Wat gebeurt er eigenlijk met de calorieën uit de ongezonde dingen waarvan je denkt dat je ze “wel kon hebben”?
Van sommige dingen weten we allemaal wel dat ze niet gezond zijn.
Daarom noem ik het ook “dingen”.
Voeding kan je het (die dingen) namelijk NIET noemen.
Dingen als snoepjes, koekjes, zoutjes en andere vet- en suikerrijke snacks, zowel hartig als zoet.
Daarvan weten we dat ze ongezond zijn.
Ze bezitten geen “voedende waarde”.
Lege calorieën noemen we de calorieën daarin (in die ongezonde dingen) dan ook wel eens.
Daarvan (van die ongezonde dingen) leren we en weten we dan ook dat je ze niet te vaak moet eten.
Dat doen we dan ook niet (althans, dat proberen we niet te doen).
Maar af en toe; dat mag en kan WEL hoor!
Vooral en sowieso “wanneer je het wel kan hebben”!
Dat maken we onszelf en elkaar namelijk allemaal wijs.
- We maken onszelf en elkaar wijs dat wanneer je het “ogenschijnlijk” wel “kan hebben” (het ongezonde), er echt wel ruimte bestaat voor “af en toe” dit soort ongezonde dingen.
- We maken onszelf en elkaar namelijk wijs dat er dan (wanneer je iets ongezonds “ogenschijnlijk” wel “kon hebben”), niks nadeligs kan plaatsvinden in ons lijf en ook niet zozeer iets nadeligs heeft plaatsgevonden in ons lijf.
Zo praten we da ook het herhalen van “af en toe” iets ongezonds goed.
Klopt die gedachte echter wel?
Dat gaan we vandaag uitpluizen (uiteraard).
Eens kijken of je daar aan het eind van dit bericht OOK nog zo over denkt namelijk!
Wat bedoelen we eigenlijk met “iets kunnen hebben?
We kunnen volgens ons “iets hebben” wanneer je er niet door aan bent gekomen in gewicht.
We associëren het niet stijgen van het gewicht dan ook zomaar met het dan ook niet zozeer kunnen ontwikkelen van meer vetten, meer vetzuren en meer vetmassa in het lijf.
We denken dat wanneer we niet aan komen in gewicht er ook geen vetproductie en vetopslag heeft plaatsgevonden in het lijf of plaats kan vinden in het lijf namelijk!
Is dit echter wel een ware gedachte?
Ook daar zul je vandaag achter komen!
Ok, laten we verder gaan met het vertellen over wat er dan eigenlijk WEL gebeurt (of kan gebeuren) met de ongezonde “dingen” die we eten en denken te kunnen eten.
Met “dingen” bedoel ik dan dingen die geen vitamines en andere bouwstoffen (meer) bevatten, maar enkel nog maar calorieën (brandstoffen) bevatten uit bewerkte voedingsstoffen.
Dingen met voedingsstoffen dan ook (koolhydraten, eiwitten en vetten) die wellicht ooit voorheen nog WEL vitamines en andere bouwstoffen in bezit hebben gehad, maar na allerlei bewerkingen al lang niet meer bezitten.
Dingen met daar aan toegevoegd (aan die voedingsstoffen zonder voedende waarde en zonder bouwstoffen) vaak ook nog eens stoffen die überhaupt nooit een voedzame stof zijn geweest.
Die toegevoegde stoffen leveren dan GEEN extra calorieën (geen extra brandstoffen) aan het gehele ongezonde ding.
Deze toegevoegde stoffen leveren “enkel maar” meer extra stoffen aan het “ongezonde ding” die ons lichaam totaal niet kent en herkent en als lichaamsvreemd (en belastend) beschouwt!
Calorieën (brandstoffen) bevatten ze in zekere mate echter vaak allemaal wel (deze ongezonde dingen waar we het vandaag over hebben).
Ongezonde dingen die namelijk uitsluitend bestaan uit niet voor het lijf te herkennen (of goed te verteren) stoffen, bestaan er namelijk niet zo heel veel.
Maar zelfs ook die bestaan wel hoor!
Dat zijn namelijk de producten die zijn ontwikkeld waarin totaal GEEN calorieën zitten (en dus ook totaal GEEN voedzame stoffen bezit, maar enkel kunstmatige, belastende stoffen bevat)!
