Wat doet dat ene glaasje, waarvan jij vindt dat dat af en toe moet kunnen en je ECHT WEL zult blijven nemen!
proost
Vandaag gaan we het hebben over alcohol, de verwerking hiervan door het lijf en de invloed hiervan op je gezondheid.

Effecten waar we veelal niet zo over nadenken op het moment we dat ene glaasje drinken en tegen elkaar en vooral tegen onszelf zeggen dat één zo’n glaasje af en toe, met name bij feestelijke aangelegenheden, wel moet kunnen.

Wat vind je dan eigenlijk dat “wel moet kunnen”?
Heb je DAAR wel eens over nagedacht?

Vind je dat namelijk nog steeds “wel kunnen”, wanneer je WEL bewust zou nadenken over de effecten van het drinken van dat glaasje alcohol?

Vandaag zul je lezen dat het ook eigenlijk niet eens zo gek is dat we NIET zo bewust stilstaan bij en NIET zo bewust nadenken over de effecten van dat ene glaasje.
Dat kan namelijk niet eens!
Althans, al snel NIET MEER op het moment je deze al aan het drinken bent!
Bewust en helder nadenken, dat met name, wordt namelijk wel ERG moeilijk met alcohol in je lijf!

De effecten van alcohol in je lijf op met name je geest zul je dan ook vandaag gaan lezen om DAT te begrijpen.
Om te begrijpen dat een “verstandige keuze” m.b.t. alcohol niet echt bestaat, aangezien je stiekem dit verstand niet zo goed meer kan gebruiken!

Waarschijnlijk zul je vandaag ook lezen en wat beter leren begrijpen dat het proosten met alcohol om een goede gezondheid of het goede leven te vieren eigenlijk iets heel vreemds is, aangezien alcohol deze beide (gezondheid en het leven) nou niet bepaald positief beïnvloedt.

Hopelijk na het lezen van de informatie vandaag over alcohol en de effecten hiervan, zul je dan ook de komende tijd (met wellicht EXTRA veel gelegenheden die in het teken van “proosten met alcohol” staan), IETS bewuster gaan nadenken over wellicht wel je “gebruikelijke en eerdere” gedachte dat “één glaasje wel moet kunnen”.

Doe dit goed  nadenken over het wel of niet meedoen met dat ene glaasje (of meer) dan bij voorkeur wel VOORAFGAAND aan het nemen van dit glaasje en VOORAFGAAND aan dit keuzemoment (die je als het goed is ALTIJD hebt, hoewel dat in sommige gezelschappen wellicht niet zo voelt), want helaas lukt het goed nadenken hierover dus NIET zo goed meer wanneer je dat ene glaasje al aan je lippen hebt!

Of misschien zelfs “per ongeluk” de tweede al.
Of de derde.
Heel per ongeluk..

Lees je mee?

Alcohol en diens effecten.

We hebben “last” van onze gezondheid of ons gewicht.

OF

We hebben hier (nog) niet zozeer last van, maar vinden gezondheid en gewicht ECHT WEL zaken en aspecten om bewust mee bezig te zijn, bewust bij stil te staan, bewuste keuzes in te maken en altijd wel tot op zekere hoogte bewust op te blijven letten.

We willen als het ons eet- en leefgedrag betreft (welke invloed heeft op ons gewicht en onze gezondheid) dan ook veelal niet onzorgvuldig of onnadenkend te boek staan.

Wanneer we op gezondheid en gewicht “letten” bij en in ons gedrag (dus ook ons eetgedrag en de keuzes we daarin maken), trachten we echter vaak eigen regeltjes te bepalen en bedenken m.b.t. wat “wijzelf vinden wat toch echt af en toe wel zou moeten kunnen”.

We trachten dus eigenlijk  zelf voor ons lichaam te besluiten dat wanneer we bepaalde dingen maar niet al te vaak doen, eten of drinken en wanneer we bepaalde gewoontes maar niet al te vaak uitvoeren (en dus in “grote lijnen” voor onszelf dan “voldoende” op gezondheid of gewicht hebben “gelet”) dat op basis van die enkele “uitzondering” zo “af en toe” onze gezondheid of ons gewicht GEEN negatieve reacties daarop zou mogen vertonen.

Waar baseren we dat dan eigenlijk op wanneer we dergelijke redenaties hanteren?

Dat baseren we nergens op!
We kunnen dit veelal namelijk NIET beargumenteren WAAROM dit dan eigenlijk “zou moeten kunnen” namelijk!
Dat vinden en besluiten we gewoon zelf “omdat wij dat vinden EN omdat ons dat wel goed uit komt”.

Het eten, drinken of doen van dingen (en het herhaaldelijk uitvoeren van gewoontes), waarvan we ergens in ons achterhoofd wel weten dat het NIET zo’n mooie gezondheidswaarde heeft en ook NIET gunstig bij draagt aan gewichtscontrole, wanneer doen en willen we dat eigenlijk enkel en met name?

Wanneer we er (naast het nadelige voor gezondheid en gewicht) duidelijk OOK WEL iets prettigs bij en uit ervaren.

In het geval van het ene drankje zo af en toe (wat we hoe dan ook zeggen te willen of moeten of gaan blijven drinken ONDANKS dat we onze gezondheid echt wel ERG belangrijk vinden en ondanks we OH ZO GRAAG willen afvallen en daar ALLES wel voor over hebben (maar nou net DAT niet hoor!), is hetgeen we qua effect DAARUIT (uit het drinken van dat drankje) vaak als prettig ervaren voor velen ontspanning of eigenlijk een stukje verdoving en het vervagen van grenzen.

Straks ga ik beschrijven wat dat ene glaasje (waarvan we tegen onszelf en elkaar zeggen dat toch echt moet kunnen en je ondanks je wens tot afvallen of je doel gezond te leven TOCH wil en zal blijven drinken omwille van die ontspanning en verdoving), eigenlijk doet en bewerkstelligt in je lijf waardoor je (hopelijk en waarschijnlijk) gaat snappen en begrijpen:

  • Hoe het toch komt dat ondanks dat JIJ besloten hebt dat dit ene glaasje en DIE beperkte mate “best moet kunnen” soms TOCH nadelige gezondheids- en gewichtsreacties oplevert
  • Hoe het toch komt dat je die ontspanning en verdoving (welke je ervaart) uit het drinken van alcohol verkrijgt en wat dit betekent; waar dit effect uit voortkomt en wat er dus eigenlijk gebeurt in je lijf dat DAT effect bewerkstelligt en veroorzaakt (wat jijzelf uiteindelijk een fijn effect vindt, maar waarvan je straks zult lezen dat dit effect eigenlijk ECHT NIET zo fijn (of mooi) is!)

Wellicht namelijk (aangezien je zo graag wilt afvallen en je je gezondheid ook eigenlijk best belangrijk vindt), dat je na het lezen van deze uitleg en onderbouwing de volgende keer NIET zo makkelijk meer denkt en vindt en tevens besluit (en je lijf moet het daar dan maar mee eens zijn?!) “dat dat drankje af en toe gewoon moet kunnen”.

Alcohol en de effecten op gezondheid en gewicht.

Zowel gezondheid maar ook gewicht (dus het ervaren van een goede gezondheid en dus een goed en gezond functionerend lichaam EN het ervaren van gewichtscontrole en gewichtsbalans (en geen ongewenste schommelingen daarin)), zijn beide een gevolgtrekking van een lichaam welke in balans moet zijn en geen stress moet ervaren.

Een lichaam waarin HOMEOSTASE heerst.

Zolang er namelijk GEEN homeostase (balans) heerst, zou je gezondheidsklachten EN een schommelend/oncontroleerbaar gewicht kunnen ervaren, aangezien beide (gezondheidsklachten en gewichtsschommelingen) eigenlijk stress-uitingen zijn en dus eigenlijk uitingen zijn van een disbalans in je lijf.

