Vandaag een antwoord op de vraag van Yorrick:
- Ik wil graag een verdere toename van spiermassa bereiken. Ik ben om die reden nog wat calorierijker en eiwitrijker gaan eten t.o.v. eerder en doe nog ook nog wat vaker aan krachttraining t.o.v. eerder, maar mijn spiermassa neemt af in plaats van toe. Hoe kan dat?
Spiermassa verlies
Spiermassa is vochtrijke en eiwitrijke massa.
Deze vochtrijke en eiwitrijke massa zal je onder andere verliezen, wanneer de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel regelmatig in contact komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen).
Eiwitten zullen denatureren (hun ruimtelijke structuur, vorm en functie verliezen) en uiteindelijk ook afbreken, wanneer eiwitten regelmatig in contact komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) namelijk.
Dit betekent dat wanneer je spiermassa verliest sinds je calorierijk en eiwitrijk bent gaan eten en daarbij naast aan krachttraining doet, de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel zeer regelmatig in contact hebben gestaan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) en dat je een verder verlies van spiermassa enkel kan voorkomen, wanneer deze eiwitten niet meer zo regelmatig in contact komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen).
De vorming van nieuwe plasma eiwitten en nieuwe transport eiwitten in en door je levercellen
Afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) worden voortdurend gevormd binnen in spiercellen.
Â
Deze worden gevormd in membraan omhulde afbraak en afval blaasjes genaamd lysosomen gedurende de uitvoering van katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen aldaar.
Â
Enkel wanneer je spiercellen goed in staat zijn om deze afvalstoffen zo spoedig mogelijk na vorming te verdunnen, neutraliseren (onschadelijk maken) en afscheiden richting het extracellulaire milieu (richting de buitenwereld) van deze cellen, dan zullen de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel niet heel regelmatig in contact komen te staan met deze stoffen en kan het verlies van spiermassa voorkomen worden.
Â
Om de afvalstoffen (de stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) die aanwezig zijn in de lysosomen (in de membraan omhulde afbraak en afval blaasjes) van je spiercellen zo spoedig mogelijk na vorming te kunnen verdunnen, neutraliseren (onschadelijk maken) en afscheiden richting het extracellulaire milieu (richting de buitenwereld) moeten je spiercellen kunnen beschikken over vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen), want anders kunnen de afvalstoffen die in membraan omhulde blaasjes genaamd lysosomen aanwezig zijn niet verdund en geneutraliseerd (onschadelijk gemaakt) worden namelijk.
Â
Je spiercellen zullen echter niet kunnen beschikken over vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen), wanneer er onvoldoende vocht en onvoldoende elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen) in het extracellulaire milieu (in de buitenwereld) van je spiercellen (in je spierweefsel) aanwezig zijn.
Â
Er zullen onvoldoende elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen) samen met vocht in het extracellulaire milieu (in de buitenwereld) van je spiercellen (in je spierweefsel) aanwezig zijn, wanneer je levercellen niet in staat zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal en constant vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van plasma eiwitten door de membranen van cellen richting het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van cellen mogelijk maken) te vormen.
Wanneer je levercellen niet in staat zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal en constant vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van plasma eiwitten door de membranen van cellen richting het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van cellen mogelijk maken) te vormen, dan zullen je levercellen niet in staat zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal en constant vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) te vormen en in de grote bloedsomloop af te geven, zullen plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal en constant vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) ontbreken, zal het vochtgehalte en het elektrolytengehalte in de grote bloedsomloop (in het extracellulaire milieu van je spiercellen) niet op een constant en ideaal gehouden kunnen worden en zullen je spiercellen heel regelmatig niet over voldoende vocht en elektrolyten kunnen beschikken namelijk.
Â
Je levercellen niet in staat zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal en constant vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van plasma eiwitten door de membranen van cellen richting het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van cellen mogelijk maken) te vormen, wanneer je levercellen niet kunnen beschikken over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten zoals nieuwe plasma eiwitten en nieuwe transport eiwitten te kunnen vormen.
Â
Over voldoende opgeloste aminozuren zullen je levercellen niet kunnen beschikken, wanneer je calorierijke en eiwitrijke voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je calorierijke en eiwitrijke voeding niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal.
Â
Dit betekent dat wanneer je calorierijke en eiwitrijke voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je calorierijke en eiwitrijke voeding niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal, je levercellen niet in staat zullen zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van plasma eiwitten door de membranen van cellen richting het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van cellen mogelijk maken) te vormen, het vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan (de buitenwereld van je spiercellen) niet op een constant en ideaal peil gehouden zal kunnen worden, het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van je spiercellen heel regelmatig uitgeput zal zijn van vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen), je spiercellen heel regelmatig niet over vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen) kunnen beschikken, je spiercellen heel regelmatig niet in staat zullen zijn om de afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen) die aanwezig zijn in de membraan omhulde afbraak en afval blaasjes genaamd lysosomen van je spiercellen na vorming te verdunnen en neutraliseren, de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel heel regelmatig in contact zullen komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen), de eiwitten die in je spierweefsel aanwezig zijn heel regelmatig zullen denatureren (hun ruimtelijke structuur, vorm en functie zullen verliezen) en afbreken en dat je (ondanks extra calorierijk en extra eiwitrijk eten en het doen van extra krachttraining) spiermassa (vochtrijke en eiwitrijke massa) zal verliezen.
