Waarom een (mens)aap niet snel overgewicht zal krijgen (al eet deze een hele bananenboom leeg), maar wij (mensen) wel!
Mensapen, zoals de Bonobo’s, hebben een vergelijkbare genetische opbouw als de onze.
Toch zie ik niet vaak apen met overgewicht en hebben wij (met vergelijkbare genen) dit veelal wel tegenwoordig; kijk maar om je heen.
De laatste dagen en afgelopen week hebben we het gehad over hetgeen wij tegenwoordig eten en hoe de stofsamenstelling in dit eten de balans in ons menselijk lijf verstoort.
Je las dat we dus wel eten, maar ons lijf niet goed aan het voeden zijn met hetgeen het lijf nodig heeft om stofwisselingsprocessen optimaal en rustig mee uit te kunnen voeren.
We lazen dat wanneer die balans verstoord raakt (door onder andere de stoffen aan- en afwezig in ons eten), processen in het lijf niet goed gereguleerd kunnen en zullen worden door de hormonen in ons lijf en dat ook ongewenst vetopslag dan zomaar plaats kan vinden )waar dat helemaal niet plaats kan of hoeft te vinden wanneer we ons lijf WEL goed zouden voeden en met de stoffen in die voeding de balans in het lijf WEL zouden ondersteunen).
Aangezien ik dus nog niet zo vaak apen heb gezien met overgewicht, betekent dat dat zij zichzelf dus kennelijk beter voeden.
Dat zij zich WEL voeden met de voeding die hun lijf (die vergelijkbaar is met de onze) in balans houdt, waardoor de hormonen in HUN lijf hun gewicht WEL mooi kunnen reguleren!
Misschien moeten we dus eens van de apen gaan leren?
Misschien moeten we even van hen afkijken?
Misschien moeten we hen eens wat meer gaan NA-APEN?!
Laten we DAT vandaag maar eens gaan doen en eens gaan uitpluizen waardoor apen NIET makkelijk zullen aankomen in gewicht van eens een keer flink wat fruit eten en wij mensen wel!
Lees je mee?
Wat eten zij (deze (mens)apen)?
- Fruit
- Bladeren/planten
- Insecten
- Noten
Goh, dat is voeding die (als je die goed gevarieerd binnen krijgt en alle met elkaar ook combineert doorheen je dag) ALLE essentiële bouwstoffen bevat en nog in bezit heeft!
Zou het wellicht DAARMEE te maken kunnen hebben dat een aap GEEN overgewicht heeft over het algemeen en wij (die heel anders dan dat eten) wel?
Een aap heb ik bijvoorbeeld (in tegenstelling tot ons mensen) nog nooit met een mes gezien om diens voeding fijn te snijden of fijn te hakken en ook nog nooit een pan of oven zien gebruiken om diens voeding te bewerken, verhitten en te bereiden alvorens dit te gaan eten.
Jij wel?
Wij mensen doen dit wel.
Zal al die bewerking van de dingen die wij mensen eten wellicht invloed hebben op ons gewicht en onze gezondheid en dus op de totale balans in ons lijf?
Een aap eet diens voeding (in tegenstelling tot ons) in z’n geheel, intact en rauw.
Daardoor bevat de voeding van een aap (welke sowieso ALLE bouwstoffen al WEL mooi in bezit heeft) diens voedingsstoffen ook gewoon nog optimaal!
Wij mensen eten sowieso al andere voeding dan die aap.
Wij mensen krijgen dan ook hetgeen de aap gecombineerd allemaal WEL binnen krijgt qua essentiële bouwstoffen vaak al niet binnen.
Hetgeen we daarvan WEL binnenkrijgen echter bewerken wij (in tegenstelling tot de aap) vaak ook nog eens flink!
Als we die voeding van een aap eens nader onder de loep zouden nemen, wat zien we dan?
- Van de voeding die een aap eet is fruit eigenlijk het enige ECHT zoete.
- Van de voeding die een aap eet is fruit ook eigenlijk het enige dat UITSLUITEND voedingsstoffen uit koolhydraten bezit.
- Fruit bevat als enige onderdeel van diens voeding GEEN voedingsstoffen uit eiwitten en ook GEEN voedingsstoffen uit vetten.
- Al het andere wat de voeding van de aap (naast fruit) verder nog bevat, bezit WEL meerdere voedingsstoffen dan enkel koolhydraten.
- De overige voeding (naast het fruit de aap eet) bevat allemaal ook wel IETS eiwit of wel IETS vet.
