Vandaag gaan we het hebben over volkoren.
We gaan het hebben over de invloed van volkoren granen op:
- Je darmgezondheid.
- Je bloedsuikerspiegel.
- Je cholesterol- en vetgehalte.
Lees je mee?
De zieke samenleving
Menigeen kampt tegenwoordig met:
- Darmklachten.
- Een verhoogde bloedsuikerspiegel.
- Een verhoogd cholesterol- en vetgehalte in diens bloed.
De volgende diagnoses worden dan ook regelmatig gesteld:
- Prikkelbare darmsyndroom.
- Diabetes type 2.
- Hart- en vaatziekten.
Kortom:
- De samenleving vertoont heel wat gezondheidsklachten.
- De samenleving is ziek.
Conclusie:
- Menigeen voedt diens lichaam niet goed!
Het voedingsadvies
Welk voedingsadvies wordt bij bovengenoemde klachten heel frequent gegeven?
- Het advies volkoren graanproducten te gaan eten.
Hoe wordt dit voedingsadvies onderbouwd en wat wordt ons (middels dit advies) geleerd?
Ons wordt geleerd dat:
- De vezels in volkoren granen je darmen gezond helpen houden en je spijsvertering bevorderen.
- De vezels in volkoren granen zorgen voor een geleidelijke opname van glucose in je bloedbaan en daardoor kunnen bijdragen aan een goed gecontroleerde, stabiele bloedsuikerspiegel.
- De vezels in volkoren granen vet- en cholesterol-moleculen in je spijsverteringskanaal kunnen binden en daardoor kunnen bijdragen aan het verlagen van het vet- en cholesterolgehalte in je bloed.
Kortom:
We leren dat:
- Het eten van volkoren granen een gunstige uitwerking heeft op het prikkelbare darmsyndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Onjuiste informatie
Ik zal jullie vandaag verklappen en leren dat de voedingsadviezen welke gegeven worden helaas ONJUIST zijn!
Ik zal jullie vandaag verklappen en leren dat het gaan eten van volkoren graanproducten juist een AVERECHTS effect kan hebben op:
- Het prikkelbare darmsyndroom.
- Diabetes type 2.
- Hart- en vaatziekten.
Ik zal jullie vandaag verklappen en leren dat de vezels aanwezig in volkoren graanproducten NIET bijdragen aan:
- Het gezond houden van je darmen.
- Het verlagen of stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.
- Het verlagen van het cholesterol- en vetgehalte in je bloed.
Kortom:
- Ik zal jullie vandaag verklappen en leren dat je het voedingsadvies om volkoren graanproducten te gaan eten beter NIET op kan volgen, wanneer je kampt met darmklachten, een verhoogde bloedsuikerspiegel of een verhoogd cholesterol- en vetgehalte.
- Ik zal jullie vandaag verklappen en leren dat je beter geen volkoren graanproducten kan gaan eten (in de hoop en veronderstelling dat hierdoor je klachten zullen verminderen), aangezien de kans dat je klachten hierdoor toenemen groter is dan de kans dat ze hierdoor verminderen.
Lees je mee?
Vezelsoorten
Weet je wat WEL juist is en wat WEL klopt (m.b.t. hetgeen we aangeleerd krijgen)?
Het feit dat voedingsvezels gunstig kunnen bijdragen aan:
- Een gezonde darmwerking.
- Een goede spijsvertering.
- Een stabiele bloedsuikerspiegel.
- Een trage opname van glucose in je bloed.
- Het verlagen van je vet- en cholesterolgehalte in je bloed.
Weet je wat echter NIET juist is en NIET klopt?
- Dat de vezels aanwezig in volkoren graanproducten kunnen bijdragen aan deze gunstige effecten in je lijf!
Er zijn namelijk twee soorten voedingsvezels:
- Oplosbare voedingsvezels.
- Onoplosbare voedingsvezels.
Weet je welke voedingsvezels aanwezig zijn in de meeste volkoren graanproducten (gemaakt van tarwe)?
- Onoplosbare voedingsvezels.
Weet je welke voedingsvezels het echter zijn welke gunstige effecten hebben op je darmen, bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte?
- Oplosbare voedingsvezels.
Weet je welk effect het eten van volkoren graanproducten (boordevol glucose en onoplosbare vezels) heeft op:
- Je darmwerking.
- Je bloedsuikerspiegel.
- Je cholesterolgehalte.
Een NADELIG effect!
- Onoplosbare vezels versnellen de passage van voeding door je spijsverteringskanaal en hebben daardoor juist een negatief effect op je spijsvertering en darmklachten in plaats van een positief effect.
- Onoplosbare vezels (samen met de gluten in volkoren granen) irriteren je darmwand en hebben daardoor juist een negatief effect op je darmklachten in plaats van een positief effect.
- De grote hoeveelheden glucose (aanwezig in volkoren graanproducten) kunnen gistingsreacties veroorzaken en de Candida-bacterie (slechte darmbacterie) laten uitbreiden in je darmen, waardoor het eten van volkoren granen ook juist weer een nadelig i.p.v. een voordelig effect kan hebben op je darmgezondheid.
- De grote hoeveelheden glucose (aanwezig in volkoren graanproducten) hebben (door afwezigheid van vocht en oplosbare vezels in deze producten) tevens een nadelig effect op je bloedsuikerspiegel en doen je bloedsuikerspiegel juist verhogen i.p.v. verlagen of stabiliseren.
- De grote hoeveelheden glucose (aanwezig in volkoren graanproducten) veroorzaken (door de afwezigheid van vocht en oplosbare vezels in deze producten) een verhoogde vet- en cholesterolproductie in je lever en daardoor juist een verhoogd i.p.v. een verlaagd gehalte aan vet- en cholesterol in je bloed.
Conclusie:
- Voedingsvezels KUNNEN gunstig zijn, maar niet zomaar ALLE voedingsvezels hebben een gunstige uitwerking op je gezondheid!
Oplosbare vezels
Wat heb je vandaag geleerd?
Je hebt geleerd dat volkoren granen (met hoge gehaltes glucose, weinig vocht en helaas geen oplosbare vezels daarin aanwezig) NIET zorgen voor:
- Het verminderen van je darmklachten.
- Het verlagen van je bloedsuikerspiegel.
- Het verlagen van je cholesterol- en vetgehalte.
Er bestaat echter wel ANDERE voeding welke WEL zorgt voor:
- Het verminderen van je darmklachten.
- Het verlagen van je bloedsuikerspiegel.
- Het verlagen van je cholesterol- en vetgehalte.
Welke voeding (met lage gehaltes glucose, veel vocht en heel wat oplosbare vezels daarin aanwezig) is dit?
- Groente!
Welk voedingsadvies zou een ieder (die kampt met het prikkel bare darmsyndroom, diabetes type 2 en hart- en vaatklachten) dan ook eigenlijk moeten krijgen?
- Het voedingsadvies om ELK eetmoment VOLOP te voorzien van groente!
Add comment