Wat doen we, wanneer we klachten ervaren of overgewicht hebben ontwikkeld, maar de werking van ons lichaam NIET kennen
De afgelopen dagen en tijd hebben we een kijkje in ons lichaam kunnen nemen.
We hebben de werking van verschillende organen in ons lichaam onder de loep genomen en hun rol bij de algehele stofwisseling in ons lijf.
Vervolgens hebben we onder de loep genomen wat ons veel gebruikte en aangeleerde eetpatroon; een eetpatroon gericht op het regelmatig eten van geconcentreerde koolhydraten uit granen (hoofdzakelijk NIET-ESSENTIËLE voedingsstoffen bevattend) met minimale aandacht voor een aanvulling in minder geconcentreerde koolhydraten uit groenten en fruit (met name ESSENTIËLE voedingsstoffen bevattend), minimale aandacht voor aanvulling in eiwitten (ESSENTIËLE voedingsstoffen bevattend) en haast vermijdings-gedrag, wanneer het op een aanvulling in vetten (ESSENTIËLE voedingsstoffen bevattend) aankomt; wat DAT aangeleerde eetpatroon doet met betrekking tot de werking van deze organen en welke invloed DIT eetpatroon dan ook uitoefent op onze stofwisseling.
We lazen m.b.t. onze spijsvertering en darmwerking dat deze voeding met diens eenzijdigheid en best hoge concentratie aan koolhydraten en erg laag gehalte aan spijsbrij-verzachtende en ontstekingsremmende voedingsstoffen, op den duur kan bijdragen aan een uitbreiding van slechte darmbacteriën, op den duur ons spijsverteringskanaal kan verzuren en wanden van dit kanaal kan beschadigen en aantasten, toxines zich hierdoor kunnen gaan verspreiden en de enzymwerking doorheen heel ons spijsverteringskanaal kan benadelen.
Wanneer dit hoge gehalte aan geconcentreerde brandstoffen en naar verhouding lage gehalte aan bouwstoffen in onze voeding, onze bloedbaan in komt NA vertering, draagt deze voeding helaas op den duur OOK bij aan overbelasting van onze lever door onder andere een opstapeling van zure afbraakproducten uit de verwerking van het overschot aan NIET-ESSENTIËLE brandstoffen (koolhydraten) samen met de tekorten in bouwstoffen, welke de lever onnodig belast.
Tevens wordt de lever onnodig belast door tekorten in bouwstoffen in onze voeding, welke onze lever vervolgens zelf moet gaan vormen, wanneer de voeding deze minimaal levert.
Ook kan op den duur een verslechterde enzymwerking ontstaan in lichaam- en dus ook levercellen, door verzuring in de cellen en een daardoor minder optimale zuurtegraad, door opstapeling zure verbrandingsproducten.
Ook raakt op den duur met het aanhouden van deze voeding onze alvleesklier overbelast zo las je en onze hormoonbalans als gevolg verstoord door een naar verhouding erg hoog gehalte aan koolhydraten in onze voeding met een daardoor regelmatig verhoogde bloedsuikerspiegel als gevolg EN raken onze hersenen hierdoor tevens snel uitgeput en overprikkelt door die hormonale disbalans, schommelende bloedsuikerspiegel EN het tekort aan bouwstoffen in onze voeding.
Dit weten WIJ nu, nu we het effect van een voeding hoog in brandstoffen uit geconcentreerde koolhydraten, laag in aanvullende bouwstoffen, onder de loep hebben genomen de afgelopen dagen.
Vaak echter, wanneer we jarenlang een dergelijk eetpatroon hebben aangehouden en als gevolg klachten zijn gaan ontwikkelen, zoals het stijgen in gewicht of het krijgen van een “buikje” en onze stofwisseling niet optimaal meer verloopt (waar dit stijgen in gewicht en overige klachten een uiting van zijn) en hierdoor een lichaam hebben verkregen, welke qua stoffen uit balans is.
Vaak HELAAS beseffen we ons dan NIET dat het hoge gehalte aan brandstoffen uit koolhydraten ten opzichte van een tekort in bouwstoffen in de eerdere voeding, hieraan heeft bijgedragen, wanneer we de werking van ons lijf NIET onder de loep hebben genomen en voelen we ons enkel en met name “vet” en gaan we dan ook met name minder eten, minder vet eten en trachten gezonder eten in de vorm wij denken en hebben geleerd wat gezond zou zijn.
Onder gezond verstaan we dan HELAAS vaak “weinig calorieën” en ook daarvan als gevolg dus “niet al te vet”.
We beseffen ons vaak WEL, wanneer we klachten zijn gaan krijgen en/of aan zijn gekomen in gewicht in de loop der jaren, dat we in de loop van die jaren waarin we zijn aangekomen niet zozeer een andere focus hebben gekregen m.b.t. hetgeen we kiezen om te eten (met name dus granen (geconcentreerde koolhydraten en weinig vet), maar beseffen ons en concluderen dat we in die jaren vaak WEL wat vaker, dus frequenter zijn gaan eten van die koolhydraten dan ook weer met name.
We besluiten dan ook vaak om ons overgewicht terug te dringen door weer wat minder vaak te gaan eten, dus de frequentie van eten weer wat terug te schroeven en nog meer dan eerder te gaan letten op het gebruik van vetten, aangezien we ons “vet” zijn gaan voelen en meer “lichaamsvet” zijn gaan ontwikkelen en we dit (onterecht) koppelen aan het vetgehalte in onze voeding.
We gaan dus vaak, wanneer we zijn aangekomen in gewicht als gevolg van de consequenties van een voeding met TEveel niet-essentiële koolhydraten t.o.v. tekorten in essentiële bouwstoffen, vaak trachten af te vallen met een voeding, welke net zo goed HELAAS nog een zelfde focus heeft op deze geconcentreerde koolhydraten en HELAAS ook nog steeds een zelfde NADELIGE verhouding tussen voedingsstoffen kent.
We gaan namelijk trachten af te vallen met een voeding met name ook weer gericht op brandstoffen uit granen, dus gericht op koolhydraten en wederom een minimale focus op aanvullende vitamines, mineralen en eiwitten, laat staan vetten met hooguit dan wel IETS vaker ontstekingsremmende, vochtrijke bronnen van koolhydraten (groenten en fruit) meer dan eerder, aangezien we weten dat die “weinig calorieën” bevatten, waar we dan met name op richten.
WEL eten we, wanneer we willen gaan afvallen, dan vervolgens weer iets minder frequent die voedingsstoffen en dus WEL in totaal iets minder van de geconcentreerde koolhydraten t.o.v. eerder, maar de verhoudingen tussen voedingsstoffen blijven overwegend hetzelfde (dus net zo goed nadelig) als voorheen.
Verhoudingen welke dus bijdragen aan een verslechterde spijsvertering, verzuring in het lijf, een verstoorde darmflora, verstoorde hormoonbalans, opstapeling van zure afvalstoffen EN onnodige uitputting en onnodige spierafbraak in ons lijf!
We kunnen en zullen door die aanpak enkel door de vermindering in calorieën en minder grote en minder frequente porties ons lichaam wellicht dan wel weer iets minder of iets minder vaak belasten en daardoor wat van het ontstane overgewicht wel weer kunnen verliezen, maar dit zal met name gewichtsverlies uit stress en disbalans met zich meebrengen en dus gewichtsverlies ontstaan vanuit tekorten in helaas ook net zo goed weer de zeer waardevolle essentiële bouwstoffen, maar nu ook samen met eerder tekorten in brandstoffen, aangezien ook DIE nu soms wat tekortschieten, doordat nu ook deze sterk in mindering zijn gebracht.
Hierdoor raken wij en ons lichaam enkel meer uitgeput, raakt ons lichaam enkel meer verzuurd door opstapeling van verbrandingsproducten, raken organen en weefsels enkel meer beschadigd, hormoonbalans meer verstoord, hersenen meer overprikkeld en uitgeput en stofwisseling in zijn geheel des te meer vertraagd.
