Eergisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over voedingsmiddelen zonder calorieën:
- Eergisteren hebben we de invloed van deze voedingsmiddelen op je spijsvertering besproken.
- Gisteren hebben we de invloed van deze voedingsmiddelen op je stofwisseling besproken.
- Vandaag gaan we de invloed van deze voedingsmiddelen op je vetpercentage bespreken.
Lees je mee?
De caloriebalans
Om de stofwisseling in je lijf uit te kunnen voeren, moeten de cellen je lichaam voorzien worden in energie.
Die energie kan je uitdrukken in calorieën.
We leren dat wanneer je lichaam structureel te weinig calorieën verkrijgt uit je voeding afbraak van je lichaam zelf plaats zal vinden.
Met als gevolg:
- Gewichtsvermindering.
- Gezondheidsvermindering.
We leren dat wanneer je lichaam structureel teveel calorieën verkrijgt uit je voeding vetopslag plaats zal vinden.
Met als gevolg:
- Gewichtstoename.
- Gezondheidsvermindering.
We leren dat wanneer je lichaam niet teveel, maar ook niet te weinig calorieën verkrijgt uit je voeding de caloriebalans in je lijf ondersteunt wordt en de stofwisseling in je lijf optimaal zal verlopen.
Met als gevolg:
- Gewichtsbehoud.
- Gezondheidsbehoud.
Het etiket
Op de voedingsmiddelen welke je vindt in de supermarkt zie je een etiket staan.
Op dat etiket staat vaak ook een voedingswaarden-declaratie vermeld.
Dit is een tabel waar je onder andere kan lezen hoeveel calorieën de voedingsstoffen aanwezig in het voedingsmiddel na verwerking in je lichaam kunnen leveren.
De meeste voedingsmiddelen bevatten heel wat voedingsstoffen welke calorieën leveren, maar er zijn ook voedingsmiddelen (met name drankjes) welke nauwelijks tot geen stoffen bevatten welke calorieën leveren.
De denkwijze van menigeen (welke de caloriebalans in diens lijf tracht te ondersteunen met diens voeding) is:
- “Dit voedingsmiddel zal mijn gewicht niet laten stijgen, zolang mijn totale calorie-inname maar niet te hoog is.”
- “Dit voedingsmiddel zal helpen mijn gewicht te laten dalen, wanneer ik (met behulp van dit voedingsmiddel) mijn calorie-inname verlaag.”
- “Dit voedingsmiddel zal geen nadelige invloed uitoefenen op mijn gezondheid, wanneer mijn overige voeding voldoende voedzaam is.”
- “Dit voedingsmiddel kan ik zonder nadelen integreren in mijn dagelijkse eetpatroon, zolang mijn totale eetpatroon voldoende voedzaam is.”
In deze reeks van mails over voedingsmiddelen zonder calorieën zullen we bovenstaande denkwijze nagaan op juistheid.
Na deze reeks van mails over voedingsmiddelen zonder calorieën zal jij kunnen afwegen of je dit soort voedingsmiddelen nog wel in je karretje wilt leggen en consumeren.
Je vetpercentage
Je vetpercentage (het gehalte vet in je lijf) zal toenemen, wanneer een proces genaamd lipogenese (de nieuwvorming van vet uit glucose) plaatsvindt in je lijf.
Dit is een proces welke gestimuleerd wordt in je lijf, wanneer:
- Je bloedsuikerspiegel te hoog is en verlaagd moet worden.
- Je lichaamscellen resistent zijn geworden voor het hormoon insuline.
- De glucose welke veel te veel aanwezig is in je bloedbaan niet goed opgenomen kan worden in je cellen.
Conclusie:
- Een verhoogde bloedsuikerspiegel doet je vetpercentage toenemen.
- Insuline-resistentie doet je vetpercentage toenemen.
- Een slechte opname van glucose in je cellen doet je vetpercentage toenemen.
Insuline resistentie
In de wand van je spijsverteringskanaal bevinden zich velerlei sensorische interoreceptoren.
Dit zijn receptoren van je enterische zenuwstelsel.
