Wanneer iets natuurlijk is, bevat het voedingsstoffen EN heeft het positieve uitwerking op ons lichaam…of toch niet altijd?!
Ons lichaam kan pas goed functioneren, wanneer het voedingsstoffen heeft om stofwisselingsreacties mee uit te voeren.
De natuur levert ons voedingsstoffen: DAAR kan ons lichaam dan ook stofwisselingsprocessen mee uitvoeren.
Deze KUNNEN dan ook bijdragen aan een goede gezondheid, ofwel een goed functionerend lichaam.
Dat KAN, maar HOEFT zeer zeker niet!
Het vormt dan ook een grote valkuil voor velen, dit WEL te denken en als gevolg hun voeding te baseren op stoffen, welke ze herkennen als “natuurlijk” en dus ergens uit de natuur zijn gekomen: deze zouden dan in hun optiek ALLEN bijdragen aan een betere gezondheid.
Echter, niks is minder waar en daarom vormt dit een GROTE valkuil, wanneer je hier WEL of klakkeloos vanuit gaat!
Laten wij jou, jij als mens, maar eens gebruiken als voorbeeld om dit te snappen.
Jij als mens bent één geheel hè.
Een som der delen echter; je bent opgebouwd uit verschillende delen.
Je hebt een karakter en ook karaktereigenschappen.
Ook heb je een lichaam met eigenschappen: lichamelijke eigenschappen.
Een ander KAN de focus leggen op die afzonderlijke delen.
Jij bent echter de som der delen.
Jij hebt (net als voedingsstoffen) ECHT NIET alleen maar, dus uitsluitend positieve, gunstige eigenschappen.
Ja, je kan dit nu gaan weerleggen of hierin tegensputteren; je kan me proberen te overtuigen dat jij wel ENKEL positieve eigenschappen bezit, maar helaas, ik zal je niet geloven, hoe lief of goedhartig je ook maar bent voor iedereen en over het algemeen en hoe weinig je ook maar te “betrappen” zult zijn op kwade of kwalijke eigenschappen over het algemeen, want ook dat bijvoorbeeld kan uiteindelijk (met name voor jezelf) negatief uitpakken en dan heb je en vertoon je dus alsnog niet enkel positieve of gunstige eigenschappen!
Je hebt echter wel de meeste kans dat je positieve eigenschappen die je wel degelijk bezit, tot uiting komen (en negatieve, welke ook jij ECHT WEL bezit, achterwege blijven of op z’n minst niet tot nauwelijks tot uiting komen), wanneer je in je geheel gewaardeerd en opgemerkt wordt.
Wanneer je positieve aandacht hebt voor jezelf en krijgt van anderen en weinig stress ervaart.
Wanneer je dus “intact” wordt gelaten en in zijn geheel wordt bezien en gewaardeerd.
DAN voel je je veilig en kan je ontspannen, dan voel je te mogen zijn wie je bent EN durf je dus je mooie eigenschappen te delen en slechte kunnen achterwege gelaten worden; deze zijn dan niet nodig.
Wil dat echter zeggen dat je geen slechte eigenschappen bezit?
Dat er mensen zijn die echt alleen maar goede, mooie, lieve, positieve eigenschappen hebben?
Nee, maar de positieve en negatieve kunnen wel bij de één ten opzichte van de ander meer of minder (sterk) tot uiting komen.
Ze zijn er wel degelijk, negatieve eigenschappen; ook bij jou!
Wanneer komen dergelijke eigenschappen bij veel mensen met name tot uiting?
Wanneer worden deze ingezet en gebruikt en komen deze opdoemen?
Vaak wanneer iemand zich bedreigd voelt, niet veilig voelt, niet ontspannen is, het gevoel heeft niet zichzelf te mogen of kunnen zijn, niet in zijn geheel gewaardeerd wordt, maar enkel om afzonderlijke delen of eigenschappen gewaardeerd wordt, negatief beoordeeld wordt, negatieve aandacht krijgt etc.
Kortom: wanneer iemand stress ervaart.
DAN komen negatieve eigenschappen, welke anders niet tot uiting (hoeven) komen vaak ECHT WEL boven drijven en komen deze WEL tot uiting, zelfs bij een persoon die normaal gesproken totaal geen greintje kwaad in zich lijkt te hebben!
Wanneer iemand in de omgang met je eigenlijk alleen maar bezig is met je lichaam of specifiek je kont, dan zal jij vast niet je liefste zelf blijven tegen die persoon.
Dit irriteert je waarschijnlijk, wanneer je enkel om je kont en diens vormgeving gewaardeerd wordt, want je wil intact gelaten worden!
Je wil in z’n geheel gewaardeerd worden!
Ook wanneer je je veilig voelt door kleding te dragen in plaats van naakt rond te lopen of je draagt altijd een knuffel bij je, welke je een veilig, vertrouwd gevoel verschaft, maar opeens sta je tegenover iemand naakt of ben je je knuffel kwijt, zul je je gestrest en onveilig kunnen voelen en je positieve eigenschappen VAST niet goed tot uiting komen, al heb je die wel degelijk!
Enkel het bevatten van zowel positieve als ook negatieve eigenschappen zegt dus nog helemaal niks over welke wanneer tot uiting komen en hoe de ander hier dan mee omgaat en OF deze die eigenschappen dan zelf ook als positief of negatief ervaart.
Stel, jij voelt je veilig bij iemand en bij diegene komen dan ook met name je positieve eigenschappen tot uiting, zal dit gezelschap dit vast ook als positief ervaren (maar dit hoeft echter nog niet eens).
Betekent dit dat wanneer we jou zouden gaan verdubbelen of vertienvoudigen dat de ander jou dan ook als vanzelfsprekend zoveel keer zo leuk zal vinden en zoveel keer meer zal waarderen dan daarvoor?
Of wanneer iemand prima met een bepaalde (karakter)eigenschap van je om kan gaan, maar DIE eigenschap uitvergroot zou worden en meer op de voorgrond zou treden, deze dat dan vanzelfsprekend OOK als positief zal ervaren, omdat deze eerder die eigenschap toch ook positief ervoer?
Nee..
Dit hoeft helemaal niet.
Die persoon zou dit dan ook als “teveel van het goede” kunnen ervaren en dus eigenlijk dan juist negatief.
Het kan best zijn dat die persoon er dan NIET mee om kan of wil gaan!
Wanneer iemand je bijvoorbeeld zo leuk druk, energiek en enthousiast vindt, wanneer deze je AF EN TOE op die enthousiaste manier gadeslaat, kan deze die eigenschap leuk, schattig en fijn vinden, maar wanneer diegene daar CONSTANT dor geprikkeld en wellicht ook afgeleid en vermoeid wordt, kan deze dat op den duur toch echt wel als minder fijne eigenschap van jou gaan zien en ervaren.
Zit nu maar eens stil, houd nu maar eens op, doe nu maar eens kalm, nu is het wel genoeg, nu mag je wel een keer ophouden etc. zou deze op den duur dan kunnen denken of zelfs uiten m.b.t. een eigenschap, welke deze EERDER nog zo kon waarderen in je!
Ook voeding bevat, net als jij, zowel positieve als negatieve eigenschappen; zelfs oh zo natuurlijke voeding!
Ja, ook voeding bevat zowel positieve, maar OOK negatieve eigenschappen; zelfs oh zo natuurlijke voeding!
Ja, ons lichaam KAN omgaan met voedingsstoffen der natuur, dus natuurlijke voedingsstoffen; deze kan deze herkennen, verwerken en vaak wel ten gunste ergens voor benutten in het lichaam bij en in bepaalde processen, in bepaalde organen en cellen.
Echter OOK alleen maar, wanneer die voedingsstof in zijn geheel, net als jij, gewaardeerd wordt, intact gelaten en als compleet en waardevolle voeding behandeld, ervaren en gezien wordt.
DAN kan ons lichaam op een positieve manier met die voeding omgaan.
Wanneer deze voeding gewaardeerd wordt in zijn geheel, zal het lichaam minimale stress ervaren, wanneer het met deze voeding te maken krijgt en deze te verwerken krijgt en is de kans (net als bij ons) GROTER dat dan de positieve eigenschappen, welke dan net zo goed naast de negatieve eigenschappen nog wel in het geheel zitten en voor komen, WEL tot uiting komen en de negatieve eigenschappen NIET tot NAUWELIJKS tot uiting komen of hoeven komen.
DAN kan natuurlijke voeding met AL DIENS (zowel positieve ALS negatieve eigenschappen) gunstige uitwerkingen hebben op onze gezondheid.
Wil dit zeggen dat ze geen negatieve eigenschappen bezitten?
