelijk geproduceerd moet worden en dan helaas OOK herhaaldelijk het afweersysteem onderdrukt bij hen.

Darmflora-verstoring.

Wanneer onze darmflora verstoord raakt en onze maag- en darmwand als gevolg ook aangetast kan worden heeft ook dit een zeer nadelig effect op ons afweersysteem en onze weerstand tegen ziekte.

Dit heeft meerdere redenen:

  • De slijmvliezen raken hierdoor beschadigd, waardoor ziekteverwekkers makkelijker ons lijf binnen kunnen dringen.
  • De zuurproductie van onze maag kan gaan verslechteren, waardoor ziekteverwekkers makkelijker ons lijf binnen kunnen dringen.
  • Opbouwende en herstellende stoffen kunnen niet goed opgenomen worden in het lijf, waardoor ziekteverwekkers niet goed bestreden kunnen worden.
  • Ontstekingen kunnen ontstaan in ons maag- darmkanaal en de wanden aldaar, waardoor cortisol zal worden geproduceerd in het lijf om deze te bestrijden en het lichaam over zal gaan op het katabolisme en DAARDOOR wederom niet goed in staat is te herstellen en de weerstand hoog te houden.

 

Wil je dan ook WEL een goed functionerend afweersysteem en ook WEL een optimale weerstand tegen ziekte is het ZEER belangrijk je darmflora NIET te verstoren.

Wat is noodzakelijk om de darmflora minimaal te verstoren?

  • Het kiezen en eten van voeding welke weinig tot geen bewerkingsprocessen heeft ondergaan en dan ook weinig tot geen stoffen toegevoegd heeft gekregen en waar ook weinig tot geen stoffen uit onttrokken zijn.
  • Het kiezen en eten van voeding welke zoveel mogelijk diens oorspronkelijke vorm nog bezit en zoveel mogelijk diens oorspronkelijke vocht-, vezel-, vet- en bouwstofgehalte (vitamines en mineralen) nog heeft, zodat enzymwerking geoptimaliseerd wordt en ook een optimale zuurtegraad in stand gehouden kan worden in het spijsverteringskanaal.
  • Voldoende te variëren tussen de (ONBEWERKTE) eiwitten, vetten en koolhydraten (deze laatste het liefst uit zo min mogelijk geconcentreerde bronnen) en dus NIET te eenzijdig te kiezen en eten van bijvoorbeeld eiwitten of koolhydraten (aangezien deze de zuurtegraad met name kunnen benadelen bij overschotten en hoge concentraties daarvan en deze ook de darmflora met name kunnen verstoren bij overschotten  en hoge concentraties daarvan)
  • Voldoende rust en ontspanning te creëren om en nabij het eten van je bewust gekozen ONBEWERKTE voeding en GOED en BEWUST deze voeding ook te kauwen.
  • De maag en darmen NIET overvullen.

 

Helaas houden maar ZEER WEINIG mensen een zo min mogelijk bewerkte voeding aan en hebben ook maar ZEER WEINIG mensen rust om en nabij hun eetmomenten tegenwoordig.

Velen hebben helaas WEL herhaaldelijk haast namelijk om en nabij het eten, eten en kauwen NIET zo bewust, eten WEL grotendeels voeding die ALLERLEI bewerkingsprocessen al heeft ondergaan (en daardoor veel vocht, vezels, vetten, vitamines en mineralen heeft verloren) en krijgen HELAAS middels hun voeding ook TE vaak en TE veel onnatuurlijke, belastende en verzurende stoffen en gifstoffen binnen, zodat de darmflora dan ook HELAAS bij velen WEL regelmatig verstoord raakt en de maag- en darmwand ook WEL regelmatig beschadigd raakt, de slijmvliezen ook WEL beschadigd zijn bij velen en de maagzuurproductie helaas ook NIET optimaal verloopt bij velen, waardoor HELAAS hun afweersysteem NIET optimaal kan functioneren en weerstand HELAAS ook vaak laag is.

Zo…
Conclusie?

Enkel wat fruit eten, wat fruit persen, een vitaminepilletje slikken en voldoende en op tijd gaan slapen, daar red je het dus duidelijk NIET mee lees je wel, wanneer je daarbuiten alsnog LEGIO punten aan zou kunnen vinken (hierboven genoemd) die alsnog weerstands-verlagend werken!

En wat moet jij concluderen?

  • In hoeverre heb jij de weerstandsverhogende factoren meer of minder goed “op orde” en “in balans” wanneer je kijkt naar JOUW eet- en leefgewoontes en de invloed daarvan op de productie van cortisol en de invloed daarvan op je darmflora?

 

Wil jij werken aan een weerstandsverhogend eet- EN leefpatroon, waarbij dus NIET herhaaldelijk het stress-hormoon cortisol geproduceerd hoeft te worden en ook NIET herhaaldelijk de darmflora verstoord zal worden, mail je me dan of kom je een keer langs?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!