In dit artikel gaan we het hebben over de opname van cholesterol in je cellen:

  • We gaan bespreken welke stoffen aanwezig moeten zijn in je voeding om de opname van cholesterol in je cellen mogelijk te maken.

Lees je mee?

Een verhoogd cholesterolgehalte

Veel mensen hebben een verhoogd cholesterolgehalte in hun bloedbaan.

Wanneer dit ook bij jou (n.a.v. bloedmetingen) geconstateerd wordt, dan wordt in eerste instantie vaak vermoed dat je teveel cholesterolrijke voeding consumeert.

Wanneer blijkt dat je helemaal niet veel cholesterolrijke voeding consumeert, dan is de conclusie:

  • Er wordt teveel cholesterol gevormd door je lever.

Vervolgens is men van mening dat dit voortaan toch echt voorkomen moet worden (deze hoge vorming van cholesterol door je lever) en krijg je statines (cholesterolmedicatie) voorgeschreven welke de vorming van cholesterol door je lever voortaan zullen blokkeren.

Wanneer de vorming van cholesterol door je lever geblokkeerd wordt, dan is de opname van cholesterol in je cellen echter alsnog niet gegarandeerd.

Verloopt deze opname van cholesterol in je cellen vervolgens niet goed, dan zal je voorgeschreven medicatie niet kunnen zorgen voor een daling van je cholesterolgehalte en ben je nog geen stap verder.

Laten we het dus vooral eens gaan hebben over de opname van cholesterol in je cellen!

LDL

Cholesterol wordt vervoerd richting je organen en cellen m.b.v. een transport-eiwit (een lipo-proteïne) genaamd LDL.

Je cellen hebben cholesterol namelijk nodig om hun celmembranen na schade te kunnen herstellen en goed doorlaatbaar te kunnen houden.

Het is dan ook zeer belangrijk (van levensbelang) dat LDL (een cholesterol-transporterend molecuul) aanwezig is in je bloedbaan, want anders kan schade aan je celmembranen niet hersteld worden en zal de stofwisseling in je lijf (welke plaatsvindt in je cellen) verslechteren.

Maar ja, dan moet dat cholesterol-tranporterende molecuul (LDL) natuurlijk niet in je bloedbaan rond blijven stromen, maar opgenomen worden in je cellen!

Wist je dat daar LDL-receptoren op je celmembranen voor nodig zijn?

Wist je dat cholesterol enkel opgenomen kan worden in je cellen m.b.v. deze LDL-receptoren?

Wist je dat je cholesterolgehalte verhoogd kan raken als gevolg van te weinig LDL-receptoren op je celmembranen?

De vorming van LDL-receptoren door je cellen

LDL-receptoren zijn (net als alle andere receptoren op je cellen) membraan-eiwitten.

Aangezien membraan-eiwitten uitsteken in het extra-cellulaire milieu van je cel en niet beschadigd moeten raken door de stoffen buiten je cel, bezitten membraan-eiwitten (zoals LDL-receptoren) een keten van essentiële suikers (glycanen genaamd) welke de membraan-eiwitten beschermt middels de vorming van een slijmerig water-oplosbaar beschermlaagje op je celmembranen.

Glyco-proteïnes worden dergelijke membraan-eiwitten ook wel genoemd.

Deze glyco-proteïnes worden gevormd binnen-in je cel.

Voor de vorming van deze glyco- proteïnes is vocht nodig en zijn ook alle essentiële bouwstoffen nodig.

Wanneer je cellen onvoldoende voorzien worden in deze stoffen, dan zijn ze niet goed in staat om LDL-receptoren (glyco-proteïnes) te vormen en m.b.v een transportblaasje richting hun celmembraan te vervoeren om ze vervolgens op het celmembraan te plaatsen.

Dit betekent dat je voeding structureel moet voorzien in vocht en alle essentiële bouwstoffen om de vorming van LDL-receptoren door je cellen mogelijk te kunnen maken en vervolgens de opname van cholesterol in je cellen mogelijk te kunnen maken.

Verse groenten

Verse groenten bevatten veel:

  • Vocht.
  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Essentiële suikers.
  • Fermenteerbare vezels.

Zonder deze stoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de vorming van LDL-receptoren door je cellen niet goed mogelijk zijn.
  • Zal de opname van cholesterol in je cellen niet goed plaats kunnen vinden.
  • Kan je cholesterolgehalte niet goed dalen.
  • Zal je cholesterolgehalte (nog verder) stijgen.
  • Kunnen je celmembranen niet hersteld worden na schade.
  • Kan je vele klachten verkrijgen.

Bronnen van dierlijke eiwitten

Eiwitrijke voeding bevat veel:

  • Vitamines.
  • Mineralen.
  • Essentiële aminozuren.

Enkel eiwitrijke voeding van dierlijke oorsprong bevat alle essentiële aminozuren.

Zonder deze essentiële voedingsstoffen zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de vorming van LDL-receptoren door je cellen niet goed mogelijk zijn.
  • Zal de opname van cholesterol in je cellen niet goed plaats kunnen vinden.
  • Kan je cholesterolgehalte niet goed dalen.
  • Zal je cholesterolgehalte (nog verder) stijgen.
  • Kunnen je celmembranen niet hersteld worden na schade.
  • Kan je vele klachten verkrijgen.

Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:

  • Rauwe eieren.
  • Rauw vlees.
  • Rauwe vis.
  • Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.

De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact, wanneer je je voeding:

  • Niet te sterk verhit.
  • Niet samen met suikers verhit.

Bronnen van omega 3 en 6 vetzuren

Vetrijke voeding bevat veel:

  • Vet-oplosbare vitamines.
  • Mineralen.
  • Vetzuren.

Enkel plantaardige bronnen van vet en vette vis bevatten de essentiële vetzuren omega 3 en 6.

Zonder de essentiële vetzuren omega 3 en 6 zeer regelmatig aanwezig in je voeding:

  • Zal de vorming van LDL-receptoren door je cellen niet goed mogelijk zijn.
  • Zal de opname van cholesterol in je cellen niet goed plaats kunnen vinden.
  • Kan je cholesterolgehalte niet goed dalen.
  • Zal je cholesterolgehalte (nog verder) stijgen.
  • Kunnen je celmembranen niet hersteld worden na schade.
  • Kan je vele klachten verkrijgen.

Intacte omega 3 en 6 vetzuren zijn aanwezig in:

  •     Rauwe, verse vette vis.
  •     Rauwe noten, zaden en pitten.
  •     Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
  •     Verse groene bladgroenten, algen en wieren.

Omega 3 en 6 vetzuren zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact , wanneer ze flink blootgesteld worden aan:

  •     Lucht.
  •     Licht.
  •     Hoge temperaturen.
  •     Chemicaliën.

Conclusie:

  • Wanneer je de opname van cholesterol in je cellen mogelijk wil helpen maken (en ja, dat wil je), dan dien je met hoge regelmaat verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te consumeren.

Vraag:

  • Heb jij een verhoogd cholesterolgehalte, maar is je voeding niet cholesterolrijk?
  • Gebruik jij statines, maar daalt je cholesterolgehalte niet noemenswaardig?
  • De opname van cholesterol in je cellen verloopt kennelijk niet goed!
  • Ben je bereid om zeer regelmatig (liefst elke moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren te gaan consumeren om de opname van cholesterol in je cellen mogelijk te kunnen maken (je medicatie beter aan te laten slaan, de bijwerkingen van je medicatie te minimaliseren en je medicatie op den duur wellicht ook af te kunnen bouwen)?

 

 

 

Josien Schuttevaar

View all posts

Add comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Aangenaam!

Mijn naam is Josien Schuttevaar. Ik ben diëtiste/voedingsdeskundige. In 2013 ben ik mijn eigen praktijk begonnen genaamd Personal Weightloss. Op mijn website kun je alles lezen over voeding, wat ik voor je kan doen en een beetje over mij.

Josien Schuttevaar

Gratis en vrijblijvend advies

Wil je weten hoe ik jou kan helpen om je doelen (m.b.t. het optimaliseren van je gezondheid en het controleren van je gewicht) te bereiken? Vul dit formulier dan in en ik geef je gratis en vrijblijvend advies. Het bereiken van je doelen is ook voor jou weggelegd!