Vandaag een antwoord op de vraag van Bea:

  • Nog nooit heb ik een strijd hoeven voeren met mijn dochter over hetgeen ze eet. Ze lust (in tegenstelling tot mijn zoon) veel en heeft ook altijd een goede eetlust. Dit is sinds onze vakantie opeens veranderd. Opeens weigert ze maaltijden op te eten en geeft ze aan geen eetlust te hebben. Moet ik me zorgen maken? Heeft ze een eetstoornis?

Voedingsaversie (het ervaren van weerstand om te eten)

Om eetlust te kunnen ervaren moet de informatie overdracht van de neurotransmitter (en tevens hormoon) serotonine goed plaatsvinden in je lijf en moeten er geen tekorten aan deze neurotransmitter heersen in onder andere je darmwandweefsel en hersenen.

Dit doet vermoeden dat gedurende de vakantie van Bea en haar gezin tekorten zijn ontstaan in deze neurotransmitter in het lijf (het darmwandweefsel en de hersenen) van haar dochter, waardoor de informatie overdracht van deze neurotransmitter (en tevens hormoon) momenteel te wensen overlaat en ze opeens geen eetlust meer ervaart (zelfs een aversie tegen eten heeft ontwikkeld).

De uitputting van serotonine in je darmen en hersenen (het ontstaan van een serotonine tekort in je darmen en hersenen)

Serotonine zal onder andere uitgeput raken in je darmen en hersenen wanneer de entero-chromaffiene (EC-cellen) in je darmen aangetast (geïrriteerd) zijn geraakt en de vorming en afgifte van serotonine aldaar te wensen over laat (als gevolg daarvan).

Deze cellen (kliercellen) gevestigd in je darmwand zullen aangetast (geïrriteerd) raken, wanneer de beschermende laag van slijmstoffen aldaar in slechte conditie verkeert (verdund is geraakt en wellicht ook ontstoken is geraakt).

Een verslechterde conditie van de slijmvlieslaag (een beschermende laag van slijmstoffen) in je darmen

De slijmvlieslaag in je darmen wordt in goede conditie gehouden door je goede darmbacteriën.

Deze bacteriën vormen na fermentatie van voedingsresten zoals fermenteerbare voedingsvezels stoffen welke deze slijmvlieslaag in conditie helpen verbeteren namelijk.

Dit betekent dat de conditie van de slijmvlieslaag in je darmen kan verslechteren wanneer de goede bacteriën in je darmen in de minderheid zijn t.o.v. de slechte en/of een parasiet aanwezig is in je darmen.

Dit betekent tevens dat de conditie van de slijmvlieslaag in je darmen kan verslechteren wanneer je een antibioticakuur hebt moeten volgen welke de bacteriën uit je darmen wegvaagt.

Dit verklaart waarom de dochter van Bea sinds haar vakantie opeens geen eetlust meer ervaart  en zelfs een aversie tegen eten heeft ontwikkeld welke ze voorafgaand aan haar vakantie niet had:

  • Gedurende haar vakantie heeft de dochter van Bea een parasiet opgelopen (is ze geïnfecteerd geraakt door een darmparasiet).
  • Gedurende haar vakantie heeft de dochter van Bea een anti-parasitair middel gebruikt welke tevens een antibioticum vormt.

Gevolg:

  • De beschermende slijmvlieslaag in haar darmen is in conditie verslechterd geraakt gedurende haar vakantie.
  • De kliercellen in haar darmen, waaronder de EC-cellen in haar darmen, zijn aangetast (geïrriteerd) geraakt gedurende haar vakantie.
  • De vorming en afgifte van serotonine in haar darmen is verslechterd.
  • Een gebrek aan eetlust en zelfs een aversie tegen eten (welke ze eerder niet had) is ontstaan.

Gelukkig betekent dit wel dat haar gezonde eetlust terug kan keren, mits de parasiet bestreden is en de optimale samenstelling van darmbacteriën in haar darmen weer herstelt (de goede darmbacteriën weer in de meerderheid raken aldaar).

In dat geval kan de conditie van de slijmvlieslaag in haar darmen weer verbeteren en kunnen de EC-cellen in haar darmen (in theorie) ook weer herstellen namelijk.

Conclusie en antwoord op de vraag van Bea:

  • Nee, dit is namelijk het gevolg van hetgeen er in haar darmen heeft plaatsgevonden gedurende haar vakantie als gevolg van de parasitaire infectie welke ze heeft opgelopen. Wanneer ze daar volledig van herstelt, dan kan haar eetlust terugkeren en zullen je zorgen vast afnemen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!