We snappen al heel veel en doen al heel veel goed, maar vergeten of onderschatten vaak één ding: de non-nutriënten en ons microbioom
darmbacterien
Non-nutriënten?!
Microbioom?!

Waar heeft ze het over?!
Nu snappen we het niet meer!

Precies..
Dit zijn stoffen en onderwerpen, waar je normaal gesproken waarschijnlijk niet mee bezig bent, wellicht zelfs nooit van hebt gehoord of überhaupt mee bezig wil zijn.
Stoffen en onderwerpen, waar je als gevolg dan ook niet bewust van bent; wat dit zijn, wat dit betekent, de rol hiervan in je lijf etc. en dus ook NIET op in kan spelen of rekening mee kan houden.

Toch echter wel degelijk, daar komen we (de wetenschap) steeds meer achter, belangrijke onmisbare stoffen en onderwerpen om WEL trachten beter te leren begrijpen EN rekening mee te houden, want we merken en ervaren steeds meer door daar NIET mee bezig te zijn of bewust van te zijn en dan ook GEEN rekening mee te houden en deze te onderschatten, we met steeds meer lichamelijke EN geestelijke problemen en ongemakken te maken krijgen, waardoor we beseffen hoe belangrijk deze non-nutriënten en en ons microbioom wel niet zijn m.b.t. onze stofwisseling en uiteindelijk onze gezondheid en hoe grote rol deze spelen in dit “grote geheel”!

We weten bijvoorbeeld al heel veel over onze stofwisseling.
We weten dat ons lichaam “werkt” met voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten.
Ons lichaam voert daar verbrandings- en opbouwende processen mee uit.
Er zijn dan ook voedingsstoffen, welke te gebruiken zijn als brandstof en voedingsstoffen, welke te gebruiken zijn als bouwstof.

Wanneer je niet wilt aankomen in gewicht of zelfs wil afvallen, weten we dat we minder calorieën uit deze voedingsstoffen moeten nuttigen dan we verbruiken bij al deze stofwisselingsprocessen.

De voedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten kan je namelijk ook uitdrukken in energie, ofwel calorieën, welke daaruit vrij gemaakt kunnen worden.

Ga je echter die calorieën optellen uit hetgeen je qua koolhydraten, eiwitten en vetten binnen krijgt en blijf je onder je verbruik (waar ook formules voor zijn om die te berekenen en in te schatten), weten we inmiddels dat TOCH niet altijd gewichtsbehoud of gewichtsafname plaatsvindt.

Er is namelijk bij die voedingsstoffen een onderscheid te maken tussen essentiële en niet-essentiële voedingsstoffen EN deze drie voedingsstoffen hebben tevens ook nog eens verschillende invloed op onze hormoonbalans.
Hormonen, weten we inmiddels, bepalen of de voedingsstoffen uiteindelijk gebruikt worden voor verbrandings- of opbouwende reacties.
We weten daardoor dan inmiddels ook dat de verhoudingen tussen de stoffen koolhydraten, eiwitten en vetten een verschil maakt, ongeacht de calorieën die ze KUNNEN leveren (wanneer ze als brandstof gebruikt worden) bij het feit of je wel of niet of meer of minder vet verbrandt of vet opslaat.
We weten dat wanneer je de niet-essentiële brandstof glucose uit koolhydraten zou minderen, maar WEL de essentiële bouwstoffen uit de groep koolhydraten (de vitamines en mineralen) behoudt EN de essentiële stoffen uit eiwitten en vetten behoudt in je eetpatroon, wanneer je je calorieën zou minderen, je DAN de meeste kans hebt dat je lichaam vetweefsel zal afbreken en tevens het spierweefsel zal behouden (heel belangrijk) t.o.v. wanneer je zomaar lukraak al je voedingsstoffen (en dus calorieën) zou minderen; dan zou je namelijk inefficiënt, zowel vet- EN spierweefsel kunnen gaan afbreken (zelfs vaker nog meer spierweefsel dan vetweefsel) EN zal de hormoonbalans verstoord raken in je lijf EN zal stress en disbalans ontstaan.

We weten echter OOK dat enkel richten op macro-nutriënten (koolhydraten met glucose, eiwitten met aminozuren en vetten met vetzuren) EN de calorieën te verminderen van onze voeding EN de verhoudingen daar tussen gunstig te houden t.o.v. de hormoonbalans je er NOG NIET bent en het nog niet gezegd is dat je stofwisseling en dus ook vetverbranding optimaal zal en kan verlopen, aangezien voor ALLE stofwisselingsprocessen aanwezigheid van voldoende micro-nutriënten (vitamines en mineralen) OOK nog eens noodzakelijk is om optimaal uitgevoerd te kunnen worden en om dus de brandstoffen en bouwstoffen uit de voeding (uit de macro-nutriënten) in je lichaam en stofwisselingsprocessen ook te kunnen benutten!

We weten dan ook dat wanneer we voeding gaan bewerken, deze na bewerking hun macro-voedingsstoffen (koolhydraten met glucose, eiwitten met aminozuren en vetten met vetzuren) nog wel bevatten, welke alsnog wel hun calorieën leveren, althans “kunnen” leveren en we die dan ook wel kunnen eten en kunnen tellen, maar dat door deze bewerking veel van de micro-nutriënten verloren zijn gegaan en daardoor de stofwisselingsprocessen EN vet verbranding, door dat gemis (op den duur) alsnog niet goed en optimaal kan blijven verlopen en dan ook eigenlijk DAARDOOR (door dat gemis) de “calorieën” ook helemaal niet uit deze stoffen geput kunnen worden of benut kunnen worden.

Nu snappen we dan ook dat we dan het best kunnen kiezen voor voeding welke niet bewerkt is en daardoor de micro-nutriënten nog WEL bevat, willen we dat ALLES goed verloopt in ons lichaam qua stofwisseling en de “energie” uiteindelijk ook echt uit deze stoffen geput en benut kan worden.
Maar ja, we leven in een gehaaste wereld en vinden nog meer belangrijk dan enkel het nadenken over en bezig zijn met voeding, stofwisseling in gewicht en vinden deze pure voeding kopen en dan zelf moeten gaan combineren en ook nog eens zelf moeten bereiden toch wel tijd- en energievergend.
Tijd en energie, welke we liefst nog wat over houden en ook nog wat aan andere dingen willen besteden!

Nu denken wij veelal met ons gemakszuchtige hoofd en ons liefst snelle, haastige leven dat wanneer we dan WEL voor wat voorbereide en bewerktere voeding en daardoor makkelijkere en snellere varianten van voeding kiezen (beseffend dat we dan vitamines en mineralen missen, maar waarbij we nog WEL onze macro-nutriënten binnenkrijgen).
We het best nog goed doen en er goed aan doen om de calorieën daarin te blijven tellen, te blijven letten op de verhoudingen en dan wel die gemakkelijke, wat bewerktere varianten te kiezen met dan heel slim (het gemis beseffend) als AANVULLING dan extra vitamines en mineralen te slikken OF toe te voegen, zodat je uiteindelijk alsnog een heel scala aan niet enkel macro-, maar dan toch ook micro-nutiënten in je lijf krijgt in goede verhoudingen, welke DAN wel allemaal goed kunnen “deelnemen” aan de stofwisseling.

Helaas..
Veel hiervan klopt, maar helaas klopt dat toch niet helemaal en houdt dit op den duur qua effect (welke er in eerste instantie echt wel zal zijn) een keertje op.
Hier, op dit punt, vergeten we namelijk de twee eerder genoemde stoffen en onderdelen van ons lichaam, namelijk de non-nutriënten in onze voeding en hun invloed op ons microbioom en uiteindelijk onze stofwisseling!

Als het nou zo was dat de losse macro-nutriënten in die goede verhoudingen aangehouden in de vorm van glucose, aminozuren en vetzuren met als aanvulling allerlei vitamines en mineralen meteen in DIE vorm in onze voeding voorkomt en meteen bij binnenkomst in onze mond onze bloedbaan in zou komen, dus wanneer we een infuus met DIE stoffen zouden aanleggen, DAN zou het allemaal kloppen, maar dat is NIET het geval!

Behalve glucose, aminozuren en vetzuren, zitten er nog veel meer stoffen in onze voeding namelijk!
De bovengenoemde stoffen, moeten dan ook eerst uit deze andere stoffen “geplukt” worden, want enkel DIE stoffen kunnen maar dienst doen als voedingsstof in je lijf (in je lichaamscellen) en nuttig deelnemen in ons bloed en stofwisseling.
Voeding, zoals wij dit eten, belandt dus ook niet zomaar direct in onze bloedbaan of lichaamscellen en kan dus NIET direct deelnemen aan de stofwisseling, maar moet eerst een spijsverteringskanaal door!

Ah…en daar is het stukje wat we waren vergeten!

Op het moment je namelijk kiest voor bewerkte, voorbereide voeding, snappend dat er dan wat stoffen (micro-nutriënten) verloren zijn gegaan, maar wanneer je DIE er gewoon weer aan toevoegt of los bij slikt, heb je misschien uiteindelijk wel alle stoffen weer bij elkaar en compleet die oorspronkelijk ook bij elkaar zaten en horen welke in je stofwisseling (dus je verdere lijf en pas in je lichaamscellen) nodig zijn, maar EERST komt de spijsvertering nog!

Verloopt die spijsvertering namelijk niet goed met deze bij elkaar gezochte stoffen, kunnen en zullen uiteindelijk al die stoffen alsnog niet goed je lijf en bloedbaan in kunnen komen en OOK je lichaamscellen niet en zal dus alsnog je stofwisseling niet goed verlopen!

We vullen namelijk met losse vitamines en mineralen de stoffen wellicht wel weer aan (welke we daardoor nabootsen en na-maken), waarvan we weten dat die door bewerkingsprocessen verloren zijn gegaan, maar er zitten behalve deze micro-nutriënten echt NOG veel meer stoffen in onbewerkte voeding die we dan vervolgens alsnog missen!
Namelik de non-nutriënten, zoals spoorelementen, flavonoïden, voedingsvezels, oftewel de “bio-actieve stoffen”!

Deze stoffen, daar hebben we en heeft de wetenschap nog niet echt een beeld van en kunnen we (NOG) niet zozeer optimaal toevoegen of nabootsen of doen we (nog) niet zozeer, tevens denkend dat dat niet belangrijk is, aangezien DIE geen nutriënten of calorieën leveren EN niet eens in de stofwisseling nodig zijn en belanden!
DIE blijven namelijk normaal gesproken grotendeels achter in je spijsverteringskanaal, dus waarom zou je die, wanneer die verloren zijn gegaan door bewerking nog weer gaan nabootsen en toevoegen, wanneer die toch normaal gesproken al niet in ons lijf belanden?! (Is de huidige denkwijze)

DIE non-nutriënten echter hebben DAAR (in dat spijsverteringskanaal) een ZEER BELANGRIJKE functie!
Bij gemis van die stoffen door bewerkingsprocessen, kan en zal er qua spijsvertering dan ook van alles anders verlopen en zal en kan je daar UITEINDELIJK ook echt wel de nadelige gevolgen van gaan merken in je verdere lijf ook al zijn deze non-nutriënten geen stoffen, welke normaal gesproken in ons lijf zouden belanden!

In ons spijsverteringskanaal (maag en darmen) leeft namelijk nog een hele samenleving!
Ons microbioom namelijk, oftewel: een samenstelling van bacteriegroepen!

Wij zijn bezig onszelf te voeden, maar vergeten daarbij die hele samenleving OOK te voeden tegenwoordig!

Het is heel belangrijk die echter NIET te vergeten en OOK te voeden, want doe je dit niet of voed je de verkeerde bacteriegroepen, oei, dan krijg je een probleem in je spijsverteringskanaal en lichaam!

Laten het echter nou NET en MET NAME voedingsvezels en de andere bio-actieve stoffen en dus de non-nutriënten zijn, welke ons microbioom GUNSTIG voedt en in balans houdt!

Laten door bewerkingsprocessen DIE (de non-nutriënten) nou net, naast de micro-voedingsstoffen (vitamines en mineralen), vaak verloren gaan en vernietigd of verwijderd worden voor een deel en achter blijven in het bewerkingsproces!
DIE (die non-nutriënten) DIE vullen we dan vervolgens NIET aan!

Laten door verhittingsprocessen onder andere (maar ook door andere bewerkingsprocessen en blootstelling aan licht en lucht en vocht etc.) nou net ook stoffen (uit enzymatische reacties) kunnen staan met voedingsstoffen, welke ons microbioom ONGUNSTIG beïnvloeden en daardoor de slechte en kwalijke darmbacterieën voeden.
DIE krijgen we er dan juist zomaar BIJ in ons spijsverteringskanaal, wanneer we voor voorbereide en bewerkte voeding kiezen, waar die stoffen dan al in zitten.

Je kan dan dus doodleuk je macro-nutrienten binnen krijgen en de micro-nutrienten aanvullen en bepaalde verhoudingen hiertussen aan houden en je calorieën tellen (en dan denken heel slim te zijn en ook weer “compleet” te zijn), maar kies je deze macro-nutriënten uit bewerkte bron, mis je voor een groot deel de non-nutriënten der natuur, welke in ons spijsverteringskanaal normaal gesproken moeten helpen ons microbioom NIET te verstoren en deze juist helpt in balans te houden EN ontstaan er dus TEVENS (door deze bewerking) een aantal onnodige en zelfs belastende stoffen, welke deze balans in ons “microbioom” WEL verstoren, waardoor onze spijsvertering HELAAS slechter en slechter zal en kan gaan verlopen op den duur (uitgaand van deze bewerkte voeding) en er ontstekingen kunnen gaan ontstaan in onze darmen en tevens onze darmwand welke uiteindelijk HELAAS ook doet bijdragen aan het NIET goed verlopen van onze stofwisseling aangezien de stoffen (waarvan we zo slim dachten deze op te tellen en uit te balanceren en compleet te maken door het slikken van vitamines en mineralen) alsnog NIET aan onze  stofwisseling goed bij kunnen dragen.

Door disbalans in ons microbioom kan ons hele lichaam en vooral en als eerste ook onze geest (zo is ontdekt) dus FLINK uit balans raken en zal en kan de stofwisseling NIET goed verlopen ook al eet je opgeteld met elkaar echt wel alle stoffen bewust, welke in principe onze stofwisseling nodig heeft in diens processen, en krijg je deze dus wel binnen.
Je krijgt ze echter dan binnen in je spijsverteringskanaal, maar veel verder dan dat zullen ze NIET komen!

Vergeet dus niet dat enkel deze binnen krijgen ZEKER NOG NIET genoeg is!

Vergeet dus niet dat er dus nog meer stoffen behalve macro- en micro-voedingsstoffen in de natuurlijke voeding zit en al deze stoffen allemaal EERST je spijsverteringskanaal door moeten en dus nog wel in je voeding aanwezig moeten zijn, willen de macro- en micronutriënten in je voeding je stofwisseling uiteindelijk optimaal kunnen houden en kunnen “voeden”.

We moeten dus bewust zijn en worden van het belang van al deze non-nutriënten, deze dan ook zeker wel blijven eten, dus TOCH maar voor onbewerkte voeding blijven kiezen, zodat we niet alleen onszelf bewust en goed aan het voeden zijn, maar ook de hele samenleving, welke we nog binnenin ons dragen: ons microbioom!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!