Vandaag een antwoord op de vraag van Daniëlle:

  • Ik volg nu al een tijdje een calorie beperkt dieet met een vast aantal calorieën per dag. In de eerste weken viel ik super goed af, maar nu ik dit dieet al een tijdje volg stagneert mijn gewichtsverlies. Hoe kan dit?

Gewichtsstagnatie

Je gewichtsverlies zal stagneren, wanneer het calorie verbruik in je lijf daalt gedurende het volgen van een calorie beperkt dieet.

Wanneer het calorie verbruik in je lijf daalt gedurende het volgen van een calorie beperkt dieet, dan zal je calorie inname op een gegeven moment gelijk zijn aan het calorie verbruik in je lijf en zal je gewicht niet meer dalen namelijk.

Het calorie verbruik in je lijf zal onder andere dalen gedurende het volgen van een calorie beperkt dieet, wanneer de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves niet meer verteerd kunnen worden tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de lysosomen (in de membraan omhulde verteerblaasjes) van je spiercellen, je levercellen en je vetcellen.

Wanneer de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves niet meer verteerd kunnen worden tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de lysosomen (in de membraan omhulde verteerblaasjes) van je spiercellen, je levercellen en je vetcellen, dan kan het gehalte aan opgeloste glucose moleculen en het gehalte aan opgeloste vrije vetzuren in je bloedsomloop niet meer goed op een constant en ideaal peil gehouden worden, zal de opname van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de cellen in je lichaamsweefsels verslechteren en zal het verbruik van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels dalen namelijk.

Dit betekent dat wanneer je gewichtsverlies stagneert nu je al een tijdje een calorie beperkt dieet volgt, de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves niet meer verteerd kunnen worden tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de lysosomen (in de membraan omhulde verteerblaasjes) van je spiercellen, je levercellen en je vetcellen, het gehalte aan opgeloste glucose moleculen en het gehalte aan opgeloste vrije vetzuren in je bloedsomloop niet meer goed op een constant en ideaal peil gehouden kan worden, de opname van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de cellen in je lichaamsweefsels is verslechterd en het verbruik van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels is gedaald.

De vertering van koolhydraten en vetten tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de lysosomen van cellen

De koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves zullen niet meer verteerd kunnen worden tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de lysosomen (in de membraan omhulde verteerblaasjes) van je spiercellen, je levercellen en je vetcellen, wanneer je spiercellen, je levercellen en je vetcellen niet meer in staat zijn om lysosomale enzymen (eiwitten die het verteren van de koolhydraten en de vetten in de lysosomen van cellen tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van lysosomale enzymen door de membranen van de organellen van cellen richting de lysosomen van cellen mogelijk maken) te vormen.

Wanneer je spiercellen, je levercellen en je vetcellen niet meer in staat zijn om lysosomale enzymen (eiwitten die het verteren van de koolhydraten en de vetten in de lysosomen van cellen tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van lysosomale enzymen door de membranen van de organellen van cellen richting de lysosomen van cellen mogelijk maken) te vormen, dan zullen je spiercellen, je levercellen en je vetcellen niet meer in staat zijn om lysosomale enzymen richting hun lysosomen te transporteren en in hun lysosomen af te geven en zullen je spiercellen, je levercellen en je vetcellen niet meer in staat zijn om de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves te verteren tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in hun lysosomen (in hun membraan omhulde verteerblaasjes) namelijk.

Je spiercellen, je levercellen en je vetcellen zullen niet meer in staat zijn om lysosomale enzymen (eiwitten die het verteren van de koolhydraten en de vetten in de lysosomen van cellen tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van lysosomale enzymen door de membranen van de organellen van cellen richting de lysosomen van cellen mogelijk maken) te vormen, wanneer je spiercellen, je levercellen en je vetcellen niet meer over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om lysosomale enzymen en transport eiwitten te kunnen vormen.

Over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die je spiercellen, je levercellen en je vetcellen nodig hebben om lysosomale enzymen en transport eiwitten te kunnen vormen kunnen de spiercellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd niet meer beschikken, wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je calorie beperkte dieet niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal.

In dat geval kunnen de aminozuren die aanwezig zijn in je calorie beperkte dieet niet opgenomen (niet geabsorbeerd) worden in je darmwand en lijf en kunnen je spiercellen, je levercellen en je vetcellen niet over de essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) die aanwezig zijn in je calorie beperkte dieet beschikken namelijk.

Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je calorie beperkte dieet niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen (eiwitten die het verteren van de koolhydraten en de vetten in de lysosomen van cellen tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van lysosomale enzymen door de membranen van de organellen van cellen richting de lysosomen van cellen mogelijk maken) te vormen, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen richting hun lysosomen te transporteren en in hun lysosomen af te geven, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves te verteren tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in hun lysosomen (in hun membraan omhulde verteerblaasjes), het gehalte aan opgeloste glucose moleculen en het gehalte aan opgeloste vrije vetzuren in je bloedsomloop  na verloop van tijd niet meer goed op een constant en ideaal peil gehouden worden, de opname van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.

Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:

  • Histidine
  • Lysine
  • Tryptofaan
  • Fenylalanine
  • Leucine
  • Isoleucine
  • Methionine
  • Valine
  • Threonine

Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende bronnen van eiwitten levert die gezamenlijk al deze aminozuren bezitten of wanneer de vertering van de eiwitten in je calorie beperkte dieet tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen (eiwitten die het verteren van de koolhydraten en de vetten in de lysosomen van cellen tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van lysosomale enzymen door de membranen van de organellen van cellen richting de lysosomen van cellen mogelijk maken) te vormen, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen richting hun lysosomen te transporteren en in hun lysosomen af te geven, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves te verteren tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in hun lysosomen (in hun membraan omhulde verteerblaasjes), het gehalte aan opgeloste glucose moleculen en het gehalte aan opgeloste vrije vetzuren in je bloedsomloop  na verloop van tijd niet meer goed op een constant en ideaal peil gehouden worden, de opname van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.

De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal

De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).

Wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) en/of wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan zullen de kliercellen in de wand van je maag en de kliercellen in je alvleesklier niet over alle voedingsstoffen kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) te kunnen vormen, zullen deze kliercellen niet over alle voedingsstoffen kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken) te kunnen vormen, zullen deze kliercellen niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal m.b.v. transport eiwitten (m.b.v. membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken), zullen peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) ontbreken in je spijsverteringskanaal en zullen de eiwitten in je spijsverteringskanaal niet verteerd worden tot opgeloste aminozuren namelijk.

Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar ook wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen (eiwitten die het verteren van de koolhydraten en de vetten in de lysosomen van cellen tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van lysosomale enzymen door de membranen van de organellen van cellen richting de lysosomen van cellen mogelijk maken) te vormen, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen richting hun lysosomen te transporteren en in hun lysosomen af te geven, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves te verteren tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in hun lysosomen (in hun membraan omhulde verteerblaasjes), het gehalte aan opgeloste glucose moleculen en het gehalte aan opgeloste vrije vetzuren in je bloedsomloop  na verloop van tijd niet meer goed op een constant en ideaal peil gehouden worden, de opname van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
  • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
  • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).

Dit betekent dat wanneer je calorie beperkte dieet onvoldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen, maar ook wanneer je calorie beperkte dieet teveel (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor vele stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden),je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen (eiwitten die het verteren van de koolhydraten en de vetten in de lysosomen van cellen tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van lysosomale enzymen door de membranen van de organellen van cellen richting de lysosomen van cellen mogelijk maken) te vormen, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om lysosomale enzymen richting hun lysosomen te transporteren en in hun lysosomen af te geven, je spiercellen, je levercellen en je vetcellen na verloop van tijd niet meer in staat zullen zijn om de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves te verteren tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in hun lysosomen (in hun membraan omhulde verteerblaasjes), het gehalte aan opgeloste glucose moleculen en het gehalte aan opgeloste vrije vetzuren in je bloedsomloop  na verloop van tijd niet meer goed op een constant en ideaal peil gehouden worden, de opname van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal verslechteren, het verbruik van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels na verloop van tijd zal dalen en je gewichtsverlies na verloop van tijd zal stagneren.

(Bel/video)consult

Stagneert je gewichtsverlies nu je al een tijdje een calorie beperkt dieet volgt en wil je leren hoe je m.b.v. aanpassingen aan je dieet ervoor kan zorgen dat je spiercellen, je levercellen en je vetcellen weer beter t.o.v. eerder in staat zullen zijn om de koolhydraten en de vetten die aanwezig zijn in je glycogeen reserves en je vet reserves te verteren tot opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in hun lysosomen (in hun membraan omhulde verteerblaasjes), het gehalte aan opgeloste glucose moleculen en het gehalte aan opgeloste vrije vetzuren in je bloedsomloop  weer beter t.o.v. eerder op een constant en ideaal peil gehouden zal kunnen worden, de opname van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren in de cellen in je lichaamsweefsels weer zal verbeteren t.o.v. eerder en het verbruik van opgeloste glucose moleculen en opgeloste vrije vetzuren (het verbruik van calorie leverende voedingsstoffen) in de cellen in je lichaamsweefsels weer zal stijgen t.o.v. eerder?

Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!

www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!