Vandaag een antwoord op de vraag van Kelly:
- Ik kamp met chronische pijnklachten. Mijn huisarts raadde me aan om gewicht te verliezen, omdat het verlies van gewicht een vermindering van mijn pijnklachten zou opleveren. Mijn pijnklachten zijn echter niet afgenomen ondanks het verlies van 20 kilo gewicht in het afgelopen jaar. Hoe kan dat?
Pijn
Pijn is een reactie op schade aan de membranen van je lichaamscellen.
Dit betekent dat pijnklachten enkel af zullen nemen door het verlies van gewicht, wanneer het ontstaan van nieuwe schade in je lijf zoveel mogelijk voorkomen wordt gedurende het verlies van gewicht.
Het voorkomen van schade aan de membranen van cellen
In je lichaamsvloeistoffen (in het extracellulaire milieu van je lichaamscellen) belanden regelmatig belastende stoffen (stoffen die schade kunnen veroorzaken aan de membranen van cellen).
Enkel wanneer je lichaamscellen in staat zijn om contact te maken met de buitenwereld en informatie te ontvangen afkomstig uit de buitenwereld, dan zijn je lichaamscellen in staat om informatie te ontvangen over de aanwezigheid van belastende stoffen in het extracellulaire milieu en kunnen je lichaamscellen reacties vertonen die ervoor zorgen dat deze belastende stoffen geen schade aan hun membranen kunnen veroorzaken.
Dit betekent dat pijnklachten enkel af zullen nemen door het verlies van gewicht, wanneer je lichaamscellen in staat zijn om contact te maken met de buitenwereld en informatie te ontvangen afkomstig uit de buitenwereld gedurende het verlies van gewicht.
De ontvangst van informatie afkomstig uit de buitenwereld
Je lichaamscellen zullen enkel in staat zijn om contact te maken met de buitenwereld en informatie te ontvangen afkomstig uit de buitenwereld, wanneer je lichaamscellen in staat zijn om nieuwe oppervlakte receptoren (nieuwe membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig uit de buitenwereld mogelijk maken) te vormen.
Wanneer je lichaamscellen niet in staat zijn om nieuwe oppervlakte receptoren (nieuwe membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig uit de buitenwereld mogelijk maken) te vormen, dan kunnen je lichaamscellen geen contact maken met de buitenwereld en kunnen je lichaamscellen ook geen informatie ontvangen over de aanwezigheid van belastende stoffen in het extracellulaire milieu namelijk.
Je lichaamscellen zullen echter niet in staat zijn om nieuwe oppervlakte receptoren (nieuwe membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig uit de buitenwereld mogelijk maken) te vormen, wanneer er tekorten in essentiële aminozuren (tekorten in aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en die voort moeten komen uit je voeding) in je lijf heersen.
Dit betekent dat pijnklachten enkel af zullen nemen door het verlies van gewicht, wanneer er geen tekorten in essentiële aminozuren (geen tekorten in aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en die voort moeten komen uit je voeding) in je lijf ontstaan gedurende het verlies van gewicht.
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en die voort moeten komen uit je voeding) betreffen de volgende negen aminozuren:
- Histidine
- Lysine
- Tryptofaan
- Fenylalanine
- Leucine
- Isoleucine
- Methionine
- Valine
- Threonine
Deze aminozuren zijn aanwezig in de eiwitten die aanwezig zijn in je voeding/je dieet, maar niet alle eiwitten die aanwezig zijn in je voeding/je dieet leveren alle negen bovengenoemde essentiële aminozuren, dus is het van belang om te variëren tussen verschillende eiwitbronnen om uiteindelijk wel alle negen bovengenoemde essentiële aminozuren binnen te krijgen.
Echter…
Wanneer de eiwitten die aanwezig zijn in je voeding/je dieet niet goed verteerd worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal, dan zullen de aminozuren die aanwezig zijn in de eiwitten in je voeding/je dieet niet geabsorbeerd (niet opgenomen) worden in je darmwand en lijf en zullen er alsnog tekorten in essentiële aminozuren in je lijf ontstaan.
Dit betekent dat pijnklachten enkel af zullen nemen door het verlies van gewicht, wanneer je voeding/je dieet eiwitbronnen bevat die gezamenlijk alle negen essentiële aminozuren bevatten en wanneer de vertering van de eiwitten in je voeding/je dieet in je spijsverteringskanaal goed verloopt gedurende het verlies van gewicht.
De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal
De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je voeding/je dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je voeding/je dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).
Wanneer je voeding/je dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) en/of wanneer je voeding/je dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan kunnen de kliercellen in de wand van je maag, de kliercellen in je alvleesklier en de darmwandcellen in het absorptie deel van je darmen niet over alle voedingsstoffen kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) te vormen, kunnen deze cellen niet over alle voedingsstoffen beschikken die deze cellen nodig hebben om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken) en vesikels (membraan omhulde blaasjes die het transport van cel producten door het cytoplasma van cellen mogelijk maken) te vormen, zullen deze cellen niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal m.b.v. transport eiwitten (m.b.v. membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken) en vesikels (membraan omhulde blaasjes die het transport van cel producten door het cytoplasma van cellen mogelijk maken), zullen peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) ontbreken in je spijsverteringskanaal, zal de optimale zuurtegraad die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal, zullen ook de co enzymen en co factoren die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal en zullen de eiwitten afkomstig uit je voeding/je dieet niet goed verteerd worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. peptidasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) namelijk.
Dit betekent dat pijnklachten enkel af zullen nemen door het verlies van gewicht, wanneer je voeding/je dieet goed voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) en/of wanneer je voeding/je dieet amper tot niet (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam) gedurende het verlies van gewicht.
Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
- Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
- Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
- Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).
Dit betekent dat pijnklachten enkel af zullen nemen door het verlies van gewicht, wanneer je voeding/je dieet voldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen en/of je voeding/je dieet amper tot niet (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor vele stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden) gedurende het verlies van gewicht.
(Bel/video)consult
Kamp je met pijnklachten en wil je leren hoe je m.b.v. aanpassingen aan je voeding/je dieet ervoor kan zorgen dat je lichaamscellen goed in staat zijn om informatie te ontvangen over de aanwezigheid van belastende stoffen in het extracellulaire milieu gedurende het verlies van gewicht?
Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!
www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/




Add comment