Vraag en antwoord: Een inspirerende BLEEKSELDERIJ-mail
Bleekselderij

Vandaag de vraag van een cliënt (ze had bleekselderij in huis), wat ze eigenlijk allemaal zou kunnen met bleekselderij, aangezien ze van huis uit maar één bereidingsvorm kende: in de vorm van een salade met knoflooksaus.
Ze was dan ook benieuwd naar een uitbreiding in haar “palet” en andere bereidingen en ook een “puurdere” bereiding, met puurdere ingrediënten.

Nadat ik haar onderstaande variatie-ideeën (welke ik nu ook met jullie deel, wanneer jullie andere bereidingsvormen van bleekselderij willen uitproberen en zo jullie “palet” willen vergroten) had gestuurd kreeg ik vanmiddag meteen al haar volgende antwoord:

Dank je wel.
De gehaktschotel met bleekselderij en tomaat was heerlijk!
Gaan we vaker doen..
Ik merk dat ik toch wel snel terugval in mijn ‘eigen’ dingen, (saai) terwijl jij toch heel veel smakelijke recepten hebt.

Heb jij dan ook een EIGEN ingrediënt en EIGEN vraag, waarin en waarover ik kan mee denken en inspireren en inhaken specifiek op JOU situatie en JOUW voorkeuren: Mail JIJ me ook JOUW vraag?

Zalm bleekselderijburgers

Wanneer je toch zalm en bleekselderij in huis hebt, wellicht handig en verstandig om gewoon eens een paar porties van deze burgers te maken, zodat je de dagen erna een makkelijke en voedzame snack binnen handbereik hebt en daarmee je eigen gemaksvoeding hebt gecreëerd (waar iedereen in drukke tijden wel behoefte aan heeft).
Je kan deze na bereiding warm eten, aangevuld met groenten als maaltijd, maar dus ook meerdere porties maken. Goed af laten koelen en in koelkast of vriezer bewaren voor latere dagen om dan als lunch of snack koud te eten, desgewenst aangevuld met extra rauwkost.

Ingrediënten (per portie):
Max. 60 g zalmfilet, vers of uit blik, zonder toevoegingen
Max. 2 stengels bleekselderij
Max. 1 ei
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g fijn gemalen kokos(rasp)
Max. 0.5 eetlepel ongezoete sojasaus (Tamari)
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Zout en peper
Knoflookpoeder
Chilivlokjes/poeder

Bereiding:
Doe de zalm en bleekselderij in een keukenmachine en maal/pureer deze kort tot een grove massa. Schep dit in een kom en voeg hier je ei, kokos, sojasaus, zout, peper en chilivlokjes aan toe. Meng dit alles goed tot een kleverige massa. Verhit de olie in een pan en vorm balletjes van je mengsel/beslag en doe deze in de pan. Druk ze dan aan tot burger vorm. Bak eerst aan één kant goudbruin en draai ze vervolgens na zo’n 2 minuten om om zo ook de andere kant gaar en goudbruin te bakken. Laat de burgers goed afkoelen en drogen alvorens te verpakken om koel te bewaren voor later.

Salade van bleekselderij en witlof met zalm

Je kan een salade, zo voedzaam en rijk gevuld als deze eten als avondmaaltijd, maar TUURLIJK (aangezien je lichaam de hele dag door mooie voedingsstoffen wel kan gebruiken) ook als lunch of snack.
Wanneer je deze dan ook maakt, maak je dan ook meteen een dubbele portie voor een eetmoment een latere dag, welke je dan zo lekker makkelijk kan pakken of mee kan nemen?

Ingrediënten (per portie):
Max. 1 stronkje witlof, fijn gesneden
Max. 300 g bleekselderij, fijn gesneden
Max. 20 g avocado, zeer fijn gesneden
Max. 120 g zalmfilet, vers of uit blik, maar dan zonder toegevoegde ingrediënten (kijk ingrediënten na)
Voor de dressing:
Max. 0.5 eetlepel koud geperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel pure mosterd (kijk ingrediënten na)
Max. 0.5 eetlepel citroensap
Peper en zout

Bereiding:
Vermeng de ingrediënten voor de dressing met elkaar. Doe alle overige ingrediënten, welke je hebt fijn gesneden samen in een kom. Giet hier je dressing over en meng alles goed door elkaar!

Kazige bleekselderijsoep

Je hebt deze ingrediënten in huis, hebt wel tijd en een pit over om deze soep te maken?
Maak je dan meteen meerdere porties?
Een soep is namelijk ideaal om al bereid voorradig te hebben in koelkast of vriezer, zodat je deze op een voor jou gewenst eetmoment en dag zo kan pakken en opwarmen en je dus je eigen gemaksvoeding hebt!

Ingrediënten (per portie):
Max. 300 g bleekselderij, grof gehakt
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Knoflookpoeder
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Een gewenste hoeveelheid eigen getrokken groentenbouillon (zie receptenbestand)
Max. 75 g feta
Basilicum, kervel of peterselie, grof gehakt
Peper en zout

Bereiding:
Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de uisnippers met knoflookpoeder. Voeg de grof gesneden bleekselderij toe en wanneer deze zacht begint te worden ook de gesneden tomaten. Voeg vervolgens de bouillon toe. Breng dit aan de kook en laat dit zo’n 20 minuten pruttelen. Snijd je feta fijn en roer dit er vervolgens door, maar laat het niet door koken. Roer de kruiden en desgewenst extra peper en zout er op het laatst door of garneer hiermee.

Kazige bleekselderijschotel

Ovenschotels kan je heel prettig al prepareren op een rustig moment van je dag.
Zo hoef je enkel rond etenstijd de schotel nog maar in de oven te plaatsen en daarna op te eten.
Ten tijde van deze oven-tijd, zou je dan ook je gasfornuis kunnen benutten om nog iets anders (voor) te bereiden, zoals je lunch of voedzame snacks voor latere dagen met misschien slim overgehouden prei, spinazie of tomaten in dit geval!
Bloemkool- of venkelpuree bereiden, terwijl je ovenschaal in de oven staat om erbij te serveren/eten is een tip als aanvulling, maar is niet noodzakelijk.

Ingrediënten (per portie):
Max. 500 g bleekselderij, in grove stukken gesneden
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie
Max. 10 g ui, gesnipperd
Knoflookpoeder
Venkelzaad
Max. 200 g tomaten, fijn gesneden
Max. 1 eetlepel tomatenpuree, puur en ongezoet (ingrediënten nakijken)
Tijm, fijn gehakt
Max. 35 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de helft vd olie in een pan en fruit de uisnippers. Voeg vervolgens de bleekselderij toe en smoor deze tot ze zacht zijn. Verhit de andere helft vd olie in een andere pan en doe hier de knoflookpoeder en venkelzaad in. Bak deze even zodat een geurige olie ontstaat en voeg vervolgens de tomaten en -puree toe. Voeg ook een beetje water toe en zout en peper. Kook dit een half uurtje tot het vocht weer wat verdampt is en een ingedikte saus is ontstaan en de tomaten dus zacht zijn geworden. Verdeel een del van je ontstane tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Wanneer de bleekselderij wat gekleurd is, nadat het diens vocht heeft verloren, verspreid dit dan over de tomatensaus. Doe daar de rest van de saus weer op en bestrooi dit met de tijm en de kaas als ook zout en peper en bak dit zo’n 20 minuten in de voor verwarmde oven tot de kaas is gesmolten en wat krokant is geworden.

Bleekselderijfrittata uit de pan

Wanneer je meerdere porties zou maken voor later gebruik, vermenigvuldig dan dit recept en snijd je ronde frittata na bereiding in de hoeveelheid porties/punten waarmee je het recept hebt vermenigvuldigd.

Ingrediënten:
Max. 200 g bleekselderij, in stukjes gesneden
Max. 1 (groene) paprika, in stukjes gesneden
Max. 100 g paddenstoelen/champignons, in reepjes gesneden
Een paar blaadjes rucola/andere sla
Max. 2 eieren, los geklopt
Max. 20 g pure, ongezoete kokosmelk
Max. 0.5 eetlepel kokos/olijfolie
Italiaanse tuinkruiden
Zout en peper

Bereiding:
Breng water aan de kook en blancheer hierin je paprika en bleekselderij kort/beetgaar. Verhit de olie in een pan en bak hierin al je groenten (dus ook de geblancheerde groenten) kort, behalve de sla). Klop je eieren samen met de kokosmelk en kruiden, zout en peper los. Verdeel je sla, grof gesneden over de gebakken groenten in je pan en giet hierover je ei-mengsel. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat dit langzaam garen tot het ei gestold is en een mooie kleur heeft gekregen. Garneer met een blaadje basilicum.

