Vandaag een antwoord op de vraag van Paulien:
- Mijn energieniveau is erg laag. Dit vind ik vreemd, want mijn calorie inname is best hoog. Je energieniveau zal enkel laag zijn wanneer je lichaam een calorie tekort ervaart, toch?!
Je energieniveau
Je energie niveau zal laag zijn wanneer je cellen tekorten ervaren in calorie leverende voedingsstoffen.
Energie kan enkel geproduceerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in calorie leverende voedingsstoffen heersen in je cellen namelijk.
Het aanleveren van calorie leverende voedingsstoffen
In je voeding zijn vele calorie leverende voedingsstoffen aanwezig:
- Koolhydraat moleculen.
- Eiwit moleculen.
- Vet moleculen.
Dit betreffen macronutriënten (grote voedingsstof moleculen).
Macronutriënten (grote voedingsstof moleculen) zijn te groot om opgenomen te kunnen worden in je darmwand.
Dit betekent dat ze eerst verteerd (gesplitst) moeten worden tot kleinere delen (enkelvoudige moleculen) in je mondholte, maag en darmen alvorens ze opgenomen kunnen worden in je darmwand.
Dit betekent tevens dat wanneer de vertering van calorie leverende voedingsstoffen (macronutriënten) in je mondholte, maag en darmen slecht verloopt, de calorie leverende voedingsstoffen die aanwezig zijn in je voeding niet opgenomen zullen worden in je darmwand, de cellen in je lichaam regelmatig tekorten in calorie leverende voedingsstoffen zullen ervaren en je energieniveau laag zal zijn.
De vertering van calorie leverende voedingsstoffen
In de wand van je mondholte, de wand van je maag en de wand van je darmen zijn vele kliercellen aanwezig.
In deze kliercellen kunnen (net als in al je andere lichaamscellen) twee soorten processen uitgevoerd worden:
- Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
- Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.
Gedurende de
uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen worden er in en door de
kliercellen in de wand van je mondholte, maag en darmen spijsverteringssappen
(waaronder spijsverteringssappen met spijsverteringsenzymen (hydrolasen) daarin
aanwezig) gevormd en uitgescheiden.
Weet je wat de consequentie is wanneer de kliercellen in de wand van je
mondholte, maag en darmen niet goed in staat zijn om anabole
stofwisselingsprocessen uit te voeren en daardoor niet goed in staat zijn om
spijsverteringssappen te vormen en uitscheiden?
- Dan kunnen calorie leverende voedingsstof moleculen (koolhydraat moleculen, eiwit moleculen en vet moleculen) niet verteerd (gesplitst) worden tot kleinere delen (enkelvoudige moleculen) in je mondholte, maag en darmen.
- Dan kunnen de verteringsproducten van calorie leverende voedingsstof moleculen (glucose moleculen, aminozuren en vetzuren) niet opgenomen worden in je darmwand.
- Dan zullen de cellen in je lichaam tekorten in calorie leverende voedingsstoffen gaan ervaren.
- Dan zal je energieniveau laag zijn.
De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen
Anabole stofwisselingsprocessen (waar de opname van calorie leverende voedingsstoffen in je darmwand en de productie van energie in je cellen van afhangt) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen (waaronder de kliercellen in de wand van je mondholte, maag en darmen) wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.
Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel bewerkstelligen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.
De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:
- Alle vitamines.
- Alle mineralen.
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
- Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
- Alcohol.
Dit betekent dat wanneer je calorierijke voeding onvoldoende voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorzien in niet-essentiële stoffen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder de kliercellen in de wand van je mondholte, maag en darmen) slecht zal verlopen, de vertering van calorie leverende voedingsstof moleculen (macronutriënten) tot kleinere delen in je mondholte, maag en darmen slecht zal verlopen, de opname van de verteringsproducten van calorie leverende voedingsstof moleculen in je darmwand slecht zal verlopen, de cellen in je lichaam tekorten in calorie leverende voedingsstoffen zullen ervaren en je energieniveau laag zal zijn.
Conclusie:
- Dit komt omdat de cellen in je lichaam ook tekorten in calorie leverende voedingstoffen kunnen ervaren wanneer je voeding calorierijk is. Dit is aan de orde wanneer je calorierijke voeding tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen veroorzaakt in je lijf. Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, dan zal de vertering van calorie leverende voedingsstof moleculen (macronutriënten) tot kleinere delen in je mondholte, maag en darmen niet goed verlopen en zal ook de opname van calorie leverende voedingsstoffen in je darmwand niet goed verlopen namelijk.
Add comment