- Sowieso bevat het ALLEMAAL (de koolhydraten, eiwitten EN vetten in de voeding van een aap) nog WEL diens bouwstof-delen in de vorm van vitamines en mineralen!
- Van de voeding die een aap eet is fruit (dan ook) hetgeen HET MEEST van invloed is op het koolhydraat-, vet- en cholesterolmetabolisme (en het behouden van de GEZONDE balans hierin).
- Van de voeding die een aap eet is fruit hetgeen de meeste invloed heeft op de brandstofvoorziening in het lijf en dus OOK op de mate van mogelijk (gezonde) vetopslag in het lijf van de aap.
Deze voeding van een aap (wanneer deze dit voldoende eet) levert met dit alles (gecombineerd en opgeteld) ZOWEL de brandstoffen (calorieën) het lichaam van de aap nodig heeft om energie uit te kunnen putten om diens dagelijkse stofwisselingsprocessen mee uit te kunnen voeren (energie welke onder andere gebruikt kan worden om door het lichaam zelf vervolgens ook nog nieuwe stoffen mee te kunnen vormen), maar bezit naast brandstoffen (calorieën) daarbij gelukkig OOK nog wel ALLE bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om (NAAST het produceren van energie) herstel en opbouwprocessen in het lijf van de aap goed te kunnen laten plaatsvinden!
Zo is de voeding van de aap dus helemaal in balans en is het lijf van de aap die hiermee gevoed wordt OOK in balans.
ALLE stofwisselingsprocessen (afbrekende EN opbouwende) kunnen namelijk gewoon met deze voeding uitgevoerd worden.
Deze voeding voorziet namelijk in ALLE essentiële bouwstoffen daarvoor!
Dit betekent dat de hormoonbalans van een aap prima in balans gehouden kan worden (wanneer deze aap dit soort voeding ook blijvend allemaal gecombineerd en opgeteld door diens dag en dagen heen op kan scharrelen en op kan smikkelen en smullen).
Dit opzoeken en opsmikkelen kan die aap dan ook prima gewoon op geleide van diens gevoel en eetlust doen!
Een aap hoeft dus ook NOOIT calorieën te gaan tellen om zelf te moeten waken voor het wellicht teveel eten en vervolgens aan komen in gewicht!
Zijn gewicht (die van de aap) wordt namelijk vanzelf wel gereguleerd door diens lichaam!
Dat doen de hormonen in het lijf van die aap dan heel mooi, gebruik makend van de bouwstoffen die de voeding van de aap WEL zo mooi en vooral COMPLEET levert.
De signalen in het lijf van een aap (die honger en verzadiging moeten aangeven) zullen namelijk allemaal WEL goed kloppen (met al deze essentiële bouwstoffen in diens lijf die de hormoonbalans mooi kunnen ondersteunen)!
Deze voedingsstoffen (aanwezig in de voeding van een aap) kunnen dan (wanneer deze mooi gecombineerd worden) prima OOK de bloedsuikerspiegel EN de zuurtegraad in het lijf van de aap stabiel helpen houden en helpen reguleren (onder invloed van hormonen)!
Flinke stress gaande in het lijf, flinke bloedsuikerspiegelfluctuaties gaande in het lijf en flinke schade in het lijf zullen in het lijf van een aap (schade door verzuring en afbraak voortkomend uit vele verbrandingsreacties die plaatsvinden bij een verhoogde bloedsuikerspiegel) door diens prachtige en complete voeding (en de balans dit brengt) PRIMA allemaal voorkomen kunnen worden.
Waar heeft dit zoal mee te maken en hoe is dit te verklaren?
Hoe is het te verklaren dat allerlei processen gaande in het lijf van een aap (op basis van diens voeding en de stoffen daarin aanwezig) WEL mooi gereguleerd kunnen worden (waaronder de mate van vetopslag in het lijf) en dat deze dan ook nooit TE VEEL aan zal komen?
De voeding die een aap eet bevat minimale glucose (brandstoffen uit koolhydraten).
De voeding die een aap eet bevat namelijk met name glucose uit het fruit deze eet, niet zozeer uit de rest (de planten, noten of insecten) deze eet.
Dit fruit dat de aap eet (en ook best vaak en veel van eet wanneer het fruit rijp is (wat echt niet het hele jaar door is)) bestaat echter niet eens uitsluitend uit glucose, maar ook tevens uit fructose.
Twee moleculen (die moleculen glucose en fructose) die in fruit nog WEL aan elkaar verbonden zijn tot een disacharide (een suiker), maar in de voeding van een aap dus NOOIT los van elkaar zozeer voor komen en dus ook niet los van elkaar het lijf van een aap in komen.
In de voeding van een aap komen losse moleculen glucose dus niet zozeer voor.
Glucose is in de voeding van een aap dus ALTIJD WEL gekoppeld aan een ander molecuul (zoals dus aan fructose in het fruit dat een aap eet).
Fruit is een bron van ENKEL brandstoffen.
Fruit kan het lichaam van de aap dus WEL voorzien van brandstof, maar NIET van bouwstof.
Met enkel fruit kunnen er in het lijf van een aap dan ook GEEN opbouwende stofwisselingsprocessen plaatsvinden.
Fruit bezit namelijk GEEN eiwitten en ook GEEN vetten.
De glucose daarin (in het fruit) is een (niet-essentiële) voedingsstof.
Glucose is namelijk brandstof welke het lijf NIET nodig heeft en ook zelf kan vormen uit andere voedingsstoffen en waarvan een overschot in het lijf belastend is en zou zijn.
Deze voedingsstof (glucose) heeft van alle voedingsstoffen de meeste invloed op de bloedsuikerspiegel en kan ook flinke verzuring teweegbrengen in het lijf (wanneer deze de bloedsuikerspiegel door het gehalte aan glucose in de voeding en vervolgens ook het gehalte glucose in de bloedbaan te vaak, te veel en te heftig zou doen verhogen).
Dat (onnodige verhoging van de bloedsuikerspiegel met een stof welke het lichaam al bezit en zelf kan vormen) is namelijk stress voor het lijf en tevens een reden voor het lijf stresshormonen af te moeten geven.
Wanneer stresshormonen afgegeven moeten worden in het lijf zullen vetten opgeslagen kunnen worden OOK terwijl het vetweefsel al vol zit met vet.
Ook kan en zal spierweefsel afgebroken worden met stresshormonen in het lijf!
Dat kan en doet glucose echter enkel (het heftig verhogen van de bloedsuikerspiegel en stress teweeg brengen) wanneer de voeding die gegeten wordt (die deze glucose bezit) deze glucose in geconcentreerde mate (hoge dosissen en hoeveelheden) zou bevatten EN wanneer bronnen van eiwitten en vetten (en de essentiële stoffen daaruit) als aanvulling op dat fruit (en als aanvulling dus ook op glucose) zouden ontbreken.
De glucose die de voeding van een aap bevat (met name dus in fruit aanwezig) is echter in diens voeding NOOIT in een geconcentreerde mate aanwezig en komt (in de vorm van fruit) ALTIJD wel gecombineerd met veel vocht, veel vezels EN veel vitamines en mineralen het lijf en de bloedbaan van de aap in.
Dit vocht, die vezels en die vitamines en mineralen zorgen ervoor dat de glucose (in het fruit die een aap eet) de bloedsuikerspiegel niet TE sterk kan verhogen en het lijf ook niet TE sterk kan en zal verzuren door TEVEEL glucose (welke aanzet tot meer afbraak in het lijf).
De overige stoffen (waaronder vocht, vezels en anti-oxidanten) OOK aanwezig in fruit kunnen zelfs zeer gunstig bijdragen aan bloedsuikerstabilisatie, ontzuring en ontstekingsremming in het lijf!
Wist je dat het fructose aanwezig in fruit bijvoorbeeld OOK gebruikt kan worden als bouwstof voor cholesterol?
Cholesterol dat het lijf in gestuurd moet en kan en zal worden (en daarna ook weer het lijf moet en kan en zal verlaten) bij aanwezige (zuur)schade en ontstekingen aanwezig in het lijf?!
Iets (het cholesterolmetabolisme en dus ook het herstellen van ontstoken en beschadigd weefsel) wat overigens prima m.b.v. onder andere het fruit (maar dan ook wel samen met de eiwitten en vetten) aanwezig in het “dieet” van een aap gereguleerd kan worden!
Een aap heeft dus WEL een goed en gezond cholesterolmetabolisme als gevolg van de voeding deze eet!
Helaas is ook dit bij ons vaak NIET het geval!
Zuurschade in het lijf van apen en ontstekingen in het lijf van apen kunnen en zullen (ondermeer door diens voeding en de stoffen daarin aanwezig) dus WEL tijdig voorkomen of herstelt worden!
Ook dit is in onze lijven op basis van onze voeding en de stoffen dit bevat dus ook helaas vaak NIET het geval.
Althans, dit alles kan in het lijf van een aap allemaal mooi gereguleerd worden (en (oxidatieve) stress door vrije radicalen en andere zure stoffen) kan dan ook in het lijf van een aap voorkomen worden) op basis van de TOTALE voeding van een aap.
Dit kan alsnog NIET met het enkel maar eten van fruit.
Dit kan dan ook ALLEMAAL mooi gereguleerd worden wanneer deze aap zich met DIE voeding ook wel voldoende (op geleide van hetgeen diens lichaam aan geeft) en optimaal gecombineerd zou (kunnen) voeden.
Dit wil zeggen dat de regulatie in het lijf van een aap PRIMA verloopt ENKEL wanneer deze zich naast fruit OOK WEL voedt (en blijft voeden) met planten, insecten en noten (bronnen van essentiële delen uit eiwitten en vetten).
Met al die voeding tezamen in het lijf van een aap (en dan ook al die essentiële voedingsstoffen samen in het lijf van een aap) kunnen er in dat lijf dan ook tijdig (op momenten van rust en ontspanning) herstel- en opbouwprocessen plaatsvinden!
Hoera, in het lijf van een aap dus WEL!
Dat gaat in onze lijven namelijk vaak niet zo goed!
Deze herstelprocessen zijn altijd bij iedereen (bij zowel mens als ook aap) nodig, aangezien er altijd wel enige mate van schade uit verzuring plaatsvindt na en bij de energieproductie in het lijf bij en tijdens dagelijkse activiteiten.
Zo kan en zal in het lijf van een aap (op momenten van rust en ontspanning) WEL herstel van waardevol lichaamsweefsel (zoals het herstel van een bepaald IDEAAL gehalte aan vet- en spierweefsel) met behulp van de stoffen in diens voeding SAMEN MET de hormonen in diens lijf TIJDIG plaatsvinden!
Ook kan en zal er in het lijf van een aap (wanneer dat nodig zou zijn) op de momenten van rust in het lijf van een aap OF in tijden van schaarste in fruit (met behulp van hormonen en ook weer al die mooie voedingsstoffen aanwezig in het lijf van een aap) afbraak van overtollig vetweefsel WEL goed en tijdig en gezond plaatsvinden (wanneer dat vetweefsel in tijden van overvloed (in fruit) behoorlijk vol zou zijn geraakt)!
Dit doordat de hormoonbalans van de aap WEL intact is als gevolg van het WEL voldoende aanwezig zijn van ALLE essentiële voedingsstoffen in hetgeen deze eet en dus ook (wanneer deze dat tijdig heeft gegeten) het voldoende aanwezig zijn in diens lijf DAARVAN.
Hoera, de aap is in balans!
Nu wij nog!
Waarom (wanneer een aap in het seizoen de bananen rijp zijn en daar veel van zou eten) komt een aap na het eten van heel veel bananen achter elkaar nooit teveel aan in gewicht en komen wij WEL aan in gewicht wanneer wij een hele bananenboom ineens zouden leeg eten?
Dat heeft dus OOK te maken met de balans die WEL heerst in het lijf van een aap als gevolg van de stoffen die in diens voeding EN lijf aanwezig zijn.
Hormonen zorgen er dan ook voor (in het lijf van een aap) dat een overschot in glucose en fructose (niet essentiële brandstoffen) door het eten van veel bananen (wanneer het vetweefsel van de aap al vol zou zitten) NIET MEER gebruikt gaat worden voor verdere vetopslag!
Het hormoon leptine wat in het lijf van een aap (wanneer diens vetweefsel vol zit) namelijk WEL betrouwbaar afgegeven zal worden, maakt het lichaam dan namelijk resistent voor het opbouwende effect van insuline EN zal een verzadigingssignaal door de hersenen laten afgeven.
De aap zal daardoor daarna nog weinig tot geen zoetbehoefte en eetlust ervaren en dan ook niet zozeer de neiging hebben nog door te eten van het fruit.
Maar ook al zou deze aap dat alsnog WEL doen (het dooreten in NOG MEER fruit), dan zou dit alsnog GEEN extra vet-opslag hoeven bewerkstelligen in het lijf van een aap!
Omdat dit lijf van een aap dus WEL in balans is en ALLE essentiële bouwstoffen mooi bezit!
Door de insuline-resistentie (die het hormoon leptine veroorzaakt) zal de overtollige glucose en de overtollige fructose (aanwezig in de lever van de aap door het eten van teveel bananen) vanaf dat moment aangestuurd worden door het hormoon glucagon in plaats van insuline.
De glucose aanwezig in de bloedbaan wordt dan door leptine stabiel gehouden.
Dit hormoon (glucagon) richt zich op het aanvullen van tekorten in brandstofvoorraden in de bloedbaan EN op herstel en opbouw van waardevol weefsel in het lijf.
Op dat moment heerst echter geen tekort aan brandstof in de bloedbaan en ook niet een tekort aan brandstof in het vetweefsel.
Wanneer geen tekorten aangevuld hoeven worden, stimuleert het hormoon glucagon dus opbouw van waardevol weefsel EN stimuleert het ook het produceren (opbouwen) van stoffen (door de lever) die eventuele schade in het lijf kunnen helpen herstellen.
De overtollige brandstoffen worden onder invloed van het hormoon glucagon in het lijf van een aap dus HEEL NUTTIG benut!
Glucagon zal vanaf dat moment dan ook de stoffen in fruit aanwezig (wanneer de aap deze ondanks eetlustremming WEL door zou eten) gebruiken als bouwstof voor de spieren of bijvoorbeeld gebruiken als bouwstof voor hormonen of cholesterol (wanneer er ontstekingen zouden heersen of (hersen)weefsel hersteld zou moeten worden.
Dit wordt allemaal dus PRIMA geregeld en gereguleerd in het lijf van een aap met overschotten in brandstoffen aangezien DEZE overschotten in brandstoffen NIET de bloedsuikerspiegel doen pieken en ook NIET het lichaam verzuren en dus ook NIET onnodig het lichaam uit balans doet halen.
Dit alles door de RUIME aanwezigheid van vocht, vezels, vitamines en mineralen in het lijf van een aap die ENKEL teveel glucose binnen kan en zal krijgen uit het eten van teveel fruit.
- Wanneer gaat het lijf van een aap OF het lijf van een mens namelijk pas overschotten in brandstoffen gebruiken om waardeloze en belastende (verzurende) stoffen te vormen (in plaats van waardevolle stoffen)?
- Wanneer gaat het lijf van een aap OF het lijf van een mens ook pas overschotten in brandstoffen gebruiken om waardeloos weefsel (zoals vetweefsel) onnodig op te bouwen (zelfs wanneer dit al vol zit) in plaats van dat het waardevol weefsel(zoals spierweefsel) zal opbouwen?
Pas onder invloed van insuline OF cortisol!
Dit zal en kan enkel pas plaatsvinden wanneer leptine NIET goed het opbouwende effect van insuline tegenhoudt.
En dat is pas wanneer er stress en ontstekingen in het lijf heersen door teveel verzuring (ontstaan door te weinig vocht en vochthoudende mineralen en anti-oxidanten) in het lijf!
Wanneer is dit aan de orde (het niet goed afgeven van leptine, terwijl het vetweefsel WEL boordevol vet zit (niet bij de aap, maar zeker WEL bij de mens)?
- Wanneer het lijf van de mens in kwestie WEL uit balans is.
- Wanneer het lijf van de mens in kwestie essentiële bouwstoffen in diens voeding en lijf mist en dus NIET gelijkt op de voeding van een aap.
- Wanneer de bloedsuikerspiegel in het lijf van de mens in kwestie WEL pieken en dalen vertoont door teveel niet-essentiële stoffen aanwezig in diens voeding.
- Wanneer er WEL verzuring optreed in het lijf van de mens in kwestie door teveel geconcentreerde brandstoffen aanwezig te hebben in diens voeding.
- Wanneer er WEL brandstoffen (zoals glucose en fructose) aanwezig zijn in het lijf van de mens in kwestie en deze WEL in veel te geconcentreerde en geïsoleerde toestand regelmatig in dat lijf gestopt wordt (middels de voeding gekozen door deze mens) vooral wanneer dit het geval is ZONDER aanwezige vezels en ZONDER aanwezig vocht en ZONDER aanwezige vitamines en mineralen daarbij!
- Wanneer de mens in kwestie dus geraffineerde voeding kiest om te eten met daarin met name geconcentreerde bronnen van koolhydraten (zoals granen) met daarin veel minder vocht, vezels, vitamines en mineralen (dan er in fruit zit) en daarmee voeding kiest met tekorten in bouwstoffen, tekorten in ontzurende stoffen EN tekorten in ontstekingsremmende stoffen!
DAAROM DUS zal een (mens)aap niet snel overgewicht krijgen (al eet deze een hele bananenboom leeg), maar wij (mensen) wel!
En daarom kan ons eetpatroon ook maar het best zoveel mogelijk gelijkenissen vertonen met die van mensapen!
En daarom ondersteun ik vooral bij het aanleren van een dergelijk eetpatroon die daar NIET te ver van afstaat!
Wil jij hierin begeleid worden, mail je me dan of kom je een keer langs?
Add comment