In dit artikel gaan we het hebben over de opname van het mineraal calcium in je lijf en cellen:
- We gaan bespreken welke stoffen in je voeding aanwezig moeten zijn om het mineraal calcium op te kunnen nemen in je lijf en cellen.
Lees je mee?
Een essentieel mineraal
Calcium is een essentieel mineraal.
Dit wil zeggen dat je lichaam dit mineraal niet zelf kan vormen.
Het is erg belangrijk om dit mineraal voldoende binnen te krijgen met je voeding, aangezien dit mineraal van invloed is op vele processen in je lijf.
Veel mensen weten en leren dat calcium een onderdeel vormt van je skelet en stevigheid geeft aan je botten.
Wat veel mensen niet weten, leren en beseffen is dat calcium ook van grote invloed is op de prikkelgeleiding en vochtbalans in je lijf en vele processen (waaronder het aanspannen van je spieren) mogelijk helpt maken.
Aangezien de prikkelgeleiding in je lijf en ook het aanspannen van je spieren de hele dag door plaats moet kunnen vinden, wordt in je lijf (met behulp van de hormonen welke je bijschildklieren produceren en vit. D) het gehalte aan calcium (samen met het gehalte aan fosfaat) in je bloedbaan nauwlettend in de gaten gehouden en gereguleerd.
Voorbeeld:
- Daalt het calcium-gehalte in je bloedbaan, dan zal calcium uit je weefsels (indien nodig uit je skelet) onttrokken worden en zal het ideale gehalte aan calcium in je bloedbaan hersteld worden.
De conclusie van velen:
- Wanneer calcium voldoende regelmatig in mijn voeding aanwezig is, dan kan het onttrekken van calcium aan mijn weefsels en skelet voorkomen worden en kan de prikkelgeleiding en vochthuishouding in mijn lijf goed geregeld worden.
De opname van calcium in je lijf
Helaas klopt bovenstaande conclusie niet.
Wanneer calcium namelijk regelmatig in je voeding aanwezig is (wanneer je bijvoorbeeld regelmatig zuivel consumeert), maar calcium niet goed opgenomen wordt vanuit je darmen in je lijf, dan:
- Kan het onttrekken van calcium aan je weefsels en skelet alsnog niet voorkomen worden.
- Kan de prikkelgeleiding in je lijf alsnog gaan verslechteren.
- Kan de verdeling van vocht in je lijf alsnog gaan verslechteren.
Conclusie:
- Enkel wanneer calcium voldoende regelmatig in je voeding aanwezig is en je voeding tevens voldoende voorziet in stoffen welke de opname van dit essentiële mineraal helpen bewerkstelligen, dan kan het onttrekken van calcium aan je weefsels en skelet voorkomen worden en kan de prikkelgeleiding en vochtverdeling in je lijf goed geregeld worden.
Aanvullende voedingsstoffen
Calcium kan enkel opgenomen worden in je lijf met behulp van vitamine D.
Dit betekent dat een tekort aan vit. D in je voeding een calcium-tekort in je lijf kan veroorzaken ook al bevat je voeding veel calcium.
Wanneer de beschermende laag van water-oplosbare slijmstoffen in je darmen beschadigd is geraakt, ook dan kan calcium niet goed opgenomen worden in je lijf en kan een calcium-tekort in je lijf ontstaan.
Dit betekent dat een beschadigde laag van slijmstoffen in je darmen en een vitamine D-tekort in je voeding de opname van calcium in je lijf doet verslechteren en een calcium-tekort in je lijf kan veroorzaken ook al bevat je voeding veel calcium.
Verse groenten
Verse groenten bevatten vele essentiële suikers, vocht en fermenteerbare vezels.
Dit zijn stoffen welke je darmflora gezond helpen houden, de zuurtegraad in je darmen optimaal helpen houden en de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact helpen houden.
Kortom:
- De regelmatige consumptie van verse groenten is nodig zijn om een goede opname van calcium in je lijf mogelijk te kunnen maken.
