Vraagtekens bij moeders: Wat kan je je kinderen (volop in de groei) nou nog WEL (mee)geven?!
nutrition knowledge
Je bent een jonge moeder en hebt kinderen die naar de basisschool gaan.
Daar hebben ze “kleine pauzes”.
Het is dan ook aan jou nu om te gaan bepalen wat JOUW kinderen mee krijgen naar school om te eten in die pauzes!

Die verantwoordelijkheid (je kinderen goed voeden), neem je zeer serieus.
Vooral nu ze nog jong zijn en nog in de groei zijn.

Vroeger toen jij nog op de basisschool zat kreeg je altijd van JOUW ouders iets van een liga, een sultana, een plakje ontbijtkoek of iets dergelijks mee voor in je schoolpauzes.

Dat zag men TOEN namelijk als verantwoorde koekjes.
Dat werd ons (de kinderen en ouders van toen) wijs gemaakt namelijk.

Daar zouden namelijk belangrijke granen in zitten voor de nodige energie, daar zaten ook wat stukjes gedroogd fruit in voor de nodige vitamientjes of er zat een laagje melk op voor weer andere vitamientjes (calcium) en dat is natuurlijk ALLES wat een kind nodig heeft om een intensieve schooldag door te komen (werd ons TOEN wijs gemaakt)!

  • Granen voor langdurige energie (die door kinderen in de groei met hun actieve lichamen en allerlei prikkels te verwerken zeer veel verbruikt wordt).
  • Allerlei verschillende vitamientjes en mineralen (die kinderen in de groei echt wel nodig hebben om goed door te kunnen blijven groeien en verder te ontwikkelen, aangezien ze nog niet volgroeid zijn).

Zo werden die koekjes en hun voedzaamheid TOEN uitgelegd.
Die zouden namelijk ALLES bevatten dat belangrijk is voor een kind in de groei: energie (brandstoffen), vitamines en mineralen (incomplete bouwstoffen)!

Een kind welke namelijk nog in de groei is, heeft de hele dag door voedzame voeding (met energie, vitamines en mineralen) nodig om het hoge verbruik goed aan te vullen!
Dat is voor kinderen in de groei HEEL belangrijk!
Die koekjes zag men TOEN als voedzaam en als “aansluitend op de behoefte van het kind in de groei”.

Voedzame voeding moet en mag je dus NIET beperken bij kinderen in de groei, weten we en leren we.
Dat leerden we toen, en leren we nog steeds.

Calorieën (brandstoffen) beperken moet je dan ook niet doen bij kinderen in de groei, zelfs niet als ze mollig zijn, want dan kan de ontwikkeling (opbouw) stagneren!

We vergaten daarbij destijds te vermelden dat die calorieën (brandstoffen) dan wel voort moeten komen uit voedzame brandstoffen welke ALLE bouwstoffen nog bezit OOK de bouwstoffen uit eiwitten en vetten en dus niet ENKEL de bouwstoffen uit de vitamines en mineralen uit granen en fruit!!!
Hoe moet je anders groeien (opbouwen) zonder al die bouwstoffen!

Calorieën (brandstoffen) vooral maar WEL binnen zien te krijgen (bij kinderen in de groei) en vooral NIET beperken (bij kinderen in de groei), maar die brandstoffen vervolgens ZONDER aanwezige bouwstoffen (of met verloren bouwstoffen) binnenkrijgen, heeft namelijk een AVERECHTS effect op groei en opbouw en staat dit zelfs in de weg!
Deze (brandstoffen zonder bouwstoffen) stimuleren namelijk juist onnodige EXTRA afbraak in het lijf en tevens daarbij uitputting van het lijf in bouwstoffen!

Dat van die bouwstoffen leerden we echter niet destijds.

Nu leren we tegenwoordig meer over bouwstoffen, maar helaas nog steeds niet welke essentieel zijn!
We krijgen incomplete informatie!

Eerder leerden we dan ook (mbt kinderen in de groei) met name over de calorieën (brandstoffen) en hoe belangrijk DIE zijn en dat we DIE vooral NIET moeten beperken bij kinderen in de groei.

Nu leren we tegenwoordig eindelijk ook wat meer over bouwstoffen (sommige bouwstoffen, zoals vetten en het belang ook DAARVAN )!
Helaas informatie (bouwstof-informatie) die NIET compleet is.

We denken daarbij helaas nog steeds dat het eten van voedzame voeding (voeding welke OOK nog volop bouwstoffen bezit) en het niet moeten beperken daarin ENKEL maar in de jeugdjaren belangrijk is, maar uiteraard wordt dit helemaal NIET minder belangrijk wanneer je uitgegroeid bent en volwassen bent!

Bouwstoffen namelijk zijn niet enkel nodig om te kunnen groeien, maar ook nodig om te kunnen herstellen en een rustige en optimale stofwisseling in het lijf te kunnen blijven uitvoeren onder invloed van hormonen.

Deze bouwstoffen zijn nodig om alle lichaamsprocessen in balans te houden in zowel een jong, maar ook een wat ouder lijf!

En oh, wat moeten juist volwassenen tegenwoordig veel herstellen en oh, wat zijn juist de hormonen van volwassenen veelal en vaak uit balans en van slag! (even tussendoor vermeldend)!

Maar nu weer verder met het kinderlijf in de groei.

Een kind in de groei verbrandt zeer veel, dus heeft zo’n kind (om niet af te vallen) calorieleverende, en dus brandstofleverende voeding nodig.
Deze calorieën kunnen het best voortkomen uit voeding die ook BOORDEVOL bouwstoffen zit.
Niet zomaar wat bouwstoffen, maar zeer gevarieerde bouwstoffen!

We leren echter (toen vooral, maar nu nog steeds) dat de calorieën (brandstoffen) in de voeding van een kind het best gehaald kunnen worden uit granen.
We leerden toen (en leren nog steeds) dat een kind specifiek brandstoffen uit granen nodig heeft om aan te sluiten op diens hoge energieverbruik.
De kwaliteit van deze granen en de kennis daarover is verbeterd, maar nog steeds ligt de nadruk op granen voor kinderen in de groei.
DAT hebben we altijd gehoord en geleerd en ook altijd prima opgevolgd en naar geluisterd.
DAT leren en horen we ook nu nog steeds (nu we nieuwe informatie krijgen), maar nu met kanttekeningen.

Deze koolhydraten (brandstoffen) uit granen, daarvan leren we (met betrekking tot de voeding voor kinderen in de groei) dat kinderen deze gedurende de hele dag wel nodig hebben.
Enkel de hoofdmaaltijden thuis zouden tekort schieten daarin.
Dan zou het kind afvallen namelijk door in totaal te weinig calorieën (brandstoffen) binnen te krijgen op een dag en zou deze ook tussentijds slap kunnen worden op school door een te snelle uitputting in koolhydraten!
Dat moet toch niet!

En nee, dat moet ook zeker niet!

Of je dit echter voorkomt (dit slap worden) met de eerdere koekjes van granen en gedroogd fruit en wat eiwitten uit een gehard melklaagje en weinig vetten is de vraag.

Dat is de vraag die ik vandaag wil gaan beantwoorden.
Maar OOK wil en ga ik vandaag TEVENS beantwoorden of je dit allemaal WEL kan voorkomen (het uitgeput raken van kinderlijf) met de snacks die momenteel bedacht zijn en worden bedacht met de hernieuwde kennis die we verkrijgen tegenwoordig.

Ik wil gaan bespreken (en vooral ook uitleggen) of je deze uitputting van het kinderlijf dus WEL goed kan voorkomen middels de hedendaagse hippe eigen gemaakte snacks (van voedzame ingrediënten met meer bouwstoffen dan vroeger) die we hebben bedacht ter vervanging van de eerdere kant-en-klare koekjes met veel brandstoffen maar weinig bouwstoffen!

Ik wil namelijk toch echt weer eens een keer de werking van het lijf gaan uitleggen vandaag.
Dit moet ook wel, want de hedendaagse kennis is WEL uitgebreid t.o.v. de eerdere kennis, maar alsnog incompleet!

In dit geval wil ik vandaag dus niet zozeer het menselijk lijf, maar specifiek het kinderlijf in de groei bespreken.
Een lijf dat nog efficiënt aan het verbranden is.

Dat wil je namelijk zo houden neem ik aan toch?
Je wil je kind op zo’n wijze voeden dat het lijf van het kind ook wel goed en efficiënt kan blijven verbranden neem ik aan?

Hoe je dit tot stand kan brengen en hoe je een optimale stofwisseling (een optimale stofwisseling is verbranding EN opbouw samen) met voeding moet en kan ondersteunen, daar wil ik het over hebben vandaag, want daar bestaan flink averechte denkwijzen over en (incomplete) adviezen in.

Met als gevolg dat je als ouder zijnde je kind met de beste bedoelingen van de wereld soorten voedingsstoffen (soorten koolhydraten, maar nu OOK soorten eiwitten en vetten) aan het geven en meegeven bent die vervolgens helaas het averechtse kunnen bewerkstelligen (in het lijf van je kind) dan hetgeen je voor ogen hebt als ouder zijnde die diens kinderen goed wil voeden.

Je hoopt als ouder zijnde namelijk met de voeding die je je kinderen geeft (neem ik aan) een aantal dingen te bereiken:

  • Je wil daarmee groei van belangrijk weefsel mogelijk maken.
  • Je wil daarmee afbraak van belangrijk weefsel voorkomen.
  • Je wil daarmee onnodige opbouw van vetweefsel voorkomen.
  • Je wil daarmee efficiënte energieproductie (verbrandingsprocessen) in het lijf ondersteunen (zodat dips en tekorten voorkomen worden).

Hetgeen ons wordt uitgelegd echter (in de zin van wat nou eigenlijk gezond en zelfs nodig is om je kinderen in de groei te geven en mee te voeden) ondersteunt deze belangrijke punten en doelen van een ouder vaak totaal niet, incompleet en averechts!