Romige bleekselderijsoep

Wanneer je meerdere porties zou maken, wellicht ook een idee soep mee te nemen, wanneer je de mogelijkheid hebt dit op te warmen of wanneer je een goede thermos hebt, zodat je lekker warm kan lunchen? Ook een idee om lekker nog een portie soep te pakken, wanneer je ’s avonds eenmaal bent neer geploft op de bank?

Ingrediënten:
Max. 300 g bleekselderij, grof gehakt
Water
Eigen gemaakte bouillon (zie receptenbestand 2014)
Zout
Uipoeder
Max. 150 g hüttenkäse
Max. 1 eetlepel kokos/olijfolie

Bereiding:
Doe de bleekselderij in een soeppan en voeg water en/of bouillon toe, zodat de bleekselderij net onder water staat. Breng dit aan de kook en kook dit zo’n 20 minuten tot de bleekselderij zacht is gekookt. Pureer de soep vervolgens tot een gladde soep in keukenmachine of met staafmixer. Verhit de pan vervolgens weer en roer er de hüttenkäse en uipoeder door. Op het laatst ook de olie en wanneer dit alles goed is vermengd kan je serveren. Extra salade of warme groenten hierbij eten mag en kan altijd!

Eigengemaakte groentenbouillon

Ingrediënten (voor zo’n 2 liter):
Max. 1 theelepel (kokos)olie
Groenterestanten, zoals prei, bleekselderij, bloemkool(bladeren)etc.
Max. 2 blaadjes laurier
Een paar takjes tijm
4 hele peperkorrels
Zout naar smaak
2 liter water

Bereiding:
Verhit de olie en fruit hierin de groenten. Voeg water toe, samen met de kruiden en specerijen. Breng dit aan de kook, maar niet te hard. Laat dit zo’n 2 uur pruttelen (langer mag ook). Zeef de bouillon nadien en voeg naar wens nog meer zout toe. Om sneller af te laten koelen kan je de pan in koud water zetten. Je kan de bouillon invriezen of een week in de koelkast bewaren.

Tonijnsalade

Ingrediënten:
Max. 60 g tonijn; dit kan uit blik, maar kijk de ingrediënten na op
onnodige toevoegingen, afgegoten en verkruimeld
Max. 1 hardgekookt (scharrel)ei
Max. 100 g verscheurde sla
Max. 50 g bladspinazie, in kleine stukjes gescheurd
Max. 20 bleekselderijstengels, fijngesneden
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 0.5 eetlepel azijn/citroensap
Knoflookpoeder
Max. 1 eetlepel kappertjes; kijk ook hier de ingrediënten na op onnodige toevoegingen
Zout en peper

Bereiding:
Doe je sla, spinazie en bleekselderij in een kom. Gooi hier je verkruimelde tonijn bovenop, snijd je
gekookte ei in stukjes en voeg ook deze toe. Vermeng in een kommetje de olie met de azijn/citroensap,
zout, peper en knoflookpoeder. Besprenkel je salade met deze dressing, voeg de kappertjes toe en
vermeng alles goed! Koel bewaren wanneer je dit voor later voorbereidt!

Champignonsalade

Ingrediënten:
Max. 300 g bleekselderij
Max. 100 g prei
Max, 250 g champignons
Max. 55 g 20+ kaas
Max. 4 zure augurken, zonder toevoegingen
Max. 0.5 eetlepel (kokos)olie
Max. 5 g pijnboompitjes
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete tomatenpuree
Peper

Bereiding:
Snijd de bleekselderij in kleine stukjes. Breng water aan de kook en blancheer de bleekselderij zo’n 5
minuten. Halveer in de tussentijd de champignons en bak ze bruin/gaar in de (kokos)olie. Laat de
bleekselderij en champignons vervolgens afkoelen. Snijd de kaas in blokjes en prei en augurken in
kleine ringetjes/plakjes. Vermeng vervolgens alle ingrediënten door elkaar.
Als maaltijd of tussendoortje in te zetten op een eetmoment naar eigen keus. Koel te bewaren en mee
te nemen en elders te nuttigen.

Bleekselderijsnack met kaas

Ingrediënten:
Zoveel bleekselderijstengels als je wilt/nodig hebt
Max. 1 fijngehakt rood pepertje
Max. 20 g geraspte parmesaanse kaas
Max. 50 g hüttenkäse
Max. 10 g ui, geraspt
Cayennepeper
Max. 1 eetlepel koudgeperste olijfolie of max. 10 g fijngehakte nootjes

Bereiding:
Doe de hüttenkäse in een keukenmachine en maal dit tot een gladde massa ontstaat. Vermeng dit met
de geraspte kaas. Roer hier de uienrasp en fijngehakt pepertje en de olie/fijngehakte noten door. Breng
op smaak met cayennepeper. Dek dit af en zet dit zo’n 2 uur in de koelkast. Vul vlak voor gebruik je
stengels met het afgekoelde pittige kaasmengsel.

Bleekselderijsnack met noten

Ingrediënten:
Zoveel bleekselderij als je maar nodig hebt
Max. 10 walnoten, grof gehakt
Max. 75 g feta of max. 150 g hüttenkäse
Eventueel kruiden naar eigen smaak en wens of een 0.5 eetlepel
citroensap

Bereiding:
Vermeng de gehakte noten met de feta/hüttenkäse, met de hand of in een keukenmachine, met elkaar
met eventueel citroensap en/of kruiden naar wens hier extra door verwerkt. Vul je bleekselderijstengels
met dit mengsel. Bewaar koel, wanneer je het hebt voorbereid voor later of om mee te nemen!

Pittige bleekselderijsnack

Ingrediënten:
Max. 150 g hüttenkäse Max. 0.5 eetlepel koudgeperste olijfolie
Max. 30 g fijngehakte olijven, puur, zonder toevoegingen
Max. 1 rode paprika, zeer fijn gesneden
Peterselie, fijngehakt
Tijm
103
Uipoeder
Zoveel bleekselderijstengels als je maar nodig hebt

Bereiding:
Vermeng de hüttenkäse goed met de overige ingrediënten muv de bleekselderij. Vul je
bleekselderijstengels met dit mengsel. Dek dit af en zet dit minstens een uur in de koelkast voor het op
te eten/te serveren/klaar te zetten als hapje of mee te nemen (ook gekoeld) als snack.

Hamsalade

Deze hamsalade kan je als salade op stevige rauwkost smeren,
zoals plakjes komkommer. Als vulling van een uitgeholde
komkommer, tomaat of paprika gebruiken of als vulling van een
slawrap of wellicht zelfs gewoon zo opeten met een lepel!

Ingrediënten:
Max. 120 magere varkenslappen, voorgekookt ofwel max. 120 g ham, maar dan wel een biologische
variant zonder onnodig toegevoegde ingrediënten
Max. 300 g gesneden bleekselderij
Max. 10 g ui, gesnipperd
Max. 100 g fijngesneden zure augurken, zonder onnodig toegevoegde ingrediënten
Max. 35 g avocado
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 1 eetlepel pure, ongezoete mosterd
Peper

Bereiding:
Doe alle ingrediënten samen in een keukenmachine en maal dit tot een gewenste consistentie. Koel
bewaren! Deze hoeveelheid is voor één persoon en één eetmoment naar keuze; slawrap als lunch of als
salade met/op/in rauwkost als hapje tussendoor

Vitaminerijk en vochtafdrijvend drankje

Wanneer je je opgeblazen voelt, vocht vasthoudt en/of
afvalstoffen zich opstapelen helpen vezels, vitamines en vocht dit
af te voeren en neutraliseren. Dit drankje is dan ook (enkel als je
het lekker vindt, want nooit iets met tegenzin gaan drinken) erg
geschikt om momenten waar je wel de vitamines uit groente nodig
hebt, maar hier niet aan toekomt of zin in hebt op dat moment,
aan te leveren als ook meteen je vocht aan te leveren, wanneer je
iets eet wat geen groente bevat. Weet dat je hierbij niet de vezels uit groente optimaal benut, dus kies
als vetbron vezelrijke noten of zaden, zodat je ook die niet tekort komt.

Ingrediënten:
10 stengels bleekselderij (biologisch)
1-2 grote komkommers (biologisch)
Halve krop sla (biologisch)
1 citroen (biologisch)
Gemberpoeder

Bereiding:
Doe alle ingredïenten in een blender, behalve de citroen, en meng/pureer het goed. Knijp de citroen
erbij uit, vermeng dit en zet je drankje lekker koel weg. Drink dit gedurende dag; met name op
momenten dat je je eiwitten en vetten binnenkrijgt, maar wellicht je groenten nog mist.