Wanneer ik je zou melden en zeggen dat je 1x per week een glaasje wasbenzine zou moeten kunnen drinken aangezien dat tegenover je verder gezonde leefstijl “toch moet kunnen”, zul je VAST begrijpen dat je DAT toch maar beter niet kan doen.

DAARVAN begrijp je namelijk maar al te goed dat dit je gezondheid schaadt en je lichaam niet bepaald in balans houdt ook al is het toch echt maar 1 glaasje.
Ook begrijp je (bij het drinken van wasbenzine) dat het effect DAARVAN op je gewicht en of je daar nou wel of niet van aankomt in gewicht op lange termijn TOTAAL onbelangrijk is en wordt, aangezien je DAARVAN (van wasbenzine) snapt dat het toch echt helemaal niet leuk en fijn OF aan te raden is af te vallen op een schadelijke manier.
Ja, bij het drinken van wasbenzine zul je ECHT WEL begrijpen (wanneer je doodleuk 1 dag per week  een glaasje wasbenzine gaat drinken, ervan overtuigd en jezelf wijs makend dat dat ene glaasje in die mate en hoeveelheid “wel moet kunnen”, vooral wanneer je er NIET van aan komt in gewicht) je dit toch ECHT beter NIET kan gaan doen.

Toch doen we iets soortgelijks WEL bij “ons” drankje 1x per week, welke we toch echt HEEEEEL anders zien en HEEEEEL anders ervaren dan dat glaasje wasbenzine.
Bij die alcohol beredeneren we namelijk WEL dat dit moet kunnen.
Nou ja, stiekem hopen we (in tegenstelling tot de wasbenzine) dat ons lichaam daar net als ons OOK zo over denkt (dat dit moet kunnen).

Wishfull thinking heet dat.

Waarom willen we dit?
Waarom willen we dat ons lichaam (net als wijzelf) OOK vindt en denkt dat een glaasje alcohol in tegenstelling tot een glaasje wasbenzine “wel moet kunnen”?

Omdat wijzelf uit het drinken van het glaasje wasbenzine NIKS prettigs ervaren, maar uit het glaasje alcohol wel!

Want ja, beide zijn het toch ECHT belastende stoffen voor ons lijf.
Ja, ja, zelfs bij een ENKEL glaasje is alcohol OOK gewoon een belastende stof hoor!

Een belastende stof wordt echt niet minder een belastende stof wanneer je dit maar soms en zelfs maar een klein beetje tot je neemt enkel af en toe.

Tuurlijk is de schade van de belastende stof (welke er dus echt ALTIJD is) wel minder wanneer de dosis en frequentie hiervan laag is, maar de schade en het nadelige effect valt gewoon NIET te ontkennen.

Echt niet!

En nee, wanneer iets schade berokkend en belastend is voor en in je lijf om te moeten verwerken, dan is het dus ook niet gek dat je lichaam daarna gezondheidsklachten KAN gaan vertonen of dat je NIET afvalt en zelfs aan kan komen in gewicht OF ongewenst en op een stressvolle, ongezonde wijze afvalt (met spierafbraak gepaard gaand bijvoorbeeld).

Ja, dat kunnen allemaal gevolgen zijn van het drinken van een BEETJE alcohol, aangezien het dus echt ook wel een “goedje” betreft welke ons lijf en diens goede functioneren uit balans haalt en nadelig doet beïnvloeden (net als wasbenzine dat is, waarvan we dat kennelijk WEL begrijpen en beseffen en dan ook vooral maar NIET drinken).

Je mag en kan dus best heel leuk ZELF vinden en ZELF besluiten dat zoiets als alcohol af en toe moet kunnen, maar dat is dan toch echt jouw mening en besluit.
Je lichaam kan en zal over die mening en dat besluit zeker anders denken namelijk.

Lees maar eens mee wat er zoal in je lijf gebeurt wanneer jij doodleuk hebt besloten dat jij dat ene drankje in de week wel verdiend hebt.
Lees maar eens mee wat dan vervolgens maakt dat je best wat klachten daarna kan ervaren en verwachten, zoals ONDER ANDERE ook aankomen in gewicht OF het ongewenst en ongezond afvallen in gewicht, maar laten we vooral niet vergeten dat OOK het ervaren van gekke dingen en gekke gedachten in je hoofd tot deze effecten behoren.

