Wat is eigenlijk een gezond tussendoortje?
Dat onze hoofdmaaltijden voedzame ingrediënten moeten bevatten om uiteindelijk wel een beetje gezond te kunnen blijven, dat snappen we.
Welke voedzame ingrediënten dan meer en minder noodzakelijk zijn in die maaltijden, daarover zijn helaas de meningen verdeeld, weten we niet altijd even goed en worden we helaas ook vaak niet juist over geïnformeerd, maar voedzaam, dat weten we, moeten die maaltijden hoe dan ook en sowieso WEL zijn; hoe kan je anders gezond blijven?!
Dat echter de hele dag door wel stofwisseling plaatsvindt waar dan ook wel de hele dag door voedingsstoffen voor nodig zijn (waar de voedzame stoffen in enkel die drie hoofdmaaltijden vaak niet allemaal in kunnen voorzien, althans niet in de vorm zoals wij deze maaltijden vaak invullen en leren in te vullen), daar staan we vaak niet bepaald stil of beseffen we niet.
Dat een aanvulling in bepaalde voedzame stoffen OF tussendoor OF een meer optimale en dan eindelijk WEL volledig voedzame invulling van onze hoofdmaaltijden met wel een keer ALLE benodigde essentiële voedingstoffen aanwezig daarin en ook nog VEEL RUIMER dan nu aanwezig in die maaltijden nodig is, ook daar staan we dan ook vaak niet bij stil of beseffen we niet.
We denken namelijk overwegend (zo hebben we dat dan ook geleerd) dat we op basis van onze drie hoofdmaaltijden, wanneer we die bewust en voedzaam invullen, al een “heel eind komen” m.b.t. onze gezondheid en “het lichaam goed voeden”.
We vermoeden dan ook, wanneer je die maaltijden maar goed en bewust blijft invullen, dat iets tussendoor eten dan ook niet noodzakelijk is (aangezien we denken dat onze hoofdmaaltijden al voldoen, wat helaas vaak niet het geval is).
Zouden onze maaltijden inderdaad voldoen qua samenstelling en aanvoer in essentiële voedingsstoffen, dan zou die denkwijze inderdaad kloppen, maar zolang onze maaltijden niet voldoen, klopt deze denkwijze niet en is er toch echt wel een aanvulling in essentiële voedingsstoffen nodig: ofwel bij de maaltijden zelf en anders tussendoor.
Aangezien wij echter denken dat onze hoofdmaaltijden WEL voldoen en tussendoor voedingsstoffen aanvullen dan ook NIET zozeer een noodzaak betreft bedenken we ons eigenlijk enkel dat wanneer we dan toch tussendoor iets zouden eten, niet omdat het nodig is, maar omdat we daar gewoon “zin” in hebben, we enkel maar een beetje moeten “oppassen” dat dit niet teveel calorieën levert en niet te ongezond of belastend van aard moet zijn, wil je het “gezondheidseffect” van de gezonde hoofdmaaltijden niet “teniet doen”.
Maar daar stopt het besef en de redenatie dan ook wel zo’n beetje.
Zo wordt het ons stiekem ook aangeleerd, deze redenatie wordt ons aangeleerd, want ons mooie voedings-overheidsorgaan vertelt ons m.b.t. tussendoortjes eigenlijk enkel dat wanneer je maximaal drie keer per dag iets zou eten nog tussen je hoofdmaaltijden door met daarbij een maximum van 110 kcal per tussendoortje aanhoudend en je er vervolgens voor zou waken dat dit tussendoortje dan geen toegevoegde suikers of verzadigd vet zou bevatten, je gezond bezig bent, zolang en wanneer je ook wel voedzame hoofdmaaltijden volgens de schijf van vijf eet.
- Kan het aanhouden van drie voedzame maaltijden gebaseerd op de schijf van vijf samen met tussendoortjes met als enige voorwaarde dat je hier niet meer dan drie op een dag van moet nemen met per stuk niet meer dan 1110 kcal echter DIE stoffen garanderen die “gezondheid” en dus “de hele dag door een optimaal uitvoerbare stofwisseling in je lijf” kunnen bewerkstelligen?
- Kunnen voedingsstoffen, welke aan enkel die (op die manier geformuleerde) voorwaarden voldoen garanderen dat de balans in ons lijf niet verstoord raakt (waarbij je ENKEL gezondheid kan ervaren)?
- Kunnen tussendoortjes welke maximaal 110 kcal leveren en GEEN toegevoegde suikers en verzadigd vet bezitten gezondheid garanderen?
- Kunnen deze op basis van die geformuleerde voorwaarden garanderen dat de stofwisseling goed uitgevoerd kan worden met de stoffen welke WEL in die tussendoortjes aanwezig zijn?