Blijf daar echter maar ver van uit de buurt als je darmen je lief zijn en je lijf en je (geestelijke) gezondheid je lief is!
Niet zozeer calorieën uit deze kunstmatige of geïsoleerde en geconcentreerde stoffen (die er vaak extra aan toe zijn gevoegd) bevatten deze ongezonde “dingen”, maar calorieën uit de brandstoffen in die dingen die hun vitamines om hen heen (en daardoor hun voedende waarde) hebben verloren.
DIE bevatten namelijk alsnog WEL calorieën (die brandstoffen die hun vitamines en mineralen hebben verloren).
Na een bewerkingsproces met voedzame stoffen (die in eerste instantie nog wel bouwstoffen (vitamines en mineralen) in bezit hadden), blijven namelijk enkel nog de brandstofdelen (de niet-essentiële delen) van de voedingsstoffen soms WEL intact over.
Dit ook niet altijd hoor, want soms gaan ook deze stoffen (de macro-moleculen van voedingsstoffen) door flink heftige (soms zelfs chemische) bewerkings- en bereidingstechnieken OOK met elkaar reageren OF gaan deze kapot OF gaan deze zelf toxische stoffen afsplitsen, waardoor ook hun structuur en moleculaire opbouw verloren kan gaan en ze een voor het lijf onherkenbare stof EN een belastende stof gaan en zullen worden.
In het eerste geval (dus wanneer de brandstofdelen (de niet-essentiële delen en dus de calorie-leverende delen van voedingsstoffen) WEL behouden en intact blijven), zouden deze delen HEEL MISSCHIEN het lijf in kunnen belanden.
Of deze (dan WEL in het lijf opgenomen brandstofdelen uit voedingsstoffen) echter hun calorieën dan ook echt aan het lijf zullen gaan leveren en of deze dan ook verbrand zullen en kunnen worden tot energie in de lichaamscellen en of je deze daadwerkelijk dan ook kon “hebben” (wanneer je er niet van aan zou komen in gewicht), daar komen we zo (uiteraard) nog op terug!
In het tweede geval (dus wanneer ook deze brandstofdelen (de niet-essentiële delen en dus de calorie-leverende delen) van voedingsstoffen zelfs verloren gaan en kapot gaan en daardoor “onherkenbaar” worden voor ons lijf (door bewerkingsprocessen)), zullen deze stoffen sowieso al niet eens in het lijf belanden.
Althans, ze zouden sowieso NIET deel kunnen nemen in stofwisselingsprocessen in het lijf en dus ook GEEN calorieën (brandstoffen) kunnen leveren aan het lijf (welke ze VROEGER wellicht hadden kunnen leveren (toen het nog intacte brandstoffen waren)).
In DAT geval (wanneer deze stoffen dus NIET in het lijf opgenomen worden als intacte brandstof) vormen deze stoffen (onherkenbaar als voedende stof voor ons lijf) een verzurende en ontstekingsbevorderende stressbron voor ons spijsverteringskanaal.
Net als de daar aan toegevoegde kunstmatige stoffen in die ongezonde “dingen” die we eten trouwens.
Deze onherkenbare stoffen allemaal samen zullen en kunnen onze maag- en darmflora verstoren en kunnen en zullen onze spijsverteringswand in maag en darmen aantasten.
Verzuringsklachten en ontstekingen in maag- en darmwand kunnen en zullen dan door deze stoffen kunnen ontstaan.
Slechte darmbacteriën (die toxines en ontstekingsbevorderende stoffen produceren) kunnen in reactie met dit soort stoffen ook uitbreiden en zich verspreiden over je spijsverteringskanaal.
Dit alles (plaatsvindend in de darmen) vormt dan een reden voor het lijf zelf (deze stress en verzuring en ontstekingen in de darmen als reactie op flink wat onherkenbare, onverteerde of slecht verteerde stoffen in die darmen) om het stresshormoon cortisol eens flink te gaan produceren.
Tekorten in essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen) kunnen en zullen namelijk in het lijf ontstaan (wanneer er ontstekingen in de darmen heersen en het lijf in de tussentijd NIET voorzien wordt en ook NIET voorzien kan worden van diens essentiële bouwstoffen om de hormoonbalans in het lijf te behouden en de bloedsuikerspiegel te reguleren).