Leuk hoor afvallen, maar afvallen met als gevolg een gestrest, beschadigd en minder goed functionerend lichaam hieraan overhouden, lijkt me niet prettig of verstandig; jou wel?
Wordt het niet eens tijd om te beseffen, wanneer we zijn aangekomen in gewicht waar dit een gevolg van is?
Dat deze aankomst in gewicht een teken is van stress en disbalans in je lijf, ontstaan uit het eerdere eetpatroon?
Wordt het niet eens tijd dus DAT we gaan beseffen waaruit deze stress en disbalans is ontstaan om vervolgens de voeding DAAROP aan te passen en om vervolgens af te vallen door de JUISTE en dus ESSENTIËLE voedingsstoffen MEER te gaan nuttigen en daarmee een eetpatroon aan te gaan leren welke deze disbalans en stress weer te verhelpen?
Om een balans te hervinden door EINDELIJK voedingsstoffen te kiezen en een eetpatroon aan te gaan leren gericht op het herstellen van schade en het aanvullen van tekorten in ons lichaam?
Met dan EINDELIJK een voeding gericht op vezel- vocht en vitaminerijke vormen van koolhydraten in plaats van de geconcentreerde vormen van koolhydraten, dus gericht op groenten en eventueel een beetje fruit en daarbij en daarnaast eens een keer ruim voldoende aanvulling in voeding, welke essentiële bouwstoffen leveren, dus meer bronnen van kwalitatief hoogwaardige eiwitten en vetten; ja ook vetten!
We zijn namelijk aangekomen in gewicht niet zozeer of enkel door teveel of te vaak te eten (zoals we vaak denken), maar we zijn onder andere en eigenlijk MET NAME aangekomen in gewicht door ons lichaam uit balans te halen en niet aan te sluiten op de stoffen welke ons lichaam nodig had!
We hebben daarmee door eigenlijk alles wat we aten met die scheve verhoudingen aan voedingsstoffen, ons lichaam met name in de verbrandings- en dus afbraakmodus gezet, zonder de mogelijkheid te bieden hiervan weer te herstellen; waardoor het zo uit balans is geraakt.
Gaan we dan nu daarna, nadat DAT is gebeurt, met name minder vaak en minder grote hoeveelheden qua porties en minder vet eten, houden we nog STEEDS een voeding aan, waarbij we wederom NIET aansluiten op de stoffen welke ons lichaam nodig heeft om in balans te komen en om te kunnen herstellen en zetten we WEER en nog steeds ons lichaam in een verbrandings- en dus afbraakmodus, zonder deze de mogelijkheid te bieden hiervan te herstellen!
Ja, wanneer je af wilt vallen, wil je dat OVERSCHOTTEN van NIET-WAARDEVOL weefsel, dus overtollig vetweefsel wordt afgebroken en wordt verbrand ja, maar verbranding en afbraak van WAARDEVOL weefsel DAT wil je toch niet?!
De ESSENTIËLE bouwstoffen dan ook WEL (gaan) eten, welke waardevol weefsel doen behouden en helpen herstellen is dus eigenlijk EERST en MEER nog aan de orde en ZEER belangrijk, wanneer je bent aangekomen dan te gaan minderen in je voeding en daarmee verdere afbraak en verbranding te creëren..toch?!
Ben jij dan ook aangekomen als gevolg van het reguliere Nederlandse eetpatroon met helaas scheve verhoudingen in voedingsstoffen en tekorten in ESSENTIËLE voedingsstoffen en neig je nu OOK naar het minderen en beperken van je eerdere voeding als “aanpak”, pas dan op en wees er tijdig bij; doe dit niet en wees verstandig en focus EERST en met name op het OPTIMALISEREN van je voeding en het IN BALANS KRIJGEN van je voeding en weer in balans krijgen van je lijf door juist te richten op wat nu WEL te gaan eten (essentiële bouwstoffen) in plaats van je te gaan richten op met name beperkingen in je voeding.
Wil je hier hulp en ondersteuning in en bij; mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment