Vrij radicaal eet- en leefpatroon
Iedereen, maar dan ook iedereen heeft een “vrij radicaal” eet- en leefpatroon.
Dat KAN ook niet anders.
Ik zal uitleggen wat ik hiermee bedoel.
Iedereen die leeft en functioneert heeft lichaamscellen, waarin processen plaatsvinden.
Dat zijn verbrandingsprocessen en ook (als het goed is) opbouwende/herstellende processen.
Eerst worden aanwezige voedingsstoffen (op dat moment dienstdoend als brandstof) verbrand namelijk om energie uit te kunnen ontwikkelen en vormen om vervolgens die energie dan weer te kunnen gebruiken en benutten voor opbouwende EN herstellende processen (wanneer jij daar qua voedingsstoffen-aanvoer, maar ook je gedrag ten minste WEL de tijd en mogelijkheid toe biedt).
Wanneer ALLE voedingsstoffen die daarvoor nodig zijn voldoende in de bloedbaan aanwezig zijn, gebruikt je lichaam gelukkig DIE voedingsstoffen om te verbranden en energie uit te vormen, maar OOK wanneer die er niet zouden zijn (wanneer je voeding hierin tekort zou schieten), zou je lichaam ALSNOG voedingsstoffen blijven verbranden om energie te kunnen vormen om de stofwisseling gaande te houden.
Echter zou DAN het vormen van die energie en de afbraak van voedingsstoffen gebeuren en moeten gebeuren door weefseluitputting met op den duur zelfs weefselbeschadiging en weefsel-afbraak tot gevolg!
Eerst uitputting van essentiële vitamines en mineralen en vervolgens aantasting van spierweefsel (verzuring) en beschadiging van vetweefsel (ontstekingsvorming).
Hoe dan ook, je lichaam is dus ALTIJD aan het verbranden, wanneer het met stofwisseling bezig is.
En weet je, je lichaam is ALTIJD met stofwisseling bezig!
Of je lichaam die brandstof (en alle stoffen die daar nog meer voor nodig zijn, zoals vitamines en mineralen) nou wel of niet makkelijk uit de bloedbaan kan halen OF uit al bestaand weefsel moet halen, zuurstof heeft het lichaam (BIJNA) altijd nodig om te kunnen verbranden.
Verbrandingsprocessen en verbrandingsreacties in je lichaam worden dan ook “oxidatieve” processen of “oxidatieve” reacties genoemd.
Bij deze oxidatieve verbrandingsreacties komen zogenaamde “vrije radicalen” ALTIJD vrij.
Dat betekent dat wie je ook bent en wat je ook doet of eet; in IEDER mens vinden verbrandingsreacties plaats en dus ook in IEDERS cellen en weefsels “dolen” als gevolg van die reacties dan ook deze “vrije radicalen” rond.
Dit kan je dus ook niet voorkomen.
Deze vrije radicalen echter, kunnen en zullen schade berokkenen, wanneer deze “vrij spel” krijgen en rond kunnen blijven dolen in hun uppie.
Deze kunnen je weefsels aantasten en beschadigen door zogenaamde “oxidatie” wat dan tot “oxidatieve stress” oftewel “oxidatieve schade” leidt.
Vooral instabiel, ontstekingsgevoelig weefsel, welke vetweefsel helaas is, kan ERG makkelijk in aanwezigheid van deze vrije radicalen schade berokkend worden.
Als gevolg van de verbrandingsprocessen (welke hoe dan ook dagelijks in je cellen plaatsvinden), vindt er dus OOK dagelijks wel wat schade plaats (berokkend door deze vrije radicalen), welke hieruit ontstaat.
Schade op den duur en wellicht OOK aan onder meer het erfelijk materiaal in de celkern van onze cellen, maar met name celwanden en membranen, bindweefsel etc. waardoor waardevol (normaal gesproken flexibel weefsel) stugger wordt en je lichaam en weefsels naast dat ze stugger zullen worden en kunnen verharden ook steeds meer zullen verzuren.
Als gevolg DAAR dan weer van,zullen stofwisselingsreacties op den duur steeds moeizamer uitgevoerd worden, want daar moet de cel onbeschadigd en gezond voor zijn EN moet de omgeving niet al te zuur voor zijn.
Celstofwisseling vindt namelijk ENKEL optimaal plaats bij een licht basisch cel-milieu.
Dat verklaart ook waardoor we allemaal verouderen en onze stofwisseling, naar mate we ouder worden, vertraagt.
Zelfs wanneer we zo goed als niks zouden doen of eten, dus weinig tot niks van ons lichaam zouden “vergen” op een dag, dan nog zijn er dus ALTIJD processen gaande (verbrandingsreacties), welke altijd wel IETS vergen van ons lijf.