Zonder dat we het zelf door hebben zijn we daardoor nu onze kinderen (op basis van de heersende, nieuwe kennis en adviezen) aan het voeden met voedingsstoffen die het bovenstaande flink voorbij schieten en zelfs het averechtse kunnen bewerkstelligen:

  • Middels de geadviseerde voeding wordt opbouw van belangrijk weefsel namelijk alsnog bemoeilijkt!
  • Middels de geadviseerde voeding vindt afbraak van belangrijk weefsel helaas onnodig en alsnog plaats!
  • Middels de geadviseerde voeding raakt de hormoonbalans alsnog verstoord en kan ongewenste vet- en cholesterolvorming ook makkelijk plaatsvinden!
  • Middels de geadviseerde voeding zal het lichaam juist eerder uitgeput en verzuurd kunnen raken en zal de voortdurende gezonde en stabiele en vooral efficiënte energieproductie helaas ook juist bemoeilijkt worden in plaats van ondersteunt worden!

Wat zien we namelijk dat gaande is m.b.t. wat gezonde snacks zouden zijn?

We leren tegenwoordig veel meer over voeding.
We leren meer over de waarde in ALLE voedingsstoffen, brandstoffen EN bouwstoffen.

Sommige van de lessen die we momenteel leren en enige nieuwe kennis die we momenteel opdoen m.b.t. gezonde voeding is zeker gunstig.

Deze nieuwe lessen leren ons echter met name wat toch eigenlijk helemaal NIET zo gezond is (waarvan we vroeger geloofden dat het WEL gezond of voedzaam zou zijn).
We leren dan ook met name wat NIET meer geschikt is om je kind (in de groei) te geven:

  • We lezen en horen dat de granen in de granenbiscuitjes van vroeger FOUT zijn.
  • Dat daar eigenlijk amper vezels en vitamines in zitten (die kinderen zo hard nodig hebben), want de koekjes van destijds (die jijzelf zo leuk weg zat te eten) waren allemaal van bloem gemaakt in plaats van volkoren granen.
  • We lezen en horen ook dat het melklaagje op de koekjes van vroeger helemaal niet zo gezond en dus ook FOUT is en dat we melk ook eigenlijk helemaal niet nodig hebben voor calcium.
  • We lezen en horen vooral dat de suikers die RIJKELIJK in dat soort koekjes zaten en zitten echt wel SLECHT en FOUT zijn en dat die ook bij kinderen al beperkt moeten worden ook al zouden kinderen veel calorieën verbranden.
  • We lezen en horen namelijk EINDELIJK eens dat deze suikers vitamines en mineralen (bouwstoffen) roven uit het lijf, de hersenen schaden, hormonen uit balans brengen etc. en nee, ook al heeft een kind wellicht veel calorieën (brandstoffen) nodig en ook al zou het kind niet aan komen in gewicht door wat van deze suikers, we beseffen ons nu EINDELIJK dat de calorieën (brandstoffen) welke het kind verbruikt niet in dat soort belastende suikers moeten worden aangevuld!
  • Ook lezen en horen we opeens dat de vetarme koekjes van destijds helemaal niet zo slim zijn en een belangrijke bouwstof missen, namelijk vetten.
  • We lezen en begrijpen dan ook EINDELIJK dat we vetten OOK nodig hebben en al helemaal bij en voor een kind (en diens hersenen) in de groei!

DAAROM weet en besef jij nu als jonge moeder dat je DAT je kinderen niet meer mee wil en kan geven die sultana’s, liga’s, ontbijtkoekplakken etc. van vroeger.

Maar wat dan wel?
Dat is dan natuurlijk meteen de vervolgvraag!

Veel van dit hedendaagse besef en deze nieuwe kennis is namelijk WEL kloppend en een goede ontwikkeling, maar het wordt er niet makkelijker op.

Verteld over wat eigenlijk toch NIET zo gezond is wordt er namelijk WEL (en wat vooral de kinderen NIET te geven dus ook), maar een juiste boodschap over wat dan eigenlijk WEL gezond is (voor het opgroeiende kind) wordt vervolgens NIET duidelijk (of incompleet) overgebracht.

Wanneer dit WEL wordt toegelicht (wat een opgroeiend kind nodig zou hebben), belandt de nadruk helaas ook nog steeds WEER op calorieën (en dus op brandstoffen) met name uit granen (nu wel uit granen die nog vitamines en mineralen en vezels bezitten) en helaas nog steeds NIET voldoende op bouwstoffen en welke daarvan nou wel en niet essentieel zijn en vooral dus OOK nodig zijn voor kinderen in de groei!

Nogmaals:
Brandstoffen (calorieën) ZONDER voldoende essentiële bouwstoffen hebben m.b.t. groei een AVERECHTS effect!

We moeten dus leren over de essentiële bouwstoffen die de voeding van het opgroeiende kind moet bevatten en moeten niet enkel horen en lezen over waar de calorieën (brandstoffen) het beste uit voort moeten komen!

Nog steeds houden we namelijk vast aan de gedachte dat onze kinderen met name veel brandstoffen nodig hebben en dan vooral geconcentreerde brandstoffen uit granen, omdat ze zoveel verbranden en nog groeien.
We kunnen dan ook moeilijk hen NIKS mee geven of de kinderkoekjes en zogenaamde voedzame snacks in de winkel (die jijzelf at en meenam) gaan verbieden ZONDER deze te vervangen.