Komkommer peterseliesmoothie

Ingrediënten:
Max. 1 komkommer
Max. 1 stronk bleekselderij
Max. 0.5 eetlepel kokosolie
Max. 20 g avocado
Peterselie
Zout

Bereiding:
Was de komkommer (liefst biologisch) en was en schil de bleekselderij (liefst biologisch, want in zo’n
sap kan je anders heel makkelijk veel onnodige stoffen geconcentreerd binnenkrijgen). Snijd de
gewenste hoeveelheid vd avocado. Hak de peterselie. Doe de ingrediënten in een slowjuicer of blender.
Laat deze net zo lang draaien tot een gladde, frisse smoothie is ontstaan. Water en ijsblokjes kunnen
naar wens toegevoegd worden.
Dit is een bron van mooie vitamines uit groente, mooie vetten uit de kokosolie en avocado, maar mist
eiwitten. We willen uiteraard wel verzadiging en stimulatie van vetverbranding en dus geen
spierafbraak, dus zet je dit in als voedzaam eetmoment, dient dit nog aangevuld te worden met een
mooie bron van magere eiwitten; kwark/huttenkäse er bij door of ernaast gegeten of ei/vlees/vis/kaas
erbij gegeten.
Komkommer kan vervangen worden door venkel. De kokosolie/avocado door mooie vetten uit
hennep/lijn/chia of andere zaadjes en de peterselie door munt.

Gehaktschotel

Ingrediënten:
Max. 60 g mager rundergehakt
Max. 1 ei
Max. 200 g bleekselderij, fijngesneden
Max. 200 g cherrytomaatjes, gehalveerd
Max. 1 eetlepel, pure, ongezoete mosterd
Knoflookpoeder
Zout
Max. 1 eetlepel (kokos)olie

Bereiding:
Verhit de olie in een pan. Bak hierin je gehakt rul en bruin. Voeg de bleekselderij en tomaatjes toe en bak dit
onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten mee. Breek het ei open boven je pan en mix dit door je gerecht en roer
net zo lang en goed tot ook dit korreltjes vormt. Voeg de mosterd en knoflook toe en bak dit mee tot je eikorrels
stevig zijn geworden. Voeg zout toe naar eigen smaak en wens.

Avocado-eisalade

Geschikt om zo weg te lepelen, aangevuld met rauwkost, maar en
uitgeholde komkommer of tomaat, bleekselderijstengel of schoongemaakte
paprika hiermee vullen als hapje welke je op tafel kan zetten en ook mee
kan nemen, kan natuurlijk ook, mist koel bewaard in de tussentijd!

Ingrediënten:
Max. 2 eieren, hard gekookt
Max. 35 g avocado
Max. 1 eetlepel citroensap
Max. 2 bleekselderijstengels, fijngesneden
Max. 50 g prei, fijngesneden
Max. 0.5 eetlepel pure, ongezoete mosterd (kijk de ingrediënten na)
Zout en peper

Bereiding:
Prak de avocado samen met het citroensap tot een puree. Snijd je eieren grof en vermeng deze samen met de
fijngesneden groenten met de avocadopuree en breng op smaak met zout en peper

Gevulde bleekselderij

Wanneer je hiervan in het voren meerdere porties maakt heb je ’s avonds
een frisse snack om op tafel te leggen, maar ook overdag wanneer je je
koelkast open trekt een frisse snack om te kunnen eten of mee te nemen
wanneer je weg van huis gaat.
Zoals je ziet op de afbeelding kan je de vulling ook gebruiken om
snoeptomaatjes en peultjes mee te vullen.

Ingrediënten:
Max. 35 g feta
Max. 75 g hüttenkäse
Voor vulling 1:
Een paar druppels tabasco
Max. 1 fijngehakt rood pepertje/rode paprika
Paprikapoeder
Peper en zout
Max. 5 g fijngehakte walnoten
Voor vulling 2:
Max. 30 g olijven, zonder toegevoegde ingrediënten, fijngehakt
Peterselie fijngehakt
Peper en zout
Bleekselderijstengels

Bereiding:
Vermeng de hüttenkäse met de feta, desgewenst gebruik makend van een blender. Verdeel dit over twee
kommetjes. Roer de ingrediënten van vulling 1 door het eerste schaaltje tot een rode/pittige vulling en roer de
ingrediënten van vulling 2 door de kaas in het tweede schaaltje tot een kruidige, groene vulling. Vul je
bleekselderijstengels met deze vulling! Bestrooi de pittige variant met paprikapoeder of chilivlokjes en de
kruidige variant met de fijngehakte peterselie

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!