Vandaag een antwoord op de vraag van Laura:

  • Ik heb gelezen dat het erg belangrijk is om voldoende vetten in je voeding op te nemen wanneer je lichaamsvet wilt verliezen. Hoe zit dat?

Het verlies van lichaamsvet

Om lichaamsvet te kunnen verliezen moeten je cellen in staat zijn om vrije vetzuren te verbranden in hun mitochondriën (energiefabriekjes).

Hiertoe zijn je cellen echter niet in staat wanneer vrije vetzuren (water vrezende voedingsstof moleculen) niet getransporteerd kunnen worden doorheen waterrijk milieu.

Wanneer vrije vetzuren (water vrezende voedingsstof moleculen) niet getransporteerd kunnen worden doorheen waterrijk milieu, dan kunnen ze de mitochondriën (de energiefabriekjes) van je cellen niet bereiken namelijk.

Dit betekent dat wanneer vrije vetzuren niet getransporteerd kunnen worden door waterrijk milieu, er geen verbranding van vrije vetzuren plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen en je geen lichaamsvet zult verliezen.

Het transport van vrije vetzuren (water vrezende voedingsstof moleculen) door waterrijk milieu

Om vrije vetzuren (water vrezende voedingsstof moleculen) in waterrijk milieu op te kunnen nemen, moeten ze eerst gebonden worden aan moleculen met emulgerende eigenschappen.

Moleculen met emulgerende eigenschappen (quaternaire ammoniumzouten genaamd) kunnen enkel in en door je levercellen gevormd worden gedurende de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je levercellen slecht verloopt, er geen moleculen met emulgerende eigenschappen gevormd zullen worden in en door je levercellen, vrije vetzuren niet door waterrijk milieu getransporteerd kunnen worden, er geen verbranding van vrije vetzuren plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen en je geen lichaamsvet zult verliezen.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming van moleculen met emulgerende eigenschappen, de verbranding van vrije vetzuren in de mitochondriën van je cellen en het verlies van lichaamsvet van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.

Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel  voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.

De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:

  • Alle vitamines.
  • Alle mineralen.
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
  • Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
  • Alcohol.

Dit betekent dat wanneer je voeding onvoldoende voorziet in essentiële vetzuren en essentiële vet oplosbare vitamines, er tekorten in essentiële voedingsstoffen in je lijf zullen heersen, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen slecht zal zijn, er geen moleculen met emulgerende eigenschappen gevormd zullen worden in en door je levercellen, vrije vetzuren niet door waterrijk milieu getransporteerd kunnen worden, er geen verbranding van vrije vetzuren plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen en je geen lichaamsvet zult verliezen.

Conclusie:

  • Wanneer je voeding onvoldoende essentiële vetzuren en onvoldoende essentiële vet oplosbare vitamines bezit, dan zullen er tekorten in deze essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf. Wanneer er tekorten in essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf, dan zal de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen slecht verlopen, zullen er geen moleculen met emulgerende eigenschappen gevormd worden in en door je levercellen, kunnen vrije vetzuren niet door waterrijk milieu getransporteerd worden, zal er geen verbranding van vrije vetzuren plaatsvinden in de mitochondriën van je cellen en zal je geen lichaamsvet zult verliezen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!