Voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen
Vandaag gaan we het hebben over voedingsmiddelen:

  • We gaan het hebben over het waardeloze karakter van voedingsmiddelen.

 

Lees je mee?

 

Definitie

Wanneer wordt een product een voedingsmiddel genoemd?

  • Wanneer een product eetbaar is.
  • Wanneer een product voedingsstoffen bezit.

 

Maakt het uit welke samenstelling van voedingsstoffen een product bezit om de naam voedingsmiddel te kunnen bemachtigen?

  • Nee.

 

Conclusie:

  • Alle eetbare producten in de supermarkt mogen de naam voedingsmiddel dragen.

 

Voedzame voeding

Je lijf kan enkel gevoed worden, wanneer:

  • Voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je bloedbaan.
  • Voedingsstoffen doorheen je lijf getransporteerd kunnen worden.
  • Voedingsstoffen in je lichaamsweefsels en lichaamscellen opgenomen kunnen worden.

 

Je lijf kan niet gevoed worden, wanneer:

  • Voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden in je bloedbaan.
  • Voedingsstoffen niet doorheen je lijf getransporteerd kunnen worden.
  • Voedingsstoffen niet opgenomen kunnen worden in je lichaamsweefsels en lichaamscellen.

 

Conclusie:

Enkel wanneer een product voedingsstoffen bezit welke:

  • De opname van voedingsstoffen in je bloedbaan mogelijk doen maken.
  • Het transport van voedingsstoffen doorheen je lijf mogelijk doen maken.
  • De opname van voedingsstoffen in je lichaamsweefsels en lichaamscellen mogelijk doen maken.

 

Enkel DAN kan een product eigenlijk de naam voedingsmiddel krijgen, want enkel DAN is een product in staat je lijf ook daadwerkelijk te voeden.

 

Opname in je bloedbaan

Om voedingsstoffen op te kunnen nemen in je bloedbaan, moet je voeding:

  • Eerst verteerd worden.
  • Eerst doorheen je darmwand getransporteerd worden.

 

Een goede vertering van je voeding en een goed transport van je voeding doorheen je darmwand zal enkel plaats kunnen vinden, wanneer je voeding:

  • Vocht bezit.
  • Vezels bezit.
  • Vetten bezit.
  • Vitamines en mineralen bezit.
  • Intacte voedingsstoffen bezit.

 

Conclusie:

  • Een product kan de naam voedingsmiddel niet dragen, wanneer het geen of weinig vocht, vezels, vetten, vitamines, mineralen en intacte voedingsstoffen bezit, want in dat geval kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen worden in je bloedbaan en zal het product je lijf niet goed kunnen voeden.

 

Transport doorheen je lijf

Om het transport van voedingsstoffen doorheen je lijf mogelijk te maken, moet je lever plasma-eiwitten (transport-eiwitten) kunnen vormen.

Om deze te kunnen vormen heeft je lever alle essentiële aminozuren nodig.

Je voeding zou al deze essentiële aminozuren moeten leveren om het transport van voedingsstoffen doorheen je lijf mogelijk te kunnen maken.

Deze essentiële aminozuren zijn aanwezig in:

  • Dierlijke eiwitten.

 

Wanneer dierlijke eiwitten echter (voor)bereid worden en:

  • Sterk verhit worden zonder vocht.
  • Sterk verhit worden samen met suikers.

 

Dan verliezen dierlijke eiwitten hun kwaliteit en biologische waarde, aangezien sommige aminozuren in het eiwit dan versuikerd en geschaad raken en je lever niet in staat zal zijn met deze aminozuren bloed-eiwitten (transport-eiwitten) te vormen.

 

Conclusie:

  • Een product kan de naam voedingsmiddel niet dragen, wanneer het niet alle essentiële aminozuren bezit of eiwitten bezit welke (voor)bereid zijn zonder vocht en samen met suikers, want in dat geval kunnen voedingsstoffen niet goed getransporteerd worden doorheen je lijf en zal het product je lijf niet kunnen voeden.

 

Opname in je weefsels en cellen

Om voedingsstoffen op te kunnen nemen in je weefsels en cellen, moeten je weefsels en cellen:

  • Hormonale prikkeling kunnen ontvangen en verwerken.

 

Wanneer je weefsels en cellen ongevoelig zijn geworden (resistent zijn geworden) voor hormonale-prikkels, dan kan er geen opname van voedingsstoffen in je weefsels en cellen plaatsvinden.

Om hormonale prikkels te kunnen ontvangen, moeten je celwanden intact zijn.

Om je celwanden intact te houden en te kunnen herstellen, heeft je lichaam alle essentiële vetzuren nodig.

Deze essentiële vetzuren zijn aanwezig in:

  • Vette vis.
  • Noten, zaden en pitten.
  • Oliën van noten, zaden en pitten.
  • Groene bladgroenten, wieren en algen.

 

Deze essentiële vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren:

  • Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn zeer kwetsbare vetzuren.

 

Wanneer deze vetzuren blootgesteld worden aan:

  • Lucht.
  • Licht.
  • Vocht.
  • Hoge temperaturen.

 

Dan verliezen deze vetzuren hun kwaliteit en waarde, aangezien ze dan oxideren en geschaad raken en niet meer in staat zijn je celwanden intact te houden en herstellen.

Wanneer je celwanden geschaad raken en niet hersteld kunnen worden, dan zullen ook de hormoon-receptoren in je celwanden geschaad raken en zullen hormonale-prikkels niet goed ontvangen en verwerkt worden.

Gevolg:

  • Een verslechterde opname van voedingsstoffen in je cellen.

 

Conclusie:

  • Een product kan de naam voedingsmiddel niet dragen, wanneer het geen essentiële vetzuren bezit of enkel essentiële vetzuren bezit welke al flink bloot hebben gestaan aan licht, lucht, vocht en hoge temperaturen, want in dat geval kunnen je celwanden niet intact gehouden worden en kunnen voedingsstoffen niet goed opgenomen kunnen worden in je weefsels en cellen en zal het product je lijf niet kunnen voeden.

 

Waardeloos

De producten die je in de supermarkt vindt (en welke de naam voedingsmiddel dragen) hebben over het algemeen een waardeloos karakter en mogen eigenlijk de naam voedingsmiddel niet dragen:

  • Ze bezitten nauwelijks vocht.
  • Ze bezitten nauwelijks vezels.
  • Ze bezitten nauwelijks vitamines.
  • Ze bezitten niet alle essentiële aminozuren in ongeschade toestand.
  • Ze bezitten niet alle essentiële vetzuren in ongeschade toestand.

 

Conclusie:

  • De meeste voedingsmiddelen in de supermarkt kunnen je lijf niet voeden.

 

Vraag:

  • Voed jij je lijf met voeding welke je lijf ook echt kan voeden en bovengenoemde stoffen en eigenschappen bezit?
  • Voed jij je lijf met echte voedingsmiddelen welke het recht hebben om de naam voedingsmiddel te dragen?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!