Voedingsvet en lichaamsvet
Mensen die teveel lichaamsvet bezitten gaan vaak de vetten in hun voeding drastisch verminderen.
Hun doel:
- Verlies van lichaamsvet.
Vandaag zal ik je gaan uitleggen dat een FLINKE afname in voedings-vet op den duur JUIST zal leiden tot een TOENAME in lichaams-vet!
Ja, het klinkt behoorlijk ongeloofwaardig, maar straks zul je de onderbouwing hiervan lezen en hopelijk ook gaan begrijpen.
Lees jij dit alles goed door, wanneer je wilt afvallen en ook neigt naar het FLINK verminderen van je voedings-vet-inname?
Vet-opslag
Wist je dat je lichaam dag in dag uit bezig is met het bewaren van een evenwicht?
Dit evenwicht wordt ook wel “homeostase” genoemd.
Dit evenwicht hangt samen met de samenstelling van stoffen welke aanwezig zijn in je bloedbaan.
Wanneer heerst er homeostase?
- Wanneer je bloedsuikerspiegel mooi binnen bepaalde waardes valt.
- Wanneer je bloeddruk mooi binnen bepaalde waardes valt.
- Wanneer de zuurtegraad van je bloed licht basisch is.
- Wanneer er een gunstige verhouding tussen ontzurende en verzurende stoffen in je bloed heerst.
- Wanneer het zuurstof-gehalte en het vocht-gehalte in je bloed gunstig zijn.
Zodra er GEEN homeostase heerst, heerst er DISBALANS in je lijf.
Wanneer is dit zoal?
- Zodra je bloedsuikerspiegel verhoogd is.
- Zodra je bloeddruk verhoogd is.
- Zodra de zuurtegraad van je bloed te laag is.
- Zodra er teveel verzurende stoffen in je bloedbaan aanwezig zijn.
- Zodra het vocht- en zuurstofgehalte in je bloed verlaagd is.
Deze disbalans en dit gebrek aan homeostase is STRESSVOL voor je lijf!
Gevolg van deze disbalans:
- De productie van stress-hormonen in je lijf, waaronder het hormoon cortisol.
Wat zal er onder andere plaatsvinden onder invloed van het hormoon cortisol?
- Glucoseproductie in je lever.
- Een verhoogde kans op vet-productie in je lever.
- Een verhoogde kans op vet-opslag in je lijf.
Waarom is dat (een verhoogde kans op vet-productie en zeer grote kans op vet-opslag) een gebruikelijke reactie op DISBALANS?
- Omdat je vet-weefsel de meest ideale en veilige opslagplaats vormt voor de belastende (verzurende) stoffen welke op dat moment teveel in je bloedbaan aanwezig zijn!
- Omdat op die manier de balans in je lijf hersteld kan worden!
- Omdat het SNEL herstellen van de balans in je lijf noodzakelijk is om de stofwisseling in je lijf door te kunnen laten gaan.
Wist je dat een afname van voedings-vet een dergelijke disbalans in je lijf kan veroorzaken?
Wist je dat een afname van voedings-vet namelijk stress in je lijf veroorzaakt?
- Wist je dat een afname van voedings-vet kan bijdragen aan een verhoogde bloedsuikerspiegel?
- Wist je dat een afname van voedings-vet kan bijdragen aan een verhoogde bloeddruk?
- Wist je dat een afname van voedings-vet kan bijdragen aan een te lage zuurtegraad in je bloedbaan?
- Wist je dat een afname van voedings-vet kan bijdragen aan een toename van verzurende stoffen in je lijf en bloedbaan?
- Wist je dat een afname van voedings-vet kan bijdragen aan een verlaagd zuurstof- en vochtgehalte in je bloedbaan?
Conclusie:
- Een afname in voedings-vet kan een toename in lichaams-vet veroorzaken, doordat een afname in voedings-vet een dusdanige disbalans in je lijf kan veroorzaken dat deze disbalans kan en zal leiden tot een verhoogde vet-productie en verhoogde vet-opslag in je lijf onder invloed van het stress-hormoon cortisol!
De productie van het hormoon CCK (Cholecystokinine)
Natuurlijk wil je nu OOK lezen en leren hoe de afname van voedings-vet toch in vredesnaam invloed kan hebben op dingen als:
- Je bloedsuikerspiegel.
- Je bloeddruk.
- De zuurtegraad in je lijf.
- Het gehalte aan verzurende stoffen, zuurstof en vocht in je lijf.
Wist je dat deze (zeer nadelige) invloed al wordt uitgeoefend vanuit je spijsverteringskanaal?
Dat heeft allemaal te maken met een verminderde productie van het hormoon CCK (Cholecystokinine) zodra er maar weinig (onbeschadigde) vetten in je voeding aanwezig zijn!
Waar wordt dit hormoon (CCK) geproduceerd?
- In de cellen van je darmwand!
Wanneer wordt dit hormoon geproduceerd?
- Zodra, als en wanneer er (onbeschadigde) vetten in je darmen terecht komen en de aanwezigheid daarvan in je darmen de receptoren van dit hormoon prikkelt!
Wanneer zullen de receptoren van het hormoon Cholecystokinine NIET geprikkeld worden en zal dit hormoon dus ook NIET geproduceerd worden?
- Zodra er geen vetten aanwezig zijn in je voeding.
- Zodra je voeding teveel ontstekingsbevorderende stoffen bezit.
Wat is namelijk de consequentie van het eten van ontstekingsbevorderende voeding?
- Je darmwand kan en zal ontstoken, beschadigd en gerriteerd raken.
- De productie van CCK (en andere hormonen welke geproduceerd worden door cellen in je darmwand) zal afnemen.
Welke voeding bezit veel ontstekings-bevorderende eigenschappen?
Bewerkte voeding:
- Voeding arm aan vocht, arm aan oplosbare vezels, arm aan omega-3-vetzuren en arm aan vitamines en mineralen.
- Voeding rijk aan voedingsstof-concentraten en voedingsstof-isolaten (additieven).
- Voeding rijk aan chemische stoffen (zoals bestrijdingsmiddelen).
- Voeding rijk aan dierlijke vetten met een lange ketenlengte, geoxideerde vetten, transvetten en omega-6-vetzuren.
Welke voeding bezit ontstekings-remmende eigenschappen?
- Voeding rijk aan vocht, oplosbare vezels, omega-3-vetzuren, vitamines en mineralen.
In welke voeding is omega-3 met name aanwezig?
- Vette vis.
- Rauwe noten en zaden (en hun koud geperste olin).
- Algen en wieren.
In welke voeding is vocht met name aanwezig?
- Groente.
- Fruit.
In welke voeding zijn oplosbare vezels en een grote variatie in vitamines en mineralen met name aanwezig?
- Groente.
- Fruit.
Het belang van de productie van het hormoon CCK
Het is ZEER belangrijk dat de receptoren van het hormoon CCK in je darmwand WEL geprikkeld worden door de voeding welke jij eet!
- Waarom is het belangrijk dat de receptoren van het hormoon CCK in je darmwand WEL door je voeding geprikkeld worden?
- Waarom is het belangrijk dat het hormoon CCK regelmatig geproduceerd wordt in je lijf?
- Waarom is het belangrijk om WEL vet (met name essentile vetzuren en bij voorkeur meer omega-3 dan omega-6-vetzuren) in je voeding aanwezig te hebben?
- Waarom is het belangrijk om NIET teveel bewerkte voeding (met ontstekings-bevorderende eigenschappen) te nuttigen?
Dit is belangrijk om het evenwicht (homeostase en hormoonbalans) in je lijf te kunnen behouden!
- Dit is dus OOK belangrijk om ongewenste en overmatige vet-vorming en vet-opslag in je lijf te voorkomen!
De invloed van CCK op de balans in je lijf
Wat benvloedt het hormoon CCK zoal in je lijf?
- De afgifte van spijsverterings-enzymen door je alvleesklier.
- De afgifte van gal door je galblaas.
- De prikkeling van het verzadigings-centrum in je nervus vagus.
Hoe doet een verminderde productie van het hormoon CCK (door het eten van vet-arme en bewerkte voeding) de balans in je lijf benadelen en uiteindelijk leiden tot onnodige en overmatige vet-vorming en vet-opslag in je lijf?
- De voeding welke je eet zal NIET GOED verteerd en opgenomen kunnen worden door ontbrekende spijsverterings-enzymen.
- De verzurende afvalstoffen en overschotten aan vet en cholesterol in je lijf zullen NIET GOED afgevoerd worden naar je darmen door een verminderde gal-afgifte.
- Insuline-resistentie in je lijf zal ontstaan of blijven bestaan door een ontbrekende prikkeling van het verzadigings-centrum in de nervus vagus en een gebrek aan bouwstoffen in je spijsverteringskanaal.
Gevolg:
- Tekorten in voedingsstoffen zullen ontstaan welke nodig zijn om de balans in je bloedbaan te behouden.
- Overschotten in (verzurende afval)stoffen zullen ontstaan welke de balans in je bloedbaan verstoren.
- Het stress-hormoon cortisol moet geproduceerd worden.
- Ongewenste en overmatige vet-vorming en vet-opslag zal plaatsvinden.
Vragen:
- Snap en begrijp je nu dat je toch ECHT WEL de vetten in je voeding moet behouden OOK wanneer je af wilt vallen?
- Snap en begrijp je nu hoe de afwezigheid van vetten in je voeding STRESS (disbalans) in je lijf kan veroorzaken?
Tip:
- Nu je vast WEL WEER vetten aan je voeding gaat toevoegen, kies je dan wel HOOFDZAKELIJK voor bronnen van omega-3-vetzuren?
- Bereid, verwerk of verhit je deze bronnen van omega-3-vetzuren bij voorkeur NIET of ZEER minimaal?
Bronnen van omega-3-vetzuren zijn namelijk ZEER belangrijk om WEL binnen te krijgen, maar zijn tegelijkertijd ook ZEER instabiele vetzuren en moeten niet al te veel, niet al te vaak en ook niet al te lang blootgesteld worden aan:
- Licht.
- Lucht.
- Vocht.
- Hoge temperaturen.
Worden instabiele vetzuren hier WEL (langdurig) aan blootgesteld, dan raakt de structuur van deze vetzuren beschadigd en gaat de dubbele binding KAPOT!
Worden instabiele vetzuren hier WEL (langdurig) aan blootgesteld, dan verliezen ze hun voedende waarde en veranderen ze van ontstekings-remmende vetzuren in ontstekings-bevorderende vetzuren!
Vraag:
- Bevat jouw voeding wel bij elke maaltijd wat vetten?
- Bevat jouw voeding bij elke maaltijd de meest verstandige en verstandig behandelde vetzuren?
Add comment