In dit artikel gaan we het hebben over albumine (een voedingsstof- en hormoon-transporterend eiwit welke zorgt voor voldoende vocht in je bloedbaan):
- We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de vorming van albumine in je lijf goed mogelijk te kunnen maken.
Lees je mee?
Ondervoeding
Ondervoede kindertjes in arme landen hebben vaak een bolle buik.
Deze bolle buik duidt op een vocht-ophoping in hun buikholte.
Een vocht-ophoping in je buikholte wordt normaal gesproken voorkomen door het eiwit albumine.
Verkeert je lichaam echter in een slechte voedingstoestand, dan worden de eiwitten in je bloedbaan (waaronder albumine) afgebroken onder invloed van het stress-hormoon cortisol.
Als gevolg van deze afbraak van albumine kan het vocht in je bloedbaan zomaar je weefsels (en dus ook je buikholte) in stromen.
Eiwit-tekort
Plasma-eiwitten (zoals albumine) kunnen enkel gevormd worden wanneer je voeding regelmatig eiwitten bevat.
Kijk je naar de voeding van ondervoede kindertjes in arme landen, dan schiet deze drastisch tekort in eiwitten:
- Hun voeding bestaat hoofdzakelijk uit koolhydraten (rijst, mais en knollen).
Dit verklaart dan ook hun bolle buik.
Wij hebben geen eiwit-tekort in onze voeding
In Nederland wordt behoorlijk veel gegeten en ook behoorlijk eiwitrijk gegeten vergeleken met hetgeen ondervoede kindertjes in arme landen eten.
Hierdoor vermoeden we dat het transport-eiwit albumine niet afgebroken wordt in ons lijf.
Hierdoor associëren we onze bolle buik over het algemeen ook niet met ondervoeding.
Toch is menig Nederlander ondervoed en komt de bolle buik van menig Nederlander hieruit voort.
De vorming van albumine
De vorming van albumine wordt uitgevoerd door je lever.
Om de vorming van albumine mogelijk te maken, moet je lever voorzien worden in alle essentiële aminozuren.
Om je lever te kunnen voorzien in alle essentiële aminozuren, moet je voeding regelmatig eiwitten bezitten welke alle essentiële aminozuren bezitten:
- Plantaardige eiwitten leveren helaas niet alle essentiële aminozuren en dragen daardoor niet gunstig bij aan de vorming van albumine.
- Dierlijke eiwitten leveren gelukkig wel alle essentiële aminozuren en dragen daardoor wel gunstig bij aan de vorming van albumine.
Wanneer je voeding regelmatig dierlijke eiwitten bevat, dan garandeert dit echter nog niet een goede vertering van die eiwitten tot aminozuren en garandeert dit ook niet de vorming van albumine door je lever.
Om de vertering van eiwitten en ook de vorming van albumine mogelijk te maken, moet namelijk een optimale zuurtegraad heersen in je lijf:
- Heerst er geen optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal, dan kunnen de eiwitten in je voeding niet verteerd worden.
- Heerst er geen optimale zuurtegraad in je lijf, dan kan je lever geen albumine vormen.
Conclusie:
- De regelmatige consumptie van eiwit-rijke voeding kan de vorming van albumine niet garanderen.
- De regelmatige consumptie van eiwit-rijke voeding kan ondervoeding niet voorkomen.
- De regelmatige consumptie van eiwit-rijke voeding kan de afbraak van albumine niet voorkomen.
- De regelmatige consumptie van eiwit-rijke voeding kan een vocht-ophoping in je buikholte niet voorkomen.
Het behoud van een optimale zuurtegraad
Een optimale zuurtegraad in je lijf kan enkel behouden blijven wanneer je lichaam regelmatig gevoed wordt met alle essentiële bouwstoffen:
- Alle essentiële vitamines
- Alle essentiële mineralen
- Alle essentiële suikers.
- Alle essentiële aminozuren.
- Alles essentiële vetzuren.
Ook ondervoeding kan enkel voorkomen worden wanneer je lichaam regelmatig gevoed wordt met alle essentiële bouwstoffen.
Dit betekent dat ook de vorming van albumine enkel gegarandeerd kan worden wanneer je lichaam regelmatig gevoed wordt met alle essentiële bouwstoffen en ook de afbraak van albumine enkel voorkomen kan worden wanneer je lichaam regelmatig gevoed wordt met alle essentiële bouwstoffen.
Conclusie:
- Wanneer je voeding tekortschiet in bovenstaande essentiële bouwstoffen, dan kan ook jouw bolle buik voort zijn gekomen uit de afbraak van albumine en kan ook jouw bolle buik het gevolg zijn van eiwit-ondervoeding (ook al eet je behoorlijk eiwit-rijk).
Groenten
Verse groenten leveren:
- Vitamines.
- Mineralen.
- Essentiële suikers.
Zonder deze stoffen aanwezig in je lijf kan een optimale zuurtegraad niet behouden blijven, kan de vertering van eiwitten niet goed plaatsvinden en kan de vorming van albumine niet goed uitgevoerd worden.
Dat wil zeggen dat:
- Een bolle buik het gevolg kan zijn van tekorten in verse groenten.
Eiwitten
Dierlijke eiwitten leveren:
- Vitamines.
- Mineralen.
- Alle essentiële aminozuren.
Zonder deze stoffen aanwezig in je lijf kan een optimale zuurtegraad in je lijf niet behouden blijven, kan de vertering van eiwitten niet goed plaatsvinden en kan de vorming van albumine niet goed uitgevoerd worden.
Dat wil zeggen dat:
- Een bolle buik het gevolg kan zijn van tekorten in dierlijke eiwitten.
De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in deze eiwitten niet meer intact zijn.
Dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn aanwezig in:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor hun voeding alsnog onvoldoende aminozuren levert om nieuwe eiwitten (zoals albumine) te kunnen vormen in hun lijf en zij alsnog ondervoed zijn.
Vetten
Vetten leveren:
- Vet-oplosbare vitamines.
- Mineralen.
- Vetzuren.
Niet alle vetten leveren echter de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
Zonder deze essentiële vetzuren aanwezig in je lijf kan je darmwand na schade niet goed hersteld worden, kan een optimale zuurtegraad in je spijsverteringskanaal en lijf niet behouden blijven, kan de vertering van eiwitten niet goed plaatsvinden en kan de vorming van albumine niet goed uitgevoerd worden.
Dat wil zeggen dat:
- Een bolle buik het gevolg kan zijn van tekorten in essentiële vetzuren
De essentiële vetzuren (omega 3 en 6 vetzuren) zijn (in intacte toestand) aanwezig in:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren hierin zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact (en kunnen niet meer als bouwstof voor nieuwe lipiden dienen), wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren vaak verhit, waardoor hun voeding alsnog onvoldoende aminozuren levert en zij alsnog ondervoed zijn.
Conclusie:
- Wanneer je de vorming van albumine in je lijf mogelijk wilt helpen maken (en vocht-ophoping in je buikholte wilt helpen voorkomen), dan moet je voeding regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten.
Vraag:
- Heb jij een bolle buik?
- Wellicht ben je wel ondervoed en moet albumine regelmatig afgebroken worden in je lijf!
- Bevat je voeding wel regelmatig verse groenten, dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en intacte omega 3 en 6 vetzuren?
Add comment