Vandaag een antwoord op de vraag van Brenda:

  • Ik ben nu al een tijdje calorie beperkt en koolhydraat beperkt aan het eten, maar verlies geen lichaamsvetmassa, hoe kan dat?

Het verlies van lichaamsvetmassa

Het verlies van lichaamsvetmassa zal je enkel bereiken, wanneer je lichaamscellen in staat zijn om opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) te verbranden in hun mitochondriën.

Lichaamsvetten zullen niet verbruikt worden, wanneer je lichaamscellen niet in staat zijn om opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) te verbranden in hun mitochondriën namelijk.

Je lichaamscellen zullen niet in staat zijn om opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) te verbranden in hun mitochondriën, wanneer je lichaamscellen niet over fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen kunnen beschikken.

Enkel m.b.v. van fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen (fosfolipiden die het vloeibaar en met water mengbaar maken van vet oplosbare, water vrezende voedingsstof moleculen mogelijk maken) zijn je lichaamscellen in staat om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (richting de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren namelijk).

Dit betekent dat wanneer je al een tijdje calorie beperkt en koolhydraat beperkt aan het eten bent, maar geen lichaamsvetmassa verliest, je lichaamscellen tot nu toe niet over fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen hebben kunnen beschikken, je lichaamscellen tot nu toe niet in staat zijn geweest om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren en de verbranding van opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) in de mitochondriën van je lichaamscellen tot nu toe niet plaats heeft kunnen vinden.

De opname van fosfolipiden met emulgerende eigenschappen in je lichaamscellen

Je lichaamscellen zullen enkel over fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen kunnen beschikken, wanneer je lichaamscellen in staat zijn om LDL receptoren (membraan gebonden eiwitten die de receptor gemedieerde opname van LDL, een cholesterol en fosfolipiden bevattende lipoproteïne, in cellen mogelijk maken) te vormen.

Wanneer je lichaamscellen niet in staat zijn om LDL receptoren (membraan gebonden eiwitten die de receptor gemedieerde opname van LDL, een cholesterol en fosfolipiden bevattende lipoproteïne, in cellen mogelijk maken) te vormen, dan kan LDL, een cholesterol en fosfolipiden bevattende lipoproteïne, niet receptor gemedieerd (m.b.v. een receptor) in je lichaamscellen opgenomen worden m.b.v. LDL receptoren, zijn je lichaamscellen niet in staat om over fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen te beschikken en zijn je lichaamscellen ook niet in staat om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren namelijk.

Je lichaamscellen zijn enkel in staat zijn om LDL receptoren (membraan gebonden eiwitten die de receptor gemedieerde opname van LDL, een cholesterol en fosfolipiden bevattende lipoproteïne, in cellen mogelijk maken) te vormen, wanneer je lichaamscellen kunnen beschikken over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen.

Over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen kunnen je lichaamscellen echter niet beschikken, wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en ook niet wanneer de eiwitten in je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding niet verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) in je spijsverteringskanaal.

Dit betekent dat wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en ook wanneer de eiwitten in je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding niet verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) in je spijsverteringskanaal, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om over LDL en fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen te beschikken, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren, de verbranding van opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) in de mitochondriën van je lichaamscellen niet plaats zal vinden en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.

Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:

  • Histidine
  • Lysine
  • Tryptofaan
  • Fenylalanine
  • Leucine
  • Isoleucine
  • Methionine
  • Valine
  • Threonine

Dit betekent dat wanneer je(calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende bronnen van eiwitten levert die gezamenlijk al deze aminozuren bezitten of wanneer de vertering van de eiwitten in je voeding tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om over LDL en fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen te beschikken, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om LDL receptoren (membraan gebonden eiwitten die de receptor gemedieerde opname van LDL, een cholesterol en fosfolipiden bevattende lipoproteïne, in cellen mogelijk maken) te vormen, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om over LDL en fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen te beschikken, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren, de verbranding van opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) in de mitochondriën van je lichaamscellen niet plaats zal vinden en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.

De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal

De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).

Wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding)en/of wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan zullen de kliercellen in je lijf (de kliercellen in de wand van je spijsverteringskanaal en de kliercellen in je alvleesklier) die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) moeten vormen niet in staat zijn om deze te vormen, zullen deze kliercellen ook niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal en zal ook de optimale zuurtegraad die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal namelijk.

Dit betekent dat wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) maar ook wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om over LDL en fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen te beschikken, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren, de verbranding van opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) in de mitochondriën van je lichaamscellen niet plaats zal vinden en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.

Essentiële voedingsstoffen

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
  • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
  • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).

Dit betekent dat wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding onvoldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen, maar ook wanneer je (calorie en koolhydraat beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor vele stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden), je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om over LDL en fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen te beschikken, je lichaamscellen niet in staat zullen zijn om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren, de verbranding van opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) in de mitochondriën van je lichaamscellen niet plaats zal vinden en je geen lichaamsvetmassa zult verliezen.

(Bel/video)consult

Verlies je ondanks calorie en koolhydraat beperkt eten geen lichaamsvetmassa en wil je leren hoe je m.b.v. je calorie en koolhydraat beperkte voeding ervoor kan zorgen dat je lichaamscellen beter t.o.v. eerder in staat gaan zijn om LDL receptoren te vormen, je lichaamscellen beter t.o.v. eerder over LDL en fosfolipiden (membraan vetten) met emulgerende eigenschappen kunnen gaan beschikken, je cellen beter t.o.v. eerder in staat zullen zijn om vetten (water vrezende voedingsstof moleculen) door hun cytoplasma (door waterrijk milieu, het milieu dat vetten vrezen) te transporteren richting de organellen (richting de membraan omhulde cel compartimenten) waar vetten verteerd (enzymatisch gesplitst) kunnen worden tot opgeloste vrije vetzuren en de verbranding van opgeloste vrije vetzuren (de verteringsproducten van vetten) in de mitochondriën van je lichaamscellen vaker t.o.v. eerder plaats zal gaan vinden?

Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!

www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!