Vrije of weekenddagen benutten; je eigen gemaksvoeding creëren
blogvoor
We hebben het allemaal erg druk.
We gaan ’s ochtends vroeg de deur al uit en zijn vaak de hele dag wel weg van huis.
Ofwel aaneensluitend om pas eind van de middag of zelfs ’s avonds pas weer thuis te komen (of in sommige gevallen zelfs een volgende dag of een paar dagen later), ofwel zijn we wellicht “even” tussen al onze bezigheden en verplichtingen buitenshuis thuis om te eten, maar veel tijd om gedurende dag met eten inkopen en/of (voor)bereiden bezig te zijn hebben we niet.

Dit kan maken dat we ofwel tijdens die drukke dagen tekort schieten of te laat zijn in het aanbieden of eten van onze voeding om fit en verzadigt en aangenaam de dag door te komen, ofwel het putten uit “gemaksvoedsel” op die momenten vaak aan de orde is.

Gemaksvoedsel getuigt vaak niet van veel smaak of een breed aanbod aan goede, verzadigde voedingsstoffen en is ook vaak erg eentonig.

Wetende dat velen toch zeker wel 5 dagen van de week dermate druk zijn dat ze het grootste gedeelte van de dag van huis zijn, en je zal al die dagen onvoorbereid, saai, eentonig, levend op geestelijk/lichamelijk niet verzadigende hapjes tussendoor leven, word je er niet vrolijker op.

Wil je deze dagen aangenamer, verzadigender, gevarieerder en smakelijker doorkomen, is het dan ook aan te raden de vrije of weekenddagen die je wel hebt goed te benutten.

Vaak is het echter zo dat juist op die dagen/momenten je je verveelt en de omgang met eten (omdat op die dagen opeens alle verleidingen zo dichtbij zijn en je meer aan eten denkt en mee geconfronteerd wordt dan op je drukke dagen van huis) wat negatief is en met name gericht is op het maar niet opeens een inhaalslag willen maken van al het lekkere eten waar je gedurende je drukke dagen maar niet aan toe hebt kunnen komen en in tekort bent geschoten.

Tijd om beide effecten eens ten gunste te combineren?

Stel je gaat de verveelmomenten/rustige uren en momenten thuis, waarop je toch al merkt veel meer met lekker eten bezig te zijn dan op je drukke week- of werkdagen nou eens benutten met het voorbereiden van lekker eten welke je prima mee kan nemen en meerdere dagen goed blijft (indien koel en/of luchtdicht bewaard) in koelkast, afgesloten bakje of vriezer voor de drukke dagen?

Zo kan je eentonigheid en gemak doordeweeks voor zijn, heb je daardoor op vrije- en weekenddagen al minder de neiging vanuit een gemis een inhaalslag te maken EN kan je je verveelmomenten/rustige uren en het toch al bezig zijn met en denken aan eten op een voedzame, positieve en gezonde manier sturen en invullen (want datgene dat je klaarmaakt voor latere dagen kan en mag je dan ook uiteraard die dag, op dat moment ook benutten en uit putten aangezien het als het goed is dan toch “mooie voeding” betreft waar je mee aan de slag gaat).

Om hierin een overzicht te creëren in wat je wanneer kan en wil (voor)bereiden om daarmee ook fijn “gemaksvoeding” voor latere dagen te creëren, kan ik je aanraden bijgevoegd overzichtsschema in te vullen en daarin ook de voorbereidingsmomenten te plannen.

Zo’n schema gezamenlijk eens een keer (oefenen) in te vullen, wil ik graag met je doen en kan, wanneer je je opgeeft voor de EXTRA en INTENSIEVE vorm van begeleiding (zie website).
Wat kan onder andere in grotere porties slim (voor)bereid worden en meerdere dagen bewaard worden en is prima in porties mee te nemen voor dagen of momenten weg van huis en kan je dus slim wekelijks je eigen “gemaksvoeding” mee creëren voor drukke dagen?

  • Een frittatarecept uit het receptenbestand vermenigvuldigd tot meerdere porties (waarvan je meerdere dagen punten/stukken van mee kan nemen en eventueel aan kan vullen met rauwkost als tussendoortje of lunch voor een keer wat anders dan een lunchsalade), bereid in een ronde vorm voor portiepunten of rechthoekige vorm voor portie-plakken
  • Een gehaktbroodrecept uit het receptenbestand, vermenigvuldigd tot meerdere porties met elke keer een variatie aan groentes welke je erdoor verwerkt, waarvan je dan de dagen erna een portieplak mee kan nemen of zo kan pakken
  • Meerdere porties van groente-kaas-zaden-crackers, welke je ook kan vinden in de receptenbestanden, zoals tomaat-kaas-crackers, of bloemkool-kaascrackers (welke je als je ze lucht en vochtdicht bewaard later zo mee kan nemen eventueel aangevuld met rauwkost of belegd met sla/rauwkost)
  • Meerdere porties groente-ei-muffins, welke je, als je eenmaal verschillende varianten hebt voorbereid (bijvoorbeeld spinazie-champignons-muffins en tomaat-kaas-muffins) makkelijk kan meenemen als tussendoortje of lunch
  • Meerdere porties van balletjes/burgers/(pannen)koekjesrecepten (waarvan je dan zo de latere dagen een portie mee kan nemen als tussendoortje of kan pakken bij gemakszucht of haast)
  • Zelf gekruide/gemarineerde en al gebraden vleesreepjes (kip/beef/varken) (waarvan je meerdere porties in bakjes in koelkast kan bewaren of in de vriezer om op de dag zelf te voorschijn te halen om ofwel in een bakje samen met rauwkost voor tussendoor ofwel makkelijk door een lunchsalade te verwerken is
  • Standaard een vochtig gerecht (soeprecept, curryrecept of chilirecept), wanneer je dit wilt gaan eten in meerdere porties (voor)bereiden en de overige porties in de vriezer bewaren om op moeie of hectische dagen enkel nog maar uit de vriezer te hoeven halen, ontdooien en opwarmen

Denk jij dat je je drukke dagen t.o.v. je rustige dagen optimaal benut qua voeding; het optimaal kunnen genieten ervan, het er positief mee bezig zijn zonder bezig te hoeven zijn jezelf van alles te ontzeggen en het (voor)bereiden ervan met voordelen voor later?
Is het wellicht leuk en verstandig om dit soort voorbereidingen te doen samen met andere gezinsleden/huisgenoten met allen daarin een rol en verantwoordelijkheid, inspelend op de smaak van een ieder en dan ook een ieder die mee helpt en oplet, wanneer de voorraad op dreigt te raken, deze weer tijdig aan te vullen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!