Vandaag een antwoord op de vraag van Christina:

  • Is brood gemaakt van amandelmeel gezond?

Gezond

De consumptie van amandelen draagt bij aan het behoud van een goede gezondheid omdat amandelen in onbewerkte toestand vele essentiële bouwstoffen leveren:

  • Vele vitamines (waaronder vitamine E, een vet oplosbare vitamine).
  • Vele mineralen.
  • Een aantal essentiële aminozuren.
  • Een essentieel vetzuur.

Essentiële bouwstoffen moet je lichaam voortdurend in intacte toestand via je voeding aangeleverd krijgen om na uitvoering van afbraakprocessen ook herstellende en opbouwende processen, zoals het herstel van beschadigde membraan vetten, uit te kunnen voeren.

Dit is erg belangrijk, want wanneer de vetten in je celmembranen na schade niet hersteld kunnen worden, dan worden je celmembranen minder goed doorlaatbaar en zal de stofwisseling in je lijf afnemen.

Licht, lucht en hoge temperaturen

Wanneer je amandelen tot meel vermaalt en een brood bakt op basis van dit meel, dan stel je bovengenoemde essentiële bouwstoffen (waaronder essentiële vetzuren) een tijd lang bloot aan licht, lucht en hoge temperaturen.

Wanneer essentiële vetzuren een tijd lang blootgesteld worden aan licht, lucht en hoge temperaturen, dan zullen deze gaan oxideren.

Wanneer de vetzuren in hetgeen je eet geoxideerd zijn, dan kunnen ze niet meer bijdragen aan het herstel van beschadigde membraan vetten in je celmembranen.

Sterker nog…

Wanneer de vetzuren in hetgeen je eet geoxideerd zijn, dan vormen het radicale stoffen welke de oxidatie van intacte membraan vetten in je celmembranen kunnen veroorzaken.

Dit betekent dat de consumptie van brood gemaakt van amandelmeel (in tegenstelling tot de consumptie van onbewerkte amandelen) niet bij kan dragen aan het behoud van een goede conditie van je celmembranen.

Conclusie:

  • Nee, want een voedingsmiddel kan enkel gezond genoemd worden wanneer de consumptie ervan bijdraagt aan een blijvend goed verloop van de stofwisseling in je lijf en dat is niet aan de orde wanneer de consumptie ervan niet bijdraagt aan het behoud van een goede conditie van je celmembranen.

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!