In dit artikel gaan we het hebben over de werking van je schildklier:

  • We gaan bespreken welke stoffen (bij naast het mineraal jodium) allemaal aanwezig moeten zijn in je voeding om een goede werking van je schildklier mogelijk te kunnen maken.

Wanneer je schildklier niet goed functioneert, dan zal ook jij niet goed functioneren

Je schildklier is een zeer belangrijk orgaan.

Je schildklier produceert namelijk hormonen welke onder andere de productie van energie in je cellen stimuleren

Ook stimuleren je schildklierhormonen groei- en ontwikkelingsprocessen in je lijf.

Wanneer je schildklier niet goed functioneert, dan zul je achterblijven in groei en ontwikkeling, kun je niet goed herstellen na lichamelijke of geestelijke uitputting, zul je weinig energie ervaren en zeer makkelijk overgewicht ontwikkelen.

Kortom:

  • Je schildklier moet zoveel mogelijk ondersteund worden in diens werking en zo min mogelijk belemmerd worden in diens werking.

Je moet absoluut een paar snee brood per dag eten

Je schildklier moet een voorraadje jodium hebben om schildklierhormonen te kunnen vormen.

Raakt deze voorraad uitgeput en wordt deze onvoldoende aangevuld, dan zal je schildklier niet meer in staat zijn voldoende hormonen te produceren en zal de productie van energie in je lijf (de stofwisseling in je lijf) drastisch afnemen.

Aanvullen van deze voorraad jodium kan je lichaam niet zelf.

Jodium betreft namelijk een essentieel mineraal welke je lichaam niet zelf kan vormen.

Dit betekent dat je regelmatig jodiumrijke voeding moet consumeren om te voorkomen dat je schildklier verslechtert in diens werking.

Voorbeelden van voeding welke van nature een redelijk hoog gehalte aan jodium bevat:

  • Algen.
  • Wieren.
  • Vis.
  • Zuivel.
  • Eieren.

Bovengenoemde voeding consumeert de gemiddelde Nederlander te weinig om te kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte aan jodium van de gemiddelde schildklier.

Om die reden is broodzout (jodiumhoudend zout) toegevoegd aan ons brood:

  • De gemiddelde Nederlander eet namelijk wel een aantal sneetjes brood per dag.

De gedachte hierachter:

  • Wanneer je dagelijks een aantal sneetjes brood eet, dan voorzie je je schildklier dagelijks in een redelijke hoeveelheid jodium en zal je schildklier goed in staat zijn diens hormonen te produceren.

Deze gedachte klopt echter niet!

De aanwezigheid van voldoende jodium in je voeding (middels de consumptie van een aantal sneetjes brood per dag) garandeert helemaal niet dat je schildklier voorzien wordt in diens behoefte aan jodium.

De aanwezigheid van voldoende jodium in je voeding garandeert namelijk niet een goed transport van jodium door je darmwand en garandeert ook niet een goede opname van jodium door je schildklier:

  • Pas wanneer (bij naast jodium) voldoende stoffen in je voeding aanwezig zijn welke het transport van jodium door je darmwand en een goede opname van jodium door je schildklier mogelijk helpen maken, dan kan je schildklier voorzien worden in diens behoefte aan jodium.

De jodiumpomp

In de laag van endotheelcellen welke je schildklier omringt (je schildklierweefsel) zitten eiwitten (enzymen) gevestigd welke jodium-pompen genoemd worden.

Deze enzymen pompen (transporteren) jodium samen met natrium doorheen de laag van endotheelcellen welke je schildklier omringt, zodat jodium bij de rest van de voorraad jodium in je schildklier opgenomen kan worden en benut kan worden om schildklierhormonen mee te vormen.

Wanneer deze pomp niet goed functioneert, dan kan jodium niet opgenomen worden in je schildklier en kan je schildklier alsnog niet goed functioneren.

Dit betekent dat wanneer je dagelijks een aantal sneetjes brood conumeert (met voldoende jodium daarin aanwezig om in de behoefte van je schildklier te kunnen voorzien), je schildklier alsnog tekorten kan ervaren in jodium op het moment dat de jodiumpomp (welke voor de opname van jodium in je schildklier moet zorgen) niet goed functioneert.

De glycocalyx

De celmembranen van het weefsel welke je schildklier omringt (de celmembranen van je schildklierweefsel) bestaan uit vetten en eiwitten.

Eén van deze eiwitten is de jodiumpomp.

Deze vetten en eiwitten (en dus ook de jodiumpomp) kunnen enkel intact blijven, wanneer ze een beschermlaagje van water-oplosbare slijmstoffen bezitten welke ervoor zorgt dat zure stoffen (belastende stoffen) op afstand van de celmembranen blijven.

Celmembranen inclusief een beschermlaagje van slijmstoffen word ook wel de glycocalyx genoemd.

Dit betekent dat de jodiumpomp enkel goed kan functioneren, wanneer de glycocalyx van je schildklierweefsel intact is en zure stoffen de jodiumpomp niet kunnen beschadigen.

Helaas bevat brood onvoldoende stoffen welke de glycocalyx van je schildklierweefsel intact helpen houden.

Om de glycocalyx van je schildklierweefsel intact te kunnen houden moet je voeding de bouwstoffen van glycoproteïnes en glycolipiden leveren.

