Vandaag een antwoord op de vraag van Femke:
- Ik heb al vele malen een calorie beperkt dieet (een dieet met een laag gehalte aan energie leverende voedingsstoffen) gevolgd, maar verlies geen gewicht, hoe kan dat?
Gewichtsverlies
Gewichtsverlies is het gevolg van een lagere calorie inname (een lagere inname van energie leverende voedingsstoffen) t.o.v. het verbruik van energie (het verbruik van energie leverende voedingsstoffen) in je lijf.
Dit betekent dat wanneer je je calorie inname (je inname van energie leverende voedingsstoffen) beperkt, maar geen gewicht verliest, je calorie inname (je inname van energie leverende voedingsstoffen) alsnog hoger is dan het energieverbruik (dan het verbruik van energie leverende voedingsstoffen) in je lijf.
Het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf
Het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf vindt plaats binnen in cellen, in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in cellen.
Dit betekent dat wanneer energie leverende voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden in cellen en niet opgenomen kunnen worden in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in cellen en niet verbruikt kunnen worden aldaar, het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf erg laag zal zijn en je ondanks een beperkte calorie inname (een beperkte inname van energie leverende voedingsstoffen) geen gewicht zult verliezen.
De opname van energie leverende voedingsstoffen in cellen en in de organellen die aanwezig zijn binnen in cellen en het verbruik ervan aldaar
Energie leverende voedingsstoffen kunnen enkel opgenomen worden in cellen en in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in cellen en verbruikt worden aldaar, wanneer cellen in staat zijn om energie leverende voedingsstoffen door hun membranen (door hun cel membranen en door de membranen van hun organellen) te transporteren.
Hiertoe zijn cellen echter niet in staat, wanneer cellen niet in staat zijn om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van energie leverende voedingsstoffen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen.
Dit betekent dat wanneer cellen niet in staat zijn om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van energie leverende voedingsstoffen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, energie leverende voedingsstoffen niet opgenomen zullen worden in je cellen en in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in je cellen en het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf erg laag zal zijn en je ondanks een beperkte calorie inname (een beperkte inname van energie leverende voedingsstoffen) geen gewicht zult verliezen.
De vorming van transport eiwitten in en door je cellen
Cellen zijn enkel in staat om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van energie leverende voedingsstoffen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, wanneer cellen kunnen beschikken over voldoende opgeloste aminozuren (de verteringsproducten van eiwitten) die cellen nodig hebben om nieuwe eiwitten te kunnen vormen.
Hierover kunnen cellen echter niet beschikken, wanneer je (calorie beperkte voeding) onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en wanneer de eiwitten in je (calorie beperkte) voeding niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal.
Dit betekent dat wanneer je (calorie beperkte) voeding onvoldoende bronnen van eiwitten met essentiële aminozuren (aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) daarin aanwezig levert en wanneer de eiwitten in je (calorie beperkte) voeding niet goed verteerd kunnen worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal, je cellen niet in staat zullen zijn om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van energie leverende voedingsstoffen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, energie leverende voedingsstoffen niet opgenomen zullen worden in je cellen en in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in je cellen en het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf erg laag zal zijn en je ondanks een beperkte calorie inname (een beperkte inname van energie leverende voedingsstoffen) geen gewicht zult verliezen.
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:
- Histidine
- Lysine
- Tryptofaan
- Fenylalanine
- Leucine
- Isoleucine
- Methionine
- Valine
- Threonine
Dit betekent dat wanneer je (calorie beperkte) voeding onvoldoende eiwitbronnen levert die gezamenlijk al deze aminozuren bezitten of wanneer de vertering van de eiwitten in je (calorie beperkte) voeding tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal niet goed verloopt, je cellen niet in staat zullen zijn om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van energie leverende voedingsstoffen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, energie leverende voedingsstoffen niet opgenomen zullen worden in je cellen en in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in je cellen en het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf erg laag zal zijn en je ondanks een beperkte calorie inname (een beperkte inname van energie leverende voedingsstoffen) geen gewicht zult verliezen.
De vertering van eiwitten tot aminozuren in je spijsverteringskanaal
De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je (calorie beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je (calorie beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).
Wanneer je (calorie beperkte) voeding onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding)en/of wanneer je (calorie beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan zullen de kliercellen in je lijf (de kliercellen in de wand van je spijsverteringskanaal en de kliercellen in je alvleesklier) die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) moeten vormen niet in staat zijn om deze te vormen, zullen deze kliercellen niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal en zal ook de optimale zuurtegraad die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal namelijk.
Dit betekent dat wanneer je (calorie beperkte) voeding onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) maar ook wanneer je (calorie beperkte) voeding teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), je cellen niet in staat zullen zijn om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van energie leverende voedingsstoffen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, energie leverende voedingsstoffen niet opgenomen zullen worden in je cellen en in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in je cellen en het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf erg laag zal zijn en je ondanks een beperkte calorie inname (een beperkte inname van energie leverende voedingsstoffen) geen gewicht zult verliezen.
Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
- Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
- Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
- Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).
Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen, maar ook wanneer je voeding teveel (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor veel stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden), je cellen niet in staat zullen zijn om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van energie leverende voedingsstoffen door de membranen van cellen mogelijk maken) te vormen, energie leverende voedingsstoffen niet opgenomen zullen worden in je cellen en in de organellen (in de membraan omhulde cel compartimenten) die aanwezig zijn binnen in je cellen en het verbruik van energie leverende voedingsstoffen in je lijf erg laag zal zijn en je ondanks een beperkte calorie inname (een beperkte inname van energie leverende voedingsstoffen) geen gewicht zult verliezen.
(Bel/video)consult
Kamp je met een laag energie verbruik (een laag verbruik van energie leverende voedingsstoffen) in je lijf en val je ondanks een beperkte calorie inname (een beperkte inname van energie leverende voedingsstoffen) niet af en wil je leren hoe je m.b.v. je voeding het verbruik van energie (het verbruik van energie leverende voedingsstoffen) in je lijf in gunstige zin kan beïnvloeden (kan verhogen)?
Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!
www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/
Add comment