Vraag en antwoord
blog
Vandaag een vraag van een cliƫnt, welke ik graag INCLUSIEF mijn antwoord, met jullie wil delen, aangezien het een onderwerp betreft, welke wellicht veel van jullie aan gaat en een vertekend beeld, welke wellicht bij veel van jullie heerst.

Ik kreeg de volgende vraag:

Hoi ik had even een heel ander vraagje, als dat mag. Ik geef mijn zoontje eigenlijk bij voorkeur alleen maar water, naast zijn melk natuurlijk, en wil dit eigenlijk ook blijven doen omdat die limonades,vruchtensappen en die kinder pakjes drinken altijd zo zoet zijn. Nu krijg ik daar best veel commentaar op dat dat onzin is en sommige mensen zeggen dat je dan ook geen fruit meer kan geven want daar zitten ook suikers in dus dat is hetzelfde. Maar dat zijn toch natuurlijke suikers? En is toch weer anders? Weet jij misschien hoe dat zit? Alvast bedankt!

Mijn antwoord:

Elke bron van koolhydraten die NIET meteen vitamines en mineralen erbij levert SCHIET je bloedbaan in, levert stress EN een piek in je bloedsuikerspiegel. ELKE bron van koolhydraten, levert brandstof, welke het lichaam in het geval van vloeibare suikers ZONDER vezels EN zonder vitamines en minerealen, vervolgens NIET goed en al helemaal niet snel of efficiƫnt, om kan zetten in energie, aangezien het lichaam DAAR vitamines en mineralen voor nodig heeft (welke in bewerkte suikers in geen velden of wegen te bekennen zijn t.o.v. fruit, waarin deze wel aanwezig zijn).
Het maakt dus wel DEGELIJK uit of koolhydraten uit bewerkte of onbewerkte bron komen, of deze vast of vloeibaar zijn en of ze wel of geen vezels bevatten!
Blijf dus alsjeblieft bij je standpunt!

Pieken in de bloedsuikerspiegel, gecreƫerd door grote, geconcentreerde hoeveelheden suikers, welke SNEL je bloedbaan in komen, dus met name door bewerkte vormen van koolhydraten. Leveren onrust EN schade aan vaatwanden en belasten de alvleesklier.
Vaak wordt er gedacht, ja, maar zolang de koolhydraten niet TEveel zijn en dus verbrand kunnen worden, DAN maakt het niet uit, enkel, wanneer het teveel is, maakt het uit.
Echter, elke piek en veelvuldig insuline in je bloedbaan is stress.
Vloeibare suikers uit bewerkte bron ZONDER vitamines en mineralen en ZONDER vezels doen de bloedsuikerspiegel t.o.v. suikers, welke uit onbewerkte, niet-vloeibare en vezelrijke bron komen, VEEL sneller stijgen met als gevolg dat VEEL MEER insuline moet worden afgegeven.
De bloedsuikerspiegel daalt als gevolg OOK weer VEEL te snel.
Suikers worden in de cellen opgenomen en kunnen en moeten aldaar omgezet worden in energie (ATP). Wanneer de suikers verbrand worden,dus bij een levendig en beweeglijk kind, kan je denken, dan geeft het toch niet. Maar wat is er nodig om glucose om te zetten in ATP? Vitamines en mineralen. Wanneer het lichaam deze niet of onvoldoende heeft (wat het geval is bij bewerkte suikers uit frisdrank/siroop bijvoorbeeld) zal het omzetten van glucose tot ATP moeizaam gaan en veel te langzaam.
Je bloedsuikerspiegel na drastische verlaging KAN je lichaam mbv hormonen weer verhogen en zal het ook doen, maar zal het lichaam OOK moeizaam kunnen in afwezigheid van vitamines en mineralen.
Wanneer DAT te traag verloopt, dreigen de hersenen een tekort aan aanvoer te krijgen en DAN heerst er stress.
Als gevolg hiervan, dus als gevolg van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel worden dan ook vaak stresshormonen afgegeven; als eerste adrenaline.
Dit alles is OOK weer belastend voor je vaten, vaatwanden en hersenen!

5 g Glucose voortkomend uit vloeibare, bewerkte suikers ZONDER vezels en vitamines en mineralen t.o.v. 5 g glucose, welke voortkomt uit een bron MET vitamines en mineralen EN vezels en daardoor VEEL langzamer je bloedbaan is gekomen (eet je fruit dus wel in zijn geheel i.p.v. geperst is dan misschien wel dezelfde hoeveelheid glucose en dus energie, welke volgens de heersende denkwijze gewoon allebei gelijk verbrand kunnen worden door het lichaam en zou dus geen verschil moeten maken, maar maakt een wereld van verschil mbt de hormoonbalans, stress, belasting vaatwanden en hersenen EN snelheid van opname in de bloedbaan EN mogelijkheid tot omzetten tot werkelijk te benutten energie!

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diƫtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!