Nee, daar moet iets nieuws voor gevonden worden nu we weten dat die eerdere koekjes te weinig bouwstoffen en teveel belastende stoffen bevatten!

We zoeken nu iets (een snack) wat WEL voldoende calorieën voor het opgroeiende kind levert, maar dan met minder van die suikers die de eerdere koekjes bevatten (waarvan we EINDELIJK leren dat ze ongezond zijn) en meer vetten bevatten dan de eerdere koekjes bevatten (waarvan we leren dat ze uiteindelijk toch WEL gezond zijn).

We zien NU dus gelukkig WEL in dat de calorieën (die onze kinderen zoveel verbruiken en aangevuld moet worden), wel uit voedzame, niet belastende voeding en ingrediënten moet komen.
Deze moeten NU dus uit WEL gezonde koolhydraten en ook WEL gezonde vetten komen, leren en weten we tegenwoordig.

We zien EINDELIJK in dat tarwebloem, roggebloem, suikers en een gehard melklaagje (welke de vroegere snacks bevatten) daar NIET toe behoren (tot de gezonde koolhydraten en voldoende of gezonde vetten).

Maar wat zien we nu gebeuren met deze hernieuwde kennis nu we nieuwe snacks aan het bedenken zijn die WEL voedzaam zouden zijn?

  • We stappen nu met z’n allen over op voeding en tussendoortjes met andere granen!
  • We stappen over op snacks met volkoren granen en dan liefst geen tarwe meer.
  • We stappen over op snacks met enkel nog maar de suikers uit fruit of gedroogd fruit, gepureerd fruit en honing.
  • We stappen nu over op snacks die wel een behoorlijk hoeveelheid vet mag bevatten, maar dan wel vetten waarvan we leren dat ze gezond zijn, in de vorm van allerlei noten en zaden (en de melen daarvan) en alsnog niet uit andere vetten natuurlijk, aangezien die de verkeerde vetten bevat en van de koe komt (en dat willen we niet meer en zijn niet de goede, noodzakelijke vetten).
  • Die noten en zaden (en hun melen) zijn dan tevens ook nog eens vezelrijk en eiwitrijk weten en leren we, dus krijgen we die er ook meteen bij binnen en slaan we twee vliegen in één klap.

Want oh ja, eiwitten dat hebben kinderen ook nodig (iedereen trouwens), want dat is ook nog een belangrijke bouwstof!

Tot op dit punt gaat het nog redelijk goed met onze hernieuwde kennis.

De eerdere niet voedzame koekjes (met vele geconcentreerde brandstoffen, minimale bouwstoffen en veel belastende, verzurende, ontstekingsbevorderende stoffen) zijn op deze manier namelijk MOOI vervangen door brandstofbronnen met meer bouwstoffen (granen), ingrediënten met meer ontstekingsremmende stoffen (noten en zaden) en ingrediënten met meer ontzurende stoffen (vers fruit).
Bij en in deze ingrediënten zijn minder belastende stoffen aanwezig dan in de eerdere koekjes die door bewerkingsprocessen allerlei belastende stoffen zijn gaan bevatten (verzurende en ontstekingsbevorderende stoffen).

So far, so good dus..

ZOLANG WE DEZE MAAR NIET ALLEMAAL SAMEN GAAN VERHITTEN (EN DAARMEE ZELF STERK GAAN CONCENTREREN!)

We vergeten er namelijk bij te vermelden (bij onze hernieuwde kennis m.b.t. wat gezonde stoffen zijn voor kinderen in de groei) dat graan- en noten-eiwitten niet compleet zijn in essentiële bouwstoffen uit eiwitten en dat de essentiële bouwstoffen (vetten) in noten en zaden instabiel zijn en kapot kunnen gaan bij teveel blootstelling aan lucht en vooral ook blootstelling aan hoge temperaturen!

Ook vergeten we te vertellen dat de ontstekingsremmende en ontzurende waarde van vers fruit (door het vocht en de vezels dit zo mooi bevat) verloren gaat bij verhitting en dat wanneer je fruit WEL gaat verhitten en hun vocht laat verliezen (en daardoor de suikers gaat concentreren) en dan vooral SAMEN MET geconcentreerde eiwitten uit granen en geconcentreerde vetten uit noten(melen) er iets heel nadeligs gebeurt en stoffen ontstaan (vanuit de reactie tussen al die geconcentreerde stoffen) die we juist door de oude koekjes niet meer te kopen wilden vermijden!

VERZURENDE EN ONTSTEKINGSBEVORDERENDE STOFFEN!

Laten we dat vooral NIET vergeten te vermelden allemaal!

Dat wil ik vandaag dus vooral WEL benadrukken!

Het gaat namelijk niet zozeer om brandstoffen bij en voor kinderen in de groei!
Kinderen hebben met name bouwstoffen nodig!
ALLE bouwstoffen en deze ALLE nog intact!

