Weerstandweerstand-vWeerstand

 

Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over weerstand:

  • We hebben besproken hoe de regelmatige consumptie van groenten en de regelmatige consumptie van intacte dierlijke eiwitten je weerstand helpt verhogen.

 

Vandaag gaan we het (als laatste in de reeks) nog hebben over vetten:

  • We gaan bespreken hoe ook de regelmatige consumptie van vetten je weerstand helpt verhogen.

 

Lees je mee?

 

Pathogenen

Pathogenen zijn ziekteverwekkers.

Voorbeelden van pathogenen zijn:

  • Virussen.
  • Bacteriën.
  • Schimmels.
  • Wormen.

 

Wanneer een pathogeen in je bloedbaan belandt, dan zal je afweersysteem trachten de pathogeen snel weer uit je bloedbaan te weren:

  • Wanneer je afweersysteem hier tijdig in slaagt, dan kan ziekte voorkomen worden of de duur ervan sterk beperkt worden.
  • Wanneer je afweersysteem hier niet in slaagt, dan zal ziekte ontstaan en kan deze ook best lang voort blijven duren.

 

Je afweersysteem

Je afweersysteem is gevestigd in je darmwand.

Het zal enkel goed kunnen functioneren, wanneer:

  • Je darmwand intact is.

 

Gelukkig wordt je darmwand tegen beschadiging beschermd door een slijmvlieslaag.

Deze slijmvlieslaag houdt de zuurtegraad in je darmwand optimaal en houdt pathogenen op afstand.

Wanneer deze slijmvlieslaag echter beschadigd en sterk verdund raakt, dan:

  • Kan je darmwand niet beschermd worden.
  • Kan de zuurtegraad in je darmwand te hoog worden.
  • Kan je darmwand beschadigd raken.
  • Kan je afweersysteem niet goed functioneren.

 

Conclusie:

  • Voeding welke de slijmvlieslaag in je darmen doet beschadigen, verlaagt je weerstand.
  • Voeding welke de slijmvlieslaag in je darmen intact helpt houden, verhoogt je weerstand.

 

Darmflora

In je darmen leven goede en slechte darmbacteriën.

Goede darmbacteriën dragen bij aan:

  • Het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmen.
  • Een intacte slijmvlieslaag in je darmen.

 

Slechte darmbacteriën veroorzaken:

  • Een verhoogde zuurtegraad in je darmen.
  • Schade aan de slijmvlieslaag in je darmen.

 

Conclusie:

  • Voeding welke de groei van slechte darmbacteriën doet veroorzaken, verlaagt je weerstand.
  • Voeding welke de groei van goede darmbacteriën doet stimuleren, verhoogt je weerstand.

 

Spijsvertering

Wanneer je voeding niet goed verteerd wordt, dan wordt het niet opgenomen in je lijf, maar belandt het onderin je darmen.

Je slechte darmbacteriën vormen uit deze slecht verteerde voedings-restanten:

  • Sterke zuren.
  • Toxines.

 

Gevolg:

  • De zuurtegraad in je darmen zal verhoogd raken.
  • De slijmvlieslaag in je darmen zal beschadigd en verdund raken.

 

Conclusie:

  • Voeding welke slecht verteerd wordt, verlaagt je weerstand.
  • Voeding welke goed verteerd wordt, verhoogt je weerstand.

 

Spijsverterings-sappen

Om een goede vertering van je voeding mogelijk te maken, moeten er in je spijsverteringskanaal sappen geproduceerd worden:

  • Speeksel.
  • Slijm.
  • Maagsap.
  • Alvleeskliersap.
  • Galsap.

 

Schiet de productie van deze sappen tekort, dan:

  • Zal je voeding niet goed verteerd worden.
  • Zal je darmflora verstoord raken.
  • Zal de slijmvlieslaag in je darmen verdund raken.
  • Zal je darmwand beschadigd raken.
  • Zal je weerstand dalen.

 

De productie van spijsverterings-sappen kan enkel plaatsvinden, nadat receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal geprikkeld zijn.

Receptoren kunnen enkel geprikkeld worden (en prikkels vervolgens ook verwerken), wanneer de zuurtegraad in de wand van je maag en darmen licht basisch is en voldoende vocht en elektrolyten aanwezig zijn.

Een basische zuurtegraad in de wand van je spijsverteringskanaal kan enkel bereikt worden, wanneer je voeding voldoende vocht, vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en vetten bevat.

Bevat je voeding dit niet, dan:

  • Zal de zuurtegraad in de wand van je spijsverteringskanaal te hoog worden.
  • Kunnen prikkels niet goed verwerkt worden door de receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal.
  • Zal de productie van spijsverterings-sappen verslechteren.

 

Dat is echter nog niet voldoende, want de kwaliteit van je voeding maakt een wereld van verschil.

Wanneer je voeding bijvoorbeeld wel eiwitten, maar geen intacte eiwitten bevat, dan:

  • Zullen de receptoren in de wand van je maag onvoldoende geprikkeld worden.
  • Zal er onvoldoende maagsap en maagzuur geproduceerd worden.

 

Ook wanneer je voeding wel vetten, maar geen intacte vetten bevat, dan ontstaat er een probleem, want dan:

  • Zullen de receptoren in de wand van je dunne darm onvoldoende geprikkeld worden.
  • Zal er onvoldoende alvleeskliersap en galsap geproduceerd worden.

 

Conclusie:

  • Voeding welke weinig vocht, vezels, vitamines, mineralen, intacte eiwitten en intacte vetten bevat zal slecht verteerd worden en zal uiteindelijk je weerstand verlagen.
  • Voeding welke vocht, vezels, vitamines, mineralen, intacte eiwitten en intacte vetten bevat zal goed verteerd worden en zal uiteindelijk je weerstand verhogen.

 

Vetten

Je voeding moet vetten bevatten om alvleeskliersap en galsap te kunnen produceren en een goede vertering van je spijs mogelijk te maken.

De vetten in je voeding moeten echter wel intact zijn om de receptoren in de wand van je dunne darm goed te kunnen prikkelen.

Vetten zijn enkel intact, wanneer ze:

  • Niet te sterk verhit zijn geweest (dit geldt voor verzadigde vetten).
  • Niet verhit zijn geweest (dit geldt voor onverzadigde vetten).
  • Samen met suikers verhit zijn geweest (dit geldt voor alle vetten).

 

Je voeding moet vetten met alle essentiële vetzuren (omega 3 en 6) bevatten om prostaglandines te kunnen vormen.

Prostaglandines zijn weefselhormonen, welke de slijmvlieslaag in je darmen kunnen herstellen, wanneer deze beschadigd is geraakt.

Verzadigde, geoxideerde en beschadigde vetzuren kunnen de slijmvlieslaag in je darmen juist doen beschadigen.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe, verse vette vis.
  • Rauwe noten, zaden en pitten.
  • Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  • Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

 

De omega 3 en 6 vetzuren hierin blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Hoge temperaturen.
  • Chemicaliën.

 

Kortom:

  • Wanneer intacte omega 3 en 6 vetzuren ontbreken in je voeding, dan zal je darmwand op den duur beschadigd raken, niet goed kunnen herstellen en zal je weerstand sterk verlagen.

 

Conclusie:

  • Wanneer je een goede weerstand wilt behouden, dan is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) naast verse groenten en voeding met intacte dierlijke eiwitten ook voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren te eten.

 

Vraag:

  • Ben jij regelmatig ziek?
  • Kan jouw voeding wel goed verteerd worden?
  • Eet jij (elk moment dat je iets eet) verse groenten, voeding met intacte dierlijke eiwitten en voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!