Tja en bij en door DIE stress en hormonale disbalans moet en zal cortisol wel geproduceerd worden!
Spierafbraak EN ongewenste cholesterol-, hormoon- en vetproductie zal onder invloed van dat stresshormoon dan vooral plaats gaan vinden in je lijf.
Aankomen in gewicht zal in dat geval dan nog niet eens zozeer aan de orde hoeven zijn echter.
Hierdoor kan je het gevoel hebben en krijgen dat je deze ” ongezonde dingen” prima wel kon hebben en wel hebt kunnen verbranden.
Er zijn echter totaal GEEN voedende stoffen je lijf in gekomen op dat moment, dus het idee dat je de calorieën (brandstoffen) uit je ongezonde snack hebt kunnen verbranden in je lijf is totaal niet aan de orde!
Wat is er echter in de tussentijd wel (heel fijn) afgebroken in je lijf zelf?
Eiwitten uit je spierweefsel zijn uit- en afgebroken en mineralen zijn uit je botten geroofd!
- Deze zijn namelijk (onder invloed van cortisol) gebruikt als bouwstof voor nieuwe brandstof (glucose) in de bloedbaan.
- Deze zijn namelijk (onder invloed van cortisol) gebruikt als bouwstof voor cholesterol welke je bloedbaan in wordt gestuurd.
Heeft je lijf hetgeen je aan ongezonde “dingen” hebt gegeten dan “wel kunnen hebben” in dat geval?
Nou nee, niet bepaald, want het lijf is hierdoor uitgeput en afgebroken geraakt, het bezit ondertussen veel zure stoffen, ontstekingen in de darmen en een verstoorde darmflora zijn ontstaan, het bezit stresshormonen in de bloedbaan en ook nog eens flink wat cholesterol in de bloedbaan welke ZEER makkelijk kan gaan oxideren in je vaten, aangezien je toch echt GEEN anti-oxidanten in je lijf hebt na het eten van zulke ongezonde “dingen” (waar anti-oxidanten toch echt NIET in zitten) en juist wel veel vrije radicalen kunnen zijn gevormd.
Maar hoe zit dat dan met de calorieën uit de ongezonde “dingen” (de brandstof-delen hieruit) die we net benoemden die WEL nog (per ongeluk) intact zijn gebleven en dus nog WEL herkend kunnen worden door het lijf en dus ook WEL nog opgenomen kunnen worden in het lijf?
- Kunnen we die WEL hebben?
- Kunnen we die WEL nuttig verbranden tot energie wanneer die eenmaal in het lijf zijn opgenomen?
- Worden deze eigenlijk wel (allemaal) opgenomen in het lijf en verbrand tot energie of gebeurt ook daar iets anders mee?
Glucose, aminozuren en vetzuren (waar we het nu over hebben) die als molecuul nog WEL intact zijn gebleven en voor het lijf nog WEL herkenbaar zijn als voedingsstof maar die allen door bewerking GEEN bouwstoffen (vocht, vezels, vitamines en mineralen) meer om zich heen hebben in de ongezonde “dingen” die we eten, kunnen en zullen ENKEL in ons lijf belanden wanneer TOEVALLIG tegelijkertijd in ons spijsverteringskanaal OOK nog wel wat voedzame stoffen (en dan met name vocht, mineralen en vezels)WEL aanwezig zijn.
Deze andere aanwezige WEL voedzame stoffen namelijk zouden er TOEVALLIG dan voor kunnen zorgen dat de zuurtegraad in de darmen TOEVALLIG nog wel aardig optimaal zou kunnen zijn, de darmflora NOG NIET zozeer verstoord hoeft te zijn, ontstekingen NOG NIET zozeer hoeven heersen in de darmwand en actief transport van deze (lege) brandstoffen doorheen de darmwand (zonder zelf vezels, vocht, vitamines en mineralen te leveren) door toevallige aanwezigheid van die ANDERE en EERDERE voedzame stoffen WEL plaats kan vinden.