Dat betekent dat wanneer we niks zouden eten en niet zelf voor voedingsstoffen in de bloedbaan zouden zorgen, ons lichaam de voedingsstoffen voor DIE processen uit aanwezige stoffen en weefsels zal gaan putten en moet putten.
Dit betekent dat wanneer je niks zou doen en eten, je net zo goed ook al “vrij radicaal” bezig bent.
Je lichaam is dan HEEL geleidelijk aan het afbreken en verzuren.
Vet- en spierweefsel raken beschadigd en moet soms worden afgebroken, botweefsel zal worden uitgeput en vrije radicalen zullen hoe dan ook vrijkomen en NOG meer schade aan dit waardevolle weefsel gaan aanrichten.
Ons lichaam heeft echter een systeem om de “schade” (berokkend door deze “vrije radicalen”) wat in te dammen en te ondervangen.
Dit systeem “werkt” echter enkel, wanneer enzymen in ons lijf gevormd kunnen worden en die samen kunnen werken met “vrije radicalen-vangers” ofwel “anti-oxidanten”.
Daarvoor heeft je lichaam JOU nodig, want deze anti-oxidanten moet het lichaam uit JOUW voeding ontvangen!
Wanneer het lichaam voldoende van deze anti-oxidanten ter plekke OOK beschikbaar heeft (daar waar de verbrandingsprocessen plaatsvinden en dus ook vrije radicalen zullen vrij komen en kunnen gaan ronddolen en oxidatieve stress kunnen gaan veroorzaken), kunnen en zullen deze anti-oxidanten de vrije radicalen behoorlijk tijdig onschadelijk maken (door een reactie met hen aan te gaan nog voordat zij een reactie met zuurstof aan kunnen gaan) en kunnen deze dan ook voorkomen dat deze oxidatieve reacties aangaan met waardevol, instabiel weefsel of waardevolle instabiele stoffen.
Anti-oxidanten kunnen dan ook (gelukkig maar) de schade, welke vrije radicalen anders zouden aanrichten, zoveel mogelijk voorkomen.
Wetend dat wanneer je NIET eet, vrije radicalen “vrij spel” hebben en schade kunnen aanrichten (welke tot uitputting en afbraak leidt en uiteindelijk OOK een vertraging van stofwisseling), is het dus ERG belangrijk dat wanneer je WEL eet (en ik hoop dat je DAT doet!) je dit proces onthoudt en beseft dat JIJ met de voeding welke je eet deze schade kan ondervangen en kan trachten te voorkomen!
WANNEER ALLES WAT JE EET DAN OOK MAAR ANTI-OXIDANTRIJK IS!
Weet namelijk dat wanneer JIJ begint te eten, je lichaam EXTRA stoffen te verwerken krijgt en dus ook nog eens EXTRA te verbranden krijgt daardoor!
Dat wil zeggen dat door te eten je enkel NOG MEER vrij komen van “vrije radicalen” stimuleert welke dan ook NOG MEER schade aan kunnen en zullen richten nog bij bovenop diegene die al “ronddolen” door verbrandingsreacties welke al plaatsvonden BUITEN je voeding om!
Weet dan dus ook dat ELKE HAP die je eet (en welke dus EXTRA stoffen levert die weer verbrand moeten worden), welke zelf GEEN anti-oxidanten bevat, EXTRA (oxidatieve) stress levert voor het lichaam!
De schade welke namelijk berokkend wordt door vrije radicalen, wordt ook wel “oxidatieve stress” genoemd, dus hetgeen jij eet kan zomaar STRESSVOL zijn voor je lichaam.
Weet dan ook dat wanneer hetgeen je eet geen anti-oxidanten (meer) bevat of te weinig bevat, er door JOUW voeding EXTRAÂ schade, verzuring en afbraak plaatsvindt bovenop de oxidatieve stress welke normaal gesproken dus OOK al plaatsvindt.
Daardoor zal je versneld verouderen en zal je stofwisseling sneller vertragen dan normaal gesproken al gebeurt.
DAT willen we natuurlijk niet!
Je wil dus eigenlijk met de voeding welke je eet (beseffend dat je daardoor je lichaam MEER laat verbranden en dus MEER vrije radicalen vrij komen), oxidatieve stress daaruit voortkomend zoveel mogelijk in de kiem smoren, de verbranding zo efficiënt en optimaal mogelijk laten verlopen, zodat er zo min mogelijk schade en oxidatieve stress kan en zal ontstaan uit deze extra verbranding en zoveel mogelijk tijd over blijft om ook wel weer van de minimaal ontstane schade te kunnen herstellen!