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:
- Histidine
- Lysine
- Tryptofaan
- Fenylalanine
- Leucine
- Isoleucine
- Methionine
- Valine
- Threonine
Dit betekent dat wanneer je calorierijke en eiwitrijke voeding onvoldoende bronnen van eiwitten levert die gezamenlijk al deze aminozuren bezitten en/of wanneer de vertering van de eiwitten in je calorierijke en eiwitrijke voeding tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt, je levercellen niet in staat zullen zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van plasma eiwitten door de membranen van cellen richting het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van cellen mogelijk maken) te vormen, het vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan (de buitenwereld van je spiercellen) niet op een constant en ideaal peil gehouden zal kunnen worden, het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van je spiercellen heel regelmatig uitgeput zal zijn van vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen), je spiercellen heel regelmatig niet over vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen) kunnen beschikken, je spiercellen heel regelmatig niet in staat zullen zijn om de afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen) die aanwezig zijn in de membraan omhulde afbraak en afval blaasjes genaamd lysosomen van je spiercellen na vorming te verdunnen en neutraliseren, de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel heel regelmatig in contact zullen komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen), de eiwitten die in je spierweefsel aanwezig zijn heel regelmatig zullen denatureren (hun ruimtelijke structuur, vorm en functie zullen verliezen) en afbreken en dat je (ondanks extra calorierijk en extra eiwitrijk eten en het doen van extra krachttraining) spiermassa (vochtrijke en eiwitrijke massa) zal verliezen.
De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal
De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je (calorie beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je (calorie beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).
Wanneer je (calorie beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding)en/of wanneer je (calorie beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan zullen de kliercellen in je lijf (de kliercellen in de wand van je spijsverteringskanaal en de kliercellen in je alvleesklier) die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) moeten vormen niet in staat zijn om deze te vormen, zullen deze kliercellen niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal en zal ook de optimale zuurtegraad die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal namelijk.
Dit betekent dat wanneer je calorierijke en eiwitrijke voeding onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) maar ook wanneer je calorierijke en eiwitrijke voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), je levercellen niet in staat zullen zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van plasma eiwitten door de membranen van cellen richting het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van cellen mogelijk maken) te vormen, het vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan (de buitenwereld van je spiercellen) niet op een constant en ideaal peil gehouden zal kunnen worden, het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van je spiercellen heel regelmatig uitgeput zal zijn van vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen), je spiercellen heel regelmatig niet over vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen) kunnen beschikken, je spiercellen heel regelmatig niet in staat zullen zijn om de afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen) die aanwezig zijn in de membraan omhulde afbraak en afval blaasjes genaamd lysosomen van je spiercellen na vorming te verdunnen en neutraliseren, de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel heel regelmatig in contact zullen komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen), de eiwitten die in je spierweefsel aanwezig zijn heel regelmatig zullen denatureren (hun ruimtelijke structuur, vorm en functie zullen verliezen) en afbreken en dat je (ondanks extra calorierijk en extra eiwitrijk eten en het doen van extra krachttraining) spiermassa (vochtrijke en eiwitrijke massa) zal verliezen.
Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
- Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
- Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
- Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).
Dit betekent dat wanneer je calorierijke en eiwitrijke voeding onvoldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen, maar ook wanneer je calorierijke en eiwitrijke voeding teveel (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor vele stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden), je levercellen niet in staat zullen zijn om plasma eiwitten zoals het plasma eiwit albumine (een plasma eiwit dat zorgt voor het behoud van ideaal vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van plasma eiwitten door de membranen van cellen richting het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van cellen mogelijk maken) te vormen, het vocht en elektrolytengehalte in je bloedbaan (de buitenwereld van je spiercellen) niet op een constant en ideaal peil gehouden zal kunnen worden, het extracellulaire milieu (de buitenwereld) van je spiercellen heel regelmatig uitgeput zal zijn van vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen), je spiercellen heel regelmatig niet over vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen) kunnen beschikken, je spiercellen heel regelmatig niet in staat zullen zijn om de afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen) die aanwezig zijn in de membraan omhulde afbraak en afval blaasjes genaamd lysosomen van je spiercellen na vorming te verdunnen en neutraliseren, de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel heel regelmatig in contact zullen komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen), de eiwitten die in je spierweefsel aanwezig zijn heel regelmatig zullen denatureren (hun ruimtelijke structuur, vorm en functie zullen verliezen) en afbreken en dat je (ondanks extra calorierijk en extra eiwitrijk eten en het doen van extra krachttraining) spiermassa (vochtrijke en eiwitrijke massa) zal verliezen.
(Bel/video)consult
Ben je extra calorierijk en extra eiwitrijk gaan het eten en extra krachttraining gaan doen, omdat je nog extra spiermassa wilt opbouwen, maar neemt je spiermassa af in plaats van toe en wil je leren hoe je m.b.v. je (calorierijke en eiwitrijke) voeding ervoor kan zorgen dat je spiercellen weer vaker t.o.v. eerder over vocht en elektrolyten (ionen met vocht aantrekkende en afvalstof neutraliserende eigenschappen) kunnen beschikken, je spiercellen weer vaker t.o.v. eerder in staat zullen zijn om de afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende eigenschappen) die aanwezig zijn in de membraan omhulde afbraak en afval blaasjes genaamd lysosomen van je spiercellen na vorming te verdunnen en neutraliseren, de eiwitten die aanwezig zijn in je spierweefsel weer minder vaak t.o.v. eerder in contact zullen komen te staan met afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen), de eiwitten die in je spierweefsel aanwezig zijn weer minder vaak t.o.v. eerder zullen denatureren (hun ruimtelijke structuur, vorm en functie zullen verliezen) en afbreken en dat je (mits je calorierijk en eiwitrijk blijft eten en krachttraining blijft doen) het verlies van spiermassa (vochtrijke en eiwitrijke massa) weer beter t.o.v. eerder kan helpen voorkomen?
Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!
www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/
Add comment