Vandaag een antwoord op de vraag van Tamara:
- Ik volg nu al een tijdje een calorie beperkt dieet met een vast aantal calorieën per dag. In de eerste weken viel ik super goed af, maar nu ik dit dieet al een tijdje volg stagneert mijn gewichtsverlies. Hoe kan dit?
Gewichtsstagnatie
Je gewichtsverlies zal stagneren, wanneer het calorie verbruik in je lijf daalt gedurende het volgen van een calorie beperkt dieet.
Wanneer het calorie verbruik in je lijf daalt gedurende het volgen van een calorie beperkt dieet, dan zal je calorie inname op een gegeven moment gelijk zijn aan het calorie verbruik in je lijf en zal je gewicht niet meer dalen namelijk.
Het calorie verbruik in je lijf zal onder andere dalen gedurende het volgen van een calorie beperkt dieet, wanneer je lever niet meer in staat is om je bloedsuikerspiegel geleidelijk te verhogen zodra je bloedsuikerspiegel daalt.
Wanneer je lever niet meer in staat is om je bloedsuikerspiegel geleidelijk te verhogen zodra je bloedsuikerspiegel daalt, dan zullen de glucose moleculen die in je bloedsomloop aanwezig zijn niet meer gelijkmatig over alle weefsels en cellen in je lijf verdeeld worden, zal de opname van glucose moleculen in de cellen in je lichaamsweefsels verslechteren en zal het verbruik van glucose moleculen (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels dalen namelijk.
Dit betekent dat wanneer je gewichtsverlies stagneert nu je al een tijdje een calorie beperkt dieet volgt, je lever niet meer in staat is om je bloedsuikerspiegel geleidelijk te verhogen zodra je bloedsuikerspiegel daalt, de glucose moleculen die in je bloedsomloop aanwezig zijn niet meer gelijkmatig over alle weefsels en cellen in je lijf verdeeld worden, de opname van glucose moleculen in de cellen in je lichaamsweefsels is verslechterd en het verbruik van glucose moleculen (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels is gedaald.
De geleidelijke verhoging van je bloedsuikerspiegel
Je lever zal niet meer in staat zijn om je bloedsuikerspiegel geleidelijk te verhogen zodra je bloedsuikerspiegel daalt, wanneer je levercellen niet meer in staat zijn om glucose transporters (membraan gebonden eiwitten die het transport van glucose moleculen door de membranen van cellen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals glucose transporters door de membranen van de organellen van cellen richting het celmembraan van cellen mogelijk maken) te vormen.
Wanneer je levercellen niet meer in staat zijn om glucose transporters (membraan gebonden eiwitten die het transport van glucose moleculen door de membranen van cellen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals glucose transporters door de membranen van de organellen van cellen richting het celmembraan van cellen mogelijk maken) te vormen, dan zullen je levercellen niet meer in staat zijn om glucose transporters richting hun celmembranen te transporteren en tussen de membraan vetten genaamd fosfolipiden in hun celmembranen te plaatsen, zullen je levercellen niet meer in staat zijn om glucose moleculen door hun celmembranen te transporteren en af te geven in je bloedsomloop zodra je bloedsuikerspiegel daalt en zullen je levercellen niet meer in staat zijn om glucose moleculen geleidelijk in je bloedsomloop af te geven zodra je bloedsuikerspiegel daalt namelijk.
Je levercellen zullen niet meer in staat zijn om glucose transporters (membraan gebonden eiwitten die het transport van glucose moleculen door de membranen van cellen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals glucose transporters door de membranen van de organellen van cellen richting het celmembraan van cellen mogelijk maken) te vormen, wanneer je levercellen niet meer over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om glucose transporters en transport eiwitten te kunnen vormen.
Over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die je levercellen nodig hebben om lysosomale enzymen en transport eiwitten te kunnen vormen kunnen je levercellen na verloop van tijd niet meer beschikken, wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je calorie beperkte dieet niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal.
In dat geval kunnen de aminozuren die aanwezig zijn in je calorie beperkte dieet niet opgenomen (niet geabsorbeerd) worden in je darmwand en lijf en kunnen je levercellen niet over de essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) die aanwezig zijn in je calorie beperkte dieet beschikken namelijk.
Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je calorie beperkte dieet niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters (membraan gebonden eiwitten die het transport van glucose moleculen door de membranen van cellen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals glucose transporters door de membranen van de organellen van cellen richting het celmembraan van cellen mogelijk maken) te vormen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters richting hun celmembranen te transporteren en tussen de membraan vetten genaamd fosfolipiden in hun celmembranen te plaatsen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen door hun celmembranen te transporteren en af te geven in je bloedsomloop zodra je bloedsuikerspiegel daalt, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen geleidelijk in je bloedsomloop af te geven zodra je bloedsuikerspiegel daalt, de glucose moleculen die in je bloedsomloop aanwezig zijn na verloop van tijd niet meer gelijkmatig over alle weefsels en cellen in je lijf verdeeld zullen worden, de opname van glucose moleculen in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van glucose moleculen (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:
- Histidine
- Lysine
- Tryptofaan
- Fenylalanine
- Leucine
- Isoleucine
- Methionine
- Valine
- Threonine
Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende bronnen van eiwitten levert die gezamenlijk al deze aminozuren bezitten of wanneer de vertering van de eiwitten in je calorie beperkte dieet tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters (membraan gebonden eiwitten die het transport van glucose moleculen door de membranen van cellen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals glucose transporters door de membranen van de organellen van cellen richting het celmembraan van cellen mogelijk maken) te vormen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters richting hun celmembranen te transporteren en tussen de membraan vetten genaamd fosfolipiden in hun celmembranen te plaatsen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen door hun celmembranen te transporteren en af te geven in je bloedsomloop zodra je bloedsuikerspiegel daalt, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen geleidelijk in je bloedsomloop af te geven zodra je bloedsuikerspiegel daalt, de glucose moleculen die in je bloedsomloop aanwezig zijn na verloop van tijd niet meer gelijkmatig over alle weefsels en cellen in je lijf verdeeld zullen worden, de opname van glucose moleculen in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van glucose moleculen (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.
De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal
De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).
Wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) en/of wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan zullen de kliercellen in de wand van je maag en de kliercellen in je alvleesklier niet over alle voedingsstoffen kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) te kunnen vormen, zullen deze kliercellen niet over alle voedingsstoffen kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken) te kunnen vormen, zullen deze kliercellen niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal m.b.v. transport eiwitten (m.b.v. membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken), zullen peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) ontbreken in je spijsverteringskanaal en zullen de eiwitten in je spijsverteringskanaal niet verteerd worden tot opgeloste aminozuren namelijk.
Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar ook wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters (membraan gebonden eiwitten die het transport van glucose moleculen door de membranen van cellen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals glucose transporters door de membranen van de organellen van cellen richting het celmembraan van cellen mogelijk maken) te vormen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters richting hun celmembranen te transporteren en tussen de membraan vetten genaamd fosfolipiden in hun celmembranen te plaatsen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen door hun celmembranen te transporteren en af te geven in je bloedsomloop zodra je bloedsuikerspiegel daalt, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen geleidelijk in je bloedsomloop af te geven zodra je bloedsuikerspiegel daalt, de glucose moleculen die in je bloedsomloop aanwezig zijn na verloop van tijd niet meer gelijkmatig over alle weefsels en cellen in je lijf verdeeld zullen worden, de opname van glucose moleculen in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van glucose moleculen (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.
Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
- Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
- Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
- Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).
Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen, maar ook wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor vele stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden), je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters (membraan gebonden eiwitten die het transport van glucose moleculen door de membranen van cellen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals glucose transporters door de membranen van de organellen van cellen richting het celmembraan van cellen mogelijk maken) te vormen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose transporters richting hun celmembranen te transporteren en tussen de membraan vetten genaamd fosfolipiden in hun celmembranen te plaatsen, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen door hun celmembranen te transporteren en af te geven in je bloedsomloop zodra je bloedsuikerspiegel daalt, je levercellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om glucose moleculen geleidelijk in je bloedsomloop af te geven zodra je bloedsuikerspiegel daalt, de glucose moleculen die in je bloedsomloop aanwezig zijn na verloop van tijd niet meer gelijkmatig over alle weefsels en cellen in je lijf verdeeld zullen worden, de opname van glucose moleculen in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van glucose moleculen (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.
(Bel/video)consult
Stagneert je gewichtsverlies nu je al een tijdje een calorie beperkt dieet volgt en wil je leren hoe je m.b.v. aanpassingen aan je dieet ervoor kan zorgen dat je levercellen weer beter t.o.v. eerder in staat zullen zijn om glucose moleculen geleidelijk in je bloedsomloop af te geven zodra je bloedsuikerspiegel daalt, de glucose moleculen die in je bloedsomloop aanwezig zijn weer vaker t.o.v. eerder gelijkmatig over alle weefsels en cellen in je lijf verdeeld zullen worden, de opname van glucose moleculen in de cellen in je lichaamsweefsels weer zal verbeteren t.o.v. eerder en het verbruik van glucose moleculen (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels weer zal stijgen t.o.v. eerder?
Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!
www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/
Add comment