Behalve dat kinderen in de groei sowieso bouwstoffen volop nodig hebben, maakt het OOK NOG een wereld van verschil of je de bouwstoffen wel ALLE binnenkrijgt EN ook hoe deze bouwstoffen behandeld worden!

Laten we dat vooral niet vergeten te vermelden!
Laten we DAT bespreken!

Wat gaan we nu namelijk met z’n allen doen (nu we nieuwe ingrediënten voor snacks hebben bedacht die afzonderlijk WEL voedzaam zijn en t.o.v. eerder WEL afzonderlijk van elkaar (en nog WEL intact) meer bouwstoffen bezitten)?

We gaan ze zelf momenteel alsnog lekker concentreren!

Deze onderdelen (calorieën en dus brandstoffen voortkomend uit zowel volkoren granen en fruit (voedzame koolhydraten), gecombineerd met noten (vetten en eiwitten) samen) maken en bakken wij tegenwoordig zelf (als bewuste moeder zijnde) tot een koekje of reepje!

De nieuwe mooie ingrediënten met (voor verhitting nog) meer bouwstoffen willen we namelijk WEL in een vorm drukken die nog lijkt op het koekje van vroeger natuurlijk!

Jij als jonge moeder (die nu moet gaan bepalen wat je eigen kinderen mee te geven) duikt dan wellicht ook al wel in de bananenbrood-recepten op basis van amandelmeel, havermoutkoekjes-recepten met daarin verwerkt gedroogd fruit (of eigen gepureerde appelmoes) en dat soort dingen.
Dit met als doel DIE nu mee te gaan geven aan je kinderen als vervanging van de vroegere koekjes met veel te veel brandstoffen en belastende stoffen en veel te weinig bouwstoffen (weet je inmiddels).

Op die manier ben je namelijk voor je gevoel WEL je kinderen goed aan het voeden en ben je voor je gevoel WEL het onderstaande (wat zo belangrijk is) aan het ondersteunen (met die zelf gemaakte voedzame snacks):

  • Je hebt gelet op bouwstoffen uit allerlei vitamines, mineralen vetten en eiwitten en DUS ondersteun je de groeiprocessen in het lijf van je kind.
  • Je hebt gelet op voldoende brandstof (calorieën) en DUS voorkom je afbraak van waardevol weefsel in het lijf van je kind en voorkom je dat deze gewicht verliest.
  • Je kiest enkel gezonde ingrediënten en bereid de snacks zelf en DUS voorkom je ongewenste vetvorming en vetopslag.
  • Je snacks bezitten (volkoren) granen en DUS ondersteunen ze een langdurige efficiënte energieproductie (ze ondersteunen de vele verbrandingsprocessen in het lijf van je kind) en zullen dips en tekorten helpen voorkomen.

Zo wordt het ons geleerd namelijk!

Maar klopt dit wel?

  • Kunnen willekeurige vitamines, mineralen, eiwitten en vetten wel opbouwende processen goed ondersteunen; zijn daar niet SPECIFIEKE bouwstoffen VOORAL voor nodig?
  • Kan je met een calorierijke voeding afbraak van waardevol weefsel en ongewenst gewichtsverlies wel voorkomen; heb je daar niet ook SPECIFIEKE bouwstoffen VOORAL voor nodig?
  • Kan vetvorming in het lijf inderdaad NIET plaatsvinden wanneer de voeding nu WEL bestaat uit voedzame ingrediënten inclusief bouwstoffen; zijn daar niet ook ALLE bouwstoffen voor nodig?
  • Ondersteunen granen (of andere geconcentreerde koolhydraten) het hebben en behouden van energie (en het efficiënt omzetten van brandstof tot energie in het lijf van het kind) wel; zijn ook DAARVOOR niet ALLE essentiële bouwstoffen juist nodig?

Oei oei!

De werking van het menselijk lijf en ook de werking van het kinderlijf in de groei (en wat dit lijf qua voeding nodig heeft) wordt namelijk ALSNOG verkeerd (incompleet) uitgelegd!

De werking van het (kinder)lijf uitgelegd.

Vanaf het moment van wakker worden tot het moment van weer naar bed gaan (om te gaan slapen) gebeurt er van alles in het lijf.
Kijkend naar een gemiddelde dag van jonge kinderen; welke activiteiten vinden met name plaats?

  • Geestelijke activiteiten: Ze krijgen LEGIO indrukken en krijgen daardoor legio prikkels te verwerken.
  • Lichamelijke activiteiten: Ze zijn zeer beweeglijk en springen, huppelen, fietsen, rennen en koprollen de hele dag door (als het aan hen ligt) .

Geestelijke EN lichamelijke activiteit vindt dan ook de hele dag door wel plaats.

  • Om prikkels te verwerken moeten zenuw-geleidende stofjes afgegeven worden en zich doorheen het lijf gaan verplaatsen.
  • Om beweging mogelijk te maken moeten spier-aanspannende stofjes afgegeven worden en de spieren gaan prikkelen om samen te trekken.

Dat is behoorlijk inspannend voor het lijf.
Daar is beide (ja, dus OOK voor prikkelgeleiding en dus ook voor hersenprocessen en geestelijke activiteiten) energie voor nodig.