Deze receptoren ontvangen prikkels, wanneer nieuwe stoffen in je spijsverteringskanaal belanden.
Wanneer deze prikkels goed verwerkt worden in de enteroendocriene cellen van je spijsverteringskanaal, dan zal in je spijsverteringskanaal de productie van anorexigene signaalstoffen (anorexigene maag- en darmhormonen) plaatsvinden.
Deze anorexigene signaalstoffen verhogen de insuline gevoeligheid van de cellen in je lijf, verbeteren de opname van glucose in de cellen van je lijf en helpen daardoor je bloedsuikerspiegel te verlagen.
Wanneer deze prikkels niet goed verwerkt worden in de enteroendocriene cellen van je spijsverteringskanaal, dan zal in je spijsverteringskanaal de productie van anorexigene signaalstoffen (maag- en darmhormonen) uitblijven.
Gevolg:
- Je lichaamscellen zullen resistent worden of blijven voor het hormoon insuline.
- De glucose aanwezig in je bloedbaan zal niet goed opgenomen worden in je cellen.
- Je bloedsuikerspiegel zal stijgen en verhoogd raken.
- Lipogenese zal plaatsvinden.
- Je vetpercentage (het gehalte vet in je lijf) zal toenemen.
Voedingsmiddelen zonder calorieën
Voedingsmiddelen welke geen calorieën bevatten, bevatten geen brandstof-leverende voedingsstoffen.
Voedingsmiddelen welke geen calorieën bevatten, bevatten echter wel stoffen:
- Kunstmatige (chemische) stoffen.
- Voedingsstof-isolaten en voedingsstof-concentraten (zoals smaakstoffen, intensieve zoetstoffen en aroma’s).
- Zouten (onopgeloste minerale verbindingen).
Hierdoor bevatten voedingsmiddelen zonder calorieën vele stoffen welke alsnog flinke invloed hebben op sommige sensorische interoreceptoren van je enterisch zenuwstelsel:
- Voedingsmiddelen zonder calorieën prikkelen smaakreceptoren en receptoren welke veranderingen van de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal registreren (pH-receptoren) bijvoorbeeld volop.
Deze prikkels kunnen (door afwezigheid van elektrolyten (opgeloste alkalische mineralen) en intacte bouwstoffen in deze voedingsmiddelen) niet goed verwerkt worden in de enteroendocriene cellen in je spijsverteringskanaal.
Gevolg:
- De productie van anorexigene signaalstoffen welke de insuline gevoeligheid van de cellen in je lijf helpen verhogen, welke de opname van glucose in de cellen van je lijf doen verhogen en welke daardoor je bloedsuikerspiegel helpen verlagen zal uitblijven.
Hierdoor zal (na de regelmatige consumptie van voedingsmiddelen zonder calorieën):
- Insuline-resistentie in je lijf gaan heersen.
- De glucose aanwezig in je bloedbaan steeds minder goed opgenomen worden in je cellen.
- Je bloedsuikerspiegel stijgen.
- Lipogenese (de nieuwvorming van vet uit glucose) op den duur gaan plaatsvinden.
- Je vetpercentage op den duur gaan toenemen.
Conclusie:
- Voedingsmiddelen zonder calorieën hebben een nadelige invloed op je vetpercentage, aangezien de stoffen aanwezig in deze voedingsmiddelen je bloedsuikerspiegel laten stijgen, de opname van glucose in je cellen doen verslechteren en op den duur insuline-resistentie in je lijf doen veroorzaken.
- Voedingsmiddelen zonder calorieën hebben een nadelige invloed op je vetpercentage, aangezien de stoffen aanwezig in deze voedingsmiddelen op den duur lipogenese (de nieuwvorming van vet uit glucose) in je lijf doen veroorzaken.
Vraag:
- Consumeer jij regelmatig voedingsmiddelen zonder calorieën?
- Val jij (ondanks de regelmatige consumptie voedingsmiddelen zonder calorieën) niet af?
- Neemt je vetpercentage (ondanks de regelmatige consumptie van voedingsmiddelen zonder calorieën) toe?
Add comment