In dit artikel gaan we het hebben over stagnatie:
- We gaan bespreken hoe je gewichts-stagnatie gedurende het volgen van een caloriebeperkend dieet kan voorkomen.
Lees je mee?
Gewichtsplateau
Elke keer wanneer je op dieet gaat kom je er weer op terecht:
- Een gewichtsplateau.
Wat is een gewichtsplateau?
- Een gewicht waar de weegschaal op blijft hangen en maar niet onder wil raken.
Zeer frustrerend vind je dat.
Maar ja, wat kan je er aan doen, behalve je dieet volhouden?
Nou, dat leer je deze dagen!
Oorzaak
Een stagnatie in gewicht is niet iets wat bij iedereen die een dieet volgt plaatsvindt.
Een stagnatie in gewicht is namelijk de consequentie van een verhoogde zuurtegraad in je lijf als gevolg van een opstapeling van zure afvalstoffen in je lijf.
Een opstapeling van zure afvalstoffen in je lijf kan gedurende het volgen van een dieet best voorkomen worden.
Een stagnatie in gewicht kan gedurende het volgen van een dieet dus ook best voorkomen worden.
Conclusie:
- Een stagnatie in gewicht kan voorkomen worden, wanneer je de afvoer van zure afvalstoffen gedurende je dieet voldoende ondersteunt en stimuleert.
Een beperking van de stofwisseling in je lijf
Gewichts-afname zal pas plaatsvinden in je lijf, wanneer de stofwisseling in je lijf (de energieproductie en het energieverbruik in je lijf) goed verloopt.
Heerst er een zeer beperkte stofwisseling in je lijf, dan zal gewichts-afname niet aan de orde zijn en zal je gewicht stagneren.
Wanneer zal de stofwisseling in je lijf goed verlopen en kan deze optimaal uitgevoerd worden?
- Wanneer er een optimale zuurtegraad heerst in je lijf.
Wanneer is de zuurtegraad in je lijf optimaal?
- Wanneer deze licht basisch is.
Wanneer je bezig bent met het volgen van een caloriebeperkend dieet, welke stofwisselingsprocessen vinden dan met name plaats in je lijf?
- Afbraakprocessen.
Wat zijn de nadelige bij-producten van afbraakprocessen?
- Zure afvalstoffen.
Wat is dan ook de consequentie van gewichtsafname en het volgen van een caloriebeperkend dieet?
- Een verhoogde productie van zure afvalstoffen in je lijf.
- Een verhoging van zuurtegraad in je lijf.
Waartoe leidt een verhoging van de zuurtegraad in je lijf?
- De productie van het stress-hormoon cortisol in je lijf.
- Een beperking van de stofwisseling in je lijf.
- Een grote kans op gewichts-stagnatie.
Conclusie:
- Een beperking van de stofwisseling in je lijf (met gewichts-stagnatie als gevolg) kan enkel voorkomen worden, wanneer de zure afvalstoffen (welke vrijkomen als gevolg van gewichts-afname en het volgen van een caloriebeperkend dieet) tijdig worden afgevoerd.
- Een beperking van de stofwisseling in je lijf (met gewichts-stagnatie als gevolg) kan enkel voorkomen worden, wanneer je dieet voldoende stoffen bevat welke een goede afvoer van zure afvalstoffen mogelijk maken.
Een goede afvoer van zure afvalstoffen
De afvoer van zure afvalstoffen kan enkel plaatsvinden, wanneer:
- Voldoende vocht en elektrolyten aanwezig zijn in je lijf om de zure afvalstoffen in je lijf tijdig te kunnen verdunnen.
- Voldoende aminozuren aanwezig zijn in je lijf om plasma-eiwitten te kunnen vormen welke een goede verdeling van vocht en elektrolyten mogelijk maken en een optimale zuurtegraad in je lijf helpen behouden.
- Voldoende essentiële vetzuren aanwezig zijn in je lijf om je celmembranen en darmwand te kunnen herstellen na schade.
Groenten
Groenten bevatten (in onbewerkte toestand):
- Vocht.
- Fermenteerbare voedingvezels.
Fermenteerbare voedingsvezels zijn voedingsvezels welke je goede darmbacteriën kunnen fermenteren.
Na fermentatie van deze vezels worden door je goede darmbacteriën stoffen geproduceerd welke bijdragen aan:
- Een optimale zuurtegraad in je darmen.
- Een gezonde darmwand.
- Een goed verlopend transport van vocht en elektrolyten vanuit je darmen richting je lijf.
- Een goed verlopende afvoer van zure afvalstoffen vanuit je lijf richting je darmen.
Kortom:
- Wanneer je caloriebeperkende dieet weinig tot geen groenten (en daardoor ook weinig tot geen vocht en fermenteerbare vezels) bevat, dan kan het transport van vocht en elektrolyten vanuit je darmen richting je lijf ten tijde van je dieet niet goed plaatsvinden, kan nde afvoer van afvalstoffen vanuit je lijf richting je darmen ten tijde van je dieet niet goed plaatsvinden, kan een opstapeling van afvalstoffen in je lijf ten tijde van je dieet niet voorkomen worden, kan een beperking van de stofwisseling in je lijf ten tijde van je dieet niet voorkomen worden en kan ook gewichts-stagnatie ten tijde van je dieet niet voorkomen worden.
Eiwitten
Eiwitten bevatten (mits ze intact en van dierlijke oorsprong zijn) vele essentiële bouwstoffen waaronder alle essentiële aminozuren.
Alle essentiële aminozuren heeft je lever nodig om nieuwe eiwitten zoals albumine te kunnen vormen.
Albumine is een plasma-eiwit welke bijdraagt aan een goede vocht-verdeling in je lijf en het behoud van een optimale zuurtegraad in je lijf.
Dit betekent dat wanneer je caloriebeperkte voeding tekortschiet in al deze essentiële aminozuren de optimale zuurtegraad in je lijf niet goed behouden kan blijven en de kans op gewichts-stagnatie gedurende het volgen van je dieet zal toenemen.
De aanwezigheid van eiwitten met intacte aminozuren in je spijsverteringskanaal is tevens nodig om een goede maagzuurproductie te kunnen behouden.
Een goede productie van maagzuur is nodig om een optimale resorptie van water en elektrolyten in je darmen te kunnen behouden.
Dit betekent dat wanneer je caloriebeperkte voeding tekortschiet in eiwitten waarvan de aminozuren nog intact zijn, het transport van vocht en elektrolyten vanuit je darmen richting je lijf zal verslechteren, de verdunning en afvoer van afvalstoffen uit je lijf zal verslechteren en de kans op gewichts-stagnatie gedurende het volgen van je dieet zal toenemen.
Kortom:
- Wanneer je dieet weinig tot geen dierlijke eiwitten met intacte aminozuren bevat, dan kan albumine ten tijde van je dieet niet goed gevormd worden, dan kan de maagzuurproductie ten tijde van je dieet gaan verslechteren, dan kan de resorptie van vocht en elektrolyten ten tijde van je dieet verslechteren, dan kan het ontstaan van een verhoogde zuurtegraad in je lijf ten tijde van je dieet niet goed voorkomen worden en kan ook gewichts-stagnatie gedurende het volgen van je caloriebeperkte dieet niet voorkomen worden.
Vetten
Vetten bevatten (mits ze omega 3 en 6 vetzuren bevatten en intact zijn) vele essentiële bouwstoffen.
Deze essentiële bouwstoffen uit vetten heeft je lichaam nodig om prostaglandines (weefselhormonen) te kunnen vormen.
Deze prostaglandines zijn nodig om je darmwand na schade te kunnen herstellen.
Deze essentiële bouwstoffen heeft je lichaam tevens nodig om je celmembranen te kunnen herstellen na schade.
Gedurende het volgen van een caloriebeperkend dieet kan je darmwand zeer makkelijk beschadigd raken en kunnen ook je celmembranen zeer makkelijk beschadigd raken door de aanwezigheid van vele zure afvalstoffen in je lijf welke vrijkomen bij allerhande afbraakprocessen in je lijf.
Gedurende het volgen van een caloriebeperkend dieet is het dan ook extra belangrijk dat je darmwand en celmembranen spoedig hersteld kunnen worden na schade, want anders kan de stofwisseling (opname van voedingsstoffen in je lijf en cellen, maar ook de afvoer van afvalstoffen uit je cellen en richting je darmen) niet goed blijven verlopen.
Kortom:
- Wanneer je caloriebeperkende dieet weinig tot geen vetten met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan kunnen prostaglandines ten tijde van je dieet niet goed gevormd worden, dan kan je darmwand beschadigd raken en na schade niet goed herstellen, dan kunnen ook je celmembranen beschadigd raken en na schade niet goed herstellen, dan kan een beperking van de stofwisseling in je lijf niet voorkomen worden en kan ook gewichts-stagnatie niet voorkomen worden.
Conclusie:
- Wanneer je gewichts-stagnatie wilt voorkomen, dan dient je dieet zeer regelmatig (liefst bij elke maaltijd) naast verse groenten en bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren ook intacte bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te bevatten.
Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:
- Rauwe, verse vette vis.
- Rauwe noten, zaden en pitten.
- Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Lucht.
- Licht.
- Hoge temperaturen.
- Chemicaliën.
Dit betekent dat je caloriebeperkende dieet regelmatig moet voorzien in bovenstaande bronnen van omega 3 en 6 vetzuren in onverhitte, onbewerkte toestand (dus geen geroosterde vette vis of geroosterde noten, maar rauwe en koude varianten hiervan).
Vraag:
- Blijft jouw gewicht ook altijd steken, wanneer je op dieet gaat?
- Bevat je dieet wel voldoende groenten, intacte dierlijke eiwitten en intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment