Vandaag een antwoord op de vraag van Inge:
• Een tijdje geleden is vastgesteld dat ik met insuline resistentie in mijn lijf kamp. Dit betekent dat mijn lichaam (de cellen in mijn lichaam) ongevoelig zijn geworden voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt. Er is mij uitgelegd dat de insuline resistentie in mijn lijf af zal nemen wanneer ik mijn koolhydraat inname beperk, maar helaas heeft het beperken van mijn koolhydraat inname nog niet gezorgd voor een hogere insuline gevoeligheid in mijn lijf. Hoe kan dat?
De gevoeligheid van je lichaamscellen voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt
De gevoeligheid van je lichaamscellen voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt hangt onder andere af van de aanwezigheid van voldoende ionen pompen (membraan gebonden eiwitten die het selectieve transport van specifieke ionen door membranen mogelijk maken) tussen de membraan vetten genaamd fosfolipiden in de celmembranen van je lichaamscellen.
Wanneer er onvoldoende ionen pompen tussen de membraan vetten genaamd fosfolipiden in de celmembranen van je lichaamscellen aanwezig zijn, dan kunnen je lichaamscellen ionen die van invloed zijn op de zuurtegraad niet door hun membranen transporteren, kunnen je lichaamscellen de optimale zuurtegraad die enzymen nodig hebben om goed te kunnen werken niet bewaken en kunnen de enzymatische stofwisselingsprocessen die door het hormoon insuline gestimuleerd worden niet uitgevoerd worden in je lichaamscellen namelijk.
Dit betekent dat de gevoeligheid van je lichaamscellen voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt enkel toe zal nemen vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperkt, wanneer je lichaamscellen vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperkt goed in staat zijn om nieuwe ionen pompen (membraan gebonden eiwitten die het selectieve transport van specifieke ionen door membranen mogelijk maken) te vormen.
De vorming van nieuwe ionen pompen in en door je lichaamscellen
Je lichaamscellen zullen enkel vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperktgoed in staat zijn om nieuwe ionen pompen (membraan gebonden eiwitten die het selectieve transport van specifieke ionen door membranen mogelijk maken) te vormen, wanneer er vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperkt geen tekorten in essentiële aminozuren heersen in je lijf.
Wanneer er tekorten in essentiële aminozuren heersen in je lijf, dan zijn je lichaamscellen niet in staat om nieuwe eiwitten zoals nieuwe ionen pompen (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het selectieve transport van specifieke ionen door membranen mogelijk maken) te vormen namelijk.
Essentiële aminozuren betreffen aminozuren die je lichaam niet zelf kan vormen en die voort moeten komen uit je voeding.
Tekorten in deze aminozuren zullen in ontstaan in je lijf, wanneer je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet te weinig essentiële aminozuren bevat.
Dit betekent dat de gevoeligheid van je lichaamscellen voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt enkel toe zal nemen vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperkt, wanneer je koolhydraatarme voeding/je koolhydraat arme dieet voldoende essentiële aminozuren bevat.
Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren betreffen de volgende negen aminozuren:
• Histidine
• Lysine
• Tryptofaan
• Fenylalanine
• Leucine
• Isoleucine
• Methionine
• Valine
• Threonine
Deze aminozuren zijn aanwezig in de eiwitten die aanwezig zijn in je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet, maar niet alle eiwitten die aanwezig zijn in je koolhydraat arme voeding/je dieet koolhydraat arme dieet leveren alle negen bovengenoemde essentiële aminozuren, dus is het van belang om te variëren tussen verschillende eiwitbronnen om uiteindelijk wel alle negen bovengenoemde essentiële aminozuren binnen te krijgen.
Echter…
Wanneer de eiwitten die aanwezig zijn in je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet niet goed verteerd worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal, dan zullen de aminozuren die aanwezig zijn in de eiwitten in je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet niet geabsorbeerd (niet opgenomen) worden in je darmwand en lijf en zullen er alsnog tekorten in essentiële aminozuren in je lijf ontstaan.
Dit betekent dat de gevoeligheid van je lichaamscellen voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt enkel toe zal nemen vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperkt, wanneer je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet eiwitbronnen bezit die gezamenlijk alle negen essentiële aminozuren bevatten en/of de vertering van de eiwitten in je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet in je spijsverteringskanaal goed verloopt.
