Gisteren zijn we begonnen met een reeks van mails over voedingsmiddelen zonder calorieën:

  • Gisteren hebben we de invloed van deze voedingsmiddelen op je spijsvertering besproken.
  • Vandaag gaan we de invloed van deze voedingsmiddelen op je stofwisseling bespreken.
  • Morgen gaan we de invloed van  deze voedingsmiddelen op je vetpercentage bespreken.

Lees je mee?

De caloriebalans

Om de stofwisseling in je lijf uit te kunnen voeren, moeten de cellen je lichaam voorzien worden in energie.

Die energie kan je uitdrukken in calorieën.

We leren dat wanneer je lichaam structureel te weinig calorieën verkrijgt uit je voeding afbraak van je lichaam zelf plaats zal vinden.

Met als gevolg:

  • Gewichtsvermindering.
  • Gezondheidsvermindering.

We leren dat wanneer je lichaam structureel teveel calorieën verkrijgt uit je voeding vetopslag plaats zal vinden.

Met als gevolg:

  • Gewichtstoename.
  • Gezondheidsvermindering.

We leren dat wanneer je lichaam niet teveel, maar ook niet te weinig calorieën verkrijgt uit je voeding de caloriebalans in je lijf ondersteunt wordt en de stofwisseling in je lijf optimaal zal verlopen.

Met als gevolg:

  • Gewichtsbehoud.
  • Gezondheidsbehoud.

Het etiket

Op de voedingsmiddelen welke je vindt in de supermarkt zie je een etiket staan.

Op dat etiket staat vaak ook een voedingswaarden-declaratie vermeld.

Dit is een tabel waar je onder andere kan lezen hoeveel calorieën de voedingsstoffen aanwezig in het voedingsmiddel na verwerking in je lichaam kunnen leveren.

De meeste voedingsmiddelen bevatten heel wat voedingsstoffen welke calorieën leveren, maar er zijn ook voedingsmiddelen (met name drankjes) welke nauwelijks tot geen stoffen bevatten welke calorieën leveren.

De denkwijze van menigeen (welke de caloriebalans in diens lijf tracht te ondersteunen met diens voeding) is:

  • “Dit voedingsmiddel zal mijn gewicht niet laten stijgen, zolang mijn totale calorie-inname maar niet te hoog is.”
  • “Dit voedingsmiddel zal helpen mijn gewicht te laten dalen, wanneer ik (met behulp van dit voedingsmiddel) mijn calorie-inname verlaag.”
  • “Dit voedingsmiddel zal geen nadelige invloed uitoefenen op mijn gezondheid, wanneer mijn overige voeding voldoende voedzaam is.”
  • “Dit voedingsmiddel kan ik zonder nadelen integreren in mijn dagelijkse eetpatroon, zolang mijn totale eetpatroon voldoende voedzaam is.”

In deze reeks van mails over voedingsmiddelen zonder calorieën zullen we bovenstaande denkwijze nagaan op juistheid.

Na deze reeks van mails over voedingsmiddelen zonder calorieën zal jij kunnen afwegen of je dit soort voedingsmiddelen nog wel in je karretje wilt leggen en consumeren.

Je stofwisseling

De stofwisselingsprocessen in je lijf worden vanuit je centrale zenuwstelsel gereguleerd m.b.v. signaalstoffen (hormonen en neurotransmitters).

Dit zenuwstelsel ontvangt prikkels vanuit je externe milieu en je interne milieu.

Deze externe en interne prikkels moeten verwerkt worden door je centrale zenuwstelsel en beïnvloeden vervolgens de stofwisselingsprocessen in je lijf.

De prikkels welke je centrale zenuwstelsel vanuit je interne millieu ontvangt komen onder andere voort uit je spijsverteringskanaal.

Ook in de wand van je spijsverteringskanaal bevinden zich namelijk velerlei zenuwreceptoren.

Dit zijn sensorische interoreceptoren van je enterische zenuwstelsel.

Deze interoreceptoren ontvangen prikkels, wanneer nieuwe stoffen in je spijsverteringskanaal belanden.

