Vandaag een antwoord op de vraag van Paula:
- Ik heb in het verleden al meerdere malen een flinke daling in lichaamsgewicht bereikt m.b.v. een dieet, maar het is me nog nooit gelukt om veel lichaamsvetmassa te verliezen gedurende het verlies van gewicht. Zelfs niet m.b.v. een koolhydraat beperkt dieet. Hoe kan dat?
Het verlies van vetmassa
Vetmassa zal je enkel verliezen wanneer er regelmatig vetzuur verbranding i.p.v. glucose verbranding plaatsvindt in de mitochondriën (energiefabriekjes) van je cellen.
Dit betekent dat wanneer je maar weinig vetmassa verliest gedurende het verlies van gewicht, er maar weinig vetzuur verbranding i.p.v. glucose verbranding plaatsvindt in de mitochondriën (energiefabriekjes) van je cellen gedurende het verlies van gewicht.
Vetzuur verbranding
Vetzuren zijn hydrofobe (water vrezende) voedingsstof moleculen.
Hydrofobe voedingsstof moleculen kunnen enkel opgenomen worden in waterrijk milieu zoals je cel vloeistof (cytoplasma) wanneer deze gebonden zijn aan een molecuul met emulgerende (zowel water als vet aantrekkende) eigenschappen.
Carnitine is een voorbeeld van een molecuul met emulgerende (zowel water als vet aantrekkende) eigenschappen.
Dit molecuul verzorgt het transport van vetzuren vanaf het celmembraan van je cellen richting de membranen van de mitochondriën van je cellen.
Dit betekent dat wanneer je maar weinig vetmassa verliest gedurende het verlies van gewicht, het transport van vetzuren vanaf het celmembraan van je cellen richting de membranen van de mitochondriën van je cellen m.b.v. het emulgerende (water en vet aantrekkende) molecuul carnitine slecht verloopt.
De vorming van carnitine
Carnitine is een zogenaamd quaternair ammoniumzout.
Quaternaire ammoniumzouten, waaronder carnitine moleculen, moeten in en door je lever gevormd worden.
Deze worden gevormd gedurende de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je levercellen.
Dit betekent dat wanneer de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je levercellen slecht verloopt gedurende het verlies van gewicht, de vorming van carnitine moleculen uit zal blijven gedurende het verlies van gewicht, het transport van vetzuren vanaf het celmembraan van je cellen richting de membranen van de mitochondriën van je cellen niet plaats zal vinden gedurende het verlies van gewicht en er geen verbranding van vetzuren i.p.v. glucose moleculen plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen gedurende het verlies van gewicht.
De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen
Anabole stofwisselingsprocessen (waar de vorming van carnitine moleculen en de verbranding van vetzuren i.p.v. glucose moleculen in de mitochondriën van je cellen van afhangt) kunnen enkel goed uitgevoerd worden in en door je cellen (waaronder je levercellen) wanneer er geen tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf.
Het ontstaan van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen in je lijf kan je enkel voorkomen wanneer je voeding optimaal voorziet in vocht en essentiële voedingsstoffen en niet al teveel voorziet in niet-essentiële stoffen.
De verwerking van niet-essentiële stoffen doet je lijf uitputten van vocht en essentiële voedingsstoffen namelijk.
Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende (met name bouwstof leverende) voedingsstoffen:
- Alle vitamines.
- Alle mineralen.
- Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
- Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).
Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:
- Verse groenten.
- Vers fruit.
- Ei, mager vlees, (vette) vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
- Noten, zaden, pitten, algen en wieren (in zo min mogelijk bewerkte vorm).
Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:
- Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
- Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
- Cholesterol.
- Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces hebben ondergaan (en hun oorspronkelijke structuur hebben verloren).
- Voedingsstoffen die niet verteerbaar zijn.
- Alcohol.
Dit betekent dat wanneer je dieet onvoldoende voorziet in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen en (naar verhouding) teveel voorziet in bovengenoemde niet-essentiële stoffen, er regelmatig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen zullen heersen in je lijf gedurende het verlies van gewicht, de uitvoering van anabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen (waaronder je levercellen) slecht zal verlopen gedurende het verlies van gewicht, de vorming van nieuwe carnitine moleculen in en door je levercellen slecht zal verlopen gedurende het verlies van gewicht, het transport van vetzuren vanaf het celmembraan van je cellen richting de membranen van de mitochondriën van je cellen niet verzorgt kan worden (niet plaats kan vinden) gedurende het verlies van gewicht en er maar weinig verbranding van vetzuren i.p.v. glucose moleculen plaats zal vinden in de mitochondriën van je cellen gedurende het verlies van gewicht.
Conclusie:
- Dit komt omdat het verlies van vetmassa een goed verlopend transport van vetzuren vanaf het celmembraan van je cellen richting de membranen van de mitochondriën van je cellen vereist m.b.v. het molecuul carnitine. Dit transport kan en zal niet goed verlopen wanneer er regelmatig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen heersen in je lijf gedurende het verlies van gewicht. Kennelijk hebben er regelmatig tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen geheerst in je lijf gedurende de vele malen dat je gewicht hebt verloren m.b.v. een dieet.
Add comment