Wat er gebeurt in je lijf en hoofd na het drinken van alcohol.

De stofwisseling in ons lijf (dwz de enzymreacties in onze lichaamscellen welke plaatsvinden met voedingsstoffen), moeten goed kunnen verlopen wil je gezondheid ervaren en wil je je gewicht kunnen controleren.
Dat begrijp je hopelijk inmiddels hè.

Stofwisseling kan echter ENKEL plaatsvinden wanneer er ook wel bepaalde voedingsstoffen beschikbaar zijn in je lichaamscellen om deze enzymreacties mee uit te voeren.
Ook dat kan je neem ik aan begrijpen hè!

Deze voedingsstoffen kunnen verkregen worden uit je voeding, maar ook sommigen daarvan kan het lichaam gewoon zelf vormen.

Deze voedingsstoffen moeten echter wel eerst opgenomen kunnen worden in het bloed vanuit je spijsverteringskanaal en vervolgens (nadat ze bij de lever EERST zijn aan beland), ook EERST NOG door deze lever “uitgedeeld” worden over de rest van het lichaam, willen deze stoffen “gewisseld” kunnen worden in je cellen en wil er een goede stofwisseling kunnen heersen.

Denk je (waar alcohol toch best een bijtend en zuur goedje is, welke niet bepaald “zacht” is voor de wand van je spijsverteringkanaal en ook NIET bepaald “prettig” wordt ontvangen door je darmflora (waar vanuit dus ook MOOIE en GOEDE voedingsstoffen opgenomen moeten worden), dat bij en door aantasting van die maag- en darmwand en verstoring van de darmflora door de alcohol welke jij drinkt ALLE mooie stoffen (welke je voeding wellicht best bevat hoor) daarna nog net zo mooi en net zo goed opgenomen kunnen worden door je darmwand om je stofwisseling op gang te houden?!

Hmmm..
Nu je daar zo over nadenkt, vast niet hè…
Oei…
Dat betekent van daaruit dus eigenlijk al dat het nuttigen van alcohol niet zo’n beste invloed heeft op je algehele stofwisseling en gezondheid.

Vervolgens komt de alcohol (samen met wellicht andere voedingsstoffen, welke de lever ook al heeft verkregen uit je voeding of daarna nog krijgt) aan bij je lever.

De lever is (naast dat deze dus MOOIE voedingsstoffen moet verdelen over het lijf) ook nog eens HET ontgiftingsorgaan welke schadelijke stoffen (wanneer deze in je bloed komen) ALS EEN GEK zal gaan ontgiften om onschadelijk te maken.

Wanneer de alcohol (waarvan jij denkt en vindt dat deze “best moet kunnen”) dan ook bij je lever belandt en deze lever met ontgiften bezig gaat, moeten alle cellen doorheen je lijf ondertussen “wachten” op hun stoffen om de stofwisseling in hun cellen mee uit te kunnen voeren.

Denk je dat deze cellen die stoffen ontvangen van de lever zoals anders wanneer deze lever door jou zo druk bezig moet zijn met het ontgiften van alcohol?

Hmmm..
Nu je er zo over nadenkt, ook vast niet hè.
Oei…
Dat betekent van daaruit OOK weer dat het nuttigen van alcohol  niet zo’n beste invloed op je algehele stofwisseling en gezondheid uitoefent!

Onze hersencellen, wanneer je tenminste zou willen dat hersenprocessen goed kunnen verlopen (en ja, dat wil je), hebben vitamine B1 bij ELK verbrandingsproces in de hersenen om energie aldaar te produceren, nodig.

Hoe vaak is dat?

Nou, elk moment van de dag, want je hersenen staan niet stil hè!
Hersenen ontvangen namelijk CONSTANT prikkels die verwerkt moeten worden en die verwerking, tja, daar is energie voor nodig.
En die energie, om die in je hersenen te kunnen produceren, daarvoor is toch echt ook wel vitamine B1 nodig!

Vitamine B1 (welke VOORAL voor onze hersencellen een ONMISBARE vitamine vormt), wat dacht je wat met DIE vitamine gebeurt zodra je lever aan het ontgiften slaat met de alcohol, welke jij hebt gedronken?!

De lever moet en zal nou juist DIE vitamine met name “gebruiken” en dus ook “verbruiken” bij de ontgifting van alcohol!

Wat betekent dat?

Hormonen en waar nodig zelfs stresshormonen hebben ALTIJD tot één van hun HOOFDTAKEN het behouden van de balans in het lijf.
Het behouden van deze balans betekent onder andere het ALTIJD behouden van een zeker gehalte glucose glucose in de bloedbaan, zodat deze onze hersenen kan bereiken.
Deze glucose vormt namelijk de brandstof voor de hersenen, waar in de hersencellen energie uit kan worden gevormd.

Glucose kan echter ENKEL dus maar GOED en OPTIMAAL omgezet worden in energie in die hersenen samen met ONDER ANDERE vit. B1, welke HELAAS ten tijde van alcoholontgifting sowieso dus niet BEPAALD ruim beschikbaar is, maar HELAAS behoorlijk “op” raakt in je lijf en dan ook”op” zal blijven in je lijf tot het moment jij weer iets zou eten met DIE vitamine.
Al DIE tijd moeten je hersenen het ZONDER vitamine B1 doen en kunnen ze de glucose, die ze altijd WEL verkrijgen, helaas NIET omzetten tot energie!

En stel nou dat je WEL betrekkelijk snel die vit. B1 weer binnen zou krijgen via je voeding, denk je dat wanneer je hele lijf daarvan uitgeput is geraakt en deze vitamine echt niet alleen als co-enzym in de hersenen hard nodig is dan, maar ook in vele andere cellen nodig is, dat deze vitamine de VERRE VERRE hersencellen, ver  verwijderd van de lever (welke voedingsstoffen verdeelt EERST over organen en cellen dichtbij), snel daarna weer kan en zal bereiken?!

Goh, vind je het dan eigenlijk gek dat jij na een stressvolle dag met veel hersenprocessen en veel activiteit in je hersenen (wanneer je met name DAAR aan het eind vd dag of eind vd week RUST wil en even NIET zoveel activiteit wil), alcohol die rust en verdoving kan bieden?

Nee, nu je daar zo over nadenkt snap je dat vast.
Je snapt nu namelijk vast dat de hersenprocessen namelijk door die alcohol gewoon “gestaakt” moeten worden wegens het ontbreken van een noodzakelijke stof (vitamine B1).
TUURLIJK snap je dan (doordat hersenprocessen simpelweg niet goed kunnen verlopen daardoor) dat het drinken van alcohol dan je geest kan verdoven en geestelijke rust doet bieden!!

Het maken van de bewuste keuze met deze kennis in je achterhoofd.

Jij die gezondheid best belangrijk vindt en jij die graag wil afvallen (waarvan pas sprake kan zijn wanneer je lichaam zoveel mogelijk IN BALANS wordt gehouden), vind je nu nog steeds dat dat drankje “best moet kunnen”, lezend wat dat ene drankje al allemaal doet en kan doen in je lijf m.b.t. de balans aldaar (in dat lijf) en het helemaal niet goed (meer) kunnen verlopen van allerlei processen (in dat lijf)?

Wanneer ik je zou vragen welke argumenten je kan gebruiken om de uitspraak en de mening “af en toe moet kunnen” te onderbouwen, welke argumenten heb je dan (nu nog)?

Denk je in het vervolg dan ook goed na voordat je proost op JE GEZONDHEID (besef je nu hoe vreemd het is dat te doen met iets gezondheids-belastends als alcohol) en voor je daarna dan ook dit glas waar je mee proost en de inhoud hiervan aan je lippen zet en zomaar je lijf in giet?

Denk je goed na wat na het belanden van dit “goedje” er allemaal plaatsvindt in je lijf?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!