Wanneer dit TOEVALLIG door ANDERE aanwezige stoffen (wanneer je daarvoor of daarna wel nog iets voedzaams zou hebben gegeten) plaats kan vinden (het opnemen van deze (lege) brandstoffen in het lijf), worden deze brandstoffen dan alsnog WEL verbrand (wanneer je er niet door zou zijn aangekomen in gewicht)?
Nee, net zo goed niet!
Actief transport doorheen de darmwand van die stoffen heeft namelijk energie gevergd!
Dit betekent dat ten tijde van de vertering en opname van deze stoffen in het lijf doorheen de darmwand de bloedsuikerspiegel is gedaald.
Het lijf zal dan in de tussentijd al hebben getracht de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Dat is namelijk altijd hoofdprioriteit van de hormonen in het lijf.
Dat moet en zal het lijf dan echter moeten doen (dat reguleren van de bloedsuikerspiegel) met stoffen nog aanwezig in het lijf.
Bij onvoldoende brand- en bouwstoffen aanwezig in het lijf (aanwezig in de lever) echter lukt dat NIET goed (dat reguleren van de bloedsuikerspiegel) en is ook DAT wederom een reden om het stresshormoon cortisol weer volop te moeten produceren (welke ook dan WEER het lichaam doet richten op spierafbraak en overmatige cholesterol-, hormoon-, en vetproductie).
De (lege) brandstoffen die dan DAARNA in het lijf belanden (uit je ongezonde “dingen”) en die het lijf NIET weer kunnen en zullen aanvullen in bouwstoffen (aangezien ze die niet bezitten), zullen in een lijf waarbij cortisol in de bloedbaan al flink aanwezig is OOK gebruikt worden als bouwstoffen voor vetten, hormonen, maar met name als bouwstof voor cholesterol (welke ook dan weer makkelijk kan oxideren in je vaten doordat het ongezonde “ding” dat je hebt gegeten GEEN anti-oxidanten bezit).
Wanneer de nog intacte brandstoffen in de ongezonde “dingen” die je eet echter NIET in een spijsverteringskanaal belanden waarin nog TOEVALLIG wat vocht, vezels en mineralen aanwezig zijn van eerdere WEL voedzame voeding, zullen ze sowieso ook NIET in het lijf opgenomen worden en belanden ze op een grote “hoop” van onverteerde stoffen in je darmen.
Net als in het eerdere voorbeeld vormen ook deze onverteerde en slecht verteerde en sowieso NIET-opgenomen stoffen dan weer “voer” voor slechte darmbacteriën en een reden om ontstekingen in de darmwand te verkrijgen door verzuring in de darmen.
Ook dan zal cholesterol als reactie DAAROP weer geproduceerd worden in je lijf (onder invloed van cortisol welke ook dan WEER geproduceerd zal worden) en vindt in het lijf wederom hetzelfde plaats:
Spierafbraak en overmatige hormoon-, cholesterol- en vetproductie.
Nee, je zal in al die gevallen niet aan hoeven komen in gewicht (in eerste instantie), maar kon je dit soort ongezonde “dingen” dan hebben wanneer je niet aan komt in gewicht?
Heb je dit soort ongezonde dingen dan nuttig kunnen verbranden tot energie en heb je er iets goeds of nuttigs uit kunnen verkrijgen?
NEEE!!
Als gevolg van dit soort ongezonde “dingen” zal dus IEDER lijf meer uitgeput raken van voedzame stoffen, zal IEDER lijf wat geschaad worden, zullen de darmen ALTIJD wat geïrriteerd raken en de darmflora ook ALTIJD wat uit balans raken en zal een verhoogde vet- en cholesterolproductie in IEDER lijf plaatsvinden en zal er ook (oxidatieve) stress ontstaan in IEDER lijf!
- Vind je nog steeds dat je dat best een keer kan doen en kan hebben dat “ongezonde”?
- Vind je nog steeds dat je slanke man, je slanke kinderen of slanke kennissen die op visite zijn dit “ongezonde” best kunnen hebben?
Nou, je lijf en ook hun lijf vindt van niet hoor!
Zul je hier aan denken een volgende keer wanneer je zin hebt in zoiets (zo’n ongezond “ding”) of wanneer je zoiets (zulke ongezonde “dingen”) wordt aangeboden en de ander hiervan en hierover ook zegt tegen jou (omdat je geen overgewicht hebt) dat je dat wel kan hebben?
Add comment