Wanneer deze prikkels goed verwerkt worden in de enteroendocriene cellen van je spijsverteringskanaal, dan zal in je spijsverteringskanaal de productie van signaalstoffen (maag- en darmhormonen) plaatsvinden.

Deze signaalstoffen zullen de receptoren in je centrale zenuwstelsel prikkelen en (na verwerking in je hersencellen) de stofwisselingsprocessen in je lijf beïnvloeden.

Wanneer deze prikkels niet goed verwerkt worden in de enteroendocriene cellen van je spijsverteringskanaal, dan zal in je spijsverteringskanaal de productie van signaalstoffen (maag- en darmhormonen) uitblijven.

Je centrale zenuwstelsel zal dan geen prikkels van maag- en darmhormonen ontvangen.

Gevolg:

  • Vanuit je centrale zenuwstelsel zal de productie van stress-hormonen gestimuleerd worden welke je bloedsuikerspiegel en bloeddruk doen verhogen.
  • Vanuit je centrale zenuwstelsel zal je lichaam in een alerte staat der paraatheid gebracht worden.
  • Vanuit je centrale zenuwstelsel zal de insulinegevoeligheid van je cellen verlaagd worden.
  • Vanuit je centrale zenuwstelsel zal de opname en het verbruik van bloed-glucose in je cellen beperkt worden.
  • Vanuit je centrale zenuwstelsel zal de stofwisseling in je lijf beperkt worden.

Voedingsmiddelen zonder calorieën

Voedingsmiddelen welke geen calorieën bevatten, bevatten geen brandstof-leverende voedingsstoffen.

Voedingsmiddelen welke geen calorieën bevatten, bevatten echter wel stoffen:

  • Kunstmatige (chemische) stoffen.
  • Voedingsstof-isolaten en voedingsstof-concentraten (zoals smaakstoffen, intensieve zoetstoffen en aroma’s).
  • Zouten (onopgeloste minerale verbindingen).

Hierdoor bevatten voedingsmiddelen zonder calorieën vele stoffen welke alsnog flinke invloed hebben op sommige sensorische interoreceptoren van je enterisch zenuwstelsel:

  • Voedingsmiddelen zonder calorieën prikkelen smaakreceptoren en receptoren welke veranderingen van de zuurtegraad in je spijsverteringskanaal registreren (pH-receptoren) bijvoorbeeld volop.

Deze prikkels kunnen (door afwezigheid van elektrolyten (opgeloste alkalische mineralen) en intacte bouwstoffen in deze voedingsmiddelen) niet goed verwerkt worden in de enteroendocriene cellen in je spijsverteringskanaal.

Gevolg:

  • De productie van signaalstoffen (maag- en darmhormonen) zal uitblijven.

Hierdoor zal (na de consumptie van voedingsmiddelen zonder calorieën) vanuit je centrale zenuwstelsel:

  • De productie van stress hormonen gestimuleerd worden.
  • Je bloedsuikerspiegel en bloeddruk verhoogd worden.
  • Je lichaam in een alerte staat der paraatheid gebracht worden.
  • De insulinegevoeligheid van je cellen verlaagd worden.
  • De opname en het verbruik van bloed-glucose in je cellen beperkt worden.
  • De stofwisseling in je lijf beperkt worden.

Conclusie:

  • Voedingsmiddelen zonder calorieën hebben een nadelige invloed op je stofwisseling, aangezien de stoffen aanwezig in deze voedingsmiddelen een verminderde productie van signaalstoffen (maag- en darmhormonen) vanuit je enterisch zenuwstelsel veroorzaken welke nodig zijn om stress in je lijf te kunnen voorkomen en de opname van voedingsstoffen in de cellen van je lijf mogelijk te kunnen maken.
  • Voedingsmiddelen zonder calorieën hebben een nadelige invloed op je stofwisseling, aangezien de stoffen aanwezig in deze voedingsmiddelen de productie van stress hormonen in je lijf en tevens een beperkte stofwisseling in je lijf doen veroorzaken.

Vraag:

  • Consumeer jij regelmatig voedingsmiddelen zonder calorieën?
  • Voel jij je regelmatig onrustig, gestrest, gespannen en hongerig?

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!