De komende dagen gaan we het hebben over weerstand:
- We gaan bespreken welke voeding je weerstand helpt verhogen en de werking van je afweersysteem doet ondersteunen.
Vandaag gaan we het hebben over groenten:
- We gaan bespreken hoe de regelmatige consumptie van groenten je weerstand helpt verhogen.
Lees je mee?
Pathogenen
Pathogenen zijn ziekteverwekkers.
Voorbeelden van pathogenen zijn:
- Virussen.
- Bacteriƫn.
- Schimmels.
- Wormen.
Wanneer een pathogeen in je lichaam belandt, dan zal je afweersysteem trachten de pathogeen snel weer uit je lichaam te weren:
- Wanneer je afweersysteem hier tijdig in slaagt, dan kan ziekte voorkomen worden of de duur ervan sterk beperkt worden.
- Wanneer je afweersysteem hier niet in slaagt, dan zal ziekte ontstaan en kan deze ook best lang voort blijven duren.
Je afweersysteem
Je afweersysteem is gevestigd in je darmwand.
Het zal enkel goed kunnen functioneren, wanneer:
- Je darmwand intact is.
Gelukkig wordt je darmwand tegen beschadiging beschermd door een slijmvlieslaag.
Deze slijmvlieslaag houdt de zuurtegraad in je darmwand optimaal en houdt pathogenen op afstand.
Wanneer deze slijmvlieslaag echter beschadigd en sterk verdund raakt, dan:
- Kan je darmwand niet beschermd worden.
- Kan de zuurtegraad in je darmwand te hoog worden.
- Kan je darmwand beschadigd raken.
- Kan je afweersysteem niet goed functioneren.
Conclusie:
- Voeding welke de slijmvlieslaag in je darmen doet beschadigen, verlaagt je weerstand.
- Voeding welke de slijmvlieslaag in je darmen intact helpt houden, verhoogt je weerstand.
Darmflora
In je darmen leven goede en slechte darmbacteriƫn.
Goede darmbacteriƫn dragen bij aan:
- Het behoud van een optimale zuurtegraad in je darmen.
- Een intacte slijmvlieslaag in je darmen.
Slechte darmbacteriƫn veroorzaken:
- Een verhoogde zuurtegraad in je darmen.
- Schade aan de slijmvlieslaag in je darmen.
Conclusie:
- Voeding welke de groei van slechte darmbacteriƫn doet veroorzaken, verlaagt je weerstand.
- Voeding welke de groei van goede darmbacteriƫn doet stimuleren, verhoogt je weerstand.
Spijsvertering
Wanneer je voeding niet goed verteerd wordt, dan wordt het niet opgenomen in je lijf, maar belandt het in je darmen.
Je slechte darmbacteriƫn vormen uit deze slecht verteerde voedings-restanten:
- Sterke zuren.
- Toxines.
Gevolg:
- De zuurtegraad in je darmen zal verhoogd raken.
- De slijmvlieslaag in je darmen zal beschadigd en verdund raken.
Conclusie:
- Voeding welke slecht verteerd wordt, verlaagt je weerstand.
- Voeding welke goed verteerd wordt, verhoogt je weerstand.
Spijsverterings-sappen
Om een goede vertering van je voeding mogelijk te maken, moeten er in je spijsverteringskanaal sappen geproduceerd worden:
- Speeksel.
- Slijm.
- Maagsap.
- Alvleeskliersap.
Schiet de productie van deze sappen tekort, dan:
- Zal je voeding niet goed verteerd worden.
- Zal je darmflora verstoord raken.
- Zal de slijmvlieslaag in je darmen verdund raken.
- Zal je darmwand beschadigd raken.
- Zal je weerstand dalen.
De productie van spijsverterings-sappen kan enkel plaatsvinden, nadat receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal geprikkeld zijn.
Receptoren kunnen enkel geprikkeld worden (en prikkels vervolgens ook verwerken), wanneer de zuurtegraad in je maag en darmwand licht basisch is en voldoende vocht en elektrolyten aanwezig zijn.
Een basische zuurtegraad in de wand van je spijsverteringskanaal kan enkel bereikt worden, wanneer je voeding voldoende vocht, vitamines, mineralen, vezels, eiwitten en vetten bevat.
Bevat je voeding dit niet, dan:
- Zal de zuurtegraad in de wand van je spijsverteringskanaal te hoog worden.
- Kunnen prikkels niet goed verwerkt worden door de receptoren in de wand van je spijsverteringskanaal.
- Zal de productie van spijsverterings-sappen verslechteren.
Dat is echter nog niet voldoende, want wanneer je voeding wel eiwitten, maar geen intacte eiwitten bevat, dan:
- Zullen de receptoren in de wand van je maag alsnog onvoldoende geprikkeld worden.
- Zal er onvoldoende maagsap geproduceerd worden.
Ook wanneer je voeding wel vetten, maar geen intacte vetten bevat, dan ontstaat er een probleem, want dan:
- Zullen de receptoren in de wand van je dunne darm alsnog onvoldoende geprikkeld worden.
- Zal er onvoldoende alvleeskliersap en galsap geproduceerd worden.
Conclusie:
- Voeding welke weinig vocht, vezels, vitamines, mineralen, intacte eiwitten en intacte vetten bevat zal slecht verteerd worden en zal uiteindelijk je weerstand verlagen.
- Voeding welke vocht, vezels, vitamines, mineralen, intacte eiwitten en intacte vetten bevat zal goed verteerd worden en zal uiteindelijk je weerstand verhogen.
Groenten
Groenten bevatten veel:
- Vocht.
- Vitamines.
- Mineralen.
- Vezels (waaronder fermenteerbare).
De consumptie van groenten draagt daardoor bij aan een goede productie van spijsverterings-sappen en een goed verlopende spijsvertering.
De vezels welke groenten bevatten (de fermenteerbare) kunnen door je goede darmbacteriƫn gefermenteerd worden.
Na fermentatie van deze voedingsvezels kunnen je goede darmbacteriƫn stoffen produceren welke bijdragen aan:
- Een optimale zuurtegraad in de darmen.
- De productie van zuur-bufferend slijm door je darmwand-cellen.
Kortom:
- Wanneer de stoffen in groenten (waaronder fermenteerbare vezels)Ā ontbreken in je spijsverteringskanaal, dan kan je weerstand verslechteren.
Conclusie:
- Wanneer je een goede weerstand wilt behouden, dan is het verstandig om (elk moment dat je iets eet) verse groenten te eten.
Er is nog meer wat je kan doen
Groenten bevatten vele stoffen welke je weerstand helpen verhogen, maar bezitten nog niet alle stoffen welke nodig zijn om:
- De productie van alle spijsverterings-sappen optimaal te kunnen houden.
- Een verstoorde darmflora te kunnen voorkomen.
- De slijmvlieslaag in je darmen gezond helpen houden.
Dat is dan ook de reden dat ik de komende dagen mijn mails ook nog zal besteden aan voeding welke je weerstand helpt verhogen.
Lees je dan ook weer mee?
Vraag:
- Ben jij regelmatig ziek?
- Kan jouw voeding wel goed verteerd worden?
- Eet jij (elk moment dat je iets eet) verse groenten?
Add comment