Wanneer je voeding dan ook de essentiële bouwstoffen (essentiële vitamines en mineralen uit koolhydraten, eiwitten en vetten , essentiële aminozuren uit eiwitten en essentiële vetzuren uit vetten) naast een rijke hoeveelheid anti-oxidanten (specifieke vitamines en mineralen met anti-oxidantenwerking) in de voeding zou missen, zou het NOG meer EERST moeten uitputten, afbreken en verbranden in en van je lichaam (en dus NOG MEER (onnodige) tijd kwijt zijn aan verbranding), dan wanneer je lichaam AL deze essentiële bouwstoffen gewoon “aanwezig” zou hebben.
Wanneer je naast een hele lading anti-oxidanten (om de schade uit verbrandingsreacties zoveel mogelijk te voorkomen), deze dan ook aanvult met voeding welke WEL ook verder ALLE essentiële bouwstoffen levert (maar tegelijkertijd met je voeding NIET al teveel extra brandstoffen levert (en dus NIET al te veel extra inspanning en verbranding vereist van je lichaam)) en daardoor NIET al te veel onnodig extra vrij komende vrije radicalen creëert, houd je (naast dat er DAN niet al te veel EXTRA oxidatieve stress en dus schade is ontstaan of hoeft te ontstaan) OOK nog eens tijd over voor je lichaam om schade te kunnen herstellen EN opbouwende processen uit te voeren, wanneer het DAN niet ook nog eens eerst spier- en/of vetweefsel hoeft af te breken om aan bouwstoffen te kunnen geraken door tekorten in de voeding.
Zo zal je (wanneer je je eetpatroon ZO invult en DAAROP richt) een eetpatroon hebben waarbij de vrije radicalen zo MIN MOGELIJK schade kunnen berokkenen en heb je NIET zozeer een “vrij radicaal” eetpatroon!
ZO (met een minimaal “radicaal” eetpatroon), blijven je cellen het meest “gezond” en “intact” en zal je stofwisseling ook op lange termijn gunstiger en meer optimaal blijven verlopen!
Dat is wat je wil!
OOK wanneer je wil afvallen!
Echter..
Wat doen we met z’n allen, wanneer we willen afvallen?
We houden hierbij een EXTREEM RADICAAL eetpatroon aan!
Wat wil dit zeggen?
We voeren de verbranding een tandje op (door vaak meer te gaan bewegen en onszelf te gaan beperken en regels op te leggen (en daardoor stress te creëren) en verhogen daardoor het vrij komen van vrije radicalen!
Leveren we dan met hetgeen we eten tijdens ons “dieet”, tijdens het afvallen WEL heel bewust HELE LADINGEN anti-oxidanten EN wel alle essentiële bouwstoffen, dan zouden we die EXTRA vrije radicalen mooi in de kiem smoren, maar doen we dat?
Nee..helaas..
We voeren de verbranding WEL op, maar tevens wordt de schade (ontstaan uit en door de extra vrij gekomen “vrije radicalen”) vaak NIET ondervangen door de voeding.
De voeding schiet vaak ERNSTIG tekort in anti-oxidanten EN met name OOK tekort in essentiële bouwstoffen wanneer we “op dieet” zijn.
Hetgeen er gebeurt wanneer we niks eten (namelijk een langzame verzuring EN geleidelijke beschadiging en afbraak van waardevol spier (bijv. hart) en vet (bijv. hersen) weefsel, wordt hierdoor dan VERGROOT en VERSNELD.
Er vindt dan heel wat oxidatieve stress plaats in je lijf!
Je stofwisseling zal dan als gevolg ook meer en sneller vertragen, waardoor de verbranding, welke je EERST slim dacht te verhogen, op den duur niet goed meer uitgevoerd kan worden.
We moeten ons dus NIET zozeer richten op het vergroten van de verbranding wanneer we willen afvallen, maar op het optimaal houden van de stofwisseling door de schade van vrije radicalen in te dammen en schade en afbraak van waardevol spier- en vetweefsel (hersenen) tegen te gaan!
We moeten dus niet langer en meer tijd spenderen aan verbrandingsprocessen, nee, we moeten slim en efficiënt gaan verbranden en DES TE MEER tijd overhouden voor herstel- en opbouw, waaronder spieropbouw!
De focus omdraaien dus!
Niet richten op wat NIET te eten om verbranding in je lijf met de stoffen aldaar en van de weefsels aldaar te verhogen en uit te breiden, nee, richten op wat WEL te eten om de schade uit verbranding zoveel mogelijk te voorkomen en onnodige verbranding en afbraak van waardevol weefsel te voorkomen en tegen te gaan!
Add comment