Nee, net als wijzelf, bevatten voedingsstoffen zelfs de voedingsstoffen der natuur ook echt wel negatieve eigenschappen!
Deze negatieve eigenschappen kunnen in stress-situaties behoorlijk heftig tot uiting komen net als dat wij flink van onszelf kunnen schrikken hoe we kunnen zijn en worden, wanneer wij stress ervaren en hoe we dan zelf tot uiting kunnen komen.
Dit lokt bij ons dan uitspraken als “sorry, ik bedoelde het niet zo” uit.
Vanuit deze stress-uiting (want dat is het dan vaak) en dus het heftig tot uiting komen van negatieve eigenschappen opeens, kan zelfs schade ontstaan.
Niet te herstellen schade zelfs, wanneer je vanuit angst of woede, dus vanuit een alerte impuls iemand pijn doet, geestelijk of lichamelijk!
Dit wilde je dan wellicht niet, maar kan onder invloed van stress toch zomaar gebeuren en terugnemen kan je dat dan niet: dat is dan al gebeurd, de schade is helaas dan al geschied!
Nare, negatieve eigenschappen kunnen OOK wanneer natuurlijke voeding stressvol wordt behandeld, tot uiting komen.
Ook dit kan heftig zijn EN schade berokkenen.
Ook dit kan blijvende schade zijn of worden en dient dus zeker NIET onderschat te worden!
We dienen onze voeding dan ook maar liever niet stressvol te behandelen, net als elkaar, willen we dat we de gunstige, positieve eigenschappen van voeding kunnen blijven delen en ervaren en dat met name de gunstige uitwerkingen ervan tot uiting komen en NIET de schadelijke eigenschappen, welke onze gezondheid toch echt wel kunnen schaden!
Net als dat wij in zijn geheel gewaardeerd willen worden en dus niet om enkel specifieke onderdelen, willen ook voedingsstoffen dit, anders ervaren ook zij stress en voelen ze zich onveilig net als wij.
Ervaren ze echter wel stress; focussen wij ons op een specifiek deel van de voeding en NIET het geheel KAN er dan ook net zo goed een stressvolle reactie uit voortkomen; een wellicht wel schadelijke uiting van negatieve eigenschappen, welke dit afzonderlijke onderdeel kan leveren.
Een voorbeeld hiervan is fruit met diens specifieke onderdeel: fructose.
Blijft fruit intact en wordt deze in zijn geheel gewaardeerd en dus gegeten, zal je lichaam hier weinig nadelen van of uit hoeven ondervinden.
Ga je echter het stofje fructose afzonderlijk van het fruit eten, denkend dat ook dit dan vanzelfsprekend positief uitpakt aangezien het een onderdeel is van fruit, hoeft dit zeker GEEN voordelige uitwerking te hebben op je gezondheid.
Net als dat jij het best tot uiting komt MET je knuffel bij je gelaten of kleren nog aan in het eerder genoemde voorbeeld of wanneer iemand niet alleen je kont, maar jou als geheel ziet en waardeert jijzelf het best tot uiting kan en zal komen met met name je positieve eigenschappen, zo zullen ook de eigenschappen van fruit prima en positief tot uiting komen in zijn geheel gelaten en gegeten, maar hoeft dit voor de stof fructose niet het geval te zijn!
Wel kan ons lichaam in principe “omgaan” met de stof fructose, wanneer deze enkel uit een stuk fruit gehaald is en verder niks mee gebeurd is; dit is namelijk een MATE, ofwel dosering van fructose, waar ons lichaam OOK wel mee te maken krijgt, wanneer je het fruit WEL in zijn geheel zou hebben gewaardeerd en gegeten.
Het kan wel zijn dat eigenschappen anders tot uiting komen, maar omgaan met dit beetje kan het lichaam vaak wel tot op zekere hoogte, hetzij wel net even wat anders dan fructose “vergezeld” met de overige en andere stoffen, welke normaal ook in fruit zitten.
Echter, net als dat iemand die jou leuk vindt of een eigenschap van jou leuk kan vinden, gestrest kan raken en je niet zo leuk meer kan vinden (er niet mee om kan gaan), wanneer jij opeens vertienvoudigd zou zijn of die eigenschap opeens uitvergroot zou worden, zo ook kan ons lichaam flink overspannen en van slag raken, wanneer een natuurlijke en dan ook nog eens geïsoleerde stof, zoals fructose wordt vertienvoudigd of misschien zelfs meer!
DAT kan dan namelijk een dosis en mate vormen, waar ons lichaam NIET mee om kan gaan.
Zo kan geconcentreerde EN geïsoleerde fructose, waar fruit zelf met een klein beetje fructose in het geheel, dus prima gezond kan zijn en positief bevonden kan worden door ons lichaam, bijvoorbeeld een regelrechte stressbron vormen voor onze lever, welke hier mee om moet gaan en deze kan dan zelfs beschadigd (vervet) raken!
DAN zijn natuurlijke stoffen dus opeens niet zo’n leuk goedje meer met ENKEL leuke en positieve eigenschappen of ENKEL positieve uitwerkingen op ons lichaam en onze gezondheid hè!
Zo zijn er bijvoorbeeld OOK natuurlijke stoffen, welke dus niet zozeer negatief tot uiting hoeven komen of negatieve effecten hoeven hebben op onze gezondheid, wanneer ze niet stressvol worden behandeld en in natuurlijke staat worden gehouden EN in die mate en vorm worden genuttigd, zoals ze in de natuur te vinden zijn, maar wel geïsoleerd zijn uit een “groter geheel” van een eerdere natuurlijke stof, welke in ons lichaam alsnog WEL een toxische of belastende uitwerking kunnen hebben op ons lichaam.
Bepaalde zoetstoffen en smaakversterkers bijvoorbeeld, welke voortkomen of gevormd worden uit aminozuren, welke dan weer onderdeel zijn van eiwitten, kan ons lichaam misschien normaal gesproken als zijnde dat gehele eiwit met al diens eigenschappen nog wel herkennen en verwerken en positief benutten en ervaren, maar wanneer deze afzonderlijke aminozuren in een vorm en mate en dosering ons lijf geïsoleerd binnen komen, hoeft dit toch ECHT niet positief uit te pakken, ook al zijn deze zoetstoffen of e-nummers NIET kunstmatig, maar natuurlijk!
Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld aspartaam en smaakversterker E621.
Deze kunnen in je zenuwbanen een overmatige, irriterende en uiteindelijk beschadigende mate van prikkels genereren vergelijkbaar met neurotransmitters die normaal gesproken ook wel prikkels geleiden, welke bestaan uit deze aminozuren, welke normaal natuurlijk na het eten van bepaalde eiwitten OOK wel gevormd kunnen worden en deze prikkels kunnen en zullen genereren, maar welke in dit geval, in geïsoleerde vorm en andere doseringen vervolgens ENORM versterkt worden!
Natuurlijk, dus onschadelijk?!
Ehhh….nee dus!
OOK kunnen natuurlijke stoffen bijvoorbeeld verbranden en kunnen de stoffen die daaruit vrij komen (bijvoorbeeld de acrylamides voortkomend uit verbrande koolhydraten) belastend zijn voor je lichaam en gezondheid EN kunnen geïsoleerde en/of geconcentreerde stoffen of een onnatuurlijke mate of dosering van natuurlijke stoffen onze slechte darmbacterieën doen groeien en voeden, welke op hun beurt dan zelf toxines of belastende stoffen kunnen vormen, welke net zo goed ook allerlei narigheid kunnen en zullen creëren in ons lichaam wat ECHT niet gunstig is, zoals de uitbreiding van candida onder invloed van een overschot aan toch echt wel natuurlijk suikers bijvoorbeeld, waar suiker toch ook “oorspronkelijk” voortkomt uit de natuur en je deze dus “onschuldig” zou kunnen zien, wanneer je alles uit de natuur als “onschuldig” zou zien.
De natuur levert dus NIET alleen maar positieve, voedzame ingrediënten ofwel eigenschappen!
De KANS is echter wel groter dan bij onnatuurlijke stoffen DAT je lichaam er iets gunstigs mee kan of uit kan halen en bij ervaart, maar dit is dus STERK afhankelijk of deze voedingsstoffen intact gelaten worden, in te herkennen doseringen genuttigd worden en dus niet al te veel stress al ondergaan heeft en hebben, willen ENKEL of MET NAME positieve eigenschappen tot uiting komen!
Laten wij (en dus de voedingsmiddelenindustrie) dan ook VOORAL onze voeding zo veel mogelijk intact laten en deze zo min mogelijk stress bezorgen, willen wij er qua gezondheid de positieve eigenschappen uit kunnen putten en zelf door het nuttigen ervan geen gestrest hoofd en lijf krijgen uiteindelijk!
Add comment