Weet je namelijk wel eens op basis van DIE voorwaarden welke ingrediënten en dus welke stoffen gezonde tussendoortjes WEL bevatten of wel MOETEN bevatten om gezondheid (dus balans in het lijf) te garanderen en in ieder geval de optimale stofwisseling te kunnen ondersteunen?
Deze voorwaarden en “eisen” zeggen namelijk, behalve welke stoffen het NIET moet bevatten, niks over de stoffen deze WEL moeten bevatten.
Dat schijnt hoe dan ook wel prima te zijn, zolang je maar onder die 110 kcal aan stoffen blijft kennelijk!
Is een beperking in calorieën en dus in voedingsstoffen een garantie voor “gezondheid”?
Waren het nou juist niet voedingsstoffen en dus “calorieën” welke ons gezondheid verschaffen?
Stel je eens voor:
Wanneer die 110 kcal die je tussendoortje MAXIMAAL levert, voortkomen uit stoffen welke totaal NIKS gunstigs voor ons lichaam kunnen betekenen en voor ons lichaam dan ook NIET essentieel zijn en welke dan ook, wanneer ze verwerkt moeten worden door ons lijf, nadat jij dit hebt gegeten, eigenlijk meer essentiële stoffen vergen en verbruiken dan dat deze tussendoortjes leveren (en waardevolle stoffen daardoor helaas verloren gaan en daarbij dan ook nog eens belastende zure stoffen ontstaan en voor terug komen); hoe gezond kan je dat dan noemen en hoe gezond kan je lichaam op basis daarvan dan blijven?!
Het eten van dergelijke tussendoortjes, welke dan ook ENKEL maar aan DIE vereisten hoeven te voldoen, maar welke daardoor wellicht wel mooie voedingsstoffen uit je lijf kunnen “roven” (door de onnodige stoffen welke ze mogelijk WEL bezitten binnen die 110 kcal en hun mogelijk belastende waarde), zou namelijk ten koste gaan van de mooie stoffen die je hoofdmaaltijden wellicht nog wel zouden leveren!
Hoe kan en mag je iets gezond noemen en daarbij criteria opstellen welke alsnog voeding met stoffen doet toestaan welke daardoor heel makkelijk ons lijf uit balans kunnen halen?
Hoe gezond kan je zijn en blijven, wanneer ons lichaam constant door onze voeding uit balans wordt gehaald door het missen van essentiële en ontzurende stoffen en het steeds maar moeten verwerken van niet-essentiële en verzurende stoffen namelijk?!
Zo is er nu bijvoorbeeld een variant ontbijtkoek op de markt gekomen “zero” genaamd, welke deze week zelfs verspreid werd op “nieuws voor diëtisten” met als boodschap:
Er zit slechts 72 kcal in 1 plak Zero ontbijtkoek.
Dat is 23% minder dan een gewone plak ontbijtkoek.
En daarmee valt 1 plak Zero ontbijtkoek binnen de criteria van het Voedingscentrum voor verantwoorde tussendoortjes.
Een plak van deze ontbijtkoek valt dus binnen de criteria van het Voedingscentrum en kan je volgens hen dan ook als “gezond” zien en dan ook prima, doodleuk, onderdeel laten uitmaken van een gezond eetpatroon, wanneer je dit vervolgens maar niet meer dan drie keer per dag eet en je hoofdmaaltijden zijn opgesteld volgens de schijf van vijf.
Wanneer we dan vervolgens naar de ingrediënten zouden gaan kijken van deze ontbijtkoek (ach, waarom zou je dat doen, het bevatten van weinig calorieën is toch al voldoende om gezondheid te kunnen bepalen kennelijk?!) dan bevat dit:
Roggebloem 39%, voedingsvezel (oligofructose), zoetstof (xylitol), water, stabilisator (glycerol), plantaardige oliën (palm, raap), rijsmiddel (natriumbicarbonaat, zuurnatriumpyrofosfaat), tarwebloem, specerijen, aroma.
Je ziet dan heel wat stoffen staan hè.
Je begrijpt waarschijnlijk wel dat je pas gezond kan zijn, wanneer je lichaam diens stofwisselingsprocessen goed kan uitvoeren hè?
Die stofwisselingsprocessen moeten uitgevoerd worden met stoffen, de naam stofwisseling doet al zoiets vermoeden.
Dan moeten de stoffen in ons eten dus wel DIE stoffen bieden die in onze stofwisselingsprocessen nodig zijn hè en daarbij benut kunnen worden toch?!
Zullen we dan ook eens onder de loep gaan nemen hoe goed ons lichaam daartoe in staat is (het uitvoeren van stofwisselingsprocessen), wanneer het deze stoffen krijgt toebedeeld en wanneer het dan ook diens stofwisseling moet gaan uitvoeren met deze stoffen erbij in het lijf samen met de stoffen welke al aanwezig zijn in het lijf en door ons lijf gevormd kunnen worden?
JA!
LATEN WE DAT GAAN DOEN!
Stofwisseling bestaat uit twee types reacties: verbrandingsreacties en opbouwende reacties.
Eerst moet een verbrandingsreactie plaatsvinden (waaruit je energie kan verkrijgen) voordat een opbouwende reactie plaats kan vinden, aangezien daar de eerder gevormde energie voor nodig is.
Voor de verbrandingsreactie (dus om die uit te voeren) heb je brandstof nodig.
Geen probleem, want we hebben altijd wel brandstof in ons lijf.
Vaak wel in de vorm van glucose in de bloedbaan, maar is je bloedsuikerspiegel aan het dalen, dan kunnen in je lijf ook andere voedingsstoffen als brandstof gebruikt worden.
Ook kan onze lever zelf nieuwe glucose vormen, dus brandstof is er altijd wel; dit vormt dan ook een niet-essentiële stof, waar wij ons niet druk om hoeven maken zozeer om te leveren via onze voeding.
Om deze brandstof echter tot energie om te kunnen zetten in een stofwisselingsreactie moeten in de cellen ook wel vitamines en mineralen aanwezig zijn, want anders kan de verbrandingsreactie niet goed uitgevoerd worden.
Vitamines en mineralen echter hebben we niet zomaar altijd voldoende in ons lijf aanwezig.
Deze kan ons lijf namelijk niet zelf vormen, dus moeten wij deze absoluut wel leveren en moet onze voeding deze wel bezitten, wil er goede stofwisseling plaats kunnen vinden in ons lijf.
En ja, dat willen we, want we willen gezond blijven!
DAAROM, dus om die vitamines en mineralen, moeten wij ons dus WEL druk maken.
Vitamines en mineralen zijn dan ook essentiële voedingsstoffen.
Gezonde voeding en dus OOK gezonde tussendoortjes moeten dan ook WEL voldoende vitamines en mineralen (nog) bezitten wil het gezondheidswaarde hebben en wil je er dus de stofwisseling mee ondersteunen.
De koolhydraten en vetten echter welke in de ingrediënten van deze SPLINTERNIEUWE ontbijtkoek vermeld staan, deze zijn verhit en vermalen geweest en daarvoor is ook niet bepaald het meest vitaminerijke deel van het graan (bloem is gemaakt van de celkern, waarin nauwelijks vitamines aanwezig zijn) voor gebruikt, waardoor het helaas geen tot nauwelijks vitamines doet leveren.
Hmmm…dat is al niet bepaald ondersteunend m.b.t. het uit kunnen voeren van een optimale stofwisseling hè, wetende dat daar nou juist vitamines en mineralen zo hard voor nodig zijn!
Het plakje ontbijtkoek levert namelijk met koolhydraten en vetten, welke het WEL bezit, ENKEL niet-essentiële voedingsstoffen (macro-nutriënten) zonder essentiële micronutriënten (vitamines en mineralen) daar nog volledig bij en in.
Dat betekent dat verbrandingsreacties in je lijf vervolgens uitgevoerd moeten worden met de brandstoffen al in je lijf samen met nog eens extra onnodige brandstoffen uit deze ontbijtkoek en daarbij HELAAS vitamines en mineralen uit je reserves geput moeten worden waar mogelijk, zoals uit je botten waar ze soms nog wel zitten, maar liefst ook wel in moeten blijven zitten!
Dit plakje ontbijtkoek doet daardoor fijn uitputten en verzuren en zie ik dan ook niet bepaald als “gezond” en dus een goede ondersteuning van je stofwisseling: jij wel?
Vervolgens, op basis van deze bot-uitputting (demineralisatie van je lijf) kan de verbrandingsreactie uiteindelijk WEL uitgevoerd worden met de brandstoffen die altijd WEL aanwezig zijn in je lijf met daarbij dan ook nog eens de onnodige brandstoffen uit de ontbijtkoek (veel te veel) en komen als gevolg daarvan helaas heel wat zure stoffen vrij in je lijf.
Om die zure stoffen, welke je hieruit hebt verkregen, zomaar gratis, weer kwijt te raken en af te drijven zijn er meer base-vormende mineralen en is er met name ook meer vocht nodig, dus moet er wederom uitputting van je botten plaatsvinden voor DIE mineralen, hoe fijn is dat!!
Enneh, hoeveel vocht kan jij uit een plakje ontbijtkoek knijpen denk je?
Moet je eens proberen joh!
Ik niet veel!
Dat betekent dat de stoffen in de ontbijtkoek verzuring met zich mee brengt, zonder dat het daarbij ook meteen “verdunning van die zuren” kan bieden.
Want nee, het leveren van ontzurende en afdrijvende stoffen, daar draagt dit “zogenaamde gezonde tussendoortje” dus ook niet aan bij, wat toch ook wel ZEER belangrijk is, wil je gezondheid ervaren en blijven ervaren.
Wist je namelijk dat de stofwisseling in ons lijf enkel goed uitgevoerd kan en zal worden bij een licht basisch en dus NIET zuur cel-milieu en dat verzurende voeding dan ook onze stofwisseling niet bepaald doet ondersteunen?
Vervolgens ben je nog niet klaar met stoffen wisselen trouwens hoor, wanneer er enkel nog maar een verbrandingsreactie is uitgevoerd met brandstoffen en daaruit energie is gevormd.
Met die gevormde energie in je cellen moet er namelijk ook nog een opbouwend stofwisselingsproces plaatsvinden.
Daarvoor zijn bouwstoffen nodig.
Bouwstoffen zijn wederom vitamines en mineralen, maar ook eiwitten en vetten leveren bouwstoffen.
De lever heeft de essentiële aminozuren uit eiwitten en essentiële vetzuren uit vetten echter EERST nodig voor alle andere opbouwende processen met andere bouwstoffen en combinaties van bouwstoffen echter plaats kunnen vinden in andere cellen.
Een tussendoortje (of onze voeding in zijn geheel) kan dan ook eigenlijk pas gezond heten, wanneer het deze essentiële aminozuren en vetzuren ook wel levert, aangezien het anders de optimale en volledige stofwisseling niet ondersteunt en opbouwende processen dan niet goed uitgevoerd kunnen worden en het lichaam enkel als gevolg dan verder zal uitputten, verzuren en afbreken!
Levert dit plakje ontbijtkoek deze essentiële aminozuren en vetzuren?
Nee, deze levert het niet!!
Zo zie je maar, dit voorbeeld nagaand, gezondheid bepalen aan de hand van de enige voorwaarden (minder dan 110 kcal en het niet bevatten van toegevoegd suiker en verzadigd vet) TOTAAL NOG NIET gezondheid, voortkomend uit een optimale stofwisseling, kan garanderen!
Je leest namelijk dat de stofwisseling alles behalve goed uitgevoerd kan worden, wanneer je lichaam deze stoffen (enkel niet-essentiële voedingsstoffen) toebedeeld krijgt en dat het lichaam zelfs uitgeput en beschadigd en verzuurt raakt hierdoor!
Wat is dan eigenlijk WEL een gezond tussendoortje?
Het maakt niet uit wanneer je het eet hoor, want eigenlijk ALLES wat je eet, of dit nu klein of groot is en of je dit nu ziet als maaltijd of snack, moet voldoen aan KLOPPENDE voorwaarden voor gezondheid, namelijk:
- Het moet ALLE essentiële voedingsstoffen liefst en zelfs ruimschoots WEL bevatten!
Wat wil dit zeggen?
Wat zijn essentiële voedingsstoffen?
- Het moet uit de groep koolhydraten onbewerkte/ongeraffineerde varianten hiervan bevatten welke wel nog vocht, vezels en vitamines en mineralen uit koolhydraten leveren, zonder dat dit een hoge concentratie van niet-essentiële koolhydraten (bijv. glucose) bezit, zoals groenten of fruit in onbewerkte vorm.
- Tevens moet het uit de groepen eiwitten en vetten onbewerkte/ongeraffineerde varianten bezitten welke ook wel hun vitamines en mineralen nog bezitten EN de essentiële aminozuren en vetzuren bezitten, zonder dat dit een hoge concentratie niet-essentiële aminozuren of niet-essentiële vetzuren bezit of een te hoge concentratie aan verzurende stoffen. (Vette) vis (maar ook andere ongeraffineerde magere dierlijke eiwitbronnen zoals ei en zuivel), noten en zaden en noten- en zadenolieën in kleine porties voldoen hier grotendeels aan.
En dit zo lezende..
- Eet jij zelf überhaupt tussendoortjes?
- Eet jij tussendoortjes die aan de eisen “minder dan 110 kcal zonder toegevoegd suiker of verzadigd vet” voldoen?
- Eet jij tussendoortjes die aan mijn omschreven “voorwaarden om de stofwisseling mee te kunnen ondersteunen en uitvoeren” voldoen en welke dan ook voldoende essentiële voedingsstoffen zouden moeten bevatten?
Add comment