Conclusie:
- Wanneer je nauwelijks verse groenten eet, dan missen heel wat stoffen in je voeding welke de opname van calcium mogelijk helpen maken, kan het onttrekken van calcium aan je weefsels en skelet niet voorkomen worden en kan de prikkelgeleiding en verdeling van vocht in je lijf op den duur gaan verslechteren.
Bronnen van dierlijke eiwitten
Eiwitrijke voeding bevat vele essentiële aminozuren.
Eiwitrijke voeding bevat alle essentiële aminozuren, wanneer het van dierlijke oorsprong is.
Essentiële aminozuren zijn stoffen welke de vorming van nieuwe proteïnes (zoals calcium-transporterende kanaal-eiwitten) mogelijk helpen maken.
Kortom:
- De regelmatige consumptie van dierlijke eiwitten is nodig om een goed transport van calcium door je darmwand en celmembranen mogelijk te kunnen maken.
Bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren zijn:
- Rauwe eieren.
- Rauw vlees.
- Rauwe vis.
- Rauw-melkse (aangezuurde) zuivel.
De aminozuren in deze bronnen van dierlijke eiwitten blijven enkel intact wanneer je je voeding:
- Niet te sterk verhit.
- Niet samen met suikers verhit.
- Samen met wat vocht verhit.
Conclusie:
- Wanneer je nauwelijks bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren eet, dan missen heel wat stoffen in je voeding welke de opname van calcium mogelijk helpen maken, kan het onttrekken van calcium aan je weefsels en skelet niet voorkomen worden en kan de prikkelgeleiding en verdeling van vocht in je lijf op den duur gaan verslechteren, ondanks de regelmatige consumptie van calciumrijke voeding.
Bronnen van essentiële vetzuren
Vetrijke voeding bevat vetzuren.
Vetrijke voeding bevat echter niet vanzelfsprekend de essentiële vetzuren omega 3 en 6.
Omega 3 en 6 vetzuren zijn stoffen welke de vorming van weefselhormonen (prostaglandines) mogelijk helpen maken.
De vorming van prostaglandines is nodig om de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact te kunnen houden.
Kortom:
- De regelmatige consumptie van vetrijke voeding met omega 3 en 6 vetzuren is nodig om de beschermende laag van slijmstoffen in je darmen intact te kunnen houden, de calcium-transporterende kanaal-eiwitten in je darmwand intact te kunnen houden en een goed transport van calcium door je darmwand mogelijk te kunnen maken.
Vetrijke voeding met intacte omega 3 en 6 vetzuren is:
- Â Â Â Rauwe, verse vette vis.
- Â Â Â Rauwe noten, zaden en pitten.
-    Koud geperste oliën van noten, zaden en pitten.
- Â Â Â Verse groene bladgroenten, algen en wieren.
De omega 3 en 6 vetzuren in deze voeding zijn zeer kwetsbaar en blijven niet intact wanneer ze flink blootgesteld worden aan:
- Â Â Â Lucht.
- Â Â Â Licht.
- Â Â Â Hoge temperaturen.
-    Chemicaliën.
Conclusie:
- Wanneer je nauwelijks bronnen van intacte omega 3 en 6 vetzuren eet, dan missen heel wat stoffen in je voeding welke de opname van calcium mogelijk helpen maken, kan het onttrekken van calcium aan je weefsels en skelet niet voorkomen worden en kan de prikkelgeleiding en verdeling van vocht in je lijf op den duur gaan verslechteren, ondanks de regelmatige consumptie van calciumrijke voeding.
Conclusie:
- Wanneer je de opname van calcium in je lijf en cellen goed mogelijk wilt kunnen maken (en het onttrekken van calcium aan je weefsels en skelet zoveel mogelijk wilt voorkomen), dan moet je zeer regelmatig (liefst elk moment dat je iets eet) verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren consumeren.
Vraag:
- Besteed jij veel aandacht aan de inname van calcium-rijke voeding of gebruik je supplementen met calcium?
- Wist je dat dit weinig nut heeft, wanneer je voeding niet regelmatig verse groenten, bronnen van dierlijke eiwitten met intacte aminozuren en bronnen van vet met intacte omega 3 en 6 vetzuren bevat?
Add comment