Glycoproteïnes en glycolipiden vormen namelijk de bouwstoffen van de glycocalyx.

Brood levert deze bouwstoffen niet.

Kortom:

  • Wanneer je een aantal sneetjes brood per dag consumeert, dan belandt er dagelijks voldoende jodium in je lijf, maar kan alsnog je schildklier niet voorzien worden in diens behoefte aan jodium, aangezien brood onvoldoende stoffen levert welke een goede werking van de jodiumpomp mogelijk maken.

Verse groenten

Om glyco-proteïnes en glyco-lipiden te kunnen vormen zijn onder andere alle acht essentiële suikers in de endotheelcellen van je schildklierweefsel nodig.

Het is belangrijk dat je voeding deze essentiële suikers levert.

Verse groenten bevatten vele verschillende essentiële suikers.

  • De regelmatige consumptie van verse groenten draagt hierdoor bij aan het intact houden van de glycocalyx van je schildklierweefsel en de opname van jodium door je schildklier.

Granen en zuivel (welke de meeste Nederlanders doorheen hun dag volop consumeren) bevatten enkel de suikers glucose en galactose.

  • De regelmatige consumptie van zetmeel en zuivel draagt hierdoor onvoldoende bij aan het intact houden van de glycocalyx van je schildklierweefsel en de opname van jodium door je schildklier.

Kortom:

  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de celmembranen van je schildklierweefsel intact helpen houden en zal de jodiumpomp beschadigd raken.
  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de opname van jodium door je schildklier mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig verse groenten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede werking van je schildklier mogelijk helpen maken.

Bronnen van dierlijke eiwitten

Om proteïnes en glyco-proteïnes (zoals de jodiumpomp) te kunnen vormen zijn onder andere alle essentiële aminozuren in de endotheelcellen van je schildklierweefsel nodig.

Het is belangrijk dat je voeding al deze essentiële aminozuren levert.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren.

  • De regelmatige consumptie van bronnen van dierlijke eiwitten draagt hierdoor bij aan het intact houden van de glycocalyx van je schildklierweefsel en de opname van jodium door je schildklier.

Bronnen van plantaardige graan-eiwitten (welke de meeste Nederlanders doorheen hun dag volop binnen krijgen door de consumptie van graanproducten) bevatten niet alle essentiële aminozuren.

  • De regelmatige consumptie van graanproducten draagt hierdoor onvoldoende bij aan het intact houden van de glycocalyx van je schildklierweefsel en de opname van jodium door je schildklier.

Kortom:

  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig bronnen van dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de celmembranen van je schildklierweefsel intact helpen houden en zal de jodiumpomp beschadigd raken.
  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig bronnen van dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de opname van jodium door je schildklier mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig bronnen van dierlijke eiwitten bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede werking van je schildklier mogelijk helpen maken.

De regelmatige consumptie van bronnen van dierlijke eiwitten kan echter alsnog niet voor een aanvoer van voldoende essentiële aminozuren zorgen, wanneer de aminozuren in je voeding niet meer intact zijn.

Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Helaas verhitten veel Nederlanders hun vlees of vis in een braadproduct, marinade of kruidenmix met daarin suikers aanwezig, waardoor hun schildklier alsnog kan verslechteren in diens werking, ondanks de regelmatige consumptie van brood en het binnenkrijgen van voldoende jodium middels dat brood.

Bronnen van essentiële vetzuren

Om nieuwe lipiden en glyco-lipiden te kunnen vormen zijn onder andere de essentiële vetzuren omega 3 en 6 in de endotheelcellen van je schildklierweefsel nodig.

Het is belangrijk dat je voeding deze essentiële vetzuren levert.

De essentiële vetzuren omega 3 en 6 zijn (in intacte toestand) aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact, wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Helaas consumeren de meeste Nederlanders weinig voeding met omega 3 vetzuren en wordt voeding met omega 6 vetzuren (zoals zonnebloemolie) vaak verhit (of geraffineerd), waardoor hun schildklier alsnog kan verslechteren in diens werking, ondanks de regelmatige consumptie van brood en het binnenkrijgen van voldoende jodium middels dat brood.

Kortom:

  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de celmembranen van je schildklierweefsel intact helpen houden en zal de jodiumpomp beschadigd raken.
  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke de opname van jodium door je schildklier mogelijk helpen maken.
  • Wanneer je voeding voldoende jodium bevat (middels de consumptie van brood), maar niet heel regelmatig bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat, dan mist je voeding heel wat stoffen welke een goede werking van je schildklier mogelijk helpen maken.

Conclusie:

  • Wanneer je de werking van je schildklier met behulp van je voeding wilt ondersteunen, dan moet je voeding met regelmaat  (natuurlijke) bronnen van jodium bevatten en daarnaast ook regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevatten.

Vraag:

  • Heb jij een traag werkende schildklier?
  • Kennelijk kan je schildklier diens hormonen niet goed vormen!
  • Ben je bereid regelmatig (natuurlijke) bronnen van jodium te gaan consumeren en daarnaast ook regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren, zodat jodium-tekorten in je schildklier voorkomen kunnen worden en je schildklier zo goed mogelijk in staat zal zijn diens hormonen te vormen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!