Deze energie moet dan ook voortdurend wel geproduceerd kunnen worden in hersen- en spiercellen.
Ja, daarvoor zijn calorieën (brandstoffen) nodig.

Maar die brandstoffen, die  worden vanzelf wel uit de bloedbaan geput!
Wist je dat wel?

Heersen er veel prikkels en ben je flink aan het bewegen, daalt de bloedsuikerspiegel snel.
Zijn er weinig prikkels en beweeg je weinig, daalt deze alsnog wel, maar dan wat langzamer.

Wij denken en hebben geleerd dat wijzelf koolhydraten (bijvoorbeeld granen) als de wiedeweerga moeten eten om die dalende bloedsuikerspiegel weer op pijl te krijgen en om deze weer te laten stijgen (zodat door ons eten en door die koolhydraten in ons eten de hersencellen en spiercellen nooit “achter het net hoeven vissen” en altijd brandstoffen beschikbaar hebben om energie te produceren).

Waarom leren we dat de koolhydraten en brandstoffen dan het best in de vorm van granen gegeten kunnen worden en dan vooral volkoren granen?
Omdat de brandstoffen daaruit (die er heel veel in zitten) langzaam in het bloed worden opgenomen en dan voor langere tijd de drukke hersen- en spiercellen van onze kinderen van energie zouden kunnen voorzien.

Het idee vanuit die denkwijze is dan ook dat wanneer je als kind zijnde regelmatig granen eet, de hersenen en spieren van dit kind zo na de maaltijd DAARUIT (uit de de brandstoffen in die granen) weer hun energie kunnen verkrijgen en de bloedsuikerspiegel nooit te ver kan en zal dalen (met slapte als gevolg).
We denken dat wanneer we die koolhydraten uit granen NIET zouden eten en onze kinderen deze NIET zouden geven, dat de bloedsuikerspiegel NIET verhoogd kan worden, de hersen- en spiercellen van onze kinderen zonder brandstof zouden komen te zitten en dat ze vervolgens WEL slap zouden worden!

Alsof granen meteen na zo’n maaltijd al in je bloed zouden zitten!?

Dat is helemaal niet waar!

Granen (geconcentreerde bronnen van koolhydraten die ook in zich nog eiwitten hebben zitten die flink wat verteringstijd vergen) blijven echt wel een aantal uur in je maag en verdere spijsverteringskanaal zitten (om verwerkt te worden) voor deze een keer de bloedbaan in kunnen komen (de glucose daaruit) en de drukke hersen- en spiercellen van je kind DAAR dan de glucose van zou kunnen gaan verbruiken hoor!

Vooral wanneer deze nu (middels je bedachte nieuwe snacks) zo mooi gecombineerd gaan worden met geconcentreerde vetten uit noten en zaden; dan is de verteringstijd nog langer.

Maar dat geeft ook niet, want wij hoeven helemaal geen geconcentreerde koolhydraten aan ons kind te geven, zodat bij veel verbranding de bloedbaan maar wel voldoende gevuld blijft met suiker!

DAT IS DE GROOTSTE MISVATTING DIE ER BESTAAT!

Dat kan en doet ons lichaam (het lichaam van het kind) namelijk zelf!
Dat doet het lichaam zelf (en het lichaam van een kind welke nog in balans is, kan en doet dat zelfs nog HEEL goed) onder invloed van hormonen!

Het menselijk lichaam is namelijk ALTIJD gericht op balans.
Hormonen regelen de balans in ieder lijf, dus OOK in het kinderlijf.

Gedurende allerlei drukke processen in hoofd en spieren van het kind (gedurende diens dag) gebeuren er een aantal dingen, waardoor disbalans ontstaat in het lijf van je kind:

  • De bloedsuikerspiegel daalt regelmatig door al die activiteiten.
  • Ontzurende stoffen (vitamines, mineralen en vocht) gaan daarbij constant verloren.
  • Zure afvalstoffen (waaronder vrije radicalen) worden daarbij constant gevormd.
  • Schade door deze zure stoffen (oxidatieve stress en irritatie en beschadiging van spier- en zenuwweefsel) zal daarbij plaatsvinden.

Deze disbalans is CONSTANT aan de orde bij het verwerken van allerlei prikkels en de regelmatige activiteiten van je kind.
Deze disbalans zal het lijf vervolgens (onder invloed van hormonen) altijd meteen trachten te herstellen.

Meteen zodra de bloedsuikerspiegel dan ook beneden een bepaald niveau neigt te dalen zullen hormonen de lever en spieren opdracht geven glucose uit glycogeenreserves af te breken en de bloedsuikerspiegel daar snel weer mee te verhogen.
Wanneer die voorraden al leeg zouden zijn zullen deze zelfde hormonen de lever opdracht geven om van andere stoffen (uit eiwitten en vetten) samen met bepaalde vitamines en mineralen glucose te vormen voor in de bloedbaan.

Het herstellen van een dalende bloedsuikerspiegel doet het lichaam dus helemaal zelf onder invloed van deze hormonen!