De vertering van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal
De vertering (de enzymatische splitsing) van eiwitten tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal zal niet goed verlopen, wanneer je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding), maar zal ook niet goed verlopen wanneer je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).
Wanneer je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet onvoldoende voorziet in vocht en onvoldoende voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) en/of wanneer je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet teveel (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam), dan kunnen de kliercellen in de wand van je maag, de kliercellen in je alvleesklier en de darmwandcellen in het absorptie deel van je darmen niet over alle voedingsstoffen kunnen beschikken die deze cellen nodig hebben om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) te vormen, kunnen deze cellen niet over alle voedingsstoffen beschikken die deze cellen nodig hebben om transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken) en vesikels (membraan omhulde blaasjes die het transport van cel producten door het cytoplasma van cellen mogelijk maken) te vormen, zullen deze cellen niet in staat zijn om peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je voeding in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) af te geven richting je spijsverteringskanaal m.b.v. transport eiwitten (m.b.v. membraan gebonden eiwitten die het transport van cel producten zoals peptidasen door de membranen van de organellen van cellen richting het extracellulaire milieu van cellen mogelijk maken) en vesikels (membraan omhulde blaasjes die het transport van cel producten door het cytoplasma van cellen mogelijk maken), zullen peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) ontbreken in je spijsverteringskanaal, zal de optimale zuurtegraad die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal, zullen ook de co enzymen en co factoren die peptidasen (eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je spijsverteringskanaal en zullen de eiwitten afkomstig uit je voeding/je dieet niet goed verteerd worden tot opgeloste aminozuren in je spijsverteringskanaal m.b.v. peptidasen (m.b.v. eiwitten die de vertering van de eiwitten in je spijsverteringskanaal tot opgeloste aminozuren mogelijk maken) namelijk.
Dit betekent dat de gevoeligheid van je lichaamscellen voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt enkel toe zal nemen vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperkt, wanneer je koolhydraat arme voeding/je koolhydraat arme dieet goed voorziet in essentiële voedingsstoffen (voedingsstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen en voort moeten komen uit je voeding) en/of je koolhydraat arme voeding/koolhydraat arme dieet amper tot niet (naar verhouding) voorziet in niet-essentiële stoffen (stoffen die je lichaam zelf kan vormen en stoffen die belastend of toxisch zijn voor je lichaam).
Essentiële voedingsstoffen
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
• Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
• Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloride).
• Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, kobalt, zink, selenium, mangaan, molybdeen en chroom).
• Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
• Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten en ook vocht bezitten betreffen:
• Verse groenten.
• Vers fruit.
• Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
• Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
• Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
• Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
• Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
• Cholesterol.
• Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
• Voedingsstoffen die aanwezig zijn in voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor al allerhande biochemische reacties hebben ondergaan, waardoor ze hun oorspronkelijke structuur en functie hebben verloren en belastend of toxisch zijn geworden).
Dit betekent dat de gevoeligheid van je lichaamscellen voor de informatie die het hormoon insuline op hen overdraagt enkel toe zal nemen vanaf het moment dat je je koolhydraat inname beperkt, wanneer je koolhydraat arme voeding/ je koolhydraat arme dieet voldoende voorziet in bovengenoemde voedingsmiddelen en/of je voeding/je dieet amper tot niet (naar verhouding) voorziet in andere voedingsmiddelen of voedingsmiddelen die een sterk bewerkingsproces of verbrandingsproces hebben doorgemaakt (en daardoor vele stoffen bezit die niet in je lijf mogen belanden).
(Bel/video)consult
Kamp je met insuline resistentie in je lijf en wil je leren hoe je m.b.v. aanpassingen aan je voeding/je dieet ervoor kan zorgen dat je lichaamscellen weer beter t.o.v. eerder in staat zullen zijn om de optimale zuurtegraad die enzymen nodig hebben om goed te kunnen werken te bewaken m.b.v. ionen pompen (m.b.v. membraan gebonden eiwitten die het selectieve transport van specifieke ionen door membranen mogelijk maken) en je lichaamscellen weer beter t.o.v. eerder in staat zullen zijn om de enzymatische stofwisselingsprocessen die door het hormoon insuline gestimuleerd worden uit te voeren?
Vraag je dan een (bel/video) consult aan, want ik help daar graag bij!
www.personalweightloss.nl/gratis-en-vrijblijvend-advies/




Add comment