Vandaag een antwoord op de vraag van Bernadette: 

  • Ik heb begrepen dat de werking van het hormoon insuline (het hormoon die je cellen stimuleert om glucose op te nemen vanuit het extracellulaire milieu) zal verslechteren, wanneer de insuline gevoeligheid in je lijf laag is. Kan ik met mijn voeding ook invloed uitoefenen op de insuline gevoeligheid in mijn lijf?

De insuline gevoeligheid in je lijf

De insuline gevoeligheid in je lijf zal laag zijn (waardoor de werking van het hormoon insuline zal verslechteren en je bloedsuikerspiegel verhoogd zal raken), wanneer de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) in en door je cellen niet goed verloopt.

Wanneer je cellen nog teveel afvalstoffen (nog teveel stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen bezitten, dan zal de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je cellen, kunnen nieuwe hormoon gestuurde enzymatische stofwisselingsprocessen zoals de vorming en uitscheiding van insuline receptoren (de vorming en uitscheiding van membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) in en door je cellen m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan dat kan versmelten met andere biologische lipidenmembranen) in en door je cellen niet goed verlopen, zullen je cellen geen insuline receptoren (geen membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) tussen de fosfolipiden in hun celmembranen bezitten, zullen je cellen niet in staat zijn om informatie afkomstig van het hormoon insuline te ontvangen en zullen je cellen ook niet in staat zijn om glucose op te nemen vanuit het extracellulaire milieu namelijk.

Dit betekent dat de insuline gevoeligheid in je lijf enkel hoog zal laag zijn, de werking van het hormoon insuline enkel goed zal zijn en het verhoogd raken van je bloedsuikerspiegel enkel voorkomen kan worden, wanneer de verdunning, neutralisatie en uitscheiding van de afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen) in en door je cellen goed verloopt.

De verdunning, neutralisatie en uitscheiding van afvalstoffen (stoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen)

In alle cellen van je lijf worden voortdurend stofwisselingsprocessen (dit betreffen hormoon gestuurde enzymatische processen) uitgevoerd.

Deze kan je onderverdelen in twee soorten processen:

  • Katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen.
  • Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Gedurende de uitvoering van katabole stofwisselingsprocessen in en door je cellen worden molecuul verbindingen (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten) opgenomen in je cellen en afgebroken tot kleinere delen in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) van je cellen, worden afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen (zowel water oplosbare, vet oplosbare als ook gasvormige varianten) gevormd en zal de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken verloren gaan in je cellen.

Nieuwe stofwisselingsprocessen (nieuwe hormoon gestuurde enzymatische processen) zoals de vorming en uitscheiding van insuline receptoren (de vorming en uitscheiding van membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) in en door je cellen m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan dat kan versmelten met andere biologische lipidenmembranen) kunnen pas uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer de afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen (zowel de water oplosbare, de vet oplosbare als ook de gasvormige varianten) in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) van je cellen verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden zijn m.b.v. ionen pompen (membraan gebonden eiwitten die het actief transport van elektrolyten met zuur bufferende eigenschappen doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het actief transport van polaire verbindingen zoals geneutraliseerde afvalstoffen en afbraak producten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) en de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken in je cellen hersteld is.

Zowel de vorming van nieuwe ionen pompen (de vorming van nieuwe membraan gebonden eiwitten die het actief transport van elektrolyten met zuur bufferende eigenschappen doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken), de vorming van nieuwe transport eiwitten (de vorming van nieuwe membraan gebonden eiwitten die het actief transport van polaire verbindingen zoals geneutraliseerde afvalstoffen en afbraak producten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) als ook de vorming van nieuwe insuline receptoren (de vorming van nieuwe membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) betreffen anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen.

Dit betekent dat de insuline gevoeligheid in je lijf enkel hoog zal laag zijn, de werking van het hormoon insuline enkel goed zal zijn en het verhoogd raken van je bloedsuikerspiegel enkel voorkomen kan worden, wanneer de uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen in en door je cellen na uitvoering van katabole (afbrekende stofwisselingsprocessen) goed verloopt.

De uitvoering van anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen

Anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen zoals de vorming en uitscheiding van insuline receptoren (de vorming en uitscheiding van membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) in en door je cellen m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan dat kan versmelten met andere biologische lipidenmembranen) kunnen enkel uitgevoerd worden in en door je cellen wanneer je cellen kunnen beschikken over voldoende vocht en voldoende bouwstoffen.

Hierover kunnen je cellen echter niet beschikken wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf.

Wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan kunnen de hormonen die je bloedwaardes reguleren en ook de gelijkmatige verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder zuurstofgas) over je weefsels en cellen reguleren niet goed werken en kunnen er uitsluitend katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen zoals de afbraak van membraan eiwitten in en door je cellen uitgevoerd worden o.i.v. stresshormonen (hormonen met uitsluitend katabole (afbrekende) eigenschappen) en geen anabole (opbouwende en herstellende) zoals de vorming van nieuwe ionen pompen (de vorming van nieuwe membraan gebonden eiwitten die het actief transport van elektrolyten met zuur bufferende eigenschappen doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken), de vorming van nieuwe transport eiwitten (de vorming van nieuwe membraan gebonden eiwitten die het actief transport van polaire verbindingen zoals geneutraliseerde afbraak producten en afvalstoffen doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) als ook de vorming van nieuwe insuline receptoren (de vorming van nieuwe membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) namelijk.

Dit betekent dat de insuline gevoeligheid in je lijf enkel hoog zal laag zijn, de werking van het hormoon insuline enkel goed zal zijn en het verhoogd raken van je bloedsuikerspiegel enkel voorkomen kan worden, wanneer je voeding (hetgeen je eet en drinkt) goed bijdraagt aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf.

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (dit zijn bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf

Het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf kan je enkel bereiken wanneer je voeding (liefst op elk moment dat je iets eet) zo optimaal mogelijk gaat voorzien in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en zo min mogelijk in niet-essentiële stoffen.

Gedurende de verwerking van niet-essentiële stoffen in je spijsverteringskanaal raakt je lichaam (raken je lichaamsweefsels en lichaamscellen) uitgeput van vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) waaronder essentiële aminozuren waaruit nieuwe ionen pompen (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het actief transport van elektrolyten met zuur bufferende eigenschappen doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken), nieuwe transport eiwitten (nieuwe membraan gebonden eiwitten die het actief transport van polaire verbindingen zoals geneutraliseerde afbraak producten en afvalstoffen doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) als ook nieuwe insuline receptoren (nieuwe membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) gevormd moeten worden namelijk.

Essentiële voedingsstoffen betreffen de volgende voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen):

  • Alle vitamines (zowel water oplosbare als vet oplosbare varianten).
  • Zes specifieke mineralen (calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor).
  • Negen specifieke spoorelementen (ijzer, jodium, koper, zink, selenium, mangaan, molybdeen, chroom en fluoride).
  • Negen specifieke aminozuren (histidine, lysine, tryptofaan, fenylalanine, leucine, isoleucine, methionine, valine en threonine).
  • Twee specifieke vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur).

Voedingsmiddelen die bovengenoemde voedingsstoffen volop bezitten betreffen:

  • Verse groenten.
  • Vers fruit.
  • Ei, mager vlees, magere vis en magere, naturel (aangezuurde) dierlijke zuivel of soja producten (in zo min mogelijk bewerkte en niet te sterk verhitte/ongebrande vorm).
  • Noten, zaden, pitten, algen, wieren en vette vis (in zo min mogelijk bewerkte en rauwe/onverhitte vorm).

Niet-essentiële stoffen betreffen de volgende voedingsstoffen:

  • Enkelvoudige suikers (zoals glucose, fructose en galactose).
  • Alle overige aminozuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Alle overige vetzuren (die hierboven niet genoemd worden).
  • Cholesterol.
  • Alle overige mineralen en spoorelementen (die hierboven niet genoemd worden).
  • Voedingsstoffen die een sterk bewerkingsproces of sterk verbrandingsproces hebben ondergaan (en daardoor hun oorspronkelijke structuur hebben verloren en niet meer als bouwstof/herstelstof kunnen dienen).

Dit betekent dat de insuline gevoeligheid in je lijf enkel hoog zal laag zijn, de werking van het hormoon insuline enkel goed zal zijn en het verhoogd raken van je bloedsuikerspiegel enkel voorkomen kan worden, wanneer je voeding (liefst op elk moment dat je iets eet) zo optimaal mogelijk gaat voorzien in vocht en bovengenoemde essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) en zo min mogelijk in bovengenoemde niet-essentiële stoffen.

Conclusie:

  • Ja, maar enkel wanneer je voeding voortdurend bij gaat dragen aan het oplossen van tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) in je lijf. Zolang en wanneer er tekorten in vocht en essentiële voedingsstoffen (bouwstoffen/herstelstoffen die je lichaam niet zelf kan vormen) heersen in je lijf, dan kunnen de hormonen die je bloedwaardes reguleren en de gelijkmatige verdeling van vocht en voedingsstoffen (waaronder zuurstofgas) over je weefsels en cellen reguleren niet goed werken, kunnen je cellen niet beschikken over voldoende vocht en bouwstoffen, zijn je cellen niet in staat om anabole (opbouwende en herstellende) stofwisselingsprocessen uit te voeren na katabole (afbrekende) stofwisselingsprocessen, kunnen de afbraak producten en afvalstoffen met zuurtegraad verhogende en belastende eigenschappen (zowel de water oplosbare, de vet oplosbare als ook de gasvormige varianten) in de lysosomen (afbraak en afval blaasjes met een biologisch lipidenmembraan) van je cellen niet goed verdund, geneutraliseerd en uitgescheiden worden m.b.v. ionen pompen (membraan gebonden eiwitten die het actief transport van elektrolyten met zuur bufferende eigenschappen doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken) en transport eiwitten (membraan gebonden eiwitten die het actief transport van polaire verbindingen zoals geneutraliseerde afvalstoffen en afbraak producten doorheen biologische lipidenmembranen mogelijk maken), zal de optimale zuurtegraad die stofwisselingsenzymen nodig hebben om goed te kunnen werken ontbreken in je cellen, kunnen nieuwe hormoon gestuurde enzymatische stofwisselingsprocessen zoals de vorming en uitscheiding van insuline receptoren (de vorming en uitscheiding van membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) in en door je cellen m.b.v. vesikels (transport en secretie blaasjes met een biologisch lipidenmembraan dat kan versmelten met andere biologische lipidenmembranen) in en door je cellen niet goed verlopen, zullen je cellen geen insuline receptoren (geen membraan gebonden eiwitten die de ontvangst van informatie afkomstig van het hormoon insuline mogelijk maken) tussen de fosfolipiden in hun celmembranen bezitten, zullen je cellen niet in staat zijn om informatie afkomstig van het hormoon insuline te ontvangen en zullen je cellen ook niet in staat zijn om glucose op te nemen vanuit het extracellulaire milieu namelijk.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!