In dit artikel gaan we het hebben over het voorkomen van vitamine-tekorten in je lijf:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om vitamine-tekorten in je lijf te kunnen voorkomen.

Variatie

We weten en leren dat vitamines nodig zijn in ons lijf om de stofwisseling in ons lijf goed mogelijk te kunnen maken.

We weten en leren dat uit een vitamine-tekort in ons lijf vele klachten kunnen ontstaan.

We weten en leren dat een vitamine-tekort in ons lijf zoveel mogelijk met behulp van onze voeding voorkomen moet worden, aangezien ons lijf zelf geen vitamines kan maken.

We weten en leren dat variatie in je voeding hiervoor nodig is:

  • Koolhydraatrijke voeding bevat namelijk andere vitamines dan eiwitrijke en vetrijke voeding!
  • Plantaardige voeding bevat ook andere vitamines dan dierlijke voeding!

Kortom:

  • We weten en leren dat een vitamine-tekort in je lijf enkel voorkomen en aangevuld kan worden, wanneer je qua voeding voldoende varieert tussen bronnen van koolhydraten, bronnen van eiwitten en bronnen van vetten en tevens voldoende varieert tussen plantaardige en dierlijke voeding.

Wist je echter dat het aanbrengen van deze variatie in je voeding alsnog niet voldoende is om vitamine-tekorten in je lijf te kunnen voorkomen?

Lees maar mee!

Resorptie

Resorptie is de opname van voedingsstoffen in je darmen.

Resorptie van water-oplosbare vitamines vereist de aanwezigheid van intacte porie-eiwitten (ook wel kanaal-eiwitten genoemd) in je darmwand.

Resorptie van vet-oplosbare vitamines vereist de aanwezigheid van intacte celmembranen in je darmwand.

Stoffen welke de porie-eiwitten in je darmwand en de celmembranen van je darmwandcellen kunnen beschadigen zitten helaas volop in je voeding en worden tevens volop geproduceerd door de bacteriën in je darmen.

Dit betekent dat de resorptie van vitamines in je darmen zeer makkelijk kan verslechteren.

Gelukkig bezit je darmwand een beschermende laag van slijmstoffen (de mucosa genaamd) welke de porie-eiwitten in je darmwand en de celmembranen van je darmwandcellen beschermt en daardoor een goede resorptie van vitamines mogelijk helpt maken.

Ook deze beschermende laag van slijmstoffen kan echter beschadigd raken.

Wanneer deze beschermende laag van slijmstoffen beschadigd raakt, dan zal de resorptie van vitamines in je darmen alsnog verslechteren.

Gelukkig kan deze beschermende laag van slijmstoffen hersteld worden wanneer deze beschadigd is geraakt.

Voor dit herstel is echter wel de aanwezigheid van zeer specifieke stoffen in je voeding nodig.

Kortom:

  • Enkel wanneer je voeding deze stoffen (stoffen welke het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen mogelijk helpen maken) regelmatig bevat, dan kan een goede resorptie van vitamines gegarandeerd worden en kunnen vitamine-tekorten in je lijf voorkomen worden.

Conclusie:

  • Wanneer je je voeding goed varieert, maar deze alsnog tekortschiet in het aanleveren van de stoffen welke het herstel van de beschermende slijmvlieslaag in je darmen mogelijk helpen maken, dan kan de resorptie van vitamines in je darmen uiteindelijk niet goed plaatsvinden en kan een vitamine-tekort in je lijf alsnog ontstaan.

Groenten

Verse groenten bevat een combinatie van vocht en fermenteerbare vezels.

Fermenteerbare vezels helpen je darmwandcellen gezond te houden en in brandstof te voorzien en maken de productie van slijmstoffen door je sljmproducerende darmwandcellen mogelijk.

Verse groenten bevatten tevens vele verschillende essentiële suikers.

Acht verschillende essentiële suikers zijn nodig om de productie van slijmstoffen (glyco-proteïnes) door je slijmproducerende darmwandcellen mogelijk te maken.

Graanproducten (welke menig Nederlander volop consumeert) schieten tekort in essentiële suikers en bevatten hoofdzakelijk niet-fermenteerbare vezels.

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van graanproducten het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen niet mogelijk helpt maken en daardoor ook niet bijdraagt aan het voorkomen van een vitamine-tekort in je lijf.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van verse groenten noodzakelijk is om de  beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact te kunnen houden en een goede resorptie van vitamines mogelijk te kunnen maken.

Eiwitten

Alle eiwitten welke aanwezig zijn in je voeding bevatten aminozuren.

Acht van deze aminozuren (essentiële aminozuren) moeten voortdurend aanwezig zijn in je lijf om de productie van slijmstoffen (glyco-proteïnes) door je darmwandcellen mogelijk te kunnen maken en ook het herstel van de porie-eiwitten in je darmwand mogelijk te kunnen maken.

Plantaardige graan-eiwitten (welke menig Nederlander volop binnen krijgt) schieten tekort in deze acht essentiële aminozuren.

Enkel dierlijke eiwitten bevatten alle acht essentiële aminozuren.

Dit wil zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van graanproducten (met enkel plantaardige eiwitten daarin aanwezig) het herstel van de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen niet mogelijk helpt maken en ook het herstel van de porie-eiwitten niet mogelijk helpt maken en daardoor ook niet bijdraagt aan het voorkomen van een vitamine-tekort in je lijf.

Dit wil tevens zeggen dat:

  • De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten noodzakelijk is om de  beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact te kunnen houden, de porie-eiwitten in je darmwand na schade te kunnen herstellen en een goede resorptie van vitamines mogelijk te kunnen maken.

De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.

Dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn aanwezig in:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit (samen met wat vocht verhit).
  • Niet samen met suikers (aanwezig in bak- en braadproducten, kant-en-klare marinades en kant-en-klare kruidenmixen) verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis op hoge temperaturen zonder toevoeging van vocht en verhitten ze tevens in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor de beschermende laag van slijmstoffen in hun darmen alsnog niet hersteld kan worden na schade en vitamine-tekorten in hun lijf alsnog kunnen ontstaan.

Vetten

Alle vetten aanwezig in je voeding bevatten 3 vetzuurketens.

Deze vetten bevatten lang niet allemaal de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn echter voortdurend nodig in je lijf om de celmembranen van de slijmproducerende cellen in je darmen na schade te kunnen herstellen en zodoende de regelmatige productie van slijmstoffen in je darmen mogelijk te maken.

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Deze vetzuren zijn echter wel zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe membraanlipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor de celmembranen in hun darmen alsnog niet hersteld kunnen worden en een vitamine-tekort in hun lijf alsnog niet voorkomen kan worden.

Conclusie:

  • Wanneer je een vitamine-tekort in je lijf wilt voorkomen, dan moet je voeding zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten.

Vraag:

  • Ervaar jij klachten welke het gevolg kunnen zijn van een vitamine-tekort?
  • Is het vitamine-gehalte in je lijf wel eens gemeten?
  • Varieer jij voldoende tussen koolhydraten, eiwitten en vetten en tussen plantaardige en dierlijke voeding?
  • Kennelijk verloopt de resorptie van vitamines in je darmen niet goed!
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren om vitamine-tekorten zoveel mogelijk te kunnen voorkomen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!