Daar is onze voeding dus NIET voor nodig en zijn sowieso granen NIET voor nodig die dat echt ook helemaal niet zo snel kunnen herstellen die bloedsuikerspiegel (wegens hun verteringstijd) dan de lever en spieren dit zelf (onder invloed van hormonen) al wel kunnen en ook wel doen.

Tegen de tijd dat gegeten granen dan ook uiteindelijk WEL verteerd zijn en de bloedbaan WEL in zouden komen is de bloedsuikerspiegel dus allang weer genormaliseerd onder invloed van hormonen!
Dit betekent dat de geconcentreerde glucose uit die granen de bloedsuikerspiegel daarna nog onnodig extra zal gaan verhogen (en onnodig extra verzuring plaats kan vinden en het onnodig extra vormen van vrije radicalen ook)!

Wanneer de lever voldoende bouwstoffen in bezit zou hebben (en dat betekent ALLE essentiële bouwstoffen en tevens voldoende vocht), dan is dit allemaal zonder schade en uitputting gebeurd (dit stabiliseren van de bloedsuikerspiegel door het lijf zelf), maar wanneer de lever niet ALLE essentiële bouwstoffen in bezit zou hebben en te weinig vocht zou bezitten, zal er WEL uit deze hormonale bloedsuiker-regulatie uitputting en afbraak kunnen zijn ontstaan.

Waar komt dan ook het gevoel van een energiedip vandaan?

Dus NIET uit het te laat hebben gegeten van koolhydraten (zoals wij denken), maar uit het te weinig hebben gegeten van voeding die ALLE essentiële bouwstoffen voldoende  levert inclusief vocht!

Hoe kunnen we een dip dan ook voorkomen?
Dus ook NIET zozeer door eerder of meer koolhydraten te eten, maar door meer, eerder en vooral COMPLETER voeding met essentiële bouwstoffen te eten en daarbij te kiezen voor vochtrijke varianten!

Na bloedsuikerregulatie (wat het lichaam dus altijd zelf al snel weer doet en kan na daling van de bloedsuikerspiegel bij veel verbranding), moet echter (behalve bloedsuikerregulatie) ook nog wel ontzuring (regulatie van de zuurtegraad van het lijf) plaatsvinden, moet tevens het remmen van oxidatieve stress in het lijf door ronddolende vrije radicalen nog plaatsvinden EN moet het herstellen van schade aangebracht door de zuren die gevormd zijn en steeds gevormd worden OOK nog plaatsvinden.

  • Hiervoor zijn constant en volop ALLE vitamines en mineralen nodig uit zowel koolhydraten EN eiwitten EN vetten.
  • Hiervoor zijn tevens ALLE essentiële aminozuren en ALLE essentiële vetzuren uit eiwitten en vetten voor nodig.
  • Hiervoor is vooral ook veel vocht, vocht, vocht, vocht nodig!

Knijp eens in je eigengemaakte havermoutkoekje?!
Knijp eens in je eigen gebakken bananenbrood op basis van amandelmeel?!
Hoeveel vocht zit daarin?

Niet veel hè!

  • Wist je dat de eigen gebakken en eigen gemaakte snacks met voedzame ingrediënten (die zo bewust gekozen zijn en helemaal hip zijn tegenwoordig en boordevol calorieën uit brand- en bouwstoffen zitten die kinderen nodig zouden hebben) ZEER GECONCENTREERD zijn?
  • Wist je dat deze “healthy snacks” VEEL TE geconcentreerd zijn?
  • Wist je dat ze boordevol GECONCENTREERDE brandstoffen zitten die de bloedsuikerspiegel onnodig verhogen (terwijl die niet verhoogd hoeft te worden las je net)?
  • Wist je dat het lijf van je kind daardoor onnodig EXTRA zal gaan verzuren en EXTRA verzurende stoffen zal gaan produceren waaronder veel meer vrije radicalen?
  • Wist je dat deze snacks zeker wel bewust gekozen bouwstoffen bevatten, maar deze bouwstoffen helaas niet allemaal de juiste (niet de meest essentiële) en ook niet allemaal volledig zijn (zodat de lever die als taak heeft nieuwe stoffen in ons lijf te vormen (en enkel ook maar KAN vormen met ALLE essentiële bouwstoffen), stoffen moet missen)?
  • Wist je dat de bouwstoffen die in deze snacks zo bewust zijn gekozen (naast dat ze dus helaas incompleet zijn) tevens bouwstoffen betreffen die beschadigd raken (en zelf vrije radicalen kunnen gaan vormen in het lijf) wanneer deze verhit worden (wat we helaas veelvuldig doen)?
  • Wist je dat de waarde uit fruit (niet zozeer de koolhydraten, maar het vocht en de anti-oxidanten daarin) ook verloren gaat bij verhitting en deze fruitsuikers tevens in geconcentreerde toestand kunnen gaan reageren met eiwitten en vetten in de granen en de noten (bij verhitting en het concentreren van voeding) en zo AGE’s (versuikerde vetten en eiwitten) kunnen ontstaan?
  • Wist je dat deze AGE’s NIET als nuttige voedingsstof kunnen worden benut en zelfs belastend zijn voor het lijf?
  • Wist je dat zo hetgeen het kinderichaam bij verhoogde verbranding juist het hardst nodig heeft (vocht, anti-oxidanten, ontzurende en ontstekingsremmende stoffen) verloren gaat en is gegaan in deze “healthy snacks” met een averechts effect tot gevolg (meer verzuring, meer kans op ontstekingen, meer vrije radicalen in het lijf en minder kans op herstel ervan)?
  • Wist je dat in het lijf van je kind (met middels deze “healthy snacks” helaas alsnog TEVEEL geconcentreerde brandstoffen) EN veel zuurschade zal kunnen ontstaan EN de lever vervolgens veelvuldig de opdracht zal krijgen cholesterol te vormen?
  • Wist je dat de lever vervolgens de overtollige glucose uit het onnodige graan en de fruitsuikers om gaat zetten in vet en cholesterol en dan eiwitten uit de spieren moet laten afbreken om cholesterol verder op te kunnen bouwen (aangezien de eiwitten in noten en zaden NIET alle aminozuren bezitten om cholesterol te kunnen vormen) en deze cholesterolmoleculen dan helaas al geoxideerde vetzuren (ontstaan uit de geoxideerde vetten uit noten en zaden door verhitting) zal gaan bevatten, waardoor ze nutteloos en belastend gaan zijn en alsnog NIET de schade in het lijf kunnen gaan herstellen, maar enkel MEER schade kunnen gaan aanrichten?

Wat bereik je dan ook door dit soort “healthy snacks” met TE GECONCENTREERDE brandstoffen, incomplete aminozuren, incomplete anti-oxidanten en vitamines (verloren gegaan bij verhitting) en beschadigde vetzuren (ontstaan door verhitting) te gaan maken en mee geven aan je kind?

Hetgeen je juist NIET wilde bereiken en zelfs een beetje vergelijkbaar met het effect de eerdere koekjes in het lijf bewerkstelligden:

  • Opbouw van belangrijk weefsel wordt bemoeilijkt (door het teveel aan brandstof en daardoor niet toe komen aan herstel in het lijf).
  • Afbraak van belangrijk weefsel vindt plaats (door het tekort schieten in bepaalde essentiële aminozuren die niet in noten voorkomen).
  • De hormoonbalans raakt verstoord, verbrandingsprocessen moeten onnodig veel en extra uitgevoerd worden en de bloedsuikerspiegel wordt onnodig tot stijgen gebracht (door de geconcentreerde graan-koolhydraten en geconcentreerd geraakte suikers en de afwezigheid van vocht).
  • Ongewenste vet- en cholesterolvorming zal plaatsvinden aangezien er schade heerst in het lijf en de lever dan (met het teveel aan geconcentreerde brandstof EN beschadigde, geöxideerde vetzuren) vetten en cholesterol gaat trachten te vormen  om schade tegen te gaan.
  • Het lichaam van je kind zal eerder uitgeput en verzuurd raken dan nodig was geweest (doordat geconcentreerde brandstoffen onnodig veel zure stoffen doen produceren en vrije radicalen teweeg brengen).
  • De voortdurende gezonde en stabiele energieproductie zal bemoeilijkt worden en zal zeker niet ondersteunt worden (doordat er stress zal gaan heersen in het lijf en stresshormonen een gezonde en rustige energieproductie belemmeren).

Maar wat geven we de kinderen dan WEL (wanneer het EN beter geen sultana’s etc. kunnen zijn, maar deze eigen gebakken fruit-granen-noten-baksels ook niet)?

Een combinatie van voeding die de essentiële bouwstoffen allemaal WEL levert en opgeteld DAARUIT tevens WEL voldoende calorieën levert, welke dan NIET bestaan uit geconcentreerde koolhydraten, maar uit combinaties van:

    • Groenten of fruit (NIET GECONCENTREERDE vochtrijke bronnen van essentiële bouwstoffen uit koolhydraten).
    • Ei, vlees of vis (of aangezuurde zuivel) (bronnen van ALLE essentiële bouwstoffen uit eiwitten).
    • Vette vis, noten, zaden of pitten (en diens koud geperste oliën) (bronnen van essentiële bouwstoffen uit vetten).

Enkel met snacks die DEZE (essentiële) voedingsstoffen ALLEMAAL en VOLDOENDE en DE HELE DAG DOOR ook gecombineerd  “bezit” kan het kinderlichaam zichzelf in balans houden en reguleren namelijk!

Althans, wanneer dit soort snacks weinig (door een ander EN jezelf) aan bewerkingsprocessen (zoals concentratie door verhitting) heeft moeten doorstaan en overleven.

Enkel met DIE combinaties kan je namelijk je doel als ouder bereiken:

  • De groei van belangrijk weefsel mogelijk maken.
  • De afbraak van belangrijk weefsel voorkomen.
  • Onnodige vorming van zure stoffen, vetten, cholesterol (en opbouw van vetweefsel) voorkomen.
  • Energieproductie (verbrandingsprocessen) ondersteunen, zodat dips en tekorten, stress en hormonale disbalans voorkomen worden.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!