Vandaag een antwoord op de vraag van Melanie:
- Ik ben nu al een tijdje calorie beperkt en koolhydraat beperkt aan het eten, maar verlies geen lichaamsvetmassa, hoe kan dat?
Het verlies van lichaamsvetmassa
Het verlies van lichaamsvetmassa zal je enkel bereiken, wanneer je lichaamscellen in staat zijn om opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) te verbranden in hun mitochondriën.
Lichaamsvetten zullen niet verbruikt worden, wanneer je lichaamscellen niet in staat zijn om opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) te verbranden in hun mitochondriën namelijk.
Je lichaamscellen zullen niet in staat zijn om opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) te verbranden in hun mitochondriën, wanneer de kliercellen in je alvleesklier niet in staat zijn om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen.
Enkel wanneer de kliercellen in je alvleesklier in staat zijn om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, dan zullen lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) richting je spijsverteringskanaal afgescheiden worden, zullen de vetten in je spijsverteringskanaal verteerd (enzymatisch gesplitst) worden tot vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. lipasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken), kunnen opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) in de absorptiecellen in je darmwand opgenomen (geabsorbeerd) worden, kunnen lichaamscellen over opgeloste vrije vetzuren beschikken en kunnen lichaamscellen opgeloste vrije vetzuren verbranden in hun mitochondriën namelijk.
Dit betekent dat wanneer je al een tijdje calorie beperkt en koolhydraat beperkt aan het eten bent, maar geen lichaamsvetmassa verliest, je lichaamscellen tot nu toe niet over fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen hebben kunnen beschikken, de kliercellen in je alvleesklier tot nu toe niet in staat zijn geweest om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) tot nu toe niet richting je spijsverteringskanaal afgescheiden konden worden, de vetten in je spijsverteringskanaal tot nu toe niet verteerd (enzymatisch gesplitst) konden worden tot vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. lipasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken), opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) tot nu toe niet in de absorptiecellen in je darmwand opgenomen (geabsorbeerd) konden worden, lichaamscellen tot nu toe nog niet over opgeloste vrije vetzuren konden beschikken en lichaamscellen tot nu toe geen opgeloste vrije vetzuren konden verbranden in hun mitochondriën.
De vorming van nieuwe lipasen en nieuwe transport eiwitten in en door de kliercellen in je alvleesklier
De kliercellen in je alvleesklier zullen enkel in staat zijn om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, wanneer de kliercellen in je alvleesklier kunnen beschikken over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen.
Over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen kunnen de kliercellen in je alvleesklier echter niet beschikken, wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding niet verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal.
Dit betekent dat wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en/of wanneer de eiwitten in je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding niet verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal, de kliercellen in je alvleesklier niet in staat zullen zijn om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) niet richting je spijsverteringskanaal afgescheiden zullen worden, de vetten in je spijsverteringskanaal niet verteerd (enzymatisch gesplitst) zullen worden tot vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. lipasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken), opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) niet in de absorptiecellen in je darmwand opgenomen (geabsorbeerd) zullen worden, lichaamscellen niet over opgeloste vrije vetzuren kunnen beschikken, lichaamscellen geen opgeloste vrije vetzuren kunnen verbranden in hun mitochondriën en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:
- Histidine
- Lysine
- Tryptofaan
- Fenylalanine
- Leucine
- Isoleucine
- Methionine
- Valine
- Threonine
Dit betekent dat wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende bronnen van eiwitten levert die gezamenlijk al deze aminozuren bezitten en/of wanneer de vertering van de eiwitten in je (calorie en koolhydraat beperkte voeding) tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt, de kliercellen in je alvleesklier niet in staat zullen zijn om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) niet richting je spijsverteringskanaal afgescheiden zullen worden, de vetten in je spijsverteringskanaal niet verteerd (enzymatisch gesplitst) zullen worden tot vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. lipasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken), opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) niet in de absorptiecellen in je darmwand opgenomen (geabsorbeerd) zullen worden, lichaamscellen niet over opgeloste vrije vetzuren kunnen beschikken, lichaamscellen geen opgeloste vrije vetzuren kunnen verbranden in hun mitochondriën en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.
De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal
De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).
Wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding)en/of wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan zullen de kliercellen in je lijf (de kliercellen in de wand van je spijsverteringskanaal en de kliercellen in je alvleesklier) die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) moeten vormen niet in staat zijn om deze te vormen, zullen deze kliercellen niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal en zal ook de optimale zuurtegraad die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal namelijk.
Dit betekent dat wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) maar ook wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), de kliercellen in je alvleesklier niet in staat zullen zijn om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) niet richting je spijsverteringskanaal afgescheiden zullen worden, de vetten in je spijsverteringskanaal niet verteerd (enzymatisch gesplitst) zullen worden tot vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. lipasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken), opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) niet in de absorptiecellen in je darmwand opgenomen (geabsorbeerd) zullen worden, lichaamscellen niet over opgeloste vrije vetzuren kunnen beschikken, lichaamscellen geen opgeloste vrije vetzuren kunnen verbranden in hun mitochondriën en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.
Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
- Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
- Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
- Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).
Dit betekent dat wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen, maar ook wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor vele stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden), de kliercellen in je alvleesklier niet in staat zullen zijn om nieuwe lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) en nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het transport van lipasen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, lipasen (eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken) niet richting je spijsverteringskanaal afgescheiden zullen worden, de vetten in je spijsverteringskanaal niet verteerd (enzymatisch gesplitst) zullen worden tot vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. lipasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken), opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) niet in de absorptiecellen in je darmwand opgenomen (geabsorbeerd) zullen worden, lichaamscellen niet over opgeloste vrije vetzuren kunnen beschikken, lichaamscellen geen opgeloste vrije vetzuren kunnen verbranden in hun mitochondriën en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.
(Bel/video)consult
Verlies je ondanks calorie en koolhydraat beperkt eten geen lichaamsvetmassa en wil je leren hoe je m.b.v. je calorie en koolhydraat beperkte voeding ervoor kan zorgen dat de vetten in je spijsverteringskanaal beter t.o.v. eerder verteerd (enzymatisch gesplitst) zullen worden tot vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. lipasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van vetten tot opgeloste vrije vetzuren in je spijsverteringskanaal mogelijk maken), opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) beter t.o.v. eerder in de absorptiecellen in je darmwand opgenomen (geabsorbeerd) zullen worden, lichaamscellen beter t.o.v. eerder over opgeloste vrije vetzuren kunnen beschikken, lichaamscellen beter t.o.v. eerder opgeloste vrije vetzuren kunnen verbranden in hun mitochondriën en je beter t.o.v. eerder lichaamsvetmassa kan gaan verliezen